Dag 1: Naar Kopenhagen (Denemarken) - 730 km

Klokslag 09:00 uur mag je jezelf melden op het treinstation van Houten, even ten oosten van Utrecht CS. Zorg overigens dat je stipt op tijd aanwezig bent, want vandaag staat de langste rit van onze rondreis op het programma, dus later vertrekken is geen optie. Vandaag is het vooral heel veel kilometers maken naar Kopenhagen, de Deense hoofdstad waar we twee nachten verblijven.

Als alles meezit nemen we aan het eind van de middag/begin van de avond de veerboot van Puttgarden (Duitsland) naar Rodby (Denemarken). Drie kwartier lang mag je even uitwaaien op deze veerboot en even nadenken over de rit van ruim 550 kilometer die we dan al hebben gereden naar de Duitse havenstad. Eenmaal op Deense bodem genieten we van de laatste rit van bijna twee uur naar Kopenhagen, waar we voor het slapen gaan nog een welverdiende borrel kunnen drinken op het vervolmaken van deze eerste lange rijdag.

Dag 2: Kopenhagen (Denemarken)

Vandaag blijft de bus bij het hotel staan, met de fiets (optionele excursie) begeven we ons naar het hart van de sfeervolle Deense hoofdstad. In de ochtend verkennen we per tweewieler het centrum van Kopenhagen, een stad van anderhalf miljoen inwoners. Tijdens deze relaxte fietstocht bekijk je alle welbekende hoogtepunten, zoals de fotogenieke zeemeermin, kleurrijke Nyhaven en het Amalienborg paleis, waar al sinds 1794 het Deense koningshuis zetelt. De 17de eeuwse citadel, de universiteit en het uitzicht vanaf de Ronde Toren zijn eveneens verplichte onderdelen van deze ontspannende wandeling. Ook hippiewijk Christiania, een van de kleurrijkste buurten van de stad, slaan we uiteraard niet over. 

Tijdens deze enerverende excursie bezoeken we verder slot Charlottenburg, een 17de eeuwse barokke paleis dat onze voorvaderen hier neergezet hebben. Wie niet mee gaat fietsen, raden we aan om een bezoek te brengen aan de Royal Academy of Arts, al genieten wij persoonlijk ook altijd van het Nationaal Museum en/of het immer indrukwekkende Vrijheidsmuseum. In de avond is het centraal gelegen amusementspark Tivoli een van de beste plekken om te genieten van het levendige Kopenhagen.

Dag 3: Naar Lund (Zweden) - 80 km, soms Varberg (250 km)

Vroeg verlaten we de Deense hoofdstad en steken de Oostzee over via de 16 kilometer lange Sontbrug. Deze stalen kolos weegt maar liefst 82 miljoen kilogram en verheft zich 57 meter boven de waterspiegel. Eenmaal in Zweden, een van de minst bezochte landen van Europa, rijden we door deze streek (Skane) die net zo Deens is als het veel kleinere buurland. Dat merk je vooral aan de architectuur en de taal. Het verrassende Lund is onze eerste kennismaking met Zweden. Na ons bezoek aan deze geweldige stad, rijden we door naar het noorden. 

Na circa twee uur rijden arriveren we in onze verblijfplaats van vandaag. Varberg is al sinds 1811 de grootste kuuroord nederzetting van Zweden. Nog geen tweehonderd jaar geleden werd dit beschreven als 'de lelijkste plek van Zweden', anno 2022 is het gelukkig prima toeven in deze opgeknapte badplaats. Wie wil kan zich laten behandelen in een van de kuuroorden en spa-centra, vooral de (ietwat schurende) zeewier massages in een warm houten bad kunnen wij je aanbevelen. Het duizend jaar oude kasteel met zijn kneuterige museum en het kleine, maar pittoreske centrum zijn eveneens prima plaatsen om je eerste dag op Zweeds grondgebied door te brengen. De zandstranden behoren tot de bekoorlijkste van Scandinavië en door de Warme Golfstroom is het hier 's zomers behaaglijk toeven. In (de omgeving van) Varberg brengen we de nacht door, meestal in een traditioneel hostel.

Dag 4: Bohuslän-archipel (Zweden) - 200 km

In de ochtend bereiken en bekijken we een aantal uren Göteborg, dat tal van musea en attracties biedt. De afstanden zijn kort, vrijwel alles ligt binnen handbereik. Het opmerkelijke Kunstmuseum heeft Scandinavische collecties uit de 15e eeuw en het Maritiem Museum is de grootste ter wereld in zijn soort. De Botanische Tuin van Göteborg is een andere Must-See - hier vind je meer dan 16.000 soorten planten. Fashionista's en fans van Zweeds design zullen genieten in de trendy wijk rond Magasinsgatan. Kungsportsavenyn is de Champs-Elysees van Göteborg die dienst doet als centrum van alle activiteiten - van winkelen tot dineren, van theater tot nachtleven. Aan het begin van de straat vind je Götaplatsen, gemarkeerd door een standbeeld van Poseidon, het symbool van deze stad aan zee. Het handjevol kerken in het centrum zijn - in tegenstelling tot de Italiaanse imitaties van Stockholm - een bezichtiging eveneens waard.

