Dag 1: naar Krakau:

Vanaf Nederland (Eindhoven, of tegen een meerprijs vanuit Amsterdam) vliegen we naar het gemeenschappelijk vliegveld van Krakau en Katowice. Eén van de mooiste steden van Europa. Dit is tevens een van de weinige Poolse steden die geheel intact is gebleven in de Tweede Wereldoorlog waardoor het in feite een groot openluchtmuseum is. De stad herbergt vele unieke koopmanshuizen, een Lakenhal en door de sprookjesachtige koetsen waan je je even terug in de tijd. Drie nachten verblijven we in de gezelligste wijk van deze magische stad.

We arriveren op dag een diep in de middag op de Poolse luchthaven en nemen daarna de openbare bus naar de oude stad van Krakau. Na anderhalf uur reizen nemen we nog een kort taxi-ritje naar het hotel. Na de incheck neemt de reisleider je mee op een korte wandeling om nog even kennis te maken met de voormalige hoofdstad Krakau. Onze favoriet is de oude Joodse wijk Kazimierz, wereldbekend geworden door de indrukwekkende film Schindler's List. Al wonen er nog amper Joden in deze (en omliggende) wijken, de Joodse cultuur is hier aan een enorme revival bezig. De Remuh, de Joodse begraafplaats, met oude graven van beroemde rabbijnen is tegenwoordig een bedevaartsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld. Of bezoek een van de leuke jazzbars, Krakau is namelijk de jazzstad van Polen. Tevens bekijken we de eerste dag welke shows, concerten en/of opera- en balletvoorstellingen  er in de stad spelen gedurende ons verblijf.

Dag 2: Krakau

Een bezoek aan Krakau is niet compleet zonder Wawel bezocht te hebben. Dit is de welbekende heuvel in het centrum van de stad aan de rivier de Wisla, waar zich de kathedraal en het koninklijk paleis bevinden. Deze granieten puist is wellicht het meest gefotografeerde object van Polen. In dit uitgebreide complex kan je heerlijk dwalen (zonder te verdwalen) en prachtige culturele zaken bekijken. Neem minstens twee uur de tijd om dit fascinerende complex te verkennen. De grootste tapijtencollectie van Europa en de statige State Gallery zijn onze aanraders. 

De reisleider neemt je vervolgens mee op een prachtige wandeling door allerlei pittoreske straten en prachtige panden, waarna we net voor de lunch aankomen op de Rynek Główny. De Grote Markt is het grootste plein van Polen en dateert uit de 13e eeuw. Het meet maar liefst 200 bij 200 meter. Een mooie manier om het interessante erfgoed van de Krakause geschiedenis te bekijken, is door een kijkje te nemen in de kelders van de markt, die open zijn voor publiek. Ook is er een multimedia museum! Volg anders je neus naar een van de talrijke restaurants en geniet van het uitzicht op dit fotogenieke plein met uitzicht op de Lakenhal, Mariakerk en de fotogenieke raadhuistoren. 

Kunstliefhebbers raden we aan om een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, het grootse museum van Polen met een rijke collectie Poolse kunst. Of ga gewoon lekker verdwalen in een van de vele authentieke wijken die Krakau nog telt. Verdwalen is hier zelfs een pre, want juist dan ontdek je het labyrinth van kronkelige straatjes en steekjes waar deze stad juist zo bekend om is geworden. En altijd kom je wel weer uit bij en taxi of tram die je weer terug brengt naar de ‘bewoonde wereld’. Het nabijgelegen Oskar Schindler's Factory is eveneens een absolute must!

Dag 3: Aushwitz & zoutmijn Wielickza

De derde dag van deze stedentrip heb je een vrije dag, maar we raden je aan om een optionele excursie te boeken naar Auschwitz en/of de zoutmijn Wieliczka. Beide excursies zijn ook los van elkaar te boeken, maar voor een geheel verzorgd dagtrip ben je rond de 100 euro kwijt.

