Dag 1: Naar St. Petersburg
Na onze incheck in het hotel wandelen we naar het nabijgelegen centrum voor een eerste kennismaking met het bruisende St. Petersburg dat alom bekend staat als dé culturele hoofdstad van Rusland.

Dag 2: Stadswandeling
We wandelen langs een aantal bezienswaardigheden langs de Nevarivier en de Nevski Prospekt.
In St.Petersburg vind je de relatie tot Nederland natuurlijk meteen terug al vanaf de stichting van de stad begin 18e eeuw. We bezoeken New Holland Island. Dit eiland werd aangelegd vanaf 1719 als houtdepot voor scheepsbouw. Tsaar Peter de Grote vernoemd het naar de Nederlanders die destijds werden gevraagd helpen met opbouwen van vloot. Het eiland is recentelijk omgebouwd tot een kunst -en cultuurpark, met expositieruimtes en restaurant. Een hippe en moderne hotspot waar het goed toeven is. Schrik niet als je om 12 uur ‘s middags in de buurt van de Petrus en Paulusvesting een harde knal hoort. Elke dag wordt om dit tijdstip een kanonsschot gelost, een traditie die al bestaat sinds de 18e eeuw.

Onze wandeling leidt ons verder langs de Neva om de Bronzen Ruiter te zien. Een reusachtige standbeeld van Peter de Grote. Verder bezoeken we de immense Sint Isaäk Kathedraal. De vergulden koepel waarvoor meer dan 100 kilo bladgoud gebruikt, valt al van verre op, evenals de 24 granieten zuilen die de koepel dragen. De actievelingen kunnen na een behoorlijke klim op de zuilengang genieten van een zeer fraai uitzicht over de stad.

Dan komt de Admiraliteit in zicht. Deze marine-academie is niet te bezichtigen, maar de buitenzijde met een gevel van maar liefst 407 m. lang met in het midden een poort. Op het gebouw staat een 73 meter hoge gouden spits met daarbovenop een windvaan in de vorm van een schip.

Een van de meest historische plekken is het grote Paleisplein, want hier werd 1905 op ‘Bloedige Zondag’ de kiem gelegd voor de latere Russische Revolutie Aan het plein ligt het Winterpaleis, het voormalige paleis van de Russische tsaren. Hét gebouw waar de stad het meest trots op is. Nu is het Winterpaleis het wereldberoemde Hermitage Museum. Tegenover het Winterpaleis ligt het indrukwekkende geelwitte gebouw van de Generale Defensiestaf.

We wandelen verder en zien het zalmroze Stroganov Paleis, het Literair Café waar Alexander Poesjkin, de grootste dichter van Rusland, zijn laatste maaltijd zou hebben genuttigd voor. Iets verder ligt het  Singer Company Buildingm thans een Art Nouveau Boekenhuis. De grote Kazankathedraal met haar 96 zuilen is geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad.Dag 3: Hermitage
Sint Petersburg is de culture hoofdstad van het land. Deze dag staat grotendeels in het teken van een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage.
Met een oppervlakte van meer dan 100.000 m², 360 expositieruimten en bijna drie miljoen kunstvoorwerpen is dit het mekka van de kunst! De collectie varieert van werken uit de klassieke oudheid tot die van Hollandse meesters. Ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk. Bewonder de grote meesters uit de kunstgeschiedenis.

Ga terug in de gouden tijd van tsaar Peter. Kijkt uw ogen uit bij alle pracht en praal van de Romanovs en geniet van de beroemde kunstwerken in het voormalige Winterpaleis.. Onze eigen Rembrandt en Van Gogh hangen er ook. Wellicht kom je nog een van de circa 100 katten tegen die permanent leven in de kelders van de Hermitage. Deze hebben namelijk de hoogst dankbare taak om de kunstschatten te beschermen tegen muizen en andere knaagdieren.

Wij adviseren om vóóraf online tickets te reserveren omdat je anders mogelijk uren in de rij moet staan om een entreeticket te bemachtigen. Uiteraard kunnen wij dat voor je regelen. De mogelijkheid bestaat dat we op een andere dag de Hermitage bezoeken vanwege grote drukte op een bepaalde dagen. In dat geval wisselen we het programma met een wandeldag.

