Prijs van deze reis: € 3.000 (21 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 16 januari 2025
* 15 januari 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Johannesburg, met een totale waarde van € 750 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle vervoer * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Alle overnachtingen (hotel/lodge/bungalow/appartement/tented camps) * Alle overige maaltijden & drankjes,
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies: alle entreegelden en kosten optionele excursies: totaal bedrag € 280 p.p. (zie kopje Excursies & Entreegelden)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Visa: Zuid-Afrika (gratis, Zimbabwe (€ 50 USD) en Botswana (gratis)
* Bezoek aan lokale markt * Eenpersoonskamer toeslag € 350
* Zeven wildparken
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 4.000 kilometer.
Ambassade:
Zimbabwe heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Zimbabwe staat in Brussel. Adres: Josephine Charlotte Plein 12 1200 Brussel Telefoon: +322 762 58 08 Fax: +32 2 762 96 05 De Nederlandse ambassade in Zimbabwe staat in de hoofdstad Harare. Adres: 2 Arden Road Highlands Harare Telefoon: +2634776701 Fax: +2634776700 E-mail: har@minbuza.nl
Waar vind je een ambassade van Botswana in Nederland? Die vind je niet, want er is geen ambassade van Botswana in Nederland. Er is wel één in het Belgische Brussel, waar je ook als Nederlander terecht kan. Je vindt de ambassade bij onze zuiderburen op het adres: Avenue de Tervuren 169, B1150 Brussel. Bellen kan op +32-2-7391120 of +32-2-7352070, faxen op +32-2-7356318 en e-mailen naar botswana@brutele.be. Waar vind je een consulaat van Botswana in Nederland? Er is één consulaat van Botswana in Nederland. Adres: Keizersgracht 310, 1016 EX in Amsterdam. Telefoon: 020-420.8844. Email: mariekesanders@wxs.nl. Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Wel is er een consulaat met postadres: P.O. Box 457 in Gaborone. Je kunt het consulaat bellen op +267-71777706. Emailen doe je naar nederland@info.bw.
De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade is die in Zuid-Afrika. Adres: 210 Queen Wilhelmina Avenue (corner Muckleneuk Street), New Muckleneuk 0181 in Pretoria. Wil je een brief sturen dan kun je dat doen naar P.O. box 117, Pretoria 0001. Bellen kan naar +27-12-4254500. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade: www.dutchembassy.co.za of stuur een email naar: pre@minbuza.nl.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 280.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van reisleider Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren. Via deze link vind je alle adviezen: https://www.afrika.nl/zimbabwe/reisgids/gezondheidsadvies/. In Botswana (m.u.v. Francistown en Gabarone) komt malaria voor. Je kan ons ook even mailen voor onze persoonlijke adviezen.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over zuidelijk Afrika, raden wij de volgende titels aan:
* Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president.
* Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg
* District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen
* Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad
* Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad
* The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld twee weken over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is ..... op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 35 jaar actief in de reiswereld. Hij kent Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie (& Tradities):
Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas je erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.
