
Dag 1: naar Wroclaw
Vanaf Eindhoven (of tegen een meerprijs vanaf Schiphol) vliegen we in de middag met Wizz Air in een kleine twee uur naar de historische stad Wroclaw. Na aankomst maken we een transfer naar het hotel en maken we even kort kennis met elkaar en bespreken we het reisprogramma. Voor (of na) het gezamenlijke avondeten maken we nog even een korte wandeling door deze fascinerende en levendige stad die gebouwd is op 12 eilanden en mede daardoor maar liefst 127 bruggen telt.
Dag 2: Wroclaw
Vanochtend hebben we een uitgebreide wandelexcursie in dit prachtige openluchtmuseum dat de naam Wroclaw draagt. De stad was voor de oorlog Duits (Breslau) en is met 650.000 inwoners nu de vierde stad van Polen. Het is de belangrijkste historische stad in Silezië, prachtig gelegen aan de rivier de Oder en in het bezit van één van de mooiste pleinen van Europa en het tweede grootste van Polen. Door zijn ligging aan de Oder en zijn vele bruggen wordt het ook wel eens het 'Venetië van Polen' genoemd.`
Het oude marktplein met zijn kleurrijke gebouwen in vanillegeel, steenrood, zuurstokroze, zeepgroen, karnemelkwit, volkorenbruin, heidepaars, spitsmuisgrijs of tinten van bosgroen, is een ideale startplek om deze verrassende stad te gaan verkennen. In eerste instantie lijkt het immense complex op een kerk, maar aan de voet tref je fruit, groenten en heerlijke Poolse broodjes in plaats van Mariabeelden.
De handgeweven manden zijn een leuk souvenir voor het thuisfront. Vanaf de markante torenspits (wel een flinke wandeling omhoog) heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum. Dat dit een eeuwenoude studentenstad is, merk je in de Aula Leopoldina, deze adembenemend rijkelijk versierde barokke entreehal van de universiteit is de grootste (en wellicht de mooiste) van Europa. Op een steenworp afstand staat het Monument der Geslachte Dieren, een verzameling bronzen beelden dat is opgericht uit collectief carnivoor schuldbesef.
In de middag is er een optioneel bezoek mogelijk aan het Nationale museum van Wroclaw, gehuisvest in het gerenoveerde barokke Koninklijk Paleis. Sla zeker ook de Raklawice Panorama (een veldslag uit 1794) niet over met zijn imponerende olieverf schilderij van 15 bij 114 (!) meter grootte dat je 360 graden kan bekijken. Twee kunstenaars hebben negen maanden aan dit visuele spektakel gewerkt. Ook is dit een perfecte stad om per fiets te verkennen. Wroclaw (spreek uit als Vrotswaf) mag dan vooraf als de 'grote onbekende' worden betiteld, wij verzekeren je dat je deze stad voor eeuwig zult herinneren na je bezoek. Al was het alleen maar al voor de tientallen kabouters die we aantreffen in het hart van de stad.
Dag 3: Katowice (via Jasna Gora)
Voordat we in Jasna Gora de Zwarte Madonna gaan bekijken, bezoeken we eerst in Wroclaw nog het Hala Stulecia. Dit juweeltje van internationale Nieuwe Bouwstijl was in 1911 het eerste betonnen openbare gebouw ter wereld ooit en is nog steeds een van de grootste in Europa. Zijn as heeft een lengte van 152 meter en de koepel erbovenop heeft een doorsnede van 65 meter. De betonnen constructie-elementen mogen op zijn minst gedurfd te worden genoemd en bestaan uit veel complexe vormen. Een prachtige Japanse tuin en de grootste fontein van Europa verfraaien dit architectonische geheel tijdens dit korte uitje.
Czestochowa mag een ietwat grauw industriestadje zijn, de zwarte madonna van Czestjochwoa is het belangrijkste bedevaartsoord van het land. Het icoon van Maria met kind bevindt zich in de genadekapel en wordt in een adem genoemd met plaatsen als Lourdes en Fatima. In deze stad staat namelijk op de heuvel Jasna Góra ('Heuvel van het Licht') het gelijknamige Paulinerklooster, waar zich sinds 1384 (!) een icoon van de maagd Maria bevindt, ook wel De Zwarte Madonna genaamd.
