Oezbekistan kent een mengeling van Russische en Centraal-Aziatische invloeden, maar het land is wel overwegend islamitisch. De Oezbeekse keuken is in onze ogen aan de vette kant.  Laghman is een noedelspoep waarvan de samenstelling nogal kan verschillen maar er zit altijd schapenvlees en groenten in. Shurpa is een vettige soep met een homp vlees en groenten. Erg populair in Oezbekistan zijn sjasliks, stukjes schapenvlees aan een spies. Daarnaast zijn er restaurants waar overwegend Russisch eten geserveerd wordt zoals borsjt (bietensoep), bifsteks (gehakt), bief stroganoffs (vlees in een sausje) en kotelet (gepaneerd vlees). In de grotere steden vind je ook restaurants met een internationale keuken zoals Indiaas, Italiaans, Chinees of Koreaans. Ook liefhebbers van fastfood komen hier aan hun trekken.

Bij het eten worden mineraalwater en frisdranken geserveerd. Koffie is niet altijd verkrijgbaar dit in tegenstelling tot thee (zwart of groen) dat overal en altijd gedronken wordt. Wodka is er in alle soorten en maten, evenals Oezbeekse champagne en cognac. Kwas is een soort licht alcoholisch drankje gemaakt van oud brood en gist. Westers bier is volop verkrijgbaar. In Oezbekistan kun je beter geen water uit de kraan drinken. Flessen water zijn overal te koop. 
Het is vrij normaal voor Oezbeken om alcohol te drinken tijdens etentjes of recepties.  

1

 

"Plov (of Pilaf) is het standaardgerecht in Oezbekistan enbestaat uit rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet. Besef overigens wel dat het in vele variaties op tafel komt, sommigen beweren dat er meer dan 200 varianten verkrijgbaar zijn in dit uitgestrekte land. Mede daardoor is het opgenomen op de lijst van Unesco! Plov wordt ook gebruikt bij ceremonies als de geboorte van kinderen, besnijdenissen en bruiloften. Elke donderdag zetten gezinnen traditiegetrouw dit eten op tafel. Ook als er moeilijke zakendeals gesloten moeten worden komt er vaak een pan Pilaf op tafel."


2

"Kabob of kebab wordt in dit mannelijke land gezien als een 'mannelijke maaltijd', wat ze daar precies mee bedoelen is ons na al die jaren nog steeds niet duidelijk. Want ook de Oezbeekse vrouwen zijn gek van deze maaltijd die voornamelijk bestaat uit vlees (rund, lam en kip) en aardappelen."


3

"Officieel heet dit gerecht somsa, maar wij kennen het ook wel als samosa. Dit is verreweg de meest populaire snack van het land. De vulling zijn hartig en gekruid van smaak. En spotgoedkoop, de meeste koop je al voor nog geen tien cent per stuk! Koop ze overigens niet rond lunchtijd, want dan staan overal rijen Oezbeken die ze vers van de bakkerij willen kopen." Een half uur wachttijd is dan heel normaal. Kantoren sturen zelfs het grootste sukkeltje naar de bakkerij die dan daar in de rij mag staan voor de lunch van zijn collega's."


4

"Noryn is een van de meest populaire gerechten in Centraal-Azië. Handgemaakte noodles of pasta is een essentieel onderdeel van dit gerecht. Het grote verschil met veel andere vleesgerechten is dat dit uitsluitend met paardevlees wordt gemaakt. Zelden wordt dit klaargemaakt door individuen, het wordt echt gezien als een 'groepsuitje'. Tijdens dit bewerkelijke gerecht klets je namelijk gezellig met elkaar en drink je er een drankje bij. Alleen voor het marineren van het vlees ben je al snel zes uur verder..!"


5

"Het laatste gerecht is onze persoonlijke favoriet. Er bestaan zelfs verschillende namen voor. Het vlees varieert per regio, evenals de groenten: wat er wel altijd ingaat zijn de groene kruiden en de zure room. Het is meer een koud weer soep, dus wordt veelal geserveerd in de herfst en winter. Dan wordt er ook vaak gember bij geserveerd."