HOME » ZONOVERGOTEN ZUID-AFRIKA - DOWNLOAD TEKST

Klik hier voor een grotere versie!

Dag 1: Johannesburg

Laat in de middag vlieg je vanuit Amsterdam –als het even mogelijk is qua beschikbare vluchten- rechtstreeks naar Johannesburg. Soms echter hebben we een vlucht (met een korte tussenstop) via Parijs of een andere stad. De volgende ochtend arriveer je in elk geval uitgerust (door het ontbreken van tijdsverschil, alleen in de winter is er een uur verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika) op OR Tambo, de internationale luchthaven van de grootste stad van Zuid-Afrika.

Alhoewel Jo’burg (of Jozi, zoals de stad liefkozend wordt genoemd door de inwoners) niet tot een van de drie hoofdsteden van het land behoort, is het wel het kloppende hart van de Zuid-Afrikaanse economie en tevens de zetel van het grondwettelijke hof.

Dag 2, 3 & 4: Blyde River Canyon & Kruger National Park

(Soms overnachten we 'maar' twee nachten in Sabie, de vierde nacht brengen we dan door in een accommodatie in het zuiden van Kruger NP, of net daarbuiten).

Jammer genoeg is Johannesburg, de ‘City of Gold’, een niet al te veilige stad voor buitenstaanders, hierdoor vertrekken we direct voor een rit van bijna 500 kilometer naar de meest oostelijke provincie van Zuid-Afrika. Na deze lange, maar mooie eerst tocht nemen we onze welverdiende intrek in de fraaie, landelijke omgeving van Sabie/Hazyview. Enkele tientallen kilometers verder ligt het oudste wildpark van Zuid-Afrika, al sinds 1898 worden de vele tientallen wildsoorten hier wettelijk beschermd.

Drie nachten van deze droomvakantie zitten we op een mooie locatie van waaruit we op dag 3 en 4 excursies ondernemen naar Blyde River Canyon en Kruger National Park. Dag 3 ga je volop genieten van deze mooie dagtocht -toepasselijk getiteld Panoramaroute- door de ruige natuur van de Blyde River Canyon, een spectaculaire kloof van zo'n 26 kilometer. De uniek gevormde rotsformaties die je hier overal aantreft zijn ontstaan door de woeste draaikolken bij het samenkomen van de rivier de Blyde en de Treur.

Dag 4 is onze eerste echte kennismaking met het Afrikaanse wild. Alhoewel je nooit de uitkomst van een ‘gamedrive’ kan voorspellen, is de kans zeer groot dat je vandaag een rijke variatie aan dieren gaat zien. Uiteraard in hun natuurlijke omgeving van het ‘Great Limpopo Transfrontier Park’, zoals de officiele overkoepelende naam heet van dit grensoverschrijdende park dat ook grenst aan Mozambique en Zimbabwe.

Aangezien Kruger NP de grootste populatie aan olifanten ter wereld herbergt (ruim 11.000), durven we wel de voorspelling aan dat je deze machtige vegetariers live gaat meemaken. Vroeg in de ochtend van dag 4 vertrekken we voor deze eerste zoektocht, waarna we enkele uren later een welverdiende siesta nemen in een van de omheinde kampementen die dit onmetelijke park telt. Diep in de middag volgt poging twee om zoveel mogelijk dieren te spotten. Op tijd voor het avondeten arriveer je weer in ons comfortabele verblijf.Dag 5 & 6: Swaziland

Op dag 5 verlaten we Zuid-Afrika en steken we over bij een van de vele grensovergangen naar Swaziland, dat officieel sinds 2018 het koninkrijk eSwatini heet. Alleen de rit er naar toe is al een feestje op zich. De plantages in de heuvelachtige groene valleien hangen vol met heerlijke vruchten als mango en andere gezonde lekkernijen. Tijdens ons verblijf in dit fraaie land bezoeken we een van de vele lokale markten, waar toeristische snuisterijen uitnodigend lonken.

Tevens kan je hier lokale kunstenaars aan het werk zien die verfijnde houtsnijwerken maken. Dit land kent overigens een ietwat vreemde politieke constructie, want zowel Mbabane (bestuurlijk) als het iets zuidelijker gelegen Lobamba (koninklijk) fungeren als hoofdsteden. En alhoewel Swaziland pas sinds 1968 onafhankelijk is, wonen er al ruim 100.000 jaar mensen. De huidige bewoners (Swazi’s) sinds het eind van de 18e eeuw, blanke kolonisten arriveerden in hun kielzog enkele tientallen jaren later.

