Dag 1: Naar Brindisi

We vliegen vanaf Nederlands grondgebied naar Brindisi. Nadat je je bagage van de band hebt gehaald, is het slechts een kwartiertje rijden naar Brindisi, waar we de eerste avond op Italiaanse bodem doorbrengen. Let op: als je deze reis pas kort voor vertrek boekt, is het mogelijk dat je tegen een meerprijs dient te vliegen.

De geschiedenis van dit gebied is die van zijn veroveraars. Vanaf de 12de eeuw werd Apulië, zoals deze regio in Italie heet, overheerst door de Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Lombarden, Normandiërs, Zwaben, Angevijnen, Fransen en Spanjaarden. En ongetwijfeld hebben we nog enkele veroveraars vergeten... Al deze volkeren hebben hun sporen nagelaten in het landschap. Zo mag je je de komende twaalf dagen verheugen op Normandische torens, Romeinse wegen, barokke kerken, kastelen van de koningen van Aragon of een muur van de Messapiërs. Samen vormen ze de rijke erfenis van bijna 3000 jaar historie.

Dag 2: Naar Tarente (110 km)

Via de stokoude Via Appia verlaten we Brindisi en alhoewel Tarente maar een anderhalf uur rijden van Brindisi verwijderd is, toch arriveren we pas voor de lunch in deze havenstad. In de ochtend bezoeken we namelijk eerst Grottaglie, de leukste keramiekstad van Italie. Nog niet zo heel lang geleden telde deze stad nog 42 keramiekfabrieken, nu zijn er talloze showrooms. En waar tot voor kort de bisschop de scepter zwaaide in het plaatselijke kasteel, nu kan je daar een boeiende expo bezoeken over keramiek door de eeuwen heen. 

De lunch gebruiken we in de pittoreske haven van Tarente, een stad met veel zware industrie en de tweede grootste marinebasis van het land. Het compacte historische centrum daarentegen is van een adembenemende schoonheid. Liefhebbers van antieke schatten komen aan hun trekken in dit fraaie openlucht museum. Exact 3000 jaar geleden ontstaan als kolonie van Sparta (Griekenland), anno nu is Tarente vooral een levendige stad met sfeervolle straten en stijlvolle gebouwen. Dit is eveneens het Italië zoals je dat vaak ziet in films. Wasgoed hangt uit de ramen, oude vrouwen maken een praatje met elkaar vanaf hun balkons en toeterende Vespa's banen zich een weg door de wirwar van kronkelige straatjes. Twee nachten brengen we door in deze fascinerende stad.

Dag 3: Omgeving Tarente (70 km)

Wie geen behoefte heeft aan een optionele excursie, kan vandaag de hele dag relaxen in Tarente. De rest van de groep mag zich melden voor een prachtige rondrit. Zorg dat je vandaag goede (wandel)schoenen aanhebt, want regelmatig verlaten we de bus en maken we korte wandelingen in dit prachtige gebied. Zo kan je in Gravina di Laterza, een van de belangrijkste canyons van Europa, een (korte) wandeling maken door de 12 km lange kloof. 

Een korte autorit verderop kan je in Castellaneta het museum van Rudolph Valentino bezoeken, een van de grootste sterren van Hollywood, die aan het begin van de twintigste eeuw het symbool werd van de absolute mannelijke schoonheid. Het ernaast gelegen ravijn van Castellaneta is de grootste van de hele streek en bijzonder fotogeniek. In net nabij gelegen Palagianello maken we een korte wandeling langs grotwoningen. We sluiten deze bijzondere dag af met een bezoek aan het strand, voordat we terugrijden naar Tarente.

Dag 4: naar Matera (120 km)

Matera, een van de oudste steden ter wereld, is een boeiend universum van grotten en ravijnen. De stad telt 60.000 inwoners en is een perfecte plek waar we ons een beeld kunnen vormen van ons verste verleden. Nog maar enkele jaren geleden was dit de culturele hoofdstad van Europa, maar door de ellende rondom Covid had de wereld weinig oog voor deze prachtige parel. Inmiddels is de tufsteen doolhof met zijn ingenieuze watersysteem grotendeels gerenoveerd. De grotwoningen van lichte steen zijn in verschillende niveaus boven elkaar uitgehakt, deze harmonieuze opeenstapeling van elkaar overlappende huisjes levert een ongewoon schouwspel op.

In het historische centrum, hoog boven een ravijn waar ver in de diepte een rivier doorheen stroomt, zijn tegenwoordig tal van galeries en ateliers gevestigd. Behalve enkele fraaie historische musea, vind je de charme van Matera vooral tijdens een bezoek aan de Sassi (wijken van rotswoningen). Met de vele trappen, doodlopende steegjes en nauwelijks herkenbare onderdoorgangen is de topografie van dit historische stadshart te grillig. Verdwalen is echter nog nooit zo leuk geweest! Een nacht brengen we door (in de omgeving) van dit heerlijke stadje.

Dag 5: Naar Castel del Monte (110 km)

Onze eerste stop vandaag is het historische centrum van Altamura, dat vol staat met paleizen, kerken en spannende kleine pleintjes. De kathedraal van Santa Maria Assunta, uiteraard weer gebouwd in opdracht van Frederick II, is een magnifiek voorbeeld van de Romaanse architectuur. Iets westelijker ligt Gravina in Puglia dat heeft geleerd om onopvallend te bestaan. De rotskerken en ondergrondse netwerken, soms bewaard en soms tot restaurants omgebouwd, geven de stad zowel mysterie als identiteit. 

