Smakelijk en divers. Deze twee woorden zijn treffend voor de Koreaanse keuken. Reis je af naar Zuid Korea, dan ga je dit zeker zelf ervaren en vooral proeven. Hoewel je bij nagenoeg ieder gerecht kimchi geserveerd krijgt, is de Koreaanse keuken zeker divers te noemen. Van dumplings tot bimbimpbap en Korean bbq en van verse vis tot rijstcake. Wat de Koreanen ook bereiden, smaakvol is het zeker! In Zuid Korea tref je eigenlijk altijd een aantal vaste ‘ingrediënten’ aan op tafel. Te beginnen met eetstokjes (om mee te eten) en lepels (voor de soep). Denk je goed met eetstokjes te kunnen eten, dan is het toch weer even wennen als je de metalen stokjes van de Koreanen in je handen hebt.  Verder wordt er bij ieder Koreaans restaurant een kan water op tafel geserveerd. Dit is gratis. Daarnaast wordt er ook altijd aan tissues gedacht op tafel. En geloof me, bij hete soep of pittige Koreaanse gerechten, maak je hier absoluut gebruik van! Bij iedere maaltijd worden bijgerechten gereserveerd. Meestal gaat het hierbij om ingemaakte (zure) groenten. Het is even wennen, maar het zure van zo’n bijgerechtje kan erg neutraliserend werken. Je hoeft dit zeker niet helemaal op te eten, het is echt bedoeld voor erbij. Ook krijg je vaak een kommetje soep bij je maaltijd.


1

 

"Een geweldige maaltijd voor de vegetariërs onder ons. Bibimpbap is namelijk een vegetarisch gerecht én overal verkrijgbaar in Zuid Korea. En voor de niet-vegetariërs is het een welkome afwisseling tussen de vele vleesgerechten die de Koreaanse keuken kent. Bibimpbap is een kom met rijst en diverse groentes, met daar bovenop een rauw of gebakken ei. Bedoeling is om dit allemaal, samen met de typische spicy sauce die erbij hoort, te mengen. Zoals bijna elke maaltijd in Korea passen de smaken gewoon ontzettend goed bij elkaar."


2

"Bij Grensloos Genieten hebben wij nooit eerder zulke lekkere dumplings geproefd als in de Zuid Koreaanse keuken. En niet op één specifieke plek, maar in elke wijk vind je diverse uitstekende dumpling restaurants. Vaak zijn het kleine, knusse restaurants met een rij voor de deur die de beste dumplings serveren. Van dumpling soep tot gestoomde of zelfs voor de helft gebakken dumplings. Vegetarisch, vis, vlees (of beide). Spicy of neutraal. Ze zijn echt in alle soorten en maten te krijgen. En werkelijk allemaal zijn ze om je vingers bij af te likken."


3

"Een niet-alledaagse textuur hebben de wat zoetere rice cake balletjes die gevuld zijn met red bean paste.De rice cake is wat kleveriger dan de Tokpokgi en zoeter. Songpyeon wordt dan ook gegeten als zoet tussendoortje of desert. Red bean paste is een vulling die veel voorkomt in de Koreaanse keuken. Het is een dikke, gladde rood-bruine pasta die veelal gezoet is. Bijvoorbeeld ook in onderstaande snacks. Een soort oliebollen gevuld met red bean paste."


4

"Het ziet eruit als een hele dikke sushirol, maar bevat naast rijst alleen groenten en/of fruit. Geen rauwe vis dus, al voegen sommige mensen dit wel toe voor extra smaak. Verkrijgbaar bij streetfood stalletjes, maar ook bij convenient stores als Seven Eleven of CU."


5

"Overal in Zuid Korea tref je fish markets aan. Deze zien er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Elke stalletje bestaat uit grote bakken water met daarin verschillende vissoorten, octopussen, schelpdieren en/of reuze krabben. Het is een absolute must om een keer bij zo’n fish market sashimi of fish stew te eten. Je kiest één of meerdere van de levende vissen uit en deze worden ter plekke voor je bereid tot kraakverse sashimi, die je vervolgens in het bijbehorende restaurant opeet. Een typisch Koreaanse lekkernij is levende octopus. Hierbij wordt een levende octopus in stukjes gehakt, waarbij je de nog bewegende tentakels van het beestje opeet."