Prijs van deze reis: € 2.250 (16 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 11 februari 2025
* 10 februari 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Sri Lanka, met een totale waarde van € 750 p.p. * Reserveringskosten € 29,50
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Overige maaltijden (richtlijnen ontbijt: € 7 p.p., lunch: € 8 p.p,. diner: € 10 p.p.)
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis)
* Luchthavenbelasting * Alle toegangsgelden (compleet pakket is € 290 p.p.)
* Treinreis * Eenpersoonskamer toeslag € 350
* Bezoek aan een theefabriek * Visa (vooraf online aanvragen): Zie kopje FAQ.
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt bijna 1.400 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van Sri Lanka: Javastraat 2C, 2585 AM Den Haag: 070 365 5910
Nederlandse ambassade in Sri Lanka: 25 Torrington Avenue, Colombo 07: +94112510200, col@minbuza.nl. Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.30 - 17.00 uur. Vrijdag: 8.30 - 14.00 uur.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Volgens de invoerbepalingen van Sri Lanka mogen volwassenen per persoon 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak invoeren. Alcoholische drank mag ingevoerd worden tot een hoeveelheid van twee liter wijn of een liter sterke drank. Je mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Download de app ‘douane reizen’ of kijk op www.douane.nl/reizigers.
Eten & Drinken:
Sri Lanka heeft een bijzonder goede keuken, met o.a. een grote diversiteit aan rijstgerechten en curries. Rijst vormt het hoofdbestanddeel, over het algemeen bestaan de lunches en diners in de hotels uit smaken die aangepast zijn aan westerse toeristen. De lunchstops overdag zijn daarentegen wel voorzien van de plaatselijke hetere kruiden.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 290. Klik hier voor de volledige excursielijst.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen in Sri Lanka niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet 100 % nodig, al raden we het altijd aan om DTP, Hepatitis A en B en eventueel ook buiktyfus vaccinaties te nemen. Sluit echter altijd een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat bij je kan ontstaan, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Sri Lanka verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Jean Arasanayagam - All was Burning (1995) roman
* Nihal De Silva - The Road from Elephant Pass (2003)
* Romesh Gunesekera - Suncatcher (2019) roman
* Nayomi Munaweera - What Lies Between Us (2017) & Island of a Thousand Mirrors (2014) roman
Openingstijden:
Op Sri Lanka zijn kantoren en overheidsinstellingen op werkdagen geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Banken van 9.00 tot 13.30 uur. De meeste winkels zijn open vanaf 9.00 uur. Shoppen in Sri Lanka kan tot ’s avonds laat. De winkels in de toeristencentra kennen geen verplichte sluitingstijd en zijn meestal tot laat in de avond open. Op feestdagen zijn banken en postkantoren gesloten. Veel winkels blijven dan gewoon open. Poya is een officiële mercantile holiday. De meeste winkels zijn dan dicht, terwijl grote supermarkten vaak openblijven. Op vrijdagmiddag zijn winkels gerund door moslims gesloten.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld twee weken over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
De religie in Sri Lanka met de meest aanhangers is het boeddhisme. Ongeveer 69 procent van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist, 15 procent is hindoe (vooral Tamils), 6 procent is christen en 7 procent is moslim.
