Prijs van deze reis: € 2.099 (13 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen
Minimum: 6 personen * 10 juni 2025
* 9 juni 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Eigen busvervoer de gehele reis * Reserveringskosten € 29,50
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Eenpersoonskamer toeslag € 450
* Niet-facultatieve excursies * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Elf hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden, voor een flink aantal picknicklunches maken we een etenspot van € 100 p.p. Let op: dit is slechts een indicatie van de totaalprijs.
* Een flexibele reistas, geen harde koffer! * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Alle veerboot verbindingen naar Denemarken, Zweden en in Noorwegen * Fooienpot (€ 25 p.p. voor de gehele reis)
* Stadswandelingen in Oslo en Bergen * Toegangsgelden
* Diverse wandelingen * Eventuele toeslag van € 100 voor een eenpersoonscabine (binnenhut) op de veerboot Kristansand - Eemshaven. Voor een buitenhut is de extra toeslag € 125 (indien voorradig). Boek je dit niet extra, dan word je met een andere alleengaande passagier (gratis) op een gezamenlijke kamer ingedeeld
* Reizigers die geen zin hebben in de lange busreis naar Kopenhagen, kunnen op eigen gelegenheid (en eigen kosten) vliegen naar Kopenhagen (prijzen varieren tussen € 150 en € 300)
* Alle tolwegen * € 20 fietsexcursie Kopenhagen
* Fietsexcursie in Kopenhagen (huur fiets niet inbegrepen)
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 3000 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van het Koninkrijk Denemarken ('s-Gravenhage) Contactgegevens Adres Koninginnegracht 30 2514AB 's-Gravenhage Telefoon +31 70 302 59 59 Fax +31 70 302 59 59 http://www.nederlandene.um.dk haaamb@um.dk
Ambassade van Zweden Postbus 85601 2508 CH Den Haag BEZOEKADRES Ambassade van Zweden Johan de Wittlaan 7 2517 JR Den Haag TELEFOON +31 70 412 02 00 FAX +31 70 412 02 11 E-MAIL ambassaden.haag@gov.se
Ambassade van het Koninkrijk Noorwegen ('s-Gravenhage) Contactgegevens Adres Eisenhowerlaan 77 J 2517KK 's-Gravenhage Telefoon +31 70 311 76 11 Fax +31 70 365 96 30 http://www.noorwegen.nl emb.hague@mfa.no
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 2 liter bier, 4 liter wijn en 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl. Je mag naar Noorwegen alleen medicijnen meenemen die voor eigen gebruik zijn. Neem voor de zekerheid een medisch paspoort mee.
Eten & Drinken:
Zie ook op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € ....
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van je reisleider Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. In de zomer kan het soms ook warm zijn. Een sweater of trui is absoluut raadzaam bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal twee setjes warme kleding mee voor de vaak killere avonden. Een dikkere jas en regenjas zijn eveneens verplichte kost.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
Over de vroegste geschiedenis van de Deense literatuur is zeer weinig bekend. Het enige wat bewaard is gebleven zijn enkele losse runeninscripties. Tijdens de Deense middeleeuwen werd er hoofdzakelijk christelijke werken in het Latijn geschreven. De bekendste auteur uit deze tijd is Saxo Grammaticus, die vermoedelijk de Gesta Danorum heeft geschreven. Van echte literatuur in de Deense volkstaal was pas sprake tegen het einde van de middeleeuwen. Van de volksliederen uit deze tijd is vrij veel bewaard gebleven, doordat Anders Sørensen Vedel in 1591 een bundel uitgaf. De eerste helft van de 16e eeuw werd ook in Denemarken gedomineerd door religieuze problemen. De voornaamste tegenstanders van die tijd waren enerzijds Hans Tausen, die een volgeling van Maarten Luther was, en anderzijds Poul Helgesen, die Luther bestreed en zowel in het Latijn als in het Deens humanistische werken in de geest van Desiderius Erasmus schreef. Tijdens het interbellum was tevens sprake van een kortstondige heropleving van de Deense dramatiek, mede onder invloed van het Duits expressionisme. De belangrijkste Deense romanschrijvers van kort na de Eerste Wereldoorlog zijn Stig Henning Jacob Puggaard Paludan en Johannes Anker Larsen. Ook de lyrische dichtkunst bloeide vanaf de jaren 20 weer sterk op, met als leidende figuren Per Lange en Paul la Cour. Wat betreft de jaren 30 moeten vooral Nis Petersen – een schrijver van pessimistische novellen waarin de onrust en angst voor de naderende catastrofe is terug te zien – en de toneelschrijver Kaj Munk worden genoemd.