Een icoon waarbij de heilige Maria en de baby Jezus in zwarte gelaatstrekken zijn afgebeeld. Iedere dag wordt het icoon bedekt met een zilverkleurig rolluik. Dit kleurrijke exemplaar zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen pelgrims en toeristen naar het klooster komen om haar in levende lijve te zien.
Voor velen is zij de koningin van Polen en dat maakt dit icoon een van de meest vereerde onder Katholieke gelovigen. Een bezoek aan dit klooster is dan ook zeer de moeite waard. Zeker omdat het icoon een belangrijke plaats heeft in de Poolse geschiedenis en er wordt zelfs geloofd dat het icoon Polen heeft behoed voor fatale gebeurtenissen in de geschiedenis en een rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd.
Tegenwoordig trekt het icoon veel gelovigen die in haar beschermkracht geloven. Middelbare scholieren komen vaak vlak voor hun eindexamen naar Jasna Góra om te bidden voor een goede afloop. Een belangrijk figuur is Lech Walesa, de eerste president na het communisme, die tijdens zijn opstand de Zwarte Madonna om bijstand vroeg. Als dank heeft Lech Walesa later zijn oorkonde van de Nobelprijs aan het klooster geschonken. In het klooster is een kamer annex museum waarin allerlei geschenken aan het klooster en de Zwarte Madonna te bekijken zijn. Na dit bezoek is het nog een uurtje rijden naar Katowice, waar we vervolgens twee nachten overnachten.
Dag 4: Katowice
Katowice is het brandpunt van een regio waar tientallen jaren de steenkolenmijnen, staal- en chemische industrie centraal stonden. Inmiddels is een tijd van verandering aangebroken: er wordt geprivatiseerd en geïnvesteerd in nieuwe technologieën. De oude tijd is voorbij en Katowice heeft een nieuw plan gevonden. Niet door het verleden te verwerpen, maar juist door het te omarmen: de stad is namelijk een architectonische goudmijn. Wie een stadstour maakt, wordt getrakteerd op uiteenlopende bouwstijlen. Aan de hand van residenties, openbare gebouwen en landgoederen reizen we door de tijd. Renaissance, barok, art nouveau, modernisme, communisme en een enkel neogotisch gebouw passeren de revue.
De stad heeft ook het grootste stadspark (620 hectare!) van Polen, dat ontstaan is op de stortplaatsen van de mijnen in de jaren vijftig. Mede hierdoor mag het de 'pionier van Europa' worden genoemd op het gebied van het herstellen van ecologisch aangetaste gebieden. Met een fraai aangelegde kabelbaan kan je al dit fraais vanuit een hoger perspectief bezichtigen.
Katowice herbergt ook enkele aanbevelenswaardige musea, waaronder het stadsmuseum en het met internationale prijzen toebekende Silesisch Museum, met veel aandacht voor de mijncultuur. Een ander niet te missen onderdeel is het district Nikiszowiec, waarbij de iconische industriele gebouwen (periode 1908-1912) vaak gefundeerd hebben in films. Ook het nabij gelegen gratis toegankelijke The Wilson Shaft Gallery is een Must See voor liefhebbers van moderne kunst.
De laatste jaren heeft Katowice duidelijke keuzes gemaakt. Er is sterk geïnvesteerd in de leefbaarheid van het stadscentrum: wegen werden afgesloten om plaats te maken voor brede promenades. Oude pleinen werden opgeknapt, nieuwe aangelegd. Om de stedelijke ontwikkeling te stimuleren werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Eind 19-de eeuw had Katowice als bijnaam ‘klein Parijs’. Alles wijst erop dat ze die naam terug willen.
Voor een meer groene ervaring biedt de omgeving van Katowice een uitkomst. Bossen en bloemvelden zo ver als het oog reikt, slechts af en toe onderbroken door kleine dorpjes, kastelen en landhuizen. Wie genoeg heeft van de Poolse steden (wat wij ons uiteraard niet kunnen voorstellen) op anderhalf uur rijden liggen de Beskiden, prachtige bergen met veel mogelijkheden voor een ontspanning in de natuur.
