We geven het eerlijk toe, het eten in Kirgizie is nou niet bepaalt het beste wat de wereld te bieden heeft. Voor carnivoren valt het gelukkig nog wel mee, maar als je - zoals wij - ook houdt van je dagelijkse portie groenten en vitaminen, dan heb je het een stuk zwaarder in dit overigens fantastische land. Onze tip: zet je vaste eetgewoonten twee weken opzij en eet wat d spots chat. En zie je ooit een salade op de menukaart bestaan, bestel dan geen hoofdgerecht maar bestel dan twee salades. Of drie.. 

1

 

"Beshbarmak mag dan Turkse roots hebben, voor ons (en een groot deel van de bevolking) is dit het meest geliefde eten van Kirgizie. Het gerecht is een combinatie van gehakt met noodles, uien en gekookt in een sterke vleesbouillon. Traditioneel dien je dit met je handen te eten, vandaar ook de betekenis van Beshbarmak, dat 'vijf vingers' betekent."


2

"Shorpo is een van de meest geliefde soepen van het land. De basis is een stevige en ietwat vette vleesbouillon, die aangevuld wordt met wortels, aardappels, noodles en groene groenten als erwten, prei of andere groene groenten. Elke regio heeft zijn eigen recept, waarbij je grofweg kan zeggen dat ze in het noorden van het land geen kruiden worden toegevoegd, terwijl in het zuiden aromatische kruiden en nog meer ingrediënten worden toegevoegd. Onze voorkeur gaat uit naar ... de zuidelijke regio."


3

"Kuurdak staat werkelijk op elke menukaart vermeldt. Eigenlijk is het niets meer dan gebakken vlees met aardappelen, uien en een berg aan specerijen."


4

"Als we heel eerlijk zijn, heeft ook Manti eigenijk andere roots dan die uit Kirgizie. Veel van de omliggende landen claimen de uitvinder te zijn van deze heerlijke snack, waaronder Turkije, Kazachstan en Turkmenistan. Wie dit ook heeft uitgevonden, feit is dat het de ideale snack is na een paar borrels. Manti bestaat uit (heel veel) uien, gehakt, kruiden en een zacht beschermlaagje eromheen."


5

"Boorsoks is het meest favoriete brood van de locals als ze op vakantie gaan/zijn. Uiteraard wordt ook dit weer gebakken in olie, zoals eigenlijk alles in Kirgizie. Ze kunnen zowel zout als zoet smaken en blijven nog dagen goed na het bakken."