"Om te zeggen dat Zuid-Afrika en Botswana en Zimbabwe compleet veilige landen zijn, is in onze ogen een keiharde leugen. Ondanks dat de landen totaal verschillen zijn, vormen de schrikbarend hoge werkeloosheid (meer dan 80% in townships), lage lonen en discriminatie nog steeds grote problemen. Ook de nog steeds bar slechte huisvesting voor grote groepen zwarten zorgt ervoor dat er nog steeds een heel hoog percentage van criminaliteit is. Dit is dan ook de allerbelangrijkste reden dat we bepaalde wijken/steden, gebieden en routes vermijden tijdens deze reis. Onze route is zorgvuldig uitgezocht en gebaseerd op onze jaren lange Afrika-ervaring. Uiteraard beseffen wij dat we hierdoor bepaalde 'hoogtepunten' missen, maar dat zij dan maar zo. De veiligheid van onze groepen is de allerbelangrijkste reden dat wij deze reisroute hebben gekozen. De reisleider zal vooraf (en per dag!) een update geven over de te verwachten gevaren/problemen. Wie zich hieraan houdt, heeft de grootste kans om weer ongeschonden huiswaarts te keren.
Is dit een reden om thuis te blijven en niet naar zuidelijk Afrika af te reizen? Nee! Juist door als toerist deze prachtige landen te bezoeken genereert de lokale bevolking een inkomen, hetzij door het eten dat we consumeren, de hotels waar we slapen, de excursies die we boeken en ga zo maar door. Toerisme is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van hun economieen. Betekent dit overigens dat wij hierdoor een vrijbrief hebben om gevrijwaard te blijven van alle problemen? Helaas niet, maar we hebben door het kiezen van onze zorgvuldig geselecteerde reisroute wel de kansen van diefstal/berovingen behoorlijk gedecimeerd. Een ander 'gevaar' dat deze reis te bieden heeft is het contact met wilde dieren tijdens de gamedrive's, ook hier zal de reisleider handige en bruikbare tips geven. 
Botswana is een relatief veilig land. In hoofdstad Gaborone neemt de criminaliteit weliswaar wat toe, maar zij staat nog altijd in geen verhouding tot die in veel andere Afrikaanse landen en de criminaliteitscijfers van Zuid-Afrika in het bijzonder. Botswana stond altijd bekend als een arm land, maar dat is veranderd door de vondst van 3 diamantmijnen in 1967. Diamanten is het belangrijkste exportproduct van het land. Toch leven nog veel mensen in armoede. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden. Deze dieren vind je o.a. in het Chobe National Park. Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels (ongeveer 550).De armoede heeft mensen tot de rand van de achtergrond gebracht. Wegen zijn bovendien doorgaans goed geasfalteerd. Het grootste veiligheidsrisico in Botswana is het verkeer. Rijd liever niet na zonsondergang. Er zijn tegen die tijd veel beschonken chauffeurs op de weg. Ook is het belangrijk je te realiseren dat Botswana een enorm groot en leeg land is. 
Hoewel Zimbabwe nog altijd niet te vergelijken is met Zuid-Afrika qua criminaliteit, stijgt het aantal berovingen en diefstal. Let dus goed op je spullen en loop niet in je eentje op donkere of verlaten plekken. Hoewel Zimbabwe altijd lage criminaliteitscijfers heeft gehad, dwingt de armoede mensen tot wanhopige acties. Blijf dus weg uit deze buurten, er is een reële kans op beroving. Boerenbedrijven in Zimbabwe zijn (soms met geweld) overgenomen door supporters van Mugabe en zijn partij Zanu PF. Ga dus nooit zomaar langs bij een boerderij, zonder dat je weet wie de eigenaren zijn en hoe de situatie is. Politieke demonstraties zijn zeldzaam in Zimbabwe, omdat de regering vaak keihard optreedt. Houd je dus verre van dit soort bijeenkomsten. Buitenlanders worden bij dergelijke acties niet ontzien. Pas op met kritiek op de regering: het is strafbaar. Bovendien kun je je gesprekspartner in ernstige verlegenheid brengen. Tijdens de politiecontroles op de wegen hoef je zelden meer te doen dan je paspoort laten zien. Soms kan het gebeuren dat agenten of soldaten een kleine donatie vragen. Hoewel ze dat officieel niet mogen doen is het eenvoudiger om ze een paar dollar, of een blikje cola, te geven. De alarmnummers van brandweer, ambulance en politie zijn respectievelijk: 993, 994 en 995." 
