HOME » ONWEERSTAANBAAR OEZBEKISTAN & KIRGIZIE - PRAKTISCHE INFORMATIE

 PRAKTISCHE INFORMATIE

ONWEERSTAANBAAR OEZBEKISTAN & KIRGIZIE

PRIJS VAN DEZE REIS: € 2.399 (eenpersoonskamer toeslag € 300)

Inclusief:

* Economy Class vlucht vanaf Amsterdam met overstap in Istanbul (Turkish Airlines) of Moskou (Aeroflot)

* luchthavenbelasting

* niet-facultatieve excursies

* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt

* vervoer in minibus/jeep

* Nederlandssprekende  reisbegeleiding van Theo / Jules Leerintveld

* handbagage (geen ruimbagage)

Exclusief:

* reserveringskosten (€29,50)

* maaltijden

* toegangsgelden musea

* fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis)

* eventuele verzekeringen

* optionele excursies 

* ruimbagage (€ 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van airline)

Accomodaties:

De overnachtingen zijn vrij uiteenlopend, zo slapen we meestal in guesthouses, maar ook yurts vormen enkele dagen ons onderkomen. In de grotere steden proberen we een basic hotel te boeken. Het belangrijkste is dat je weet dat er -buiten Bisjkek om- amper westerse hotels te vinden zijn in dit land. We overnachten daarom dus in eenvoudige guesthouses. Ondanks dat ze vaak zwaar gedateerd zijn, zijn ze wel altijd schoon. Ook de badkamers zijn helaas niet van westerse standaard, als je geluk hebt kan je onder de douche staan, maar vaak is het een badkuip waar je in moet zitten en dan de douchekop boven je hoofd houden.

Slapen in een yurt is een belevenis die je (minimaal) een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Tijdens deze reis slaap je minimaal drie keer in een yurt, wellicht enkele keren vaker. Een yurt (of voert of ger) is op elke locatie anders, vaak staan er twee bedden, soms drie bedden, dan echter ook weleens zes. Wel is het altijd een ronde constructie met een toegangsdeur en van binnen rijkelijk versierd met vilten shyrdaks. Omdat deze yurts vaak op afgelegen locaties liggen, is het niet altijd voor 100% mogelijk om te beloven dat je deze altijd voor jezelf hebt. Uiteraard doen wij onze uiterste best, maar de erecode in de bergen van Kirgizië is dat (gestrande) reizigers nooit aan hun lot overgelaten worden. De toiletten en douches zijn vaak een halve minuut lopen verwijderd van je tent. In de tent liggen een aantal matrassen opgestapeld met een aantal warme dekens erop en in het midden staat een ijzeren potkachel waar de gedroogde koeien- en paardenvlaaien voor voldoende warmte zorgen. Wie wil kan een lakenzak meenemen, maar dit is niet per se nodig. 

Bagage (het gebruikelijke én …):

Makkelijk zittende kleding - dagrugzakje - handdoek - trui of fleecejack en wind-/regenjack - wandelschoenen, sandalen - zonnebrand - zaklamp - zonnebril en hoofddeksel - zwemkleding (voor hotsprings) - eventueel: powerbank en een splitter (verdeelstekker). Omdat de bagageruimte beperkt is, adviseren we een rugzak of compacte reistas mee te nemen met max. 15 kilo. Geen grote harde koffer dus! Bij een bezoek aan een tempel of moskee dien je kleding met lange mouwen (een hoofddoek) en een lange broek te dragen. Ruimbagage is overigens niet inbegrepen bij deze reis, wel kan deze tegen betaling bijgeboekt worden.

Bevolking:

Dit prachtige land, waarvan de grenzen door Stalin in 1920 zijn getrokken, is een mozaïek van etnische minderheden. Officieel zijn er negentien geregistreerde nationaliteiten onder de zes miljoen inwoners, waarvan de Russen de tweede bevolkingsgroep zijn, uiteraard na de Kirgiezen. Van de andere nationaliteiten zijn de afstammelingen van Duitse immigranten de meest opvallende. Regelmatig zijn er conflicten tussen etnische minderheden. De naam Kirgiez komt overigens van de woorden 'veertig stammen', verwijzend naar het aantal stammen dat in heel Kirgizië te vinden is.

Consulaat:

Kirgizie heeft geen ambassade of consulaat in Nederland.