In de vroege namiddag verlaten we deze stad van bijna 600.000 inwoners en bezoeken we de noordelijk gelegen uitgestrekte Bohuslän-archipel. Er zijn heel wat redenen om van Zweden te houden, maar aan dit stukje van Zweden is het wel erg makkelijk je hart te verliezen. Deze regio strekt zich uit van Göteborg tot de Noorse grens en heeft een gevarieerd landschap: van dennenbossen die fjord-achtige meren omlijsten tot charmante kustplaatsjes. Als hoofdact een archipel van circa 8.000 eilanden en scheren, van graniet dat in de opkomende en ondergaande zon oranje-roze kleurt. De vissersdorpjes langs de kust zijn stuk voor stuk blikvangers met hun typische Zweedse huisjes, gemoedelijke sfeer en gezellige straatjes. Eet er een vers visje of ga voor een fika, een Zweedse koffiepauze. 

De omgeving van het dorpje Pilane is een van de beste plekken in het land om archeologische opgravingen te bekijken, maar sinds 2007 staat het vooral bekend als 'een van de mooiste openlucht beeldenparken ter wereld' (quote Lonely Planet). Een stevige wandeling leidt ons langs beide bezienswaardigheden en een keur aan openbare kunstwerken in een prachtig stukje Zweden. In de prachtige omgeving van Bohuslän brengen we de nacht door!

Dag 5: Naar Oslo (Noorwegen) - 175 km

Tijdens onze tweede dag van deze ontdekkingstocht langs de Zweedse kust arriveren we in Fjällbacka en treffen we een buste aan van de welbekende actrice Ingrid Bergman. De Zweedse 'koningin van de misdaad', auteur Camilla Lackberg, is er eveneens opgegroeid. Voeg je bij een murder mystery-tour als je de fictionele kant van het kustplaatsje wilt ontdekken. In het echte leven is Fjällbacka een stuk veiliger en relaxter dan in de fictieboeken van Läckberg. Het pittoresk stadje bevindt zich rond de kliffen aan de voet van de Vetteberget, een 74 meter hoge granieten monoliet.

Actievelingen kunnen zich uitleven in het Kungsklyftan-ravijn, waar een houten trap omhoogloopt naar de top van de Vetteberget. Vanaf hier heb je aan alle kanten uitzicht op de omliggende eilanden. Liefhebbers van culinaire traktaties mogen zich verheugen op 'het zwarte goud' (kreeft) - dat hier veelvuldig leeft in de wateren aan de westkust en wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Een mooie route brengt ons drie uur later in de hoofdstad van Noorwegen, in Oslo verblijven we twee nachten.

Dag 6: Oslo (Noorwegen)

Sinds het jaar 1050 is Oslo de oudste hoofdstad van Scandinavië. Het centrum van deze stad van een half miljoen inwoners herbergt een fascinerende mix van oude en nieuwe architectuur. Omdat het centrum vrij klein is, is alles te belopen. Rondom de levensader van de stad, Karl Johans gate, zijn alle belangrijke musea en andere trekpleisters gehuisvest. In de ochtend neemt de reisleider je mee op een wandeling langs de meest bekende bezienswaardigheden en zijn persoonlijke favoriete stekjes. Na de lunch ben je vrij om Oslo op eigen gelegenheid te verkennen. Tevens maken we hier voor het eerst (en gelukkig niet voor het laatst!) kennis met de Noorse fjorden, Oslo ligt namelijk aan de ingang van de Oslofjord.

Onze tips? De meest belangrijke attracties zijn het Bygdoy-schiereiland met zijn folklore museum en de historische Viking schepen. Ook het Akershus fort met zijn eeuwenoude kasteel en weidse uitzichten over de haven zijn een aanrader. Het aan de rand van de stad gelegen uitgestrekte Frogner stadspark, met meer dan 200 (!) fascinerende bronzen en granieten kunstwerken van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland, is eveneens een publiekstrekker. En uiteraard kan je Oslo niet verlaten voordat je een bezoek hebt gebracht aan het fonkelnieuwe, maar toch nu al legendarische Munch museum, dat eind 2021 haar deuren opende. Al geef je niets om de kunstwerken van deze iconische Noorse kunstschilder, het gebouw zelf en het uitzicht vanaf de dertiende verdieping is alleen al een bezoek waard aan dit boeiende moderne gebouw.

