Prijs van deze reis: € 3.200 (17 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 17 juli 2024
* 16 juli 2025
* 15 juli 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht met een totale waarde van € 500 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies (gezamenlijke excursiepot € 95)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 350
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2.800 kilometer.
Ambassade:
Oezbekistan heeft geen vertegenwoordiging in Nederland. Wel in Belgie. Ambassade van de Republiek Oezbekistan (Brussel) Contactgegevens Adres Avenue Franklin Roosevelt 99 1050 Brussel Telefoon +32 2 672 88 44
Nederlan heeft eveneens geen vertegenwoordiging in Oezbekistan, wel in Moskou. Nederlandse ambassade in Moskou Contactgegevens Ambassadeur Joost Reintjes Adres Kalashny Pereulok 6 115127 Moskou Telefoon +7 495 797 29 00 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar Noodgevallen buiten kantooruren +31 247 247 247 Fax +7 495 797 29 04 E-mail mos@minbuza.nl
Kirgizie heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. Ambassade van Kirgizië in België Abdijstraat 47, 1050 Brussel T 02 640 18 68/ 640 38 83 E kyrgyz.embassy@skynet.be I www.kyrgyz-embassy.be Nederlands honorair consulaat in Kirgizië Tynystanov street 96, office 11, 720000 Bishkek T +996 312 690 565 E dutchconsulate@elcat.kg I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan Belgisch Ere-consulaat in Kirgizië 209-A Tynystanov street, 720040 Bishkek T +996 312 900 100, +996 312 622 161 E d.djenbekova@lorenz-law.com I http://kazakhstan.diplomatie.belgium.be
Bevolking:
Kirgizie is een prachtig land, waarvan de grenzen door Stalin in 1920 zijn getrokken, is een mozaïek van etnische minderheden. Officieel zijn er negentien geregistreerde nationaliteiten onder de zes miljoen inwoners, waarvan de Russen de tweede bevolkingsgroep zijn, uiteraard na de Kirgiezen. Van de andere nationaliteiten zijn de afstammelingen van Duitse immigranten de meest opvallende. Regelmatig zijn er conflicten tussen etnische minderheden. De naam Kirgiez komt overigens van de woorden 'veertig stammen', verwijzend naar het aantal stammen dat in heel Kirgizië te vinden is.
Oezbekistan heeft een oppervlakte van 447.400 km² (11 maal Nederland; 15 maal België) waarvan slechts een klein gedeelte vruchtbaar is. Het land telt 28,6 miljoen inwoners. Oezbeken maken ruim driekwart van de bevolking uit, Russen 6 procent, Tadjieken 5 procent en Kazachen 4 procent. Evenals de Kazachen en Kirgiezen stammen de Oezbeken oorspronkelijk van Turks-Mongoolse nomadenstammen die sinds oudsher door deze streek trokken.
Dieren:
Jakken, ezels, paarden, schapen en geiten voorzien de bevolking van vlees, wol, leer en melk. Van de paardenwerk wordt kumiz gemaakt, gefermenteerde melk dat nog erger smaakt dan het klinkt...

Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Restaurants en eettentjes zijn overal te vinden. Laat je niet misleiden door de vaak helse tl-verlichting: gezelligheid is niet een van de belangrijkste eisen van de Oezbeken en de Kirgiezen. Om kort te gaan: de gastronomie is bedroevend laag hier, zeker in Kirgizië. Natuurlijk, sjasliek vers van de barbecue is geweldig van smaak, maar na twee dagen ben je dat wel beu. De vegetariër heeft het zwaar in dit land, omdat de meeste maaltijden bestaan uit vettig vlees en de stroperige oliën die eruit voortkomen. Bereid je dus voor op een chronisch gebrek aan groenten en een overdaad aan deeggerechten gevuld met aardappelen, gehakt en uien. Wil je geen doorloop van je darmflora, laat dan de gedroogde vissen aan de kant van de weg hangen. Koekjes hebben ze in elke willekeurige supermarkt. Maak er een sport van om de lekkerste varianten te ontdekken in de vele tientallen dozen. De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. In onze ogen het beste wat de lokale keuken te bieden heeft. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lang gekookt lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. En mocht er ergens dollar-slaat op de kaart bestaan, bestel er gelijk twee. De licht alcoholische paardenmelk genaamd Kümüs, wordt gezien als de nationale drank. Deze drank wordt meestal door nomaden aan de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken maksym en jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist. Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat tegelijk met de boeking. Alcohol is ook op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Alcoholisme, vooral onder mannen is ook een aspect van de stedelijke Kirgizische samenleving. Goedkope wodka is overal verkrijgbaar.