Dag 6 is een vrije dag die je kan invullen door lekker te relaxen of een van de vele optionele excursies (fietsen, wandelen, paardrijden, game drive) te boeken in het nabij gelegen Mlilwane wildreservaat. Omdat dit een van de weinige wildparken in Afrika is waar geen gevaarlijke roofdieren zitten, mag je hier al wandelend genieten van al het moois dat deze fascinerende plek te bieden heeft. Of pak de mountainbike en fiets tussen de vele kuddes zebra’s of giraffen door!

De bijbehorende lodge is tevens een van de beste plekken om een traditionele dans te aanschouwen. Zorg wel dat je je dansschoenen aan hebt, want bezoekers van deze swingende show wordt vaak gevraagd om ook hun heupen te laten swingen…

Dag 7 & 8: St. Lucia

Vanaf de hooglanden van Swaziland dalen we op dag 7 af naar de kustlijn van de Indische Oceaan, de eerste keer (maar zeker niet de laatste!) dat we tijdens deze reis persoonlijk kennismaken met de relaxte Zuid-Afrikaanse strandsfeer. Het sfeervolle St.Lucia is deze twee dagen onze thuishaven, van waaruit je een veelvoud aan optionele excursies kunt ondernemen, onder meer naar het aanbevelingswaardige ‘Greater Wetlands St. Lucia NP’, dat ook wel bekend staat als het iSimangaliso Wetland Park.

Dit door UNESCO beschermde gebied kenmerkt zich door haar weelderige koraalriffen en rijke variatie aan vis, dier en vogelsoorten. Een romantische avondcruise bij zonsondergang –met uitzicht op de badende nijlpaarden, krokodillen (er leven er hier ruim 2.000!) en kwetterende vogels- is een van de vele optionele tochten die je ter plekke kan boeken bij je reisleider. 

Op dag 8 ben je wederom vrij om te relaxen, al adviseren wij je met klem om een optionele gamedrive te boeken naar Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve. Al zegt deze tongbrekende naam je waarschijnlijk niet veel, maar dit is ons meest favoriete Nationale Park van Zuid-Afrika. Ooit was dit het private jachtdomein van de legendarische koning (lees: vechtersbaas) Shaka Zoeloe, die zijn volk (de Zulu’s) wereldwijd bekend maakte door zijn vele veroveringen. Dit heuvelachtige park herbergt vele diersoorten, waaronder vele imposante witte neushoorns.Dag 9: Durban

Het subtropische Durban is vandaag ons volgende doel. Tegenwoordig heet deze stad in de Zoeloe taal eThekwini, terwijl het in de tijd van de blanke overheersing bekend stond als Port Natal. Welke naam je ook koppelt aan deze bruisende metropool, wij weten zeker dat je deze dag gaat genieten van al het moois dat Durban te bieden heeft. Dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat is dit een van Zuid-Afrika's meest geliefde strandbestemmingen. Mede daarom is helaas ook de criminaliteit van enorme proporties, waardoor we in deze stad ook maar een nacht verblijven.

En waar vroeger deze voormalige vrijplaats van criminelen voornamelijk werd bewoond door piraten, schipbreukelingen, jagers en slavenhandelaren; anno 21e eeuw tref je hier Afrika's grootste populatie van Indiërs aan waardoor je verzekerd bent van een heerlijke kruidige maaltijd. En ondanks dat je in Durban extra alert moet zijn op je persoonlijke eigendommen, weten we zeker dat je geniet van de zogenaamde Golden Mile, een veilige wandeling langs de meest bekende attracties, waaronder het indrukwekkende aquarium en dolfinarium.

Dag 10 & 11: Drakensbergen

De majestueuze Drakensbergen vormen onze volgende eindbestemming. Moeder Natuur heeft hier niet op een onsje meer of minder gekeken toen het deze regio haar natuurlijke schoonheid gaf. De Zulu's hebben het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika een passende titel gegeven: uKhamlamba ('barrière van de speren'). Vooral de zonsondergangen zijn spectaculair, voornamelijk door de kleur en lichtvallen op de ruige rotsformaties.