Dag 7: Naar Alesund (Noorwegen) - 550 km

Vandaag mag je je (zeven uur lang!) verheugen op een van de minst saaie autoritten van deze reis door het overweldigende natuurschoon van dit 2.000 km lange land. En doordat er maar iets meer dan 5 miljoen inwoners zijn, herbergt Noorwegen volop lege plekken. Als we de stad verlaten zie je - in de verte- ook nog de wereldberoemde Holmenkollen skischans, terwijl we twee uur later Lillehammer passeren, waar niet alleen het woord 'ski' vandaan komt maar ook de Olympische Winterspelen van 1994 plaatsvonden.

De rest van de dag rijden we langs bergmeren, valleien en de kolkende en kronkelende Lagen-rivier, terwijl links en rechts van ons machtige granieten toppen om aandacht vragen. Maar doordat we een flinke afstand moeten overbruggen, is het voornamelijk genieten van prachtige panorama's. Op het eind van de dag naderen we - na een monsterrit van 550 km- Alesund, een van de leukste en mooiste steden van Noorwegen. Mocht er nog voldoende tijd voorhanden zijn, dan rijden we vandaag al een gedeelte van de Trollstigen, een van de meest indrukwekkende bergritten ter wereld. 

Dag 8: Naar de fjordenstreek - 170 km

In de ochtend hebben we nog enkele uren de tijd om Alesund te bekijken, een prachtige havenstad. Ietwat tragisch is het feit dat de stad nu vol mag staan met schitterende Art Nouveau gebouwen, maar dat is wel een direct gevolg van de desastreuze brand die op een koude winteravond in 1904 de gehele binnenstad in as legde. Neem de moeite om de details te bekijken van de ontelbare Art Nouveau gebouwen en je zult je snel in een mystieke fantasiewereld bevinden. Ook het art museum KUBE is een aanrader. Wie geen zin heeft in een wandeling, kan zich inschepen voor de Geiranger-fjord boottour. Let op, boek deze optionele ochtendexcursie minimaal drie maanden voor vertrek, want de vraag is groot en het aanbod is zeer gering. Deze drie uur durende cruise neemt je mee naar - volgens kenners- mooiste fjord van het land.

Rond lunchtijd vertrekken we voor een rit over de Trollstigen, een van de achttien meest fotogenieke wegen van dit indrukwekkende land. Alhoewel we vandaag geen specifieke hoogtepunten bezoeken, is eigenlijk de gehele route van de buitencategorie. Verheug je op angstaanjagende afgronden, memorabele vergezichten, fotogenieke watervallen, glinsterende gletsjers. we overnachten onderweg op een schitterende eenvoudige locatie

Dag 9: Naar Bergen (Noorwegen) - 270 km

Vandaag is er weinig tekst te melden over de route, behalve dat je heel veel natuurschoon gaat zien. Af en toe verlaten we de bus bij een mooie waterval, fotogeniek meer/fjord, adembenemend uitzicht, korte wandeling of de oversteek met een veerboot naar een ander mooi stukje Noorse natuur. Laat in de middag arriveren we in de 'mooiste stad van Noorwegen', waar we twee nachten verblijven.

Dag 10: Bergen (Noorwegen)

Vandaag heb je een volledig vrije dag in de tweede grootste stad van het land: Bergen. De bijna 300.000 inwoners van deze pittoreske nederzetting beseffen dat hun rijke historie nauw verbonden is met de zee. Het zal je dan ook niet verbazen dat de stad meer historische musea heeft dan welke Scandinavische stad ook. De fotogenieke haven mag je tijdens je bezoek aan Bergen ook niet overslaan. Vooral de periode dat Bergen een van de belangrijke handelssteden van het Hanze-verbond was, is overal terug te zien in de (houten) architectuur van de stad. Nog geen twee eeuwen geleden was Bergen zelfs de grootste houten stad van Europa.

De compacte binnenstad is makkelijk te voet te verkennen, al is het nergens echt vlak. Bryggen is de naam van het fotogenieke Middeleeuwse kwartier, waar 62 houten huizen de show stelen en het interessante Hanze-museum een inkijkje geeft in de Noorse Gouden Eeuw. De oude vergaderzaal van de Hanze-periode, Håkon’s Hall, Schotstuene en de Rosenkrantz toren zijn de onbetwiste blikvangers van de oudste van de acht UNESCO-sites van het land. Klassieke muziekliefhebbers willen wellicht een bezoek brengen aan villa Troldhauge, waar de grootste zoon van de stad, componist Edvard Grieg, zijn eigen museum heeft. Eigenlijk maakt het niet uit wat je gaat bekijken, de hele binnenstad is perfect om door heen te dwalen.