De Oezbeekse keuken is in onze ogen aan de vette kant. Plov, het standaardgerecht in Oezbekistan, bestaat uit rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet. Laghman is een noedelspoep waarvan de samenstelling nogal kan verschillen maar er zit altijd schapenvlees en groenten in. Shurpa is een vettige soep met een homp vlees en groenten. Erg populair in Oezbekistan zijn sjasliks, stukjes schapenvlees aan een spies. Daarnaast zijn er restaurants waar overwegend Russisch eten geserveerd wordt zoals borsjt (bietensoep), bifsteks (gehakt), bief stroganoffs (vlees in een sausje) en kotelet (gepaneerd vlees). In de grotere steden vind je ook restaurants met een internationale keuken zoals Indiaas, Italiaans, Chinees of Koreaans. Ook liefhebbers van fastfood komen hier aan hun trekken. Bij het eten worden mineraalwater en frisdranken geserveerd. Koffie is niet altijd verkrijgbaar dit in tegenstelling tot thee (zwart of groen) dat overal en altijd gedronken wordt. Wodka is er in alle soorten en maten, evenals Oezbeekse champagne en cognac. Kwas is een soort licht alcoholisch drankje gemaakt van oud brood en gist. Westers bier is volop verkrijgbaar. In Oezbekistan kun je beter geen water uit de kraan drinken. Flessen water zijn overal te koop.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 95.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Vaccinaties voor deze landen worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be/N/reisgeneeskunde, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hoogteverschillen: wanneer je tijdens deze reis boven de 2500 meter hoogte komt, is er de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Dit is ook de reden dat je veel moet drinken: drink boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Dit klinkt veel maar let er wel op. Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte, waarbij hoofdpijn het belangrijkste symptoom is. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren! Het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een of twee setjes warme kleding mee voor de wat killere avonden in de bergen.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Kyrgyz Republic; heart of Central Asia door Rowan Steward & Susie Weldon. ISBN9789622177918
* Practicing Islam: David W. Montgomery, Knowledge, Experience, and Social Navigation in Kyrgyzstan. ISBN9780822981978
* The force of custom, Judith Beyer, Law and the ordering of everyday life in Kyrgyzstan. ISBN9780822964209
* Bradt Guide Kyrgyzstan (2019 versie!), de beste reisgids over het land.
* Life at the edge of the Empire, Oral histories of Sovjet Kyrgyzstan van Svan Tranum. 35 persoonlijke levensverhalen uit de tijd dat Kirgizie nog bij Moeder Rusland hoorde.
Moskee:
Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren een moskee. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks.
Openingstijden:
Winkels zijn op werkdagen geopend van 9.00-19.00 uur, levensmiddelenwinkels van 8.00-17.00 uur, banken van 9.30-17.30 uur en postkantoren van 9.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent en andere grote steden verschijnen steeds meer 24 uur supermarkten waar alles te koop is. Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
Politiek:
In Kirgizie bestaat het parlementaire systeem uit 105 afgevaardigden (was voorheen 35), verdeeld in twee groepen. 35 geschoolde specialisten bereiden nieuwe wetten voor, de andere 70 leden van het parlement komen alleen bijeen voor de plenaire vergaderingen, maximaal 4 weken per jaar. Het land bestaat uit 70 districten.
