Voor deze stedentrip hebben we geen vaststaand dagprogramma. Reisleider Theo Leerintveld kent Tallinn op zijn duimpje en neemt zijn reizigers elke dag vanaf 09:30 uur mee op een interessante excursie in de stad (en de nabije omgeving). Afhankelijk van het weer, openings- en sluitingstijden en andere externe factoren bepaalt hij het dagprogramma ter plekke.

Na de (optionele) lunch heb je steevast vrije tijd om een museum te bezoeken of te relaxen. 's Avonds wordt er regelmatig gezamenlijk gedineerd (voor wie dat willen), uiteraard alleen indien het aanvangstijdstip van het culturele avondprogramma dat toelaat. De reisleider doorspit namelijk alle programma's van lokale theaters, concertzalen en het ballet/operagebouw, op zoek naar interessante concerten of ander cultureel vermaak. 

Vanaf de kleine luchthaven van Tallinn vervoeren we ons per tram naar het centraal gelegen hotel. Nadat we onze bagage in het hotel hebben gedeponeerd (inchecken doen we pas later in de middag), begeven we ons al lopend naar de oude binnenstad. Onderweg zien we tal van prachtige Middeleeuwse monumenten die de roerige geschiedenis van alle overheersers overleefd hebben. Bij een van de vele leuke cafeetjes in het sfeervolle netwerk van kronkelige straatjes genieten we van een voortreffelijke lunch (niet inbegrepen).  

Tallinn mag dan qua oppervlakte een (relatief) kleine stad zijn, de oude binnenstad (Vanalinn) herbergt ontelbare historische gebouwen, waaronder meer dan een dozijn kerken. Dat meer dan de helft van de bevolking van Tallinn van Russische afkomst is, zien we terug in de architectuur, waaronder de adembenemend mooie Alexander Nevski kathedraal. Dit Russisch orthodoxe godshuis is in 1900 in recordtijd opgebouwd op een zeer gevoelige plek voor de Esten toen Estland nog onderdeel was van het Russische rijk, pal tegenover het parlementsgebouw, dat vroeger zelfs dienst deed als het oude fort van de stad.

Het interieur mag dan rijkelijk gevuld zijn met iconen en mozaïeken, waardoor het voor elke toerist een Must See is, zelfs als je officieel geen foto's mag maken. De Esten zelf zouden het gebouw het liefst willen afbreken (want deze werd namelijk gebouwd als symbool van de Russische overheersing), maar met zo'n gevoelige grote buurman als de Sovjet Unie kan je beter maar niet al te veel provoceren...

De komende dagen brengen we bezoeken aan verschillende andere kerken, waaronder de Toomkirik, beter bekend als de kathedraal van de Heilige Maagd Maria. Deze in het hart van Toompae gelegen kerk is de oudste en grootste kerk van het land. De drie uitzicht platformen van 'de bovenstad' zijn in elk jaargetijde een bezoek waard, maar de panorama vergezichten zijn zeker 's winters een plaatje voor het oog. Vanaf Kohtuotsa  zie je de oude stad met al zijn rode daken het best, in de verte herken je de haven en de zee waarvandaan tientallen veerboten per dag over de Baltische zee vertrekken naar Helsinki, Stockholm en St. Petersburg. Zeg ook even gedag tegen Steven, een nukkige zeemeeuw die hier steevast op het muurtje bivakkerend, wetende dat bij al die hordes toeristen wel iets te eten valt te regelen/stelen. Deze immer poserende zeemeeuw heeft zelfs een speciale hashtag op Instagram: #Tallinnseagull en #Steventheseagull.

Wie afdaalt van Toompea via de korte of lange Pikkstraat naar de benedenstad, ontdekt een heel andere wereld. Hier kan je makkelijk enkele dagen dwalen zonder je een moment te vervelen. Voor velen is de Catherina-steeg het mooiste stukje van de stad. De smalle straten van dit oude stadsdeel leggen een verbinding tussen de grotere straten Vene en Müürivahe. Sommige muren zijn versierd met grafstenen die afkomstig zijn van de begraafplaats van de Toomkirik. Veel kunstenaars hebben een studio of atelier in één van deze pittoreske straten van Tallinn. Wil je een souvenir mee naar huis nemen, dan is dit een van de betere plaatsen om iets te scoren voor jezelf of je geliefden thuis.  

Hartje centrum ligt de Raekoja Plats, het stadhuisplein van Tallinn. Het meest belangrijke gebouw is natuurlijk het Raadhuis (Raekoda). De 64 meter hoge toren biedt je een adembenemend uitzicht over de stad. Achter het raadhuis ligt de 15e eeuwse gevangenis ‘Raevangla’. In de zomer is het plein zeer levendig met zijn vele terrassen en in de winter vind je er de kerstmarkt, onlangs verkozen tot Beste Kerstmarkt van Europa.