Een bezoek aan dit deel van de wereld is uiteraard niet compleet zonder één van de zwartste bladzijden uit de Europese geschiedenis bezocht te hebben: het Nazi vernietigingskamp Auschwitz. Of je nou voor het eerst hier komt, of zoals wij al vele tientallen malen eerder, Auschwitz blijft een onuitwisbare invloed achterlaten op zijn bezoekers. Voor de hele wereld staat Auschwitz symbool voor de Holocaust, oorlog, terreur en genocide. Het is haast onvoorstelbaar dat Oswiecim ooit niet meer dan een slaperig dorpje op het rustige Poolse platteland was. Dat veranderde met de komst van de Tweede Wereldoorlog, toen 'Auschwitz' bekend werd als grootste vernietigingskamp van het Derde Rijk. Meer dan 1,1 miljoen mensen vonden hier de dood, wat Auschwitz een discutabele plek opleverde in talloze geschiedenisboeken, films, documentaires en boeken. Toch is dit -in onze ogen- een niet te missen onderdeel van deze imponerende reis.

Het op een half uur afstand gelegen Wieliczka is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Hier zijn maar liefst negen verdiepingen tot een diepte van 327 meter uitgehouwen. Alles met de hand! Het is onvoorstelbaar dat diep onder de aarde een hele stad verborgen zit met allerlei gebouwen en ingenieuze systemen van ventilatie, ontwatering, verlichting en logistiek! Een tour van ruim twee uur leidt je echter 'maar' tot 135 meter diepte en tijdens een 2 kilometer lange wandeling door een speciaal microklimaat ontdek je onderweg een ietwat bizarre mix van zoutsculpturen, variërend van uitgehouwen kerken, St. Kinga kapel, schouwburg, hotel, disco, sanatoria, musea tot aan een heus bokspodium. Onder leiding van een lokale gids ontdek je al dit moois, waaronder de betoverende kleuren van een ondergronds meer. In totaal is hier een netwerk aangelegd van maar liefst 360 kilometer. De mijn staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wie geen zin heeft in beide excursies, je reisleider geeft je genoeg tips mee om Krakau nader te verkennen. 

Dag 4: Naar Warschau

Waarschijnlijk neem je vandaag met pijn in het hart -en een traan in het oog- afscheid van de voormalige koninklijke hoofdstad Krakau die de tand des tijds goed heeft doorstaan en in feite een heerlijke mix is van heden en verleden. De stad is namelijk ontroerend mooi en -toevalligerwijs- gebouwd in de vorm van een traan... Daarna reizen we met de trein in een uurtje of 2,5 naar Warschau, het volgende hoogtepunt van deze enerverende stedenreis. Vanaf het station zien we al direct het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, een 'cadeautje' van kameraad Stalin aan de Poolse bevolking ter ere van zijn verjaardag. Dit imposante gebouw is een kruising tussen een suikertaart en het Empire State Building. Inmiddels is het Paleis omsingeld door het hoge staal, glas en beton van het grootkapitaal. Ondanks alle tegenslagen wordt tegenwoordig weer met lef gebouwd: de moderne architectuur is een belichaming van de Poolse veerkracht. Warschau voelt namelijk inmiddels als een wereldstad met rijzige bebouwing en ruisend verkeer op de brede boulevards en mierenhopen aan forenzen bij metroknooppunten. 

Bijna twee dagen hebben we hier om te genieten van al het moois dat Warschau te bieden heeft. Nadat we de bagage in het hotel gedeponeerd hebben, gaan we te voet (en met de metro) het prachtige centrum van de Poolse hoofdstad verkennen. Toegegeven, Warschau is op het eerste gezicht niet Moeders mooiste. Maar kijk voorbij de betonnen kantoorgedrochten en woonkazernes uit het communistische tijdperk en je stuit op een van de spannendste en gezelligste culturele hotspots van Europa. Om alle leuke plekjes gevonden te krijgen in deze stad van bijna twee miljoen inwoners, kan je wel wat hulp gebruiken. Deze leuke tentjes zitten namelijk vaak verstopt in oude fabrieken, afgelegen straten of omgebouwde kantoren... Tevens heeft Warschau verschillende mooie concertgebouwen en een prachtig opera- en balletgebouw, dus ook hier hebben we weer de mogelijkheid om naar een concert pf voorstelling te gaan.

