Het Mongoolse dieet staat bij ons vaak bekend als elementair en voor de Westerse bevolking zijn de basis ingrediënten inderdaad vaak vrij beperkt. Dit is toe te schrijven aan de traditie van nomadische veehouders voor wie dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen waren voor zowel eten als drinken. Zij kenden nauwelijks landbouw. Hieruit voortkomend zijn producten ontstaan als: soep van schapenvlees, yoghurtkoekjes, gefermenteerde paardenmelk (airag), wodka gedestilleerd uit koeienmelk en deegballetjes van schapen- of geitenvlees. Ook yoghurt wordt veel gebruikt in maaltijden. Groenten komen nauwelijks voor. De belangrijkste dranken zijn thee en wodka, wat natuurlijk een erfenis is van de Russische bemoeienis met Mongolië. Een lokale specialiteit is Airag, een licht alcoholische, mousserende drank die vooral tijdens het festival Nadaam veel gedronken wordt.Als toerist kan je inmiddels ook maaltijden volgens de westerse smaak krijgen. Toeristen krijgen in hotels en gerkampen vaak een smaakvol 3-gangenmenu met verse salades geserveerd. In Ulaanbaatar vind je een divers aanbod aan restaurants van internationale keukens tot kwaliteitsrestaurants met traditionele lokale gerechten.


1

 

"De zelfingenomen eikel die dit programma presenteert mag dan een enorme puinhoop van zijn keuken maken, dit 'typisch Mongoolse gerecht' is een aanrader."


2

"Chef John is een van onze favorieten op het You Tube kookkanaal. Ook nu weer presenteert hij een prachtig vleesgerecht op tafel!"


3

"Wie de naam 'Mongolische saus' heeft bedacht zal voor ons altijd een raadsel blijven, want zie jij de nomaden al reizen met al deze ingrediënten? Maar omdat de Mongoolse keuken zo weinig hoogtepunten heeft, raden we deze saus wel aan. Dit is de perfecte saus voor welk vleesgerecht je ook maakt!"


4

"Khuushuur is wel een typisch Mongoloos gerecht. En niet al te moeilijk om te maken."


5

"Boodog is zonder twijfel het hoogtepunt van de Mongoolse keuken. Ondanks dat wij niet verwachten dat je dit gerecht minutieus gaat namaken, denken wij wel dat je na het kijken van deze kwartier durende video een veel beter idee hebt gekregen van hoe deze mensen elke dag weer overleven. En je begrijpt direct waarom er zo weinig vegetariërs zijn in dit land.."