Dag 1: naar Zuid-Afrika
Op dag 1 vlieg je vanuit Amsterdam naar Johannesburg, meestal hebben we een vlucht (met een korte tussenstop) via Parijs of een andere Europese stad. De volgende ochtend arriveer je in elk geval uitgerust (door het ontbreken van tijdsverschil, alleen in de winter is er een uur verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika) op OR Tambo, de internationale luchthaven van de grootste stad van Zuid-Afrika. Deze vlucht kan tegen een meerprijs omzet worden in een rechtstreekse vlucht, dit is inclusief een extra overnachting in Zuid-Afrika, want je arriveert dan al op dag 1 in de avond. Uiteraard staat de reisleider je al op te wachten.
Dag 2 & 3: Naar Sabie & Blyde River Canyon
Jammer genoeg is Johannesburg, de ‘City of Gold’, een niet al te veilige stad voor buitenstaanders, hierdoor vertrekken we direct voor een rit van bijna 500 kilometer naar de meest oostelijke provincie van Zuid-Afrika. Wel bezoeken we onderweg nog het indrukwekkende Voortrekkers Monument in Pretoria, het grootste bakstenen gebouw van Afrika. De reisleider laat je direct al kennis maken met de roerige historie van dit fascinerende land. Na een lange, maar mooie eerste tocht van ruim vijf uur rijden nemen we onze welverdiende intrek in de fraaie, landelijke omgeving van Sabie.
Twee nachten van deze droomvakantie zitten we op een prachtige locatie in het kleine dorp Sabie, de eerste avond gaan we heerlijk (optioneel uiteraard) dineren in The Wild Fig Tree, je eerste kennismaking met al het lekkers dat de Afrikaanse keuken te bieden heeft. Of je nou een sappige Kudu steak bestelt, een trout van de grill of een carpaccio van de rode bok: je gaat super lekker genieten! Voor een fractie van de prijs die je in Nederland gepresenteerd krijgt.
Op dag 3 ondernemen we een dagexcursie naar Blyde River Canyon. De Panoramaroute neemt je mee door de ruige natuur van de Blyde River Canyon, een spectaculaire kloof van zo'n 26 kilometer. De uniek gevormde rotsformaties die je hier overal aantreft zijn ontstaan door de woeste draaikolken bij het samenkomen van de rivier de Blyde en de Treur. Verheug je op kolkende watervallen, bizarre rotsformaties, imposante vergezichten en je eerste kennismaking met de rijke flora en fauna van Zuid-Afrika. Op dag 3 kan je aan het eind van de middag afgezet worden in Sabie (en een taxi terug nemen) of genieten van de heerlijke braai die de reisleider je voorschotelt.
Dag 4: Kruger park
Dag 4 is onze eerste echte kennismaking met het Afrikaanse wild. Een klein uurtje rijden oostwaarts van Sabie ligt het oudste wildpark van Zuid-Afrika (Kruger NP), al sinds 1898 worden de vele tientallen wildsoorten hier wettelijk beschermd. Alhoewel je nooit de uitkomst van een ‘gamedrive’ kan voorspellen, is de kans zeer groot dat je vandaag een rijke variatie aan dieren gaat zien. Gemiddeld zien we meer dan 25 soorten dieren per dag! Omdat je reisleider beschikt over alle benodigde licenties en de benodigde kennis van alle dieren die in dit park vertoeven, hoef je niet deel te nemen aan een dure optionele excursie. Geniet van twee lange game-drives met ons eigen vervoermiddel.
Uiteraard in de natuurlijke omgeving van het ‘Great Limpopo Transfrontier Park’, zoals de officiële overkoepelende naam heet van dit grensoverschrijdende park dat ook grenst aan Mozambique en Zimbabwe. Omdat de meeste dieren het best te spotten zijn in de vroege ochtend, vertrekken we deze ochtend al om half 5 vanuit Sabie, zodat we tegen de tijd van de opening van het Kruger park bij de gate aanwezig zijn.
