"Mijn naam is Samira Ramezani en ik ben in 1985 geboren in een warm en liefdevol gezin in Teheran, Iran. Mijn twee broers en zus wonen, met hun gezinnen, net als mijn ouders nog allemaal in onze hoofdstad. In Iran is het familieleven ontzettend belangrijk en ik ben dan ook heel blij dat al mijn familieleden dicht bij mij in de buurt wonen en dat ik ze vaak kan zien. Veel Iraniërs zijn namelijk de afgelopen decennia vertrokken uit het prachtige Iran, vooral vanwege de economische sancties van Amerika. Hierdoor is het steeds moeilijker geworden om een normaal leven te hebben in Iran. Als jij ook mijn ouders, broers of zus wil ontmoeten, boek dan deze mooie gevarieerde reis! De laatste avond hebben we namelijk een gezamenlijke maaltijd in mijn flat in Teheran of in het huis van mijn ouders.

Mijn hele werkzame leven heb ik doorgebracht op de internationale luchthaven van Iran, Imam Khomeini Airport. Sinds 2011 heb ik daar verschillende functies vervuld en in de loop der jaren heb ik mezelf kunnen opwerken tot de functie van supervisor voor het team van ‘customer service agents’, dit deed ik sinds 2016 permanent voor de maatschappijen van KLM en Air France. Dit komt er eigenlijk op neer dat wij er alles aan deden om onze passagiers de 'best mogelijke vliegveld ervaring te geven die maar mogelijk was'. Helaas hebben in 2018 zowel KLM als Air France besloten – na zware internationale druk vanuit de Verenigde Staten van Amerika- te stoppen met het vliegen naar Iran. Helaas heb ik hierdoor mijn geliefde baan verloren, want ik vond het heerlijk om elke dag bezig te zijn met reizigers. Elke dag leerde ik nieuwe mensen kennen en om hen op weg te mogen helpen naar een andere bestemming was mijn droombaan. Ook heb ik in deze periode flink mogen reizen, naar onder meer Nederland, Frankrijk, Polen, Maleisië, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zwitserland, Turkije, Spanje, Dubai en Italië.

Helaas is dit nu ten einde, maar door mijn samenwerking met reisorganisatie Grensloos Genieten maak ik nog steeds kennis met internationale reizigers. En wat ik vroeger in mijn vrije tijd deed – de bemanningen van KLM en Air France rondleiden door Teheran en mijn geliefde Iran- doe ik nu wederom, maar dan als gids voor Grensloos Genieten. Na mijn gedwongen afscheid van de luchthaven ben ik terug de schoolbanken ingegaan en inmiddels mag ik mezelf een volleerde gids van Iran noemen. Om me nog meer te verdiepen in mijn eigen land en haar rijke geschiedenis ben ik het afgelopen half jaar -gedeeltelijk samen met Theo- het hele land gaan doorkruisen en op basis daarvan heb ik samen met reisleider Theo deze mooie route samengesteld. In tegenstelling tot de meeste andere reisorganisaties reizen wij maar kleine gedeeltes met de eigen bus, dit doordat wij het contact met de lokale bevolking belangrijk vinden. Daarom reizen we ook flinke stukken met de openbare bus en een prachtig gedeelte van Teheran naar Yazd met de trein. Ik weet zeker dat veel van onze reizigers daar enorm van gaan genieten. Waar ik ook enorm trots op ben zijn de sfeervolle hotels waar wij slapen, dit zijn namelijk geen standaard onderkomens waar de meeste touroperators in Iran slapen. Ondanks dat het veel en zwaar werk was om voor ons al deze kleine hotels te boeken, is dat ons toch gelukt!

De komende jaren laat ik de reizigers van Grensloos Genieten graag kennis maken met het fascinerende Perzië en de gewoonten en gebruiken van onze trotse bevolking. Mijn grootste drijfveer is om toeristen te laten zien dat Iran veel meer te bieden heeft dan wat de meeste mensen op tv te zien krijgen in Nederland en de rest van de wereld. Hopelijk zal ook jij straks kunnen beamen dat Iran een geweldig mooi land is met een ontzettend gastvrije bevolking! Ik ga er –in samenwerking met reisleider Theo Leerintveld- in ieder geval alles aan doen om onze gasten een onvergetelijke indruk te geven van Iran, een van de mooiste landen ter wereld. Helaas spreek ik nog niet heel goed Nederlands (al ben ik het druk aan het leren), maar vrijwel iedereen kan mijn Engels prima verstaan. En anders is er nog altijd mijn steun en toeverlaat gids Theo die altijd in het Nederlands vertaalt wat misschien sommige mensen niet direct kunnen verstaan of begrijpen."

Wil je me vooraf iets vragen? Mail me gerust (in het Engels graag) op samira.ramezani999@gmail.com

groetjes van Samira Ramezani

En foto's van mijn reis in Turkije!