Zuid Afrika staat bij velen waarschijnlijk niet bekend om zijn verfijnde foodcultuur, maar laat je verrassen, het eten in Zuid Afrika is speciaal! Er zijn, zeker als je een beetje zoekt, veel overheerlijke Zuid Afrikaanse gerechten te vinden. Het gaat dan voornamelijk om ‘boerekos’, wat wij boerenkost of home cooked meals zouden noemen. Puur, smaakvol eten. Deze Zuid Afrikaanse gerechten winnen misschien niet altijd de prijs voor de meest fotogenieke maaltijd, maar smaken wél bijna altijd heerlijk! 


1

 

"Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika. Alle verschillende smaken die je tegelijk proeft maakt het echt een feestje om te eten! Minimaal een keer gedurende onze rondreis maakt je reisleider dit heerlijke gerecht voor je klaar."


2

"De braai is misschien wel no. 1 van de Zuid Afrikaanse foodcultuur. Als je in Zuid Afrika bent zal je reisleider je diverse malen een echte Zuid Afrikaanse braai voorschotelen, want de Zuid Afrikanen zijn dol op hun barbecue. En dan praten we niet over een paar hamburgertjes bakken, nee, we nemen het bereiden van vlees serieus. Op een Zuid Afrikaanse braai worden vaak grote stukken vlees bereid. Het is echt een sociale aangelegenheid en dus leuk om een keer mee te maken!"


3

"Vetkoek is nog het best te vergelijken met onze Nederlandse oliebol. Alleen dan misschien wat minder vet van binnen, waardoor hij in Zuid Afrika ook als soort broodje wordt gebruikt. En meestal is hij ook een stuk groter dan onze bol. Je kunt vetkoek in allerlei soorten variaties krijgen, met vlees, kaas of jam bijvoorbeeld. Je hebt zelfs ‘Vetkoekpaleizen’, je reisleider weet de beste plekken om ze te verorberen!"


4

"Biltong is een populaire snack die je bij elke supermarkt of tankstation kopen kunt. Het is nog het best te vergelijken met de Amerikaanse beef jerkey, gedroogd vlees. En het grappige is, wij Nederlanders hebben Zuid-Afrika eigenlijk deze snack gebracht. Toen de Nederlanders voor het eerst in de Kaap kwamen, brachten ze het recept voor gedroogd vlees mee. Omdat er in die tijd nog geen koelkasten en vriezers bestonden, was dit ideaal te combineren met de jacht op wild in Zuid-Afrika en zo ontstond biltong. Een lekkere snack bij een glas Zuid Afrikaans rooiwijn!"


5

"Afval is een van de meest bijzondere gerechten in Zuid-Afrika. Inderdaad, in het Nederlands niet echt een aantrekkelijke naam voor een gerecht misschien, maar het staat toch echt op de kaart van Zuid Afrikaanse eettentjes. Het is een Zuid Afrikaanse gerecht bestaande uit gekookte gebroken maiskorrels (stampmielies/samp) en groente. Al zijn er ook genoeg andere varianten met het zogenaamde afval vlees..."