""Een van de grootste trekpleisters van Zuid-Afrika is zonder meer de zon. De temperatuur in Zuid-Afrika ligt gemiddeld tussen de 20 en 30 graden waardoor het land het hele jaar door een geliefde vakantiebestemming is. Het klimaat is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. In het noorden en oosten van Zuid-Afrika is het klimaat tropisch tot subtropisch. In Botswana is het in de zomer warm tot lokaal ronduit heet. Temperaturen overdag tussen de 30 en 35 graden zijn heel normaal in de periode november tot en met maart. In de wintermaanden (de periode dat wij er zijn) kan de temperatuur ‘s nachts flink onderuit gaan en is nachtvorst goed mogelijk op de meeste plekken in Botswana. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan nog steeds tussen de 18 en 24 graden Celsius. In Zimbabwe is de temperatuur in de winter rond de 22 graden gemiddeld, al koelt het 's avonds flink af. Gemiddeld is er dan een dag regen per maand, Ideale temperaturen dus om een rondreis te maken. Zimbabwe is gezegend met een heerlijk klimaat. Het weer in Zimbabwe is altijd zacht, niet te heet en zelden koud. De verschillen tussen de seizoen zijn vrij klein en het land is het hele jaar door prachtig. Van november tot april is het zomer, van mei tot oktober daalt de temperatuur iets. Dit is ook het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen zijn de dagen zonnig en de lucht helder, maar 's middags valt er een flinke tropische regenbui, vaak gepaard met indrukwekkend onweer. Dit heeft als grote voordeel dat de dierenwereld zich hierna vaak veel beter laat zien dan in vergelijking met andere maanden.
Het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen. Het noorden van Botswana ligt officieel in de tropen. Gemiddeld ligt de temperatuur daar overdag in de wintermaanden (rond juli dus) iets onder de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik bijna elke dag tot boven de dertig graden Celsius. De nachten zijn vooral in de winter erg koud. Niet in de laatste plaats in de Kalahari woestijn, waar dag- en nachttemperaturen het sterkst verschillen. Het kan 's nachts in de Kalahari zelfs vriezen. De droge wind kan vanuit de Kalahari woestijn soms zandstormen veroorzaken in de zuidelijke helft van Botswana. Het noorden van Botswana is het doorgaans warmer dan in het zuiden en ook wat natter.
De meeste reizigers gaan naar Botswana om er wilde dieren te spotten. Dat kun je het best doen in de Nederlandse zomermaanden juni tot en met augustus, en in de periode daarna tot half oktober. Vanaf die maand begint het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dan dichter en zijn olifanten en leeuwen dus moeilijker te spotten. Het is in de Nederlandse zomermaanden overigens wel winter in Botswana. Dat merk je vooral in de nachten, die zijn dan ijzig koud. Overdag is het in het zonnetje wel heerlijk toeven. De beste reistijd voor de parken is zonder twijfel van mei tot oktober. In het droogseizoen hebben de dieren in het park weinig groene bladeren om zich achter te verschuilen. Ook moeten zij wel naar de rivier komen om hun dorst te lessen. Andere bronnen zijn in deze tijd namelijk opgedroogd. Vanaf je boot op de rivier zie je de giraffen, olifanten en leeuwen gebroederlijk naast elkaar drinken op de oever."
"Handbagage van 8 kg is inbegrepen in ons vliegticket, ruimbagage van 20 kg kan tegen betaling bijgeboekt worden. Check altijd de afmetingen van je koffer voor handbagage, op je vliegticket staan de exacte afmetingen. Daarnaast komt een kleine dagwandelrugzak van pas. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje/muts en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en andere niet genoemde spullenEen grote (harde) koffer is niet echt handig op deze reis, zeg maar gerust 'not done'. Dit vanwege de beperkte bagageruimte in ons vervoermiddel. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Het liefst zien wij onze reizigers met een zo klein mogelijke, flexibele reistas (evt. op wieltjes) of rugzak. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren je over je 'tassenkeuze'. Het is wellicht een idee om thuis nog eens door de kledingkast te gaan en setjes kleding mee te nemen die anders wellicht in de ‘Zak van Max’ zouden belanden. Onderweg bezoeken we namelijk plekken waar een schrikbarende armoede heerst: werkelijk alles is hier bruikbaar. Eenmaal deze kleding in zuidelijk Afrika gedragen, weten wij onderweg meer dan voldoende plekken (kindertehuizen, ziekenhuizen, opvangcentra, townships) waar deze kleding achter gelaten kan worden. Ook je (oude) ondergoed krijgt hier een nieuwe bestemming. Voordeel is tevens dat je op het eind (of onderweg) van deze enerverende reis je tas kunt vullen met de vele leuke souvenirs die zuidelijk Afrika te bieden heeft."