Zweedse schrijvers en schrijfsters zijn in de afgelopen decennia steeds populairder geworden in Nederland. Veel boeken van Zweedse auteurs worden in het Nederlands vertaald. Vaak gaat het om thrillers. Maar ook literaire romans, verhalen en zelfs essays vinden hun weg naar het Nederlandse lezerspubliek. Wanneer we Zweedse literatuur zeggen, denken we meestal spontaan aan twee genres: thrillers en boeken die ‘wel leuk’ zijn. Naast Astrid Lindgren, een feministe avant-la-lettre, en de bestsellers van Stieg Larsson zijn er uiteraard nog zo veel meer auteurs die ‘yet to be discovered’ zijn. Freek Adriaens, die aan de UGent Zweedse taalvaardigheid doceert, toonde ons dat er nog veel meer bestaat dan de reeds in onze contreien bekende werken. Enkele uiterst interessante tips… Let wel, sommige onder deze literaire werken zijn nog niet in het Nederlands vertaald, haal uw beste Zweeds dus maar al boven! Bea Uusma vertelt ons haar zeer bijzonder liefdesverhaal. Dat van een zoektocht naar de waarheid over een alom bekende (in Zweden dan toch) expeditie. Verwacht een literair non-fictieverhaal metde nodige dosis fictie in Expeditionen, min kärlekshistoria. Doktor Glas is dan weer een fictief liefdesverhaal. Eentje met driehoeksverhoudingen en moorden weliswaar. Ook dit verhaal werd reeds meerdere malen geschreven en herschreven. De laatste versie door Kerstin Ekman is, volgens Freek Adriaens dan toch, een echt pareltje. Maar ook de oorspronkelijke versie van Söderberg is zeker de moeite om eens uit te zoeken. Nood aan meer literatuurtips? Lena Andersson, Sundman, Jonas Karlsson, Johan Kling, Bannerhed, Ohlsson, Strindberg,… (Om er maar enkele te noemen). Stuk voor stuk bekroonde literaire meesters die zoveel meer schreven dan boeken die ‘wel leuk’ zijn.
De Noorse literatuur kende hoogtepunten in de negentiende eeuw met de zogenaamde 'grote vier' (Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Bjørnstjerne Bjørnson en Jonas Lie) en in het begin van de twintigste eeuw met Knut Hamsun en Sigrid Undset. Bjørnson, Hamsun en Undset wonnen ook de Nobelprijs voor de Literatuur. n de tweede helft van de negentiende eeuw bracht de patriottische, romantische geest van de Noorse nationale romantiek, waarvan met name Wergeland een belangrijk wegbereider was geweest, een aantal literaire schrijvers voort van internationale importantie, meer in het bijzonder Henrik Ibsen (1828-1906) en Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910). Samen met Alexander Kielland (1849-1906) en Jonas Lie (1833-1908) werden ze later 'de grote vier' van de Noorse literatuur genoemd. Een gemeenschappelijk kenmerk van deze auteurs, doorheen al hun verscheidenheid, was hun aandacht voor de nationale Noorse geschiedenis en het authentieke Noorse boerenleven. a de Tweede Wereldoorlog werd de lyrische traditie in de Noorse dichtkunst voortgezet door de modernist Tarjei Vesaas (1897-1970), Aslaug Vaa (1889-1965) en Aksel Sandemose (1899-1965), die alle drie ook veelgelezen proza schreven. Binnen de romankunst maakte voorts de individualist Jens Bjørneboe (1920-1976) naam met werken waarin hij de morele problematiek in de naoorlogse tijd aan de orde stelde. De oorlog keerde als thema terug bij Johan Borgen (1902-1979) en Odd Nansen (1901-1973), die populariteit verwierf met zijn verzetsroman Van dag tot dag (1949). Arthur Omre (1887-1967) was een meer traditioneel prozaïst, vooral bekend om zijn verhalen en novellen. Vanaf de jaren 1960 is een veelheid aan stijlrichringen herkenbaar binnen de Noorse literatuur, waarbij aanvankelijk met name een sterke sociaal-realistische stroming opviel, met de nadruk op politiek bewustzijn. Een belangrijke exponent van deze richting is Dag Solstad (1941). Onder de hedendaagse Noorse schrijvers verdienen vermelding: Lars Saabye Christensen, Herbjørg Wassmo, Jon Fosse, Kjell Askildsen, Jan Kjærstad, Per Petterson en Åsne Seierstad. Bij het in Noorwegen erg populaire misdaadgenre horen de namen Gunnar Staalesen, Karin Fossum, Anne Holt, Jo Nesbø, Unni Lindell en Jørn Lier Horst. Karl Ove Knausgård maakte naam met zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd, vanaf 2009). De bekendste hedendaagse dichter is Jon Fosse. Een bijzondere plek in de contemporaine Noorse literatuur wordt verder ingenomen door Jostein Gaarder, die met zijn luchtige filosofische roman De wereld van Sofie (1991) internationale bekendheid kreeg.