In de (na)middag bezoeken we de Kerk van de Verlosser op het Bloed (Opstandingskerk). / Verrijzeniskerk). Deze naam komt niet uit niets! De kerk werd tussen 1883 en 1907 gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord. Met zijn sprookjesachtige torens is volgens sommigen deze kerk minstens zo mooi als de Basiliusbasiliek op het Rode Plein in Moskou. Anderen zien er meer een Walt Disney achtige kerk in.

Dag 4: Vrije dag
Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Peterhof. Dit sprookjesachtige buitenpaleis,
ooit in opdracht van Peter de Grote aangelegd, steekt Versailles wat betreft schoonheid naar de kroon! In het uitgestrekte park is het heerlijk wandelen langs de schitterend aangelegde tuinen, de vergulde beelden, talrijke fonteinen, waterpartijen en de Finse Golf. Ook zal je positief verrast worden door de overal aanwezige bloemenpracht. Russen zijn namelijk gek op bloemen. In de zomer zie je overal waar je kijkt kleurrijke bloemetjes: perkjes met rode rozen, bloembakken aan de lantaarnpalen, vrolijke bloemenstalletjes en terrassen die rijkelijk versierd zijn met bloembakken. Wij zullen vooraf aan deze reis contact opnemen en meer informatie geven over de inhoud van deze prachtige dagtour.Dag 5: Metrotour

Vandaag beginnen we met een tour langs een aantal meesterwerken van ondergrondse architectuur. Sint-Petersburg heeft een van de diepst gelegen metronetwerken ter wereld, met een aantal stations, zoals gebruikelijk in de voormalige Sovjet-Unie, vaak rijk gedecoreerd. De meeste metrostations zijn mooi verlicht met retrolampen. Hier hoort uiteraard Avtovo bij, het marmeren station en het meest paleisachtige metrostation. Het interieur telt 30 marmeren en 16 glazen zuilen, kristallen kroonluchters en een prachtig mozaïekwerk.

Na alle pracht en praal bezoeken we het ‘sobere’ Aleksander Nevskiklooster, gebouwd in 1710 in opdracht van tsaar Peter de Grote. De kerk is ter ere van prins Alexander van Novgorod gebouwd die de Zweden had verslagen, waardoor hij de titel ‘Alexander van de Neva’ kreeg (Alexander Nevski). Er liggen twee beroemde kerkhoven, waarvan op een heel wat beroemde Russen hun laatste rustplaats kregen, vooral mensen die belangrijk waren voor het Russische culturele erfgoed: o.a. de componisten Tsjaikovski en Rubinstein, de schrijvers Dostojevski en Krylov.  Het interieur van de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid (Troitsky Sobor) is een bezichtiging waard, vooral vanwege de prachtige fresco’s op de koepel.

We nemen de metro terug naar het centrum en wandelen verder langs de Nevsky Prospect, waar paleizen, musea, kerkjes, cafeetjes en winkels zich aaneenrijgen. De Nevski Prospekt, waar we de afgelopen dagen al meer hebben gewandeld, is het antwoord van Tsaar Peter de Grote op de Champs-Élysées in Parijs. De 4,5 km. lange straat loopt van de Admiraliteit naar het Alexander Nevski klooster.

Dag 6: Naar Amsterdam
De tijd lijkt voorbij gevlogen te zijn, want vandaag vliegen we alweer terug naar Nederland.Opmerking:
Voorafgaande aan deze reis nemen we contact op met onze reizigers over het bezoek aan de Hermitage en of er eventueel interesse is voor een bezoek aan andere musea. Sommigen bezoeken kunnen tijdens de wandeldagen ingebouwd worden in het programma. Dit geldt ook voor de optionele tours op dag 4.
Wellicht is er ook interesse in een opera- of balletvoorstelling in het wereldberoemde Mariinski theater. Ook hierover informeren wij tijdig vooraf. Zie voor meer informatie hierover het subkopje Excursies op onze Praktische Informatie pagina.