Dag 5, 6 & 7: Krakau
We reizen vandaag naar Krakau, de drukst bezochte stad van Polen en één van de mooiste steden van Europan. Dit is een van de weinige Poolse steden die geheel intact bleef in de Tweede Wereldoorlog waardoor het in feite een groot openluchtmuseum is. Mee hierdoor blijven we hier maar liefst drie nachten.
Maar eerst staat één van de zwartste bladzijden van de Europese geschiedenis op het programma, het Nazi vernietigingskamp Auschwitz dat een onuitwisbare invloed achterlaat op zijn bezoekers. Voor de hele wereld staat Auschwitz symbool voor de Holocaust, oorlog, terreur en genocide. De plaats Auschwitz staat overigens niet op de verkeersborden, de plaats Oswiecim wel.
Het is voor Polen nog steeds een pijnpunt dat er gesproken wordt over Poolse vernietigingskampen, het zijn Duitse kampen op Poolse grond... Het is haast onvoorstelbaar dat Oswiecim ooit niet meer dan een slaperig dorpje op het rustige Poolse platteland was. Dat veranderde met de komst van de Tweede Wereldoorlog, toen 'Auschwitz' bekend werd als grootste vernietigingskamp van het Derde Rijk.
Meer dan 1,1 miljoen mensen vonden hier de dood, wat Auschwitz een discutabele plek opleverde in talloze geschiedenisboeken, films, documentaires en boeken. We bezoeken zowel Auschwitz I als II, beter bekend als Birkenau. De voormalige barakken zijn nu ingericht als museum. We bereiken het kamp via de poort met de beruchte tekst 'Arbeit macht Frei'. Een groot deel van het kamp werd door de Duitsers vernietigd bij de terugtrekking, toch zie je nog steeds de omvang van dit gigantische complex door de omheining van prikkeldraad en de overgebleven wachttorens. Toch is dit -in onze ogen- een niet te missen onderdeel van deze imponerende reis. Op het eind van de dag arriveren we in Warschau.
Nadat we diep in de middag zijn ingecheckt in ons hotel maken we nog even kennis met de oude hoofdstad Krakau. Ook verkennen we de oude katholieke -maar vooral bekend geworden door zijn Joodse bewoners- wijk Kazimierz, wereldbekend geworden door de film Schindler's List. Al wonen er nog amper Joden in deze (en omliggende) wijken, de Joodse cultuur is hier aan een enorme revival bezig. De Remuh, de Joodse begraafplaats, met oude graven van beroemde rabbijnen is tegenwoordig een bedevaartsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld. Het nabijgelegen Oskar Schindler's Factory is eveneens een absolute must! Ook de Rynek Główny (Grote Markt, dat het grootste plein van Polen is en dateert uit de 13e eeuw, vereren we met een bezoek. Het meet maar liefst 200 bij 200 meter.
Een mooie manier om het interessante erfgoed van de Krakause geschiedenis te bekijken, is door een kijkje te nemen in de kelders van de markt, die open zijn voor publiek. Ook is er een multimedia museum! Volg anders je neus naar een van de talrijke restaurants en geniet van het uitzicht op dit fotogenieke plein met uitzicht op de Lakenhal, Mariakerk en de fotogenieke raadhuistoren. Of bezoek een van de leuke jazzbars, Krakau is namelijk de jazzstad van Polen.
Gedurende ons verblijf in deze stad bezoeken we ook (optioneel) Wawel. Dit is de welbekende heuvel in het centrum van de stad aan de rivier de Wisla, waar zich de kathedraal en het koninklijk paleis bevinden. Deze granieten puist is wellicht het meest gefotografeerde object van Polen. In dit uitgebreide complex kan je heerlijk dwalen (zonder te verdwalen) en prachtige culturele zaken bekijken. Neem minstens vier uur de tijd om dit fascinerende complex te verkennen. De grootste tapijtencollectie van Europa is een van onze aanraders.
Kunstliefhebbers raden we aan om een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, het grootse museum van Polen met een rijke collectie Poolse kunst. Of ga gewoon lekker verdwalen in een van de vele authentieke wijken die Krakau nog telt. Verdwalen is hier zelfs een pre, want juist dan ontdek je het labyrinth van kronkelige straatjes en steekjes waar deze stad juist zo bekend om is geworden. En altijd kom je wel weer uit bij en taxi of tram die je weer terug brengt naar de bewoonde wereld.