Souvenirs:
Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Dat geldt bijvoorbeeld voor souvenirs zoals koraal, grote schelpen,(zee)schildpadden, slangen, krokodillen, hagedissen, papegaaien, vlinders, orchideeën en cactussen. Let er bij de aankoop van dit soort souvenirs op dat het een geldig CITES-certificaat heeft. Kijk voor meer informatie op www.wnf.nl (klik op ‘wat wnf doet’ ˃ thema’s ˃ bedreigde dieren ˃ foute souvenirs). In Sri Lanka zijn onder meer de volgende souvenirs verkrijgbaar: edelstenen en halfedelstenen, beschilderde maskers, olifantjes van ivoor of ebbenhout, voorwerpen van schildpadleer, sieraden, plastic zakjes met specerijen, thee (eventueel in geschenkverpakking), rokken, jurken, sari's en blouses (van katoen, zijde of batik), inleg, houtsnij, vlecht, lak, fili grein, aarde, koper, goud, zilver, ivoor, hoorn, ciseleer en kantwerk. In het land worden al van oudsher voorwerpen met een traditionele waarde gemaakt. Met name het hof van de koningen van Kandy stimuleerde het vervaardigen en produceren van goud en zilverwerk en het bewerken van onder andere ivoor en ebbehout. Als je iets wilt kopen, moet je erop bedacht zijn dat het in Sri Lanka de gewoonte is dat de verkoper begint een prijs te vragen die twee, drie, vier of vijfmaal zo hoog is als het bedrag dat hij verwacht te ontvangen. Afdingen is een normaal volksgebruik. Het kan geen kwaad een paar keer flink onder de vraagprijs te bieden, zodat het waarschijnlijk niet tot een overeenkomst met de verkoper komt. De verkoper kijkt je misschien gespeeld boos aan, maar hij zal ondertussen zijn prijs langzaamaan laten zakken. Een aantal malen weglopen kan meestal ook geen kwaad. Je behoeft je echt niet bezwaard te voelen door het ogenschijnlijk lage bieden, een verkoper zal zijn producten echt niet verkopen zonder er aan te verdienen. Voorts hebben verkopers over het algemeen meer waardering voor mensen die proberen hun artikelen voor de juiste prijs te krijgen, dan voor hen die klakkeloos het gevraagde bedrag neertellen. Het onderste uit de kan halen is natuurlijk in een ontwikkelingsland ook weer niet nodig. In de meeste winkels rekent men op afdingen, maar niet in de Laksalastaats winkels en de State Gem Corporation.
Taal:
Op Sri Lanka worden verschillende talen gesproken. Omdat de Singalezen de dominante bevolkingsgroep zijn, is het Singalees (Singala) de officiële taal van Sri Lanka. Je kunt overigens met Engels vrij goed uit de voeten. Desondanks stellen Srilankanen het erg op prijs als je een paar woorden in het Singalees of Tamil kunt zeggen. Enkele woordjes Singalees Welkom, hallo, goedendag Ayubowan! (veel) Dank (bohoma) istuti Hoe heet u? Oyagee? Mijn naam is… Magee nama ... Ik kom uit Nederland/België Mang netherlands/belgium valin
Taxi & Tuk-Tuk:
Deze kan je zelf op straat aanhouden of laten bestellen door de receptie. Een richtlijn is 50 rs voor de eerste kilometer en daarna 40 rs per kilometer. Vaak is het beter om vooraf een vaste prijs af te spreken.
Tempels:
Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren een tempel. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks. Ook het maken van een selfie met vooral een Boeddha is uit den boze.
Tijdsverschillen:
In dit land is het verschil met Nederland vier uur.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie.
Treinreis:
Dat we een treinreis door Sri Lanka maken staat vast. Sri Lanka heeft namelijk maar liefst 164 gewone treinstations en 155 substations, die helaas niet altijd open zijn. Op dit moment is het echter lastig te voorspellen welk traject we exact nemen vanaf Kandy naar Ella, omdat er meestal maar een voertuig eerste klasse is, en dat is het enige voertuig dat te reserveren valt. Aangezien reserveren pas kan vanaf een maand voor vertrek kunnen we nooit de garantie geven dat dit gelukt is. Hebben we geen reservering eerste klasse kunnen bemachtigen dan reis je tweede of derde klasse en is een zitplaats helaas niet gegarandeerd, dan is je ticket namelijk -net als bij de NS- uitsluitend een vervoersbewijs. Dit is echter wel veel meer een avontuur want je reist tussen de locals. Indien we dit hebben wordt mogelijk een iets korter traject aangeboden. Maar genieten zal je!
Veiligheid:
Sri Lanka staat bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen helaas ook voor, hoewel zeer zelden. Je dient dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te nemen wat de persoonlijke bagage betreft.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.500.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden.
Water:
Het water uit de kraan kan gedronken worden, maar heeft vaak een bijsmaakje. Daarom kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel elke hotelkamer krijg je ook standaard twee flessen water per dag gratis. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p.p.week, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Zwemmen:
Ben voorzichtig met zwemmen in zee, ga niet te ver naar open zee. Bij het zwemmen in rivieren, check eerst bij de gids of er krokodillen zijn.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.