* Ambassade van Kirgizië in België

Abdijstraat 47, 1050 Brussel

T 02 640 18 68/ 640 38 83

E kyrgyz.embassy@skynet.be

I www.kyrgyz-embassy.be

* Nederlands honorair consulaat in Kirgizië

Tynystanov street 96, office 11, 720000 Bishkek

T +996 312 690 565

E dutchconsulate@elcat.kg

I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan

* Belgisch Ere-consulaat in Kirgizië

209-A Tynystanov street, 720040 Bishkek

T +996 312 900 100, +996 312 622 161

E d.djenbekova@lorenz-law.com

I http://kazakhstan.diplomatie.belgium.be

Dieren:

Jakken, ezels, paarden, schapen en geiten voorzien de bevolking van vlees, wol, leer en melk. Van de paardenwerk wordt kumiz gemaakt, gefermenteerde melk dat nog erger smaakt dan het klinkt...

Digitaal dossier:

Scan paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies tijdens de reis, heb je altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 300 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

Elektriciteit:

De netspanning is 220 Volt en hier gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. De yurts hebben meestal stroom tot middernacht (restaurant, toiletgebouw). Met een splitser kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Er zijn regelmatig stroomstoringen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis.

Eten en drinken:

Restaurants en eettentjes zijn overal te vinden. Laat je niet misleiden door de vaak helse tl-verlichting: gezelligheid is niet een van de belangrijkste eisen van de Kirgiezen. Om kort te gaan: de gastronomie is bedroevend in Kirgizië. Natuurlijk, sjasliek vers van de barbecue is geweldig van smaak, maar na twee dagen ben je dat wel beu. De vegetariër heeft het zwaar in dit land, omdat de meeste maaltijden bestaan uit vettig vlees en de stroperige oliën die eruit voortkomen. Bereid je dus voor op een chronisch gebrek aan groenten en een overdaad aan deeggerechten gevuld met aardappelen, gehakt en uien. Wil je geen doorloop van je darmflora, laat dan de gedroogde vissen aan de kant van de weg hangen. Koekjes hebben ze in elke willekeurige supermarkt. Maak er een sport van om de lekkerste varianten te ontdekken in de vele tientallen dozen.

De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. In onze ogen het beste wat de lokale keuken te bieden heeft. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lang gekookt lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. En mocht er ergens dollar-slaat op de kaart bestaan, bestel er gelijk twee. De licht alcoholische paardenmelk genaamd Kümüs, wordt gezien als de nationale drank. Deze drank wordt meestal door nomaden aan de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken maksym en jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist. Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat tegelijk met de boeking. Alcohol is ook op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Alcoholisme, vooral onder mannen is ook een aspect van de stedelijke Kirgizische samenleving. Goedkope wodka is overal verkrijgbaar.

Excursies:

Wie alle excursies meedoet, betaalt een bedrag van 30 euro.

Fooien:

Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel in Kirgizië op een fooi. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 75,00 p.p. voor deze reis.

Geldzaken:

De Kirgizische munteenheid is de som (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 som in omloop. De dagkoers vind je op http://www.oanda.com/currency/converter. Bankautomaten vind je alleen in de grotere steden, zoals Bisjkek en Karakol. Neem contant geld mee: Amerikaanse dollars of euro's. Let op: hogere biljetten geven meer omruilwaarde en zorg dat de biljetten niet verkreukeld of gescheurd zijn. Kleine inkepingen of vouwen verminderen de waarde aanzienlijk. De wisselkantoren of geldmannetjes op straat nemen ze vaak niet aan dan. Neem geen lagere biljetten mee dan 50 dollar of euro, deze worden vrijwel nooit aangenomen. Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect of leeg kan zijn! Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Kirgizië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘wereld’. NB: Belgen kunnen hun bankpas in Kirgizië standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Kirgizië namelijk bij Europa.

Gezondheid & veiligheid:

Vaccinaties voor Kirgizië worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be/N/reisgeneeskunde, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Hoogteverschillen: wanneer je tijdens deze reis boven de 2500 meter hoogte komt, is er de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Dit is ook de reden dat je veel moet drinken: drink boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Dit klinkt veel maar let er wel op. Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte, waarbij hoofdpijn het belangrijkste symptoom is. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren! Het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.

Geloof:

65% van de bevolking is aanhanger van de islam, dat overigens hier een heel eigen variant heeft ontwikkeld dat goed aansluit bij hun gebruiken en tradities. Die eigen vorm heeft 73 jaar USSR-bewind doorstaan. 

Klimaat en beste reisperiode:

Doordat deze twee landen nergens aan zee grenzen, heerst er een landklimaat. In de winter kan het flink koud zijn en valt er sneeuw. De zomers in Oezbekistan kunnen ronduit heet zijn met temperaturen die soms oplopen tot boven de 40 graden Celsius. In onze ogen is de beste periode om Kirgizië te bezoeken in de zomer, of eventueel in de late lente of de vroege herfst. 