Ook de vele honderden grotten zijn spectaculair en geliefd, zelfs al duizenden jaren geleden toen de toenmalige bewoners (San/Bushmen) hier hun wereld vereeuwigden met prachtige rotstekeningen. De tweede dag hier kan je een prachtige wandeling maken door dit ruige gebied. Er is keuze genoeg. Vogelliefhebbers komen in de Drakensbergen eveneens aan hun trekken, want vele vogelsoorten fourageren graag in dit bergachtige terrein. Dag 12 & 13: Lesotho

Het enige land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt, met de 3482 hoge Thaana Ntlenyana als absolute uitschieter, is letterlijk en figuurlijk ons volgende hoogtepunt: Lesotho. Maar voordat we in dit volledig door Zuid-Afrika omsloten land via spectaculaire wegen arriveren,rijden we eerst nog door het Golden Gate Highlands NP.

Eenmaal in het straatarme Lesotho verbazen de meeste bezoekers zich over de prettige ontvangst door de goed gehumeurde Basotho-bevolking. Schakel wel een tandje lager op alle vlakken, want de snelheid van het leven in het 'Koninkrijk in de hemel' gaat wel een tikkeltje langzamer dan in onze haastige Westerse samenleving. Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot.

In de omgeving van Malealea overnachten we twee nachten, waarbij je op dag 13 kan genieten van het eenvoudige leven dat hier de klok slaat. Verschillende opties zijn hier mogelijk, waaronder een bezoek aan een creche, dorpswandeling met kruidentuin bezoek of een pony trekking. Of is een bezoek aan een lokale 'bierbrouwerij' of een traditionele medicijnenman (sangoma) meer iets voor je, die tegen betaling van enkele euro's je toekomst voorspelt.

Wel dien je dan zelf eerst de botten en beenderen te schudden die deze wijze oude man gebruikt als 'leesmateriaal'. De boekers van de 14-daagse reis stappen hier op het vliegveld voor een vlucht naar Johannesburg, Zuid-Afrika (kosten niet inbegrepen, rond de €100) van waar ze zelfstandig terug vliegen naar Nederland.

Dag 14: Graaff-Reinet

De vierde oudste stad van Zuid-Afika, Graaff-Reinet, is de volgende bestemming tijdens deze enerverende rondreis. Stel je in op een lange, lange, lange reisdag door de uitgestrekte, dorre Karoo. Zuid-Afrika is nou eenmaal een enorm groot land met niet altijd snelle autowegen. Deze historische oude stad biedt volop herinneringen aan het Britse en Hollandse verleden. Het zal je geen moment vervelen, waarbij vooral liefhebbers van kunst volledig aan hun trekken komen.

Het oude centrum biedt genoeg vermaak, zowel qua restaurants, cafes, musea als galerieën. Omkade vele Kaap-Hollandse en Victoriaanse panden zijn een lust voor het oog. Liefhebbers van een lekker stukje vlees als lam, struisvogel en een sappige ‘boerewors’ mogen zich hier weer even Bourgondier voelen, terwijl liefhebbers van toetjes mogen gaan genieten van zoetige delicatessen als ‘koeksisters’, ‘melktert’ of de legendarische ‘malva pudding’.Dag 15: Richting de kust

Pech krijgen in dit lege landschap is niet echt aan te bevelen, gelukkig arriveren we in de vroege namiddag ten noorden van Port Elizabeth, waar we in het midden van een prachtige natuur overnachten. In de vele wildparken die hier liggen vind je behalve olifanten, giraffen en zebra's ook nog eens buffels, leeuwen, kudu, aasgieren en nog vele honderden andere soorten dieren en vogels aan.

Uiteraard heb je ook hier weer de mogelijkheid tot het boeken van diverse optionele excursies, waaronder een trip naar het (redelijk) nabij gelegen Addo Elephant NP. Veel dichterbij en ook super interessant is een bezoek aan een opvangcentrum waar jonge cheetahs/leeuwen en luipaarden worden klaar gestoomd voor een herintroductie in de vrije natuur.

Dag 16: Aan de kust

Vandaag maak je de hele dag kennis met de prachtige Tuinroute. Een route die van Mossel Bay (ten oosten van Kaapstad) helemaal de countouren van de kustlijn volgt tot aan Stormrivier in de Oostkaap. Langs de kust van de warme Indische oceaan passeer je onderweg ruige stukken kustlijn, commerciële plantages en ‘fynbos’. Adrenalineliefhebbers zullen zich hier vermaken bij de hoogste bungeejump ter wereld (vanaf de Bloukransbrug).