Heb je zin om in het centrum even neer te ploffen voor een biertje, dan is Olde Hansa een grappige ervaring. Dit restaurant serveert ‘middeleeuwse’ gerechten en speciaalbier (bijv. kaneelbier en honingbier) in pullen van aardewerk. Inclusief obers met (lachwekkend) middeleeuws accent. Ook kun je er gedroogd rendiervlees eten, dat eigenlijk best goed smaakt bij zo’n pul bier!  

De wat dappere zielen onder ons kunnen zelfs afdalen in de Bastionikäikudesse, een toer in de ondergrondse tunnels van Tallinn. Claustrofobosch moet je echter niet zijn, want de tunnels van dit stukje cultureel erfgoed -waar vroeger militaire troepen hebben geleefd- zijn maximaal 1,5 meter breed en niet gek veel hoger. Ze bestaan voornamelijk uit kalksteen. De toer eindigt in de ‘Kiek in de Kök’. Deze 36 meter hoge toren geeft je een fraai uitzicht over de oude stad. Dit was in de Middeleeuwen de ideale plek waar soldaten op wacht een kijkje in de keuken konden nemen in het alledaagse leven van de dienstmeisjes.

Als één van de weinige steden van Europa heeft Tallinn nog een groot deel van zijn stadsmuur staan, bijna twee kilometer van de originele 4 km lange muur. Neem de trap omhoog en wandel een stukje over de stadsmuur, er zijn meerdere punten waar je de stadsmuur (tegen betaling) kunt beklimmen. Een van onze favoriete plekken eindigt in een wijncafe. 

Twintig minuten buiten de stad ligt het hoogste uitzichtpunt in Tallinn: de 314 meter hoge televisietoren, het hoogste bouwwerk van Estland. Je kunt hier met de lift naar de 22e verdieping, wat je een prachtig uitzicht biedt over de stad. Mocht je Tallinn verkennen met de Hop On Hop Off bus (gratis met de Tallinn Card), dan kun je bij de televisietoren uitstappen. 

Een nabijer uitstapje is het Kadriorg park, Tallinn is namelijk een hele groene stad, met veel parken. Niet voor niets heeft Tallinn veel schonere lucht dan andere Europese hoofdsteden. Je vindt er zelfs een Japanse en botanische tuin en aan de rand van de stad een heel bos. In de winter kun je in dit bos zelfs skieën! Eén van de bekendste parken is wat buiten het centrum gelegen Kadriorgpark, met daarin het gelijknamige paleis en het fascinerende KUMU art museum, een van de beste musea van Europa. De rit hier naar toe is slechts enkele haltes met de tram.

De andere kant van de stad zie je in de wijk Kalamaja. In het food district Depoo vind je veel hippe restaurantjes in een urban industriële setting. Zo is het restaurant Peatus gevestigd in een oude Russische trein. Buurman van Peatus, het restaurant OneSixty, heeft een topchef en dit is een van de betere plekken voor een craft beer. Het resultaat van deze combinatie is een über hipster, maar ook no-nonsense restaurant in een oude werkplaats met als thema’s bier, vlees en whiskey. Je vindt hier geen tafelkleedjes en kaarsjes, maar stoere tafels, leren stoelen en centraal een bar. Op de halfopen zolder van het restaurant zie je een tatoeëerder aan het werk en door de glazen zijdeur kijk je in een een garage voor oldtimer motoren, Renard Speed Shop.

Eten bestellen doe je aan de bar, van het krijtbord. Van oudsher woonden er in deze wijk vooral vissers en scheepslieden, Kalamaja betekent in het Ests ‘vishuis’. Dat er zoveel vissers en schippers woonden heeft vooral te maken met de ligging van de wijk vlakbij de haven. Dit alles veranderde echter toen Tallinn een treinverbinding kreeg met het Russische St. Petersburg, de stad werd interessant voor allerlei fabrieken om zich te vestigen. Dit zorgde ervoor dat in de wijk Kalamaja veel nieuwe, grote huizen gebouwd werden om alle fabrieksarbeiders te vestigen: de gekleurde ‘Tallinn houses’. 

Twee andere optionele uitstapjes zijn mogelijk naar het nabij gelegen Lahemaa NP, dat slechts op een klein uurtje rijden van Tallinn ligt.Tartu, de prachtige universiteitsstad van Estland, is een andere aanrader. Met de trein is het een comfortabele rit van iets meer dan twee uur naar de oude hoofdstad. Andere uitstapjes zijn mogelijk naar Helsinki (3 uur heen met de boot). Kortom: wij zijn er zeker van dat je je geen moment zult vervelen in het trendy en energieke Tallinn.

Eenpersoonskamer:

De extra kosten voor een eenpersoonskamer bedragen voor deze zesdaagse reis (5 nachten): € 100.