Openingstijden:
Winkels gaan vaak pas open om 09:30 uur. Veel winkels sluiten om 18:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Warenhuizen in de grote steden hebben langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Alle steden hebben ook kleine winkels voor levensmiddelen die tussen 07.00 – 23.00 uur open zijn, bijvoorbeeld in Zweden Pressbyrå en Seven Eleven.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot acht dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is acht op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
In Zweden is de overheersende godsdienst tegenwoordig de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Andere christenen zijn katholieken, orthodox-christenen en baptisten.
Rond 1600 is in Noorwegen het hele land Luthers en is de band tussen staat en kerk onlosmakelijk gesmeed. De koppeling van politiek en geloof wordt ruim twee eeuwen later bevestigd in de grondwet van 1814, waarin de evangelisch-lutherse religie tot staatsgodsdienst wordt bestempeld, met de Noorse Kerk als representant.
Ásatrú wordt inmiddels ook door de Zweedse, Deense en Noorse overheden als religie erkend. Dat is in de Scandinavische landen nodig, omdat men daar het Lutheranisme als staatsgodsdienst heeft.
In Denemarken is ongeveer 87% van de bevolking is evangelisch-luthers. Na de hervorming van 1536 stelde het rooms-katholicisme niet veel meer voor. Pas in 1953 kreeg Denemarken weer een rooms-katholieke bisschop. Op dit moment zijn er ongeveer 32.000 rooms-katholieken.
Souvenirs:
De voorbije tien jaar is de interesse voor zowel design als architectuur uit Noorwegen aanzienlijk gegroeid, vooral dankzij sterke ontwerpers die zich op de lokale markt richten. Ze combineren traditionele materialen, zoals hout, leer en wol met hedendaagse stijlen en invloeden. Winkels zoals Norway Designs en Pur Norsk in Oslo zijn maar een paar voorbeelden van plekken die de nadruk leggen op huiselijk design van lokale ontwerpers en producenten. Je kunt ook kiezen voor warme souvenirs die je kunt dragen. Ontdek waarom de Noorse mode bekend staat om zijn focus op functionaliteit, felle kleuren en soms ook minimalisme. Ga op zoek naar wol en breiwerk van hoge kwaliteit en profiteer van de lange traditie die Noorwegen heeft op het gebied van breien. Hoewel de keuze aan Noorse designkleding breder is geworden, vind je ook op verschillende plaatsen de internationale confectiewinkels, zoals in de buurt van Egertorget en Akersgata in Oslo. De tweede stad van Noorwegen, Bergen, staat bekend om zijn onafhankelijke modeboutiques die je enkel daar zult aantreffen. In andere grotere steden, zoals Stavanger en Trondheim zie je ook lokale merken in de etalages die de eigenheid van de respectievelijke regio’s in hun creaties naar voor doen komen.Op de meeste toeristische bestemmingen kun je ook meer traditionele souvenirs kopen, zoals schattige (of enge) trollen, kostbaar designglaswerk, plaatselijke juwelen of schapen- of rendiervacht. Je kunt ook bepaalde plaatselijke delicatessen mee naar huis nemen, zoals worsten, fenalår (traditioneel gedroogd en gepekeld lamsbout), bekroonde bergkazen of lokale bieren. In meer dan 4.000 winkels over heel Noorwegen heb je de mogelijkheid om de btw (belasting toegevoegde waarde) terug te krijgen.