Als eerste bezoeken we in Warschau het Rynek Starego Miasta. Dit oude marktplein is omgeven door kleurrijke huizen, dat tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werd onder leiding van een Russische architect. Ook andere straten en een deel van de oude ommuring (met het bastion Barbakan) werden hersteld. Dit -en nog veel meer-zien we tijdens onze uitgebreide stadswandeling. De Oude Stad kan ook van boven bewonderd worden vanuit de observatieverdieping op de klokkentoren van de Sint-Annakerk.

Dag 5: Warschau

Warschau is een stad die door de Nazi's met de grond gelijk werd gemaakt. Het is verbluffend om te zien hoe deze miljoenenstad is verrezen uit zijn as en nu de spil is van het hernieuwde Polen. Wat aanvankelijk leek op een mission impossible werd een grandioos project met een buitengewoon resultaat. Zelfs de meest minuscule architectonische details en elementen van het interieur werden nagebootst. Van buitengewoon belang om de gevels van gebouwen zo authentiek lijkend te maken, waren de beroemde vedutes, zeer gedetailleerde schilderingen van de stad, gemaakt door de Italiaanse schilder Canaletto.

Vandaag verkennen we ook de Koninklijke Route. We zien het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil. Ander vermaak in de vorm van musea vind je in het aanbevelenswaardige Vodka museum, waarbij je interessante uitleg krijgt over de historie van het drinken van dit sterke alcoholische drankje. Een stuk serieuzer is het in 2014 gebouwde Polin museum, het museum voor de geschiedenis van de Poolse Joden. In het creatieve district Praga, is het industriële Soho Factory en het Neon Museum gevestigd, een expositie van typische neonlicht reclames uit de Sovjettijd. 

Langs de route naar het centrum ligt ook het oudste en mooiste stadspark Lazienki. Geniet hier van paleizen en amfitheaters waar muziek wordt gespeeld van Warschau's beroemdste zoon ooit: de componist Frederic Chopin. Uiteraard heeft hij hier ook zijn eigen museum. Ook de nabijgelegen botanische tuinen van de universiteit zijn een Must See.

Bij een bezoek aan Warschau mag je zeker niet het museum over de opstand van Warschau in 1944 overslaan. Deze betreurenswaardige zwarte episode uit de Tweede Wereldoorlog wordt op zo'n indrukwekkende manier geëxposeerd dat je dit absoluut niet mag missen. Wie daarna lekker wil relaxen, biedt de boorden van de Wisla-rivier uitkomst. Hier barst het van de pop-up bars. Vanaf het groen bemoste dak van de bibliotheek heb je een magnifiek uitzicht over de oude en nieuwe stad. Tevens kan je (op eigen gelegenheid) een bezoek brengen aan de koninklijke buitenverblijven van Wilanov. De tuinen zijn ’s zomers van een adembenemende schoonheid, al is het ook geen straf om hierdoor heen te lopen in de winter.

Dag 6: Terug naar Nederland

Vandaag vlieg je (meestal) in de vroege namiddag terug naar Nederland. Hopelijk heb je dan -net als wij- enorm genoten van deze fascinerende stedentrip. Heel soms gebeurt het dat er op dag 6 geen vlucht terug is naar Eindhoven, dan kan je tegen een (kleine) meerprijs op dag 6 terugvliegen naar Amsterdam. Of je vliegt op dag 7 terug naar Eindhoven en betaalt dan alleen voor je extra nacht in het hotel van Warschau (€ 60 per kamer).