Ook brengen we gedurende ons verblijf in Krakau een (optioneel) bezoek aan de zoutmijn Wieliczka, dit is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, waar maar liefst negen verdiepingen tot een diepte van 327 meter zijn uitgehouwen. Alles met de hand! Het is onvoorstelbaar dat diep onder de aarde een hele stad verborgen zit met allerlei gebouwen en ingenieuze systemen van ventilatie, ontwatering, verlichting en logistiek! Een tour van ruim twee uur leid je echter 'maar' tot 135 meter diepte en tijdens een 2 kilometer lange wandeling door een speciaal microklimaat ontdek je onderweg een ietwat bizarre mix van zoutsculpturen, variërend van uitgehouwen kerken, St. Kinga kapel, schouwburg, hotel, disco, sanatoria, musea tot aan een heus bokspodium. Onder leiding van een lokale gids ontdek je al dit moois, waaronder de betoverende kleuren van een ondergronds meer. In totaal is hier een netwerk aangelegd van maar liefst 360 kilometer. De mijn staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Dag 8 & 9: Warschau
Waarschijnlijk ga je met pijn in het hart en een traan in het oog afscheid nemen van de voormalige koninklijke hoofdstad Krakau die de tand des tijds goed heeft doorstaan en in feite een heerlijke mix is van heden en verleden. De stad is namelijk ontroerend mooi en -toevalligerwijs- gebouwd in de vorm van een traan... Toch rijden we na deze bijzondere stad richting Warschau, ons volgende hoogtepunt van deze reis. De koninklijke buitenverblijven van Wilanov vormen -na een rit van bijna vier uur- onze eerste kennismaking met de (huidige) Poolse hoofdstad. De tuinen zijn van een adembenemende schoonheid.
Toegegeven, Warschau is op het eerste gezicht niet Moeders mooiste. Maar kijk voorbij de betonnen kantoorgedrochten en woonkazernes uit het communistische tijdperk en je stuit op een van de spannendste en gezelligste culturele hotspots van Europa. Om alle leuke plekjes gevonden te krijgen in deze stad van bijna twee miljoen inwoners, kan je wel wat hulp gebruiken. Deze leuke tentjes zitten namelijk vaak verstopt in oude fabrieken, afgelegen straten of omgebouwde kantoren...
Het hart van de oude stad is de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, omgeven door kleurrijke huizen, dat tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werd onder leiding van een Russische architect. Ook andere straten en een deel van de oude ommuring (met het bastion Barbakan) werden hersteld. Dit -en nog veel meer-zien we tijdens onze uitgebreide stadswandeling. Vandaag kunnen we optioneel de Koninklijke Route ontdekken. We zien het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil. Sigismund was de koning van Polen die Warschau boven Krakau als hoofdstad verkoos.
Wat je zeker niet mag overslaan is het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, een cadeautje van kameraad Stalin ter ere van zijn verjaardag. Dit imposante gebouw is een kruising tussen een suikertaart en het Empire State Building. Ook het ernaast gelegen futuristische Centraal Station is een bijzonder gebouw om te bezichtigen. Inmiddels is het Paleis omsingeld door het hoge staal, glas en beton van het grootkapitaal. Ondanks alle tegenslagen wordt tegenwoordig weer met lef gebouwd: de moderne architectuur is een belichaming van de Poolse veerkracht. Warschau voelt namelijk inmiddels als een wereldstad met rijzige bebouwing en ruisend verkeer op de brede boulevards en mierenhopen aan forenzen bij metroknooppunten.
Ander vermaak in de vorm van musea vind je in het aanbevelenswaardige Vodka museum, waarbij je interessante uitleg krijgt over de historie van het drinken van dit sterke alcoholische drankje. Een stuk serieuzer is het in 2014 gebouwde Polin museum, het museum voor de geschiedenis van de Poolse Joden. In het creatieve district Praga, is het industriële Soho Factory en het Neon Museum gevestigd, een expositie van typische neonlicht reclames uit de Sovjettijd.
