De Turkse keuken is een internationaal gekende keuken met een lange traditie. De variatie van het eten in Anatolië komt voort uit de talloze invasies van vreemde volkeren, die een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten in het gebied. Een andere reden voor de diversiteit van de Turkse keuken is dat, op hun weg uit Centraal-Azië, de Oghuz-Turken in hun rijken zoals het Ottomaanse en Seltsjoekse Rijk, de bevolking van Iran, Irak, Egypte en de Balkan integreerde en hun kookkunst overnam. De Ottomaanse sultans hadden in het Topkapıpaleis in Istanbul een gigantische keuken waardoor, onafhankelijk van de welstand van de bevolking, de luxueuze Turkse kookkunst, zoals wij die nu kennen, behouden bleef en uitgebreid werd.

Op het platteland bleven daarnaast regionale en etnische keukens in stand. De traditionele Centraal-Aziatische Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten. Zo is yoghurt, het belangrijkste onderdeel van Griekse tzatziki en Turkse cacik, een typische Turkse nomadendrank. De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen.

1

 

"Vegetarische snacks zijn nergens in Europa beter dan in Turkije!"

2

"Als je een rubriek vult met kooktips over Turkije, dan mag je uiteraard de kebab niet overslaan."

3

"Als Hollandse kaaskoppen die van thee houden, mogen we je uiteraard deze link niet onthouden. Hoe maak je echte Turkse thee en een kaasplankje voor het ontbijt!"

4

"Wie - net als wij - gek is van aubergines, dan moet je dit gerecht gemaakt hebben! Of tenminste geproefd..."

5

"Naast kebab, is ook dolma 100% authentiek Turks. Met deze video maak je ze eenvoudig zelf."