Wanneer je op rondreis gaat naar Schotland zou je niet meteen denken aan heerlijk eten, maar niks is minder waar! Vooral in de grote steden vind je namelijk tal van super leuke en gezellige lokale tentjes, tenminste als je goed naar de tips van de reisleider luistert. Maar ook in de vele pubs die we tegenkomen op het platteland serveren ze het lekkerste eten uit de streek. Er zijn een aantal typische Schotse gerechten die je zeker moet hebben geproefd tijdens je bezoek aan dit geweldige land.

1

 

"Haggis is het nummer 1 gerecht van Schotland en je bezoek aan het land zou niet compleet zijn zonder het te hebben geproefd. Haggis is een combinatie van gehakt hart, lever- en longvlees (het klinkt erger dan het is), gemengd met havermout, uien, niervet, kruiden en  heel veel specerijen. Misschien klinkt het je niet meteen heel erg lekker in de oren, maar probeer het hoe dan ook, en je zult zie dat dit Schotse comfort food gerecht heerlijk is! Haggis wordt traditioneel geserveerd met “neeps en tatties”; koolraap en aardappelen,  en een beetje whiskysaus."

2

"Sinds de jaren 70 is de Schotse zalmproductie enorm gegroeid en maakt nu een groot deel uit van de Schotse cultuur. Honderden mensen hebben een baan in de zalmindustrie doordat Schotland de grootste producent van gekweekte Atlantische zalm is binnen de Europese Unie (zelfs de op twee na grootste ter wereld, na Noorwegen en Chili). Aan de west- en noordwestkust van Schotland vind je de meeste zalmkwekerijen en overal kun je op tal van plekjes de heerlijkste zalmgerechten eten. Deze worden op allerlei manieren klaargemaakt; bijvoorbeeld als hele zalmmoot in boter, of heerlijke gerookt voor op toast."

3

"Dit is eigenlijk een soort van zandkoekje, welke ook een traditioneel gerecht is uit het Verenigd Koninkrijk. Er zit een lange geschiedenis achter het ontstaan van shortbread. In de middeleeuwen werd er ‘koekjesbrood’ gemaakt, waarvan het overgebleven deeg werd gedroogd in de oven totdat het hard werd. Naarmate de tijd vorderde werd de gist in het brood vervangen door boter, en langzamerhand ontstond de zandkoek, oftewel shortbread zoals we die nu kennen. In Schotland word deze zoetigheid vaak nog traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag, maar overal in de stad kun je het kopen."

4

"Grouse is een typisch Schots gerecht, maar je kunt het ook in andere omliggende landen eten. Deze sappige gebraden vogel heeft een dieprode kleur en een heerlijke smaak. Een grous is vrij klein, en wordt vaak geroosterd of gegaard in een braadpan. Het heeft een super lekkere, intense smaak die te danken is aan de heide waar de vogels op grazen. Origineel heeft grouse zijn oorsprong in de wildernis van Schotland, maar tegenwoordig kun je dit lekkere gerecht overal eten."

5

"Deze rijkelijke, stevige soep wordt traditioneel gemaakt met gerookte schelvis. Het dankt zijn naam aan het kleine stadje Cullen, in het noordoosten van Schotland. Dit is dan ook de thuisbasis van deze soep, maar tegenwoordig eet je dit heerlijke gerecht overal in het land. Meestal wordt er romige aardappelpuree door de soep geroerd, waardoor het zijn dikte, en volle smaal krijgt. In sommige recepten worden in plaats van puree soms ook nieuwe aardappelen of stukjes aardappel toegevoegd."