Langs de route naar het centrum ligt ook het oudste en mooiste stadspark Lazienki. Geniet hier van paleizen en amfitheaters waar muziek wordt gespeeld van Warschau's beroemdste zoon ooit: de componist Frederic Chopin. Uiteraard heeft hij hier ook zijn eigen museum. Ook de nabijgelegen botanische tuinen van de universiteit zijn een Must See.
Bij een bezoek aan Warschau mag je zeker niet het museum over de opstand van Warschau in 1944 overslaan. Deze betreurenswaardige zwarte episode uit de Tweede Wereldoorlog wordt op zo'n indrukwekkende manier geëxposeerd dat je dit absoluut niet mag missen. Wie daarna lekker wil relaxen, biedt de boorden van de Wisla-rivier uitkomst. Hier barst het van de pop-up bars. Vanaf het groen bemoste dak van de bibliotheek heb je een magnifiek uitzicht
Warschau is een stad die door de Nazi's met de grond gelijk werd gemaakt. Het is verbluffend om te zien hoe deze miljoenenstad is verrezen uit zijn as en nu de spil is van het hernieuwde Polen. Wat aanvankelijk leek op een mission impossible werd een grandioos project met een buitengewoon resultaat. Zelfs de meest minuscule architectonische details en elementen van het interieur werden nagebootst. Van buitengewoon belang om de gevels van gebouwen zo authentiek lijkend te maken, waren de beroemde vedutes, zeer gedetailleerde schilderingen van de stad, gemaakt door de Italiaanse schilder Canaletto. De Oude Stad kan ook van boven bewonderd worden vanuit de observatieverdieping op de klokkentoren van de Sint-Annakerk.
Dag 10: Torun
Met ons eigen vervoer reizen we 260 kilometer naar het westen en in iets meer dan drie uur arriveren we in de gotische universiteitsstad Torun. Tegenwoordig telt Torun ongeveer 30.000 studenten, die deze eeuwenoude stad een jeugdige uitstraling geven. De goed geconserveerde historische binnenstad (ook deze stad bleef gevrijwaard van de furie van de nazi's) staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van astronoom Nicolaus Copernicus en -tsja- kruidkoek (peper en gember), waar in het oude huis annex fabriek ook een actieve tentoonstelling is gewijd. Pierniki is de specialiteit van Torun en is het Poolse woord voor kruidenmengsel. Er zijn twee soorten: zoet voor het dessert en hartig voor bij de wodka. Iedere bakker heeft zijn eigen recept. Let op: na het bakken is het keihard en lang houdbaar, dus makkelijk om mee op reis te nemen maar ook een letterlijke tandenbreker voor mensen met minder stevige tanden..
Tijdens een uitgebreide stadsexcursie leren we deze bijzondere plattelandsstad beter kennen. Omdat het de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden is doorgekomen, zijn er weinig meer authentieke steden in Polen te vinden dan Torun. Vandaag kan er (optioneel) een bezoek gebracht worden aan twee van de acht bijzondere musea die deze stad telt, het District museum gevestigd in het monumentale oude raadhuis en het Copernicus Huis, een prachtig gotisch gebouw met een expositie over leven en werk van de belangrijkste inwoner van Torun.
De rijkdom van deze stad is eenvoudig waarneem=baar en is te danken aan de hier ooit gevestigde Teutoonse orde, die het land plunderde en in zijn greep hield en een bedreiging voor de Poolse Kroon vormde. Het middeleeuwse stadscentrum bestaat uit de Oude en de Nieuwe stad en uit de ruïnes van het kasteel van de Teutoonse ridders. Er zijn overblijfselen van de oude vestingwerken: delen van de poort, muren en torens en de mysterieuze Scheve Toren waarover veel legenden gaan. Vorig jaar werd Torun door de Poolse lezers van National Geographic gekozen als de Derde Mooiste Plek ter Wereld. Een boottocht over de rivier de Vistula is eveneens een leuke invulling van deze namiddag.