Aangezien Kruger NP de grootste populatie aan olifanten ter wereld herbergt (ruim 11.000), durven we wel de voorspelling aan dat je deze machtige vegetariërs live gaat meemaken. Rond lunchtijd nemen we een welverdiende siësta in een van de omheinde kampementen die dit onmetelijke park telt. Diep in de middag volgt poging twee om zoveel mogelijk dieren te spotten. Op tijd voor het avondeten arriveer je in ons comfortabele verblijf ten zuiden van het park waar we een avond zullen verblijven. De reisleider neemt je graag mee naar een lokaal etablissement waar je kan genieten van de zuid-Afrikaanse gastvrijheid.
Dag 5 & 6: Swaziland
Op dag 5 verlaten we Zuid-Afrika en steken we over bij de snelste grensovergangen naar Swaziland, dat officieel sinds 2018 het koninkrijk eSwatini heet. Alleen de rit er naar toe is al een feestje op zich. De plantages in de heuvelachtige groene valleien hangen vol met heerlijke vruchten als mango en andere gezonde lekkernijen. Tijdens ons verblijf in dit fraaie land bezoeken we een van de vele lokale markten, waar toeristische snuisterijen uitnodigend lonken.
Tevens kan je hier lokale kunstenaars aan het werk zien die verfijnde houtsnijwerken maken. Dit land kent overigens een ietwat vreemde politieke constructie, want zowel Mbabane (bestuurlijk) als het iets zuidelijker gelegen Lobamba (koninklijk) fungeren als hoofdsteden. En alhoewel Swaziland pas sinds 1968 onafhankelijk is, wonen er al ruim 100.000 jaar mensen. De huidige bewoners (Swazi’s) sinds het eind van de 18e eeuw, blanke kolonisten arriveerden in hun kielzog enkele tientallen jaren later.
Dag 6 is een vrije dag die je kan invullen door lekker te relaxen of een van de vele optionele excursies (fietsen, wandelen, paardrijden, game drive) te boeken in het nabij gelegen Mlilwane wildreservaat. Omdat dit een van de weinige wildparken in Afrika is waar geen gevaarlijke roofdieren zitten, mag je hier al wandelend genieten van al het moois dat deze fascinerende plek te bieden heeft. Of pak de mountainbike en fiets tussen kuddes zebra’s, wilde zwijnen en de vele hertensoorten door! Pas wel op voor de waterplekken, waar krokodillen te vinden zijn. Ook neemt de reisleider je graag mee naar de grootste glasblazerij van Afrika en een prachtige dans- en muziekshow van Swazi-artiesten. Beide nachten vertoeven we in 'the middle of nowhere', waardoor de reisleider weer graag voor je kookt uit de gezamenlijke etenspot die we eerder gemaakt hebben.
Dag 7 & 8: St. Lucia
Vanaf de hooglanden van Swaziland dalen we op dag 7 af naar de kustlijn van de Indische Oceaan, de eerste keer (maar zeker niet de laatste!) dat we tijdens deze reis persoonlijk kennismaken met de relaxte Zuid-Afrikaanse strandsfeer. Het sfeervolle St.Lucia is deze twee dagen onze thuishaven, van waaruit je een veelvoud aan optionele excursies kunt ondernemen, onder meer naar het aanbevelingswaardige ‘Greater Wetlands St. Lucia NP’, dat ook wel bekend staat als het iSimangaliso Wetland Park.
Dit door UNESCO beschermde gebied kenmerkt zich door haar weelderige koraalriffen en rijke variatie aan vis, dier en vogelsoorten. Een romantische avondcruise bij zonsondergang –met uitzicht op de badende nijlpaarden, krokodillen (er leven er hier ruim 2.000!) en kwetterende vogels- is een van de vele optionele tochten die je ter plekke kan boeken bij je reisleider.