Zweden heeft een trots ambachtelijk erfgoed dat eeuwen teruggaat. Met van alles wat: van hand-beschilderd houtwerk en Samisch borduurwerk tot schapenvachtaccessoires en moderne sieraden. Wat je ook kiest, een Zweeds souvenir is tijdloos.
In Denemarken staat Royal Copenhagen internationaal bekend om zijn delicate producten van blauw en wit porselein. De collectie heeft een grote verscheidenheid aan borden, mokken, theepotten en kommen. De Royal Danish Porcelain-fabriek werd in 1775 opgericht door koningin Juliane Marie en meer dan 240 jaar later zijn de porseleinitems te vinden in bijna elk huis in Denemarken. enemarken is de perfecte bestemming voor degenen die de geschiedenis van de Viking bewonderen. Het land staat vol met musea en monumenten die verschillende delen en periodes van het leven van de onverschrokken krijgers tentoonstellen. Omdat sieraden een groot deel van hun cultuur uitmaakten, hetzij omdat het rijkdom toonde of omdat sieraden vaak werden gebruikt om kleding te bevestigen, vertonen veel musea originele Viking-sieraden. Replica's zijn te vinden in museumwinkels en in andere winkels in het hele land. Dus, als je een stukje van de Scandinavische geschiedenis met je mee wilt nemen, moet je ze zeker eens bekijken. Een van de kledingstukken die Denen nooit thuislaten, is hun sjaal. Vanwege de lage temperaturen en het feit dat ze overal fietsen, zijn sjaals een onmisbaar accessoire voor de lokale bevolking. Daarom zorgen ze ervoor dat ze niet alleen praktisch, maar ook modieus zijn. Stijl is erg belangrijk voor Denen en ze laten het koude weer niet verpesten. Vooral na de ongelooflijke sjaalcollecties van Henrik Vibskov, zijn kleurrijke flodderige sjaals een onmisbare verschijning in Denemarken geworden. Dus houd je ogen open voor etalages, vooral als je het land bezoekt tijdens de winter. Kopenhagen is de enige stad waar je een souvenir van Freetown Christiania kunt krijgen. De vlag van de hippiebuurt is een rode vlag met drie gele cirkels, die elk de puntjes op de letter "I" in het woord Christiania vertegenwoordigen. De kleuren zijn gekozen omdat volgens de mensen die de oude militaire basis in de jaren '70 bezetten, er destijds een grote hoeveelheid rode en gele verf in het gebied was. Het logo van Christiania is nu te vinden op potloden, asbakken, paraplu's en T-shirts die worden verkocht als souvenirs voor de ontelbare toeristen die het district elk jaar bezoeken. Elk land heeft zijn eigen kerstverhalen die meestal over elfjes en magische geesten spreken. In Denemarken is Nisse de ondeugende elf die problemen veroorzaakt in Kerstmis. Hij wordt beschouwd als een goede elf met een speelse bui die graag speelt. Daarom laten sommige bewoners op kerstavond rijstpudding of pap achter voor hem, in de hoop dat hij er leuker op zal zijn. Die kleine kerel in de grijze wollen kleding, de witte klompen en de rode muts en kousen staat op de schappen van elke souvenirwinkel. Dus, als je het verhaal leuk vindt, zorg dan dat je een van die schattige poppen koopt, want deze zullen ze niet in een ander land vinden.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, handbal of ijshockey wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. Je reisleider houdt de wedstrijdkalender in de gaten!