Het uit 1240 daterende kasteel van Castel del Monte is onze laatste excursie van vandaag en is mysterieus, fascinerend en magisch tegelijkertijd. Vanwege de esthetische en architecturale pracht is het Castel del Monte opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wijnliefhebbers denken bij de naam Castel del Monte waarschijnlijk eerder aan een wijn met een internationale reputatie. In een van de nabij gelegen sfeervolle stadjes brengen we een nacht door.

Dag 6: Naar Gargano (110 km)

Vandaag rijden we naar de Gargano. Promontorio del Gargano is de kenmerkende 'spoor van de Italiaanse laars', een ongerept en onontdekt wit, bebost gebergte, doorsneden met grillige kreken en grotten aan een van de mooiste kusten van Europa. In onze overnachtingsplaats San Giovanni di Rotondo bekijken we de wonderen van padre Pio, maar eerst hebben we  in het bedevaartsoord Monte Sant'Angelo genoten van heel veel katholieke devotie!

Dag 7: Rondrit Gargano (60 km)

Via een prachtige rit door het Forest UmbraIn arriveren we in het fraai gelegen havenstadje Peschici, waar je verse vis kan bestellen die enkele uren daarvoor is gevangen in de netten van een trabuco. Deze fotogenieke creaties staan hier aan de kust als een soort reusachtige houten spinnen, die dagelijks de golven en windvlagen van de Adriatische zee trotseren. Iets verderop langs de kust nemen we een duik in het turquoise water van de Baai di Vignanotica. De kiezelstranden worden hier geflankeerd door imposante witte kliffen die direct van het strand oprijzen. Ook het fraai gelegen stadje Vieste vereren we met een bezoek, voordat we aan het eind van de dag weer arriveren in San Giovanni di Rotondo.

Dag 8: Naar Bari (160 km)

Als we de Golfo di Manfredonia achter ons laten en de kust van de Adriatische zee volgen, kunnen we in het honderd duizend  zielen tellen stadje Barletta het levenswerk van de impressionistische schilder Giuseppen De Nittis bekijken. Ook het plaatselijke kasteel mag je eigenlijk niet overslaan, met zijn karakteristieke vorm en fraaie schilderijencollectie. De 'Reus van Barletta' is een Must See. Wie al genoeg cultuur heeft gesnoven, het 8 kilometer lange zandstrand is slechts enkele minuten wandelen vanaf het knusse centrum.

Een korte autorit verder ligt het eveneens imponerende Trani. De plaatselijke kathedraal van Trani is eveneens een majestueus baken aan de Adriatische kust. Zijn subliem lichte, haast luchtige architectuur kenmerkt de Cattedrale di San Nicola Pellegrino, alleen al voor zijn welluidende naam mag je deze topper niet overslaan. Nog eens 40 km verderop slapen we twee nachten in het mondaine Bari.  

Dag 9: Naar Bari (50 km)

Vandaag heb je een vrije dag in Bari, al neemt de reisleider je graag mee naar zijn favoriete plekjes in deze levendige havenstad. Zo mag je aansluiten bij de lange rijen van Oost-Europese pelgrims die naar hier zijn gekomen voor de relikwieën van de H. Nicolaas. De belangrijkste heilige van de oosters-orthodoxe kerken, daarnaast is hij ook de schutspatroon van Rusland. Het ellenlange wachten wordt beloond met een magisch moment: de crypte van de Basilica di San Nicola verandert in een geïmproviseerde concertzaal wanneer de zware stemmen van de Slavische gezangen klinken!

Sowieso is Bari een heerlijke stad om doorheen te zwerven. De oude stad telt maar liefst vier stukken in goede staat verkerende omwallingen en ontelbare kleine straatjes, een handvol interessante kerkelijke gebouwen en drie prachtige theaters. De Joodse wijk met zijn 900 jaar oude synagoge is een aanrader. Ook het prachtige, geheel intacte Svevo kasteel uit de 13e eeuw is een Must See, vooral de hoek met de imponerende 'haaientanden' mag je niet missen. In de Arco Basso zie je vrouwen met griesmeel de plaatselijke oortjes pasta (orechiette) fabriceren. 

Dag 10: Richting Trulli-valei (90 km)

Het land van de trulli slaan we uiteraard ook niet over. In de 40 km lange vallei van Valle d'Itria maken we vandaag een schitterende fietstocht (elektrische fietsen!) door een levend schilderij. Prachtige valleien met lange rijen wijnstokken en grillig gevormde olijfbomen, gescheiden door muurtjes van stapelstenen, sieren dit fotogenieke landschap. Uiteraard zien en bezoeken we ook de trulli, grappige ronde huisjes met hun kegelvormige dak. Wie niet wil fietsen, zal afgezet worden in Alberobello. In de late namiddag/vroege avond, als alle busladingen van het massa-toerisme verdwenen zijn, brengen we als groep een bezoek aan het adembenemend mooie Alberobello. Een nacht slaap je in de pittoreske Itra-vallei.

Dag 11: Naar Nederland

Afhankelijk van je vlucht (vroeg of laat) gaan we direct naar de luchthaven of brengen we nog wat tijd door in Brindisi. Hopelijk ben je dan net zo tevreden met deze super gave reis als wij van Grensloos Genieten.