Dag 11 & 12: Gdansk (via kasteel Malbork)
Na een kleine twee uur rijden arriveren we bij het kasteel van Malbork. Dit imponerende complex is al sinds de tijd van de kruisridders een onaantastbare vesting. Eeuwen lang is hier vanaf 1309 gebouwd en gebouwd, waardoor het anno nu nog steeds het grootste gotische kasteel van Europa is. Dit imponerende bouwwerk is opgebouwd uit maar liefst 4,5 miljoen stenen en bijzonder fraai gelegen aan de Nogat rivier. Het is het entreegeld meer dan waard!
De vele paleizen, kerken en mini-kastelen tezamen bieden zoveel vermaak dat je hier makkelijk een dag door kan brengen. Onmogelijk om niet met grote ogen langs zo'n bouwwerk te lopen. Het geheel is omgeven door uitgestrekte slotgrachten en ringen van verdedigingsmuren, die uiterst angstaanjagend moeten zijn geweest voor de ridders van toen. Stevige schoenen zijn aan te raden, om de smalle trappetjes de baas te zijn. Unesco heeft dit complex van de voormalige Duitse Orde in 1997 beschermde status gegeven als werelderfgoed. In de namiddag heb je nog tijd om Gdansk rustig te bekijken. Wie nog leuke souvenirs wil scoren, Gdansk (in Duitsland beter bekend onder de voormalige naam Danzig) staat bekend om zijn barnsteen, versteende hars van dennenbomen die er ooit gestaan hebben. Overal in het centrum zijn winkeltjes en stalletjes die hun waar aan de man willen brengen. ’s Avonds is er een optioneel afscheidsdiner in de binnenstad van Gdansk.
In een klein uurtje reizen we dan naar het enerverende Gdansk, de lieflijke thuishaven van bijna een half miljoen Polen. Smalle en hoge gevels van elegante patriciërshuizen sieren de straten die ooit drukke handelsplaatsen waren en waar het nu aangenaam wandelen is. Tijdens een excursie leren we deze voormalige Hanzestad aan de Oostzee kennen. Ontdek aan de hand van de reisleider de vele monumentale gebouwen die deze stad telt. Van de drie 'Koninklijke Wegen' die Polen telt (Gdansk, Krakau en Warschau) is dit de kleine, maar in onze ogen ook de mooiste. De parmantige St. Mary kerk is de onbetwiste blikvanger van de oude stad, zijn astronomische 15e eeuwse uurwerk is ongelooflijk rijk aan details. Het bisdom heeft berekend dat er maar liefst 25.000 gelovigen in de kerk passen... De hoge gewelven en de klim van 405 treden naar de stompe toren zijn eveneens aan te raden.
Naast de prachtige panden, is ook de moderne badplaats Sopot een bezoek waard, het Scheveningen van Polen. Strandfanaten komen in dit deftige kuuroord volop aan hun trekken. Liefhebbers van restaurants en een bruisend nachtleven mogen Sopot ook niet overslaan. Met de trein of (veel leuker) de veerboot kan je de acht kilometer afstand tussen beide steden eenvoudig overbruggen. Gdansk staat in Polen ook bekend om zijn vele muurschilderingen, die vooral in het hippe Wrzescz en Zaspa (Wajdeloty straat) tot uiting komen.
Andere aanraders op cultureel vlak in Gdansk zijn het Maritiem Museum, het Solidarnosc Museum (beter bekend als het Centrum voor Europese solidariteit), waar stakingsleider Lech Walesa via een vreedzaam protest de Russische beer kon temmen, Een eveneens indrukwekkende museum (en grootse van Europa) is dat van de Tweede Wereldoorlog. Besef van historische realiteit kan de Polen niet ontzegd worden, want dit was tevens de plek waar de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Anno nu is Gdansk een haast on-Poolse stad, de architectuur is duidelijk beïnvloed door het rijke handelsverleden van deze stad. Gdansk mag dan helemaal in puin hebben gelegen na de Tweede Wereldoorlog, maar is wonderbaarlijk goed in ere hersteld.
Dag 13: naar Eindhoven (en of Amsterdam)
Vandaag staat de terugvlucht naar Eindhoven/Amsterdam op het programma vanaf het nabijgelegen Lech Walesa Airport, waarna we thuis nog volop kunnen nagenieten van het schitterende en verrassende Polen.
