HOME » JAPAN HOOGTEPUNTEN - DOWNLOAD TEKST

REISPROGRAMMA JAPAN HOOGTEPUNTEN

Dag 1: Naar Japan 

Vertrek van Schiphol. Rechtstreekse vlucht (vertrek is om 14.40 uur) met KLM van Schiphol naar Osaka. Wie liever vanaf Düsseldorf of Brussel vertrekt. Ook dit is mogelijk. Graag zoeken wij de mogelijkheden uit.

Dag 2: Aankomst Japan

Aankomst in Osaka en overnachting in Kyoto Op Kansai Airport in Osaka staat je Nederlandse reisleider al geduldig te wachten. De aankomst staat gepland om 08.40 uur in de ochtend. Met een trein rijden we vanaf het vliegveld in 78 minuten rechtstreeks naar Kyoto. De trein vertrekt vlakbij de aankomsthal. Bij aankomst in Kyoto is het nog maar een kort ritje vanaf het station naar het hotel. 's Middags neemt de reisleider belangstellenden mee op een wandeling door een van de historische buurten. Tevens bezoeken we een van de ruim 2000 tempels waar Kyoto zo geroemd om is. Keuzemogelijkheden genoeg, zo is bijvoorbeeld de Sanjusangen-do tempel met duizend prachtige goudkleurige beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw een mogelijkheid. Let op: het programma van de komende dagen kan eventueel door elkaar gehusseld worden i.v.m. weersomstandigheden of andere redenen.

Dag 3: Kyoto

Kyoto ligt ingeklemd tussen drie bergruggen die elk honderden tempels huisvesten. Vandaag bezoeken we de oostelijke kant van Kyoto. In de geishawijk Gion en de theepotwijk, met overal houten huizen en traditionele winkels, snuiven we de geur op van deze sfeervolle buurt. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich –net als die duizenden andere bezoekers uit de omringende landen van Japan- laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving. Uiteraard vereren we ook (optioneel) een of meerdere tempels met onze aanwezigheid. Na de lunch is er een mogelijkheid om het filosofenpad te volgen. Aan het eind staat de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een prachtige zentuin. Ook bestaat de mogelijkheid om deze route (gedeeltelijk) met de fiets af te leggen.

Dag 4: Kyoto

Vandaag gaan we met de bus naar het Nijo-jo Paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu. Achter het paleis ligt een ruim opgezette tuin. Een korte busrit later arriveren we bij de Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste (en meest drukke) bezienswaardigheden van het land. Wie nog energie over heeft, kan ook nog iets verderop de Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) bezoeken met de beroemdste zentuin van Kyoto. Vijftien ruwe stenen liggen in een zee van steentjes en wie er voor openstaat ervaart hier complete rust. Voor het vervoer krijgt elke deelnemer een dagkaart voor de openbare bus uitgereikt.

Dag 5: Kyoto

Vandaag kan iedereen naar eigen inzicht indelen. Uiteraard zal de reisleider een aantal leuke en handige tips geven over de vele mogelijkheden die Kyoto te bieden heeft. Een aanrader is bijvoorbeeld de shintoshrijn Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii's. Een andere tip is de Daisen-in temple, met een van de beroemdste zentuinen. Ook de sfeervolle wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos is een aanrader. Liefhebbers van moderne architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. De overdekte Nishiki-voedselmarkt in het hart van de stad geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Verbaas je over alle lekkernijen die hier verlokkelijk liggen uitgestald. Een andere aanrader is een bezoek aan een nabije prentenwinkel met antieke en hedendaagse Japanse prenten. Voor lunch en/of diner raden wij Pontocho aan, deze welbekende restaurantstraat ligt pittoresk langs de rivier.

KYOTO                                   NARA

Dag 6: Naar Nara

Vandaag staat de facultatieve excursie naar Nara op het programma. Wie meegaat betaalt slechts een klein bedrag voor de bus, of we nemen de trein naar deze oude hoofdstad. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het was een periode waarin heel wat Chinese invloeden via Korea kwamen overgewaaid. Dat is niet alleen te merken aan het stratenplan dat gebaseerd is op dat van de oude Chinese hoofdstad Xi'an, maar ook aan de vele boeddhistische tempels. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud. Tevens maken we in dit kleine stadje kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is.