"De munt van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta en is onder te verdelen in honderd centen. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer terug gewisseld kan worden voor euro's. Vrijwel de gehele reis betalen we alle uitgaven die we doen met de Zuid-Afrikaanse Rand en de Botswaanse Pula. De Zimbabwaanse dollar is zeer moeilijk aan te komen en de koers veranderd dagelijks. De wisselkoers Zimbabwaanse dollar is onderhevig aan heftige schommelingen. De afkorting van de munt is ZWD. De reisleider zal je ter plekke handige tips geven waardoor je toch aan geld kunt komen, maar het belangrijkste is dat je minimaal voor 200 USD per persoon in kleine coupures meeneemt. Het gebruik van een creditcard adviseren wij om dit -buiten de grote steden om- tot een minimum te beperken, dit vanwege het gevaar van scammen. Het wisselen van contante Euro's of US Dollars is redelijk makkelijk (doch soms tijdrovend) bij banken en geldwisselkantoren. 
Je betaalt in Zimbabwe met de Amerikaanse dollar. Na de hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, heeft men in 2009 besloten de munteenheid af te schaffen. De Amerikaanse dollar was al jaren de officieuze munteenheid. Je rekent in Zimbabwe dus af in Amerikaanse dollar. Sommige verkopers accepteren ook euro's of Zuid-Afrikaanse Randen, maar de prijzen zijn het gunstigst als je met Amerikaanse dollars betaalt. Hoewel veel Zimbabwanen noodgedwongen leven zonder geld en alles met ruilhandel bekostigen, betekent dat niet dat je als toerist in Zimbabwe spotgoedkoop kunt reizen. Brandstof, accommodatie en tours en tripjes hebben namelijk gewoon internationale prijzen. Eten en drinken zijn vrij goedkoop. Cash is king in Zimbabwe. Pinautomaten werken zelden met Europese pinpassen. Creditcards worden nergens geaccepteerd. Neem dus voldoende contante dollars mee, bij voorkeur ook in kleine coupures. Honderd dollar biljetten wissel je om bij de bank, weinig mensen hebben voldoende wisselgeld.
De munteenheid van Botswana is de Pula. Eén Pula is onder te verdelen in honderd Thebe. Geld wisselen kan in alle grotere plaatsen in Botswana. De Zuid-Afrikaanse Rand, de Euro en de Amerikaanse Dollar zijn het meest gangbaar. Bij de kleine wisselkantoortjes krijg je meestal een iets betere koers dan bij de banken, maar je betaalt bij hen vaak wel een commissie van ten minste twee procent. Je kunt natuurlijk ook gewoon geld pinnen. Van belang is dan wel dat je een Visa-creditcard hebt. Nederlandse bankkaarten en ook Mastercard creditkaarten doen het bij negen van de tien banken in Botswana niet. Heb je een Visa-pas dan vind je in elke plaats van enige omvang wel een pinautomaat. Wil je per se met je bankpas of Mastercard pinnen, dan is één van de enige opties de Riverwalk Mall in Gaborone. In hotels en restaurants kun je overigens wel gewoon met je Mastercard betalen. Met Visa kan uiteraard ook. Bankpassen zijn iets minder gangbaar. Botswana is niet zo goedkoop als veel andere landen in Afrika. Het prijsniveau is nog het best te vergelijken met Zuid-Afrika, al is Botswana uiteindelijk net iets duurder."
"Al is de snelheid van internet minder snel dan wij in Nederland (en Belgie) gewend zijn, het is tegenwoordig in Zuid-Afrika overal beschikbaar. Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen.
Het landnetnummer van Zimbabwe is (00) +263. Het mobiele netwerk in Zimbabwe is van wisselende kwaliteit, je hebt lang niet overal bereik. Een Zimbabwaanse simkaart is een goede optie: ze zijn overal te koop en goedkoop. Econet staat bekend als de provider met de beste dekking. In hotels kun je het makkelijkst internationale gesprekken voeren, al zal dat niet goedkoop zijn. Via internet bel je gratis met Skype. Simkaarten zijn overal te koop in grote dorpen en steden. Telefoonwinkels, supermarkten en soms zelfs kraampjes op straat verkopen voor een klein bedrag een simkaart. In steden en dorpen kan je op internet in hotels en in internetcafés. Sommige cafés in Harare hebben draadloos internet, maar in vergelijking met andere landen staat draadloos internet in Zimbabwe nog in de kinderschoenen.
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een simkaart te kopen in Botswana. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee. Anders zijn er in de winkelcentra altijd wel telefooncellen of belhuizen. De meeste kans heb je in de shopping malls van Gaborone. Maar ook in veel kioskjes waar ze beltegoed verkopen in Botswana kun je er één op de kop tikken. Vraag anders iemand. Mensen in Botswana zijn erg behulpzaam, dus dikke kans dat je er dan een minuut later eentje in je handen hebt. In de meer toeristische steden als Kasane en Maun en grote plaatsen als Francistown en Gaborone is het niet moeilijk internetcafés te vinden waar je tegen een heel redelijk prijs op internet kan. Ook bieden steeds meer cafés en restaurants in Botswana bieden gratis wifi aan, oftewel draadloos internet. In meer afgelegen gebieden is het vinden van een plek om op internet te gaan soms nog wel moeilijk."