Op dag 8 ben je wederom vrij om te relaxen, al adviseren wij je met klem om een optionele gamedrive te boeken naar Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve. Al zegt deze tongbrekende naam je waarschijnlijk niet veel, maar dit is ons meest favoriete Nationale Park van Zuid-Afrika. Ooit was dit het private jachtdomein van de legendarische koning (lees: vechtersbaas) Shaka Zoeloe, die zijn volk (de Zulu’s) wereldwijd bekend maakte door zijn vele veroveringen. Dit heuvelachtige park herbergt ontelbare diersoorten, waaronder vele imposante witte neushoorns. Twee nachten verblijven we in dit knusse stadje, waar de reisleider je graag wijst op de vele uitstekende diner mogelijkheden.
Dag 9: Durban
Het subtropische Durban is vandaag ons volgende doel. Tegenwoordig heet deze stad in de Zoeloe taal eThekwini, terwijl het in de tijd van de blanke overheersing bekend stond als Port Natal. Welke naam je ook koppelt aan deze bruisende metropool, wij weten zeker dat je deze dag gaat genieten van al het moois dat Durban te bieden heeft. Dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat is dit een van Zuid-Afrika's meest geliefde strandbestemmingen. Mede daarom is helaas ook de criminaliteit van enorme proporties, waardoor we in deze stad ook maar een nacht verblijven.
En waar vroeger deze voormalige vrijplaats van criminelen voornamelijk werd bewoond door piraten, schipbreukelingen, jagers en slavenhandelaren; anno 21e eeuw tref je hier Afrika's grootste populatie van Indiërs aan waardoor je verzekerd bent van een heerlijke kruidige maaltijd. En ondanks dat je in Durban extra alert moet zijn op je persoonlijke eigendommen, weten we zeker dat je geniet van de zogenaamde Golden Mile, een veilige wandeling langs de meest bekende attracties, waaronder het indrukwekkende aquarium en dolfinarium. Ook kunnen we het knusse Phansi-museum bezoeken, dat een indrukwekkende collecte authentieke Afrikaanse kunst herbergt. Iets verderop ligt de overdekte Afrikaanse markt en de imponerende Voodoo-markt, een bezoek aan deze zal je nimmer nooit meer vergeten. In Durban-North brengen we de nacht door, maar niet voordat je genoten hebt van een heerlijk diner in een van de plaatselijke restaurants.
Dag 10 & 11: Drakensbergen
De majestueuze Drakensbergen vormen onze volgende eindbestemmingen dag 10 en 11. Moeder Natuur heeft hier niet op een onsje meer of minder gekeken toen ze het deze regio haar natuurlijke schoonheid gaf. De Zulu's hebben het hoogste en langste bergmassief (1000 km!) van Zuid-Afrika een passende titel gegeven: uKhamlamba ('barrière van de speren'). Vooral de zonsondergangen zijn spectaculair, voornamelijk door de kleur en lichtvallen op de ruige rotsformaties. Onderweg zien we in de verte de slagvelden van de boerenoorlogen tegen de Engelsen en de Zulu's, terwijl we in het nietige Howick een bezoek kunnen brengen aan de plek waar Nelson Mandela in 1962 werd gearresteerd. Een informatief museum en een spectaculair kunstwerk herinneren aan deze roerige tijden.
Ook de vele honderden grotten zijn spectaculair en geliefd, zelfs al duizenden jaren geleden toen de toenmalige bewoners (San/Bushmen) hier hun wereld vereeuwigden met meer dan 30.000 prachtige rotstekeningen. De tweede dag hier maken we een 3 uur durende pittige, maar prachtige wandeling door dit ruige gebied. Er is keuze genoeg. ook voor hen die liever wat minder intensief willen wandelen. Vogelliefhebbers komen in de Drakensbergen eveneens aan hun trekken, want exact 299 vogelsoorten fourageren graag in dit bergachtige terrein. Aangezien we weer twee nachten in de 'wildernis' overnachten, kookt de reisleider wederom graag beide avonden voor je.