Iets buiten de stad ligt het mooiste openluchtmuseum van het land: Gamle Bergen, waar 50 oude huizen uit het hele land verzameld en opnieuw zijn opgebouwd. Wie het liever in hogere sferen zoekt, twee kabelbanen verbinden je met de toppen van omliggende bergen als Mt. Floyen (320 m) en Mt. Ulriken (642 m). Vanaf hier zijn prachtige wandelingen te maken, desnoods helemaal terug naar de benedenstad. Bezoek een van de twee avonden het fotogenieke uitzichtpunt met 'een van de mooiste uitzichten van de wereld op een stad' (quote Lonely Planet).

Een andere aanrader is om een dagtrip te maken naar de smalste fjord van Noorwegen: de Naeroyfjord. Deze optionele excursie, prachtig getiteld 'Norway in a Nutshell', leidt je met de trein, veerboot, bus en trein door dit schitterende natuurgebied. De treinexcursie wordt door spoorfanaten zelfs betiteld als 'de mooiste ter wereld'. Liefhebbers van Noorse souvenirs komen in Bergen eveneens aan hun trekken met ontelbare zaken vol houten speelgoed, traditionele kleding en handgemaakte attributen. Besef overigens wel dat het in Bergen gemiddeld 275 dagen per jaar regent, wat het de oneervolle titel als 'Paraplu-hoofdstad van de Wereld' heeft opgeleverd...

Dag 11: Naar Stavanger (Noorwegen) - 250 km

Vandaag rijden we zuidwaarts, waarbij de ruige kuststreek onze grootste vriend vandaag is. Via verschillende veerponten en fraai aangelegde kustwegen arriveren we -laat in de middag- in Stavanger. De vierde grootste stad van het land mag dan niet vooraan hebben gestaan toen de schoonheidsprijzen werden uitgedeeld, het blijft desondanks een interessante stad om doorheen te dwalen. Het historische havengebied rondom Gamle Stavanger biedt door zijn vele 18e eeuwse witte houten huizen een fotogeniek aanzicht, terwijl de Middeleeuwse kathedraal eveneens veel toeristen lokt. Deze studentenstad was ooit het domein van duizenden vissers die hun vangst verkochten aan de meer dan 50 sardine-fabrieken die hier ooit waren. Momenteel is de olie-industrie de grootste werkgever van de stad (en het land), al kan je de rijke historie van de smakelijke sardines terugzien in een lokaal museum.

Wie geen zin heeft om de namiddag in de stad te verblijven, reisleider Theo neemt je graag mee naar de nabij gelegen 323-meter hoge Dalsnuten berg. Een redelijk makkelijke wandeling leidt je naar de bergtop. Wat is er mooier dan onze laatste nacht op Noors grondgebied door te brengen met een majestueus uitzicht over de omliggende valleien en fjorden? Een nacht verblijven we in (de omgeving van) Stavanger.

Dag 12: Naar de veerboot in Kristiansand (Noorwegen) - 220 km

Vandaag nemen we afscheid van het schitterende Scandinavië en het altijd verrassende Noorwegen. Een mooie route van een dikke drie uur leidt ons naar de zuidelijkste stad van Noorwegen dat het hoogste aantal street-art creaties van het land herbergt: Kristiansand. In de namiddag nemen we de rechtstreekse veerboot verbinding naar Eemshaven (Nederland). Door dit gunstige reisschema besparen we niet alleen twee lange rijdagen, maar hierdoor arriveer je ook de volgende ochtend uitgerust in Nederland.

Aan boord kan je (op eigen kosten) dineren en ontbijten, daarnaast is er een tweepersoonshut gereserveerd voor je en een van onze andere reizigers (mocht je alleen reizen). Voor een eenmalige toeslag van € 60 heb je overigens je eigen cabine, mits voorradig, dus boek op tijd. Aan boord zijn diverse restaurants en cafés, waardoor je met een lekker hapje en drankje kunt nagenieten van deze indrukwekkende rondreis.

Dag 13: Terug in Nederland - ca. 1000 km

Na een super comfortabele overtocht (van 18 uur) arriveer je heerlijk uitgerust om 09:00 uur in de ochtend in Eemshaven, waarna we zuidwaarts rijden naar het treinstation van Arnhem CS. Rond het middaguur komen we daar aan. Als je wil kan je daarvandaan verder reizen naar je eigen bestemming in Nederland, of neem de stoptrein naar Zevenaar waar je wellicht je auto hebt geparkeerd.