Oezbekistan werd onafhankelijk in 1991. De grondwet van 1992 voorziet in een presidentiële republiek en een parlement (Olij Madzlis) met 250 leden, die elke vijf jaar worden verkozen. De president wordt eveneens om de vijf jaar direct gekozen. Het kiesrecht geldt vanaf 18 jaar. De Verenigde Staten beschouwen het land als een van de bondgenoten in de strijd tegen terrorisme. Dat land en de NAVO onderhielden een luchtmachtbasis in het land die echter in november 2005, na Amerikaanse kritiek op de Oezbeekse mensenrechtensituatie, gesloten werd door Oezbekistan. Oezbekistan bestaat uit twaalf provincies (viloyatlar), één stad (sahar) en de autonome republiek Karakalpakië (hoofdstad Nukus, oppervlakte 164.900 km², met 1.270.000 inwoners). De provincies en Karalpakië zijn verdeeld in districten (tuman), die weer verdeeld zijn in steden (shahar) en plattelandsgemeenten (qishloq fuqarolari yigʻini).
Postzegels:
Wil je een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen? Deze doet er twee weken tot acht weken over. In het hoofdpostkantoor van Bisjkek en Tasjkent is een apart loket voor EMS (Express Mail Service).
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
65% van de bevolking in Kirgizie is aanhanger van de islam, dat overigens hier een heel eigen variant heeft ontwikkeld dat goed aansluit bij hun gebruiken en tradities. Die eigen vorm heeft 73 jaar USSR-bewind doorstaan.
In Oezbekistan is ongeveer 90 procent moslim en 10 procent Russisch-orthodox. Van de twee grote stromingen binnen de islam, de soennieten en sjiieten, heeft de soennitische de meeste aanhang in Oezbekistan. Pas na de onafhankelijkheid nam de religieuze vrijheid toe. Overal werden moskeeën en madrasa’s opgeknapt en nieuwe gebouwd. Minderheden kunnen hun Russisch-orthodoxe kerk of synagoge bezoeken. Islamitisch-fundamentalistische groeperingen, die terug willen naar een conservatieve islam zijn officieel verboden in Oezbekistan maar hebben veel aanhang in de Ferganavallei.
Souvenirs:
Veel handgemaakte producten maken het ideale soivenir, waaronder keramiek. Ook kleding, jassen, hoofddeksels en sieraden zijn razend populair bij toeristen. Ook de wijn, zijde en handgeknoopte tapijten zijn een aanrader.
Taal:
In Kirgizie staat in de grondwet uit 1992 dat de enige officiële taal het Kirgizisch is. Deze aan het Turks verwante taal lijkt niet op het Russisch, de taal die echter nog het meest gesproken wordt, want het is de 'werktaal' van het land. Met Engels (of Duits) kom je niet heel ver in dit land, beter is het om enkele woorden Russisch te leren zodat je je redelijk kan redden op de meeste plekken, al is het ook dan vaak met handen en voeten spreken...
Het Oezbeeks (O‘zbek tili; cyrillisch: Ўзбек тили) is een Oost-Turkse taal die de officiële taal van Oezbekistan is. Ze wordt gesproken door 21,5 miljoen mensen in Oezbekistan en andere landen in Centraal-Azië. Het Oezbeeks behoort tot de Qarluq-familie van de Turkse talen, hetgeen onder andere blijkt uit het feit dat het lexicon en de grammatica het meest op het Oeigoers lijken. Andere invloeden komen uit het Perzisch, het Arabisch en het Russisch. Het Oezbeeks wordt officieel in het Latijns alfabet geschreven, maar het cyrillisch wordt ook nog vaak gebruikt, en in het verleden werd het Arabisch alfabet gehanteerd.
Tijdsverschillen:
In de zomertijd is het in Kirgizië vijf uur later dan in Nederland, in Oezbekistan vier uur.
Vliegticket & vluchten:
Het is circa negen uur vliegen naar deze landen. Vaak vliegen we met Turkish Airlines naar Istanbul, dan door naar Tasjkent en terug via Bisjkek. Soms echter boeken we Aeroflot en dan belanden we in deze landen met een tussenstop in Moskou. Het is helaas momenteel niet mogelijk om rechtstreeks naar het land te vliegen.Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1950.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In de hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop. In de gerkampen kan je het personeel aanspreken en een prijs afspreken voor het wassen van je kleding.
Water:
In Oezbekistan en Kirgizie kan je beter geen water uit de kraan drinken. Flessen water zijn overal te koop.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p.p.week, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.