Dag 12 & 13: Lesotho
Op dag 12 rijden we via een prachtige natuurroute naar Lesotho, dit is het enige land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt, met de 3482 hoge Thaana Ntlenyana als absolute uitschieter. Eenmaal in het straatarme Lesotho verbazen de meeste bezoekers zich over de prettige ontvangst door de goed gehumeurde Basotho-bevolking. Schakel wel een tandje lager op alle vlakken, want de snelheid van het leven in het 'Koninkrijk in de hemel' gaat wel een tikkeltje langzamer dan in onze haastige Westerse samenleving.
Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot. Op een eenvoudige, maar o zo mooie sfeervolle locatie overnachten we twee nachten in het hart van dit sfeervolle land. Op dag 13 is er volop tijd om een optionele excursie te boeken, denk bijvoorbeeld aan een mooie paardrijtocht, een wandeling door het zeer ruige gebied of een ontspannen village walk met bezoek aan traditionele huizen, de plaatselijke medicijnman en een schooltje. Twee nachten mag je hier genieten van eenvoudige, maar voedzame maaltijden.
Dag 14: Graaff-Reinet
De vierde oudste stad van Zuid-Afika, Graaff-Reinet, is de volgende bestemming tijdens deze enerverende rondreis. Maar stel je eerst in op een zes uur durende reisdag door de dorre en droge Karoo. Deze historische oude stad biedt volop herinneringen aan het Britse en Hollandse verleden. Op een prachtige locatie in dit lege landschap mag je genieten van de meest heldere sterrenhemel die je ooit gezien hebt.
Het oude centrum van Graaff-Reinet biedt genoeg vermaak, zowel qua restaurants, cafes, musea als galerieën. De vele Kaap-Hollandse en Victoriaanse panden zijn een lust voor het oog. Liefhebbers van een lekker stukje vlees als lam, struisvogel en een sappige ‘boerewors’ mogen zich hier weer even Bourgondiër voelen, terwijl liefhebbers van toetjes mogen gaan genieten van zoetige delicatessen als ‘koeksisters’, ‘melktert’ of de legendarische ‘malva pudding’.
Dag 15: Richting de kust
Pech krijgen in dit lege landschap is niet echt aan te bevelen, gelukkig arriveren we in de vroege namiddag ten noorden van Port Elizabeth, waar we in het midden van een prachtige natuur overnachten. In de vele wildparken die hier liggen vind je behalve olifanten, giraffen en zebra's ook nog eens buffels, leeuwen, kudu, aasgieren en nog vele honderden andere soorten dieren en vogels aan.
Uiteraard heb je ook hier weer de mogelijkheid tot het boeken van diverse optionele excursies, waaronder een trip naar het (redelijk) nabij gelegen Addo Elephant NP. Veel dichterbij en ook super interessant is een bezoek aan een opvangcentrum waar jonge cheetahs/leeuwen en luipaarden worden klaar gestoomd voor een herintroductie in de vrije natuur.
Dag 16: Aan de kust
Vandaag maak je de hele dag kennis met de prachtige Tuinroute. Een route die van Mossel Bay (ten oosten van Kaapstad) helemaal de countouren van de kustlijn volgt tot aan Stormrivier in de Oostkaap. Langs de kust van de warme Indische oceaan passeer je onderweg ruige stukken kustlijn, commerciële plantages en ‘fynbos’. Adrenalineliefhebbers zullen zich hier vermaken bij de hoogste bungeejump ter wereld (vanaf de Bloukransbrug).
Of voel je even Tarzan bij de ‘bomentoppentour’. Soms zien we onderweg walvissen, scholen dolfijnen of de veel zeldzamere orka's vlakbij de kust zwemmen. Wie gewoon wil genieten van een mooie wandeling in dit schitterende gebied is ook hier op zijn plaats. We overnachten in de buurt van de Indische Oceaan.