Literatuur:

Kyrgyz Republic; heart of Central Asia door Rowan Steward & Susie Weldon. ISBN9789622177918

Practicing Islam: David W. Montgomery, Knowledge, Experience, and Social Navigation in Kyrgyzstan. ISBN9780822981978

The force of custom, Judith Beyer, Law and the ordering of everyday life in Kyrgyzstan. ISBN9780822964209

Life at the edge of the Empire, Oral histories of Sovjet Kyrgyzstan van Svan Tranum. 35 persoonlijke levensverhalen uit de tijd dat Kirgizie nog bij Moeder Rusland hoorde.

Bradt Guide Kyrgyzstan (2019 versie!), de beste reisgids over het land.

Persoonlijke uitgaven:

In Kirgizië heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon.

Politiek:

Het parlementaire systeem bestaat uit 105 afgevaardigden (was voorheen 35), verdeeld in twee groepen. 35 geschoolde specialisten bereiden nieuwe wetten voor, de andere 70 leden van het parlement komen alleen bijeen voor de plenaire vergaderingen, maximaal 4 weken per jaar. Het land bestaat uit 70 districten.

Reisdocumenten & visa:

Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na afloop van de reis. Voor Kirgizië heb je geen visum nodig. Neem altijd een paar kopieën van je paspoort mee op reis.

Reis & Groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16 voor deze reis.

Taal:

In de grondwet uit 1992 staat dat de enige officiële taal het Kirgizisch is. Deze aan het Turks verwante taal lijkt niet op het Russisch, de taal die echter nog het meest gesproken wordt, want het is de 'werktaal' van het land. Met Engels (of Duits) kom je niet heel ver in dit land, beter is het om enkele woorden Russisch te leren zodat je je redelijk kan redden op de meeste plekken, al is het ook dan vaak met handen en voeten spreken...

Telefoon en internet:

Wil je een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen? Deze doet er twee weken tot acht weken over. In het hoofdpostkantoor van Bisjkek is een apart loket voor EMS (Express Mail Service).

Telefoneren in Kirgizië. Internationaal bellen is in de grotere steden mogelijk vanuit telefoonkantoren, deze zijn meestal verbonden met het postkantoor. Daarnaast kun je in hotels aan de receptie vragen of je gebruik mag maken van de telefoon. Bespreek hiervoor eerst vooraf de duur en de kosten. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Denk bij het internationaal bellen aan de internationale landcodes: voor Nederland is dat +31 en voor België +32 (bv 0031 6 12 34 56 78/0032 4 12 34 56 78).

De internationale landcode van Kirgizië is +996. Kirgizië beschikt over een mobiel telefoonnetwerk. De meeste Nederlandse en Belgische providers hebben een roaming overeenkomst met een provider in Kirgizië. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’) . Het internationale toegangsnummer van Nederland is + 31 en voor België +32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996.

Als je een simlockvrij toestel hebt, kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen bij een van de mobiele telecom maatschappijen zoals Beeline, Megacom en O en bel voor een habbekrats! Houd er rekening mee dat je in de bergen geen GSM-dekking hebt. Sommige hotels en guesthouses hebben wifi, in de yurtkampen is er soms internet aanwezig in de centrale eetruimte. Hotels en restaurants waar buitenlandse toeristen komen in Bishjek hebben doorgaans gratis WiFi. Ook zijn er internetcafés.

Tijdsverschillen:

In de zomertijd is het in Kirgizië vijf uur later dan in Nederland.

Vervoer:

Onze rondreis door Kirgizië is een avontuurlijke roadtrip met regelmatig lange reisdagen. We doorkruisen fascinerende landschappen en komen op de meest unieke plekken. De wegen zijn over het algemeen erg slecht, waardoor een lekke band of motorpech kan voorkomen. Wees flexibel want soms loopt het anders dan gepland. Door omstandigheden onderweg (weersomstandigheden, wegen) kan het oorspronkelijk reisplan worden aangepast. Zie het als extra tijd voor sightseeing. Wegen die door regen drassig zijn geworden kunnen veel vertraging geven. Sommige stukken is de gemiddelde snelheid slechts 20-25 kilometer per uur.

Vluchten:

Het is circa negen uur vliegen naar Kirgizië. Vaak vliegen we met Turkish Airlines naar Istanbul, dan doornaar Bisjkek. Soms echter boeken we Aeroflot en dan belanden we in de hoofdstad van Kirgizië met een tussenstop in Moskou. Het is helaas momenteel niet mogelijk om rechtstreeks naar het land te vliegen.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek nemen we weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn we tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per WhatsApp en e-mail.