Of voel je even Tarzan bij de ‘bomentoppentour’. Soms zien we onderweg walvissen, scholen dolfijnen of de veel zeldzamere orka's vlakbij de kust zwemmen. Wie gewoon wil genieten van een mooie wandeling in dit schitterende gebied is ook hier op zijn plaats. We overnachten in de buurt van de Indische Oceaan. 

Dag 17: Route 62

Voordat we de kustlijn verlaten, bezoeken we eerst nog het lieflijke plaatsje Knysna. Vanuit een prachtig gelegen heuveltop overzie je dit rijkeluisoord. Iets verderop ligt Oudtshoorn, in de hele wereld beroemd om zijn struisvogels. Dit is een van de beste plekken om een struisvogelbiefstuk te eten, een van de vele lekkernijen van dit land. Na een bezoek aan een struisvogelfarm, begint een van de mooiste autoroutes van deze reis: Route 62, dat tevens bekend staat als 's werelds langste wijnroute.

Als de tijd het toelaat kunnen we vandaag ook nog een bezoek brengen aan de Cango Caves, het grootste druipsteencomplex van Afrika en een van de mooiste ter wereld. Al is de totale lengte ruim 4000 meter, onze (eventuele) 'Adventure Tour' is stukken korter. Sommige spleten zijn echter zo smal, dat dit niet voor ieder lichaam geschikt is... In de prachtige omgeving van Route 62 overnachten we na deze inspannende, maar onvergetelijke roadtrip. Dag 18: Stellenbosch

Vandaag rijden we via de ruige binnenlanden richting de eeuwenoude wijngebieden van Zuid-Afrika. Maar voordat we zover zijn, vereren we eerst Route 62 nog met een bezoek. Het woestijn-achtige landschap van de Karoo is vandaag onze grootste vriend en vijand en al mag het landschap behoorlijk dor zijn, de luchten zijn meestal buitengewoon interessant. Hier krijg je het Amerikaanse roadmovies gevoel en voor vele Zuid-Afrikaners is dit de mooiste bergroute van het land.

Stellenbosch is de tweede oudste nederzetting van de blanke kolonisten en heeft de prachtige bijnaam ‘Eikestad’, waarbij het direct een link legt naar de vele vaten wijn die hier gemaakt –en geconsumeerd- worden. Het stadje zelf biedt volop vermaak, zelfs al ben je geen wijnliefhebber. In het hart van deze charmante streek brengen we de nacht door, uiteraard pas na een bezoek te hebben gebracht aan een van de vele wijnproeverijen in een van de mooiste wijnhuizen van het land.

Dag 19, 20 & 21: Kaapstad

Kaapstad -oftewel de 'Mother City' genaamd- is de meest populaire toeristische attractie van Zuid-Afrika, al snel ontdek je waarom. Met fameuze hoogtepunten als de imposante Tafelberg (1086m), V&A Waterfront & aquarium, Robbeneiland, botanische tuin van Kirstenbosch en de legendarische Kaap de Goede Hoop komen we de komende dagen-ondanks onze drie nachten verblijf hier- tijd tekort in deze boeiende metropool.

Ook de vele musea, waaronder onze favoriet de South African National Gallery, herbergen ongetwijfeld een of meerdere tentoonstellingen van je keuze. Heb je geen zin om ver te reizen? Op de hartje centrum gelegen Long Street en Bree Street kan je alleen al een dag doorbrengen door je te vermaken met de vriendelijke locals en het bezichtigen van de vele Victoriaanse gebouwen. Ook de kleurrijke Bo-Kaap, de Maleisische wijk, is een Must See. De unieke cultuur, levensstijl en en persoonlijkheid van de Kaapse moslimgeenschap mag je niet missen.

Uiteraard spenderen we tevens een dagexcursie aan het meest zuidelijke punt van Afrika: Kaap de Goede Hoop. Ook de ietwat komische enclave van de Afrikaanse penguins bij Boulders Beach in Simonstown behoort deze dag tot de bezienswaardigheden. Op de terugreis rijden we via een spectaculaire kronkelweg naar 'Chapman's Peak Drive', een van de mooiste kustwegen ter wereld.

Vergeet overigens niet in Kaapstad te genieten van de vele stranden en de verfijnde keuken, waarbij vooral de visgerechten en de welbekende Bobotie de absolute blikvangers zijn. Kaapstad is tevens een van de beste steden in Zuid-Afrika om een 'township tour' te boeken.

Dag 22: Terug in Nederland

Soms vlieg je net voor middernacht -soms net erna- terug naar Europa. Al dan niet via een tussenstop arriveer je in Nederland.