Dag 17: Route 62
Voordat we de kustlijn verlaten, bezoeken we eerst nog het lieflijke plaatsje Knysna. Vanuit een prachtig gelegen heuveltop overzie je dit rijkeluisoord. Iets verderop ligt Oudtshoorn, in de hele wereld beroemd om zijn struisvogels. Dit is een van de beste plekken om een struisvogelbiefstuk te eten, een van de vele lekkernijen van dit land. Na een bezoek aan een struisvogelfarm, begint een van de mooiste autoroutes van deze reis: Route 62, dat tevens bekend staat als 's werelds langste wijnroute.
Als de tijd het toelaat kunnen we vandaag ook nog een bezoek brengen aan de Cango Caves, het grootste druipsteencomplex van Afrika en een van de mooiste ter wereld. Al is de totale lengte ruim 4000 meter, onze (eventuele) 'Adventure Tour' is stukken korter. Sommige spleten zijn echter zo smal, dat dit niet voor ieder lichaam geschikt is... In de prachtige omgeving van Route 62 overnachten we na deze inspannende, maar onvergetelijke roadtrip.
Dag 18: Hermanus
Vandaag rijden we via de ruige binnenlanden richting de eeuwenoude wijngebieden van Zuid-Afrika, waar we aan de kust bij Hermanus overnachten. Maar voordat we zover zijn, vereren we eerst Route 62 nog met een bezoek. Het woestijn-achtige landschap van de Karoo is vandaag onze grootste vriend en vijand en al mag het landschap behoorlijk dor zijn, de luchten zijn meestal buitengewoon interessant. Hier krijg je het zogeheten Amerikaanse roadmovies gevoel en voor vele Zuid-Afrikaners is dit de mooiste bergroute van het land.
In (of nabij) Hermanus brengen we de nacht door. Deze havenstad is de beste plek van Zuid-Afrika om walvissen te spotten, gewoon van het vaste land. Uiteraard kan je ook met een bootexcursie de zee op.
Dag 19, 20 & 21 (overdag): Kaapstad
Op dag 19 rijden we door de prachtige wijngebieden van Zuid-Afrika naar Kaapstad. Capetown -oftewel de 'Mother City' genaamd- is de meest populaire toeristische attractie van Zuid-Afrika, al snel ontdek je waarom. Met fameuze hoogtepunten als de imposante Tafelberg (1086m), V&A Waterfront & aquarium, Robbeneiland en de legendarische Kaap de Goede Hoop komen we de komende dagen-ondanks onze twee nachten verblijf hier- tijd tekort in deze boeiende metropool.
Heb je geen zin om ver te reizen? Op de hartje centrum gelegen Long Street en Bree Street kan je alleen al een dag doorbrengen door je te vermaken met de vriendelijke locals en het bezichtigen van de vele Victoriaanse gebouwen. Ook de kleurrijke Bo-Kaap, de Maleisische wijk, is een Must See. De unieke cultuur, levensstijl en en persoonlijkheid van de Kaapse moslimgemeenschap mag je niet missen.
Wie wil mag mee op dag 20 op een dagexcursie naar het meest zuidelijke punt van Afrika: Kaap de Goede Hoop. Ook de ietwat komische enclave van de Afrikaanse penguins bij Boulders Beach in Simonstown passeren we. Op de terugreis rijden we via een spectaculaire kronkelweg naar 'Chapman's Peak Drive', een van de mooiste kustwegen ter wereld.
Wie de reis wil verlengen (wat wij adviseren), kan dan op eigen houtje genieten van de vele stranden. Kaapstad is tevens een van de beste steden in Zuid-Afrika om een 'township tour' te boeken. Meestal vliegen we in de namiddag van dag 21 terug naar Europa.
Dag 22: Terug in Nederland
Al dan niet via een tussenstop arriveer je op dag 22 terug in Nederland. Wij weten zeker dat je dan Zuid-Afrika in je hart hebt gesloten, net zoals wij.