Het eten uit Sri Lanka is afgesteld op het land zelf. Op een eiland waar rijstvelden verspreid door de heuvels liggen zal het niemand verbazen dat het eten Sri Lanka voornamelijk bestaat uit rijst en vis. Hou er wel rekening mee dat het eten hier pittig kan zijn. Sowieso pittiger dan in Nederland maar ook pittiger dan menig Aziatisch land. Pepers worden hier net zo vaak gebruikt als aardappelen in Nederland. Een fles water bij je eten is dan ook geen overbodige luxe. Sri Lanka heeft een fascinerende en eigenzinnige keuken met heerlijke gerechten. Het is een mix van lokale producten met recepten en specerijen die naar het eiland zijn gebracht door de eeuwen heen door Indianen, Arabieren, Maleisiërs, Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Het bekendste gerecht is rijst en curry. Die zijn er in alle soorten en maten maar de lekkerste, en meest bekende is die met contrasterende smaken zoals kokosmelk, chilipepers, curry bladeren, kaneel, knoflook en vis. Sri Lankanen maken overal een feestje van en weten van elk gerecht een bijzondere ervaring te maken. Het eten is bijzonder goedkoop. Rijst en curry heb je voor een paar dollars in een plaatselijk café.


1

 

"Seeni Sambol kan door iedereen gemaakt worden, zelfs als je twee linker(keuken)handen hebt. Dit vegetarische gerecht is zo simpel, maar smaakt elke keer weer goddelijk als we het aantreffen op de menukaart!"


2

"In Sri Lanka groeit elk kind ermee op: melk toffee's. Met dit recept maak je ze makkelijk zelf!"


3

"Wat en waar je ook eet in Sri Lanka, dosa vind je altijd terug op de tafel. Deze 'broodjes' kan je met alles beleggen. Dit is de variant uit het hoge noorden, Jaffna."


4

"Liefhebbers van gekruid eten komen helemaal aan hun trekken bij deze 'Duivelse Kip'."


5

"Vergeet het irritante muziekje onder deze prachtige video en geniet van het meest gegeten recept in Sri Lanka: Kip Curry."