Taal:
Men spreekt in Denemarken Deens. Ook in het Engels kun je je prima verstaanbaar maken. De Denen spreken meer buitenlandse talen dan de meeste Europese volkeren. 93% van de bevolking ziet het spreken van een vreemde taal noodzakelijk voor hun carrière. Het Deens behoort tot de Scandinavische groep van Germaanse talen. Het aantal Deens sprekenden wordt wereldwijd geschat op 6 miljoen. Buiten de 5,5 miljoen sprekers in Denemarken zijn dat bewoners van (voormalige) Deense rijksdelen en geëmigreerde Denen. Groenland en de Færöer eilanden zijn als autonome rijksdelen formeel nog onderdeel van het Deense koninkrijk. n Denemarken zelf kunnen lang niet alle mensen elkaar even gemakkelijk verstaan; de vele dialecten lopen sterk uiteen. Dat is een erfenis uit de tijd dat het verkeer tussen de Deense eilanden en Jutland moeilijker was dan tegenwoordig en de Denen in geïsoleerde dorpsgemeenschappen leefden waar zich al snel een eigen dialect ontwikkelde. Het Deens is een taal die, als je iedereen Deens tegen je laat praten, binnen een paar maanden best te leren is. Hoewel de uitspraak soms lastig is, is de grammatica vrij simpel en erg consequent. Het Deense alfabet heeft, in tegenstelling tot de 26 letters die we in Nederland gewent zijn, 29 letters.
In Zweden is Zweeds weliswaar de nationale taal, maar nog steeds niet de officiële taal. Naast Zweeds wordt in het land ook Laps en Fins gesproken. Voor ongeveer 8 miljoen inwoners is Zweeds de moedertaal, en het Zweeds is ook een officiële taal in Finland. Ook in Estland spreekt een klein gedeelte van de bevolking Zweeds. Het Zweeds is verwant met het Deens en het Noors, de twee andere grote talen die in Scandinavië worden gesproken. Dat gaat zelfs zo ver, dat inwoners van Noorwegen, Zweden en in mindere mate Denemarken elkaar redelijk kunnen verstaan. Daarbij vormt het Zweeds een woordenschat met voornamenlijk Germaanse woorden, en worden tegenwoordig ook veel woorden overgenomen uit het Engels. Het Zweeds is een toontaal, waarbij de uitspraak als kenmerk de melodie heeft. De standaardtaal is het Rijskzweeds, het rikssvenska. Deze vorm van het Zweeds is gebasserd op de dialecten rond het Mälardal en Stockholm. Andere varianten zijn het Finland-Zweeds en het Estland-Zweeds Wanneer je in Zweden bent, dan kan je je met Engels prima redden. Finnen spreken over het algemeen goed Engels. Daarnaast kan je het op sommige plekken ook redden met het Duits of zelfs met het Frans.
Noors is de officiële en meest gesproken taal van Noorwegen. Het Noors kent twee varianten: Nynorsk en Bokmål. Ongeveer 15% van de Noren gebruikt Nynorsk, de overige 85% gebruikt Bokmål. Omdat het Noors twee verschillende en officiële schrijftalen kent, hebben veel woorden ook twee schrijfwijzen. Er is een speciale raad die beslist welke schrijfvorm gebruikt wordt in bijvoorbeeld overheidsstukken of op scholen. Noorwegen is een van de weinige landen waar dialecten erg belangrijk zijn. Zelfs op scholen is het toegestaan om dialect te gebruiken. Dit is de manier waarop veel mensen onderling met elkaar praten. Omdat de dialecten sterk op elkaar lijken, leidt dit gelukkig niet snel tot problemen in de verstaanbaarheid en begrijpelijkheid.
Tijdsverschillen:
In deze drie landen is er geen tijdsverschil met Nederland.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden. Het kopen van flessen water in de supermarkt is dus noet nodig. Neem dius je eigen fles mee en vul deze elke dag in je hotel.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 250,00 tot € 400,00 p.p per week, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon. Vooral alcoholische drank en uit eten gaan is duur in Scandinavie, daarnaast zijn vrijwel alle natuuruitstapjes gratis.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. In de grote steden zijn er lichte wandelingen van circa 4 uur door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve reisgegevens en lijst van hotelovernachtingen. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.