Poolse gerechten, specialiteiten en de traditionele keuken zijn een feest voor liefhebbers van eten. Polen maken van elke eetgelegenheid een gezellige beleving en je gaat nooit hongerig naar huis. De tafel is goed gevuld en de Poolse keuken bevat lekkere recepten en traditionele gerechten die wij als Nederlanders niet kennen. De Poolse keuken is in grote lijnen wel te vergelijken met de Nederlandse en Duitse keuken, al zijn wij het meer gewend om veel internationale gerechten te eten. Polen eten tussen de middag graag een warme maaltijd, bestaande uit soep vooraf en een hoofdgerecht. In de avond wordt er vaak ook nog een klein hapje geserveerd, deze is dan wat lichter. Maaltijden zijn over het algemeen wat steviger en zitten vol energie. Polen zijn dol op zoetigheid (koekjes, taartjes, gebakjes, toetjes, zoet beleg en veel suikers) en eten over het algemeen relatief veel aardappels, kool, vlees en vis.


1

 

"Halušky is een traditionele variëteit van dikke, zachte noedels of dumplings die in veel Midden- en Oost-Europese keukens voorkomen. Halušky kan verwijzen naar de dumplings zelf, of naar het volledige gerecht. Halušky is niet zozeer echt Pools, want het komt waarschijnlijk uit de Oekraïene of Slowakije. Maar lekker dat het is...:)"


2

"Golabki zijn koolrolletjes. De porties vulling worden strak omwikkeld met koolbladeren in de vorm van licht geplette rolletjes. In de meest bekende versie betreft het de vulling van witte rijst en gemalen varkensvlees omwikkeld met wittekoolbladeren, gekookt op een klein vuur, overgoten met tomatensaus en geserveerd met apart gekookte aardappels."


3

"Waar buurland Duitsland zweert bij varken schnitzels, daar houden de Polen meer van kip schnitzels, al is dat per regio ook weer verschillend. Met dit gerecht maak je ze in ieder geval makkelijk zelf."


4

"In de zomer kan het in Polen bloedheet zijn. Deze verkoelende mizeria (komkommersalade) is dan de perfecte oplossing."


5

"Het lekkerste eten hebben we bewaard voor het laatst. Dit klassieke gerecht van gehaktballen met champignonsaus staat garant voor het uitlikken van de pan na afloop!"