Veruit de meeste Zimbabwanen zijn christelijk. Geloof is belangrijk in Zimbabwe, zestig procent van de mensen bezoekt regelmatig een geloofsbijeenkomst. Vaak wordt het christendom gemengd met traditionele religies. Spirituele genezers en magie zijn erg belangrijk in Zimbabwe: met enige regelmaat berichten kranten over mensen die het slachtoffer zijn van een vloek of zwarte magie. De Shona, de grootste bevolkingsgroep van Zimbabwe, hebben een ingewikkeld systeem waarin totems een belangrijke rol spelen. Er zijn ongeveer 25 verschillende totems. Iedere Shona behoort tot één van die totems, die ze aanroepen voor geluk en voorspoed. Aan de hand van de totems zijn de Shona verdeeld in een soort stammen. De 'totem-groep' is erg belangrijk en de Shona zijn zeer loyaal aan hun groep. Vrije pers, oppositie en politiek protest zijn vrijwel onmogelijk in Zimbabwe. Kritiek leveren op Mugabe was levensgevaarlijk in Zimbabwe. In 2008 zijn er nog tienduizenden gemarteld en vermoord omdat zij tegen Mugabe stemden. Zimbabwanen zijn dus over het algemeen zeer voorzichtig als zij over politiek praten. Ze schamen zich vaak voor de toestand van hun land en zijn getraumatiseerd door het geweld van 2008. Wees dus zeer diplomatiek als je meer te weten wilt komen over de politieke situatie in Zimbabwe en hou rekeningen met de gevoeligheden die over het onderwerp bestaan. Wees begripvol voor vertragingen, defecten en dergelijke. Zimbabwanen zijn over het algemeen zeer behulpzaam en vindingrijk, maar het land wordt geplaagd door grote tekorten. Dat heeft tot gevolg dat je als reiziger af en toe zal moeten accepteren dat sommige dingen niet zo lopen als vooraf gepland.
Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele geloven. Deze traditionele geloven richten zich veelal op de voorouders en de natuur. Praten is belangrijk in Botswana. Begroetingen vormen daarin een kernpunt. Voor je iets vraagt, bijvoorbeeld de weg, dien je altijd uitgebreid te informeren hoe het met de ander is en vertellen hoe het jou vergaat. Daar blijft het voor toeristen meestal bij. Inwoners van Botswana onderling kunnen het welzijn van hele families afgaan, voor ze to the point komen. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. In meer toeristische gebieden merk je hier minder van. Winkels zijn echter bijvoorbeeld ook daar vaak de hele dag gesloten op zondag. Vooral op het platteland is het volwassen vrouwen aan te raden hun dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes. Ook strakke broeken worden op sommige plekken ver van de steden raar en ordinair gevonden. De bovenbenen van de vrouw staan in grote delen van Afrika, en ook in Botswana bekend als het meest lustopwekkend. In de steden zijn de etiketten al lang niet zo streng en stug meer.
Souvenirs:
Wil je toch iets leuks als mooi beeldje, een sieraad of een geweldige tas mee naar huis nemen? Je draagt op deze manier zelfs bij aan de lokale economie. Het is dan wel belangrijk om er op te letten waarvan het product is gemaakt en of het uit de lokale regio komt. Als je twijfelt of een souvenir goed of fout is, vraag het dan aan je reisleider.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots van Zuid-Afrika en een van 's werelds beste rugbyteams. In Zimbabwe en Botswana is voetbal de nationale sport.
Taal:
Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans in Zuid-Afrika, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf talen. Zimbabwe heeft drie officiële talen: Engels, Shona en Ndebele. Shona en Ndebele zijn geen eenvoudige talen om te leren, maar vrijwel iedereen spreekt Engels. Slechts in de allerkleinste dorpjes in afgelegen gebieden van het land vind je mensen die nauwelijks Engels spreken. Engels is de officiële taal van Botswana. Bijna iedereen spreekt dat dan ook. Gangbaarder in de onderlinge omgang is echter de taal Setswana, die zo'n negentig procent van de bevolking van huis uit heeft geleerd. Borden en menu's zijn ook allemaal in het Engels.
Tijdsverschillen:
In deze drie landen is het tijdsverschil met Nederland een uur later.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.900. Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM, meestal Air France, of een soortgelijke maatschappij) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je dezelfde route vanuit Johannesburg richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs van circa € 150 tot € 300 deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden. Omdat wij een kleine reisorganisatie zijn kunnen wij geen tickets vooraf reserveren en vasthouden zoals de 'grote jongens' doen, daarom adviseren wij onze klanten om vroegtijdig deze reis te boeken.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In een aantal accommodaties liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden.
Water:
In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Zimbabwe en Botswana adviseren wij om flessen water te drinken. In alle landen is het overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.