Dag 7: Naar Hiroshima

Vandaag nemen we voor het eerst deze reis (maar niet voor het laatst!) de Shinkansentrein. Met deze bullettrein flitsen we door het landschap en in slechts twee uur overbruggen we de bijna 400 km naar Hiroshima. Deze havenstad kwam op 6 augustus 1945 ongewild in alle geschiedenisboeken ter wereld terecht nadat het vrijwel van de kaart was gevaagd door de eerste atoombom. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals aan het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen en het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinige na het vallen van de Atoombom overeind gebleven gebouwen, laten de emoties niet onberoerd. De amper bezochte Shukkei-en tuin mag eveneens niet gemist worden, een echt juweeltje. Ook het ernaast gelegen kunstmuseum is een aanrader. Wie geen zin heeft om te lopen vandaag, kan een van de drie routes kiezen die de ‘sightseeing bus’ volgt. Deze is gratis op vertoon van de JR pas. De tour van vandaag en morgen kunnen eventueel gewisseld worden indien dat gunstiger is voor het programma.

Dag 8: Hiroshima

Het eiland Miyajima -dat prachtig in de baai van Hiroshima ligt- met de Itsukushina schrijn is in Japan en ver daar buiten beroemd vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee en is de bestemming van de facultatieve excursie van vandaag. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie. De Daisho-tempel is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Ook hier zien we weer de ‘heilige’ herten, dus pas wederom op voor deze altijd hongerige rondlopende lastpakken. Dankzij onze treinpas kunnen we gratis gebruikmaken van de tien minuten durende veerbootreis en een korte treintrip. Wat je vandaag ook gaat doen, zorg in ieder geval dat je minimaal een keer de geweldig lekkere – en machtige- okonomiyaki (soort Japanse pannenkoek) gegeten hebt, die overigens vele malen lekkerder smaakt dan het klinkt.

HIROSHIMA                            NAGASAKI

Dag 9: Naar Nagasaki

Vandaag reizen we wederom met de trein 400 km naar het zuiden, waarbij de mooie stad Nagasaki het einddoel is. In nog geen drie uur arriveren we -met een korte overstap- op ons volgende eiland Kyushu. We maken daarbij kort kennis met de 'Kamome' (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen. 's Middags staat de volgende facultatieve excursie op het pogramma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. Hier woonden de rijke westerlingen in karakteristieke houten huizen en vanuit hier hebben we een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar 'downtown' Chinatown. Wie wil kan 's avonds dineren bij een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 10: Nagasaki

Vandaag kunnen we Nagasaki op eigen gelegenheid verder ontdekken, uiteraard na de nodige tips van de reisleider die Nagasaki kent als zijn eigen broekzak. Het kunstmatige eiland Dejima is een absolute aanrader. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Ook is een bezoek aan de Hollandse Begraafplaats met VOC-graven een bijzondere ervaring, al moet je daarvoor wel even reizen. Ook Nagasaki heeft uiteraard een eigen Atoombommuseum. Vlakbij is de exacte plek aangegeven waar de atoombom hoog boven de grond uiteenspatte. En er zijn verschillende musea en monumenten die eraan herinneren, zoals de Urakami kathedraal met beschadigde heiligenbeelden. Net als in Leiden heeft de arts Philipp Franz von Siebold zijn eigen museum. Hij was in de 19e eeuw een Duitse arts in Hollandse dienst die de Japanners liet kennismaken met de moderne westerse wetenschap. Hij deed veel voor de lokale bevolking en was een verwoed verzamelaar van flora en fauna. In Nederland vertelde hij enthousiast over Japan. Nagasaki eert hem met de naam van een universiteit, hotel, straat en koekjes. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het vervallen eiland Gunkanjima is tevens een aanrader dat wereldberoemd is geworden door de James Bond-film Skyfall.

Dag 11: Naar Matsuyama

Vandaag is een van de langste reisdagen van deze fascinerende reis. Vrijwel alle vormen van vervoer gebruiken we vandaag. Om in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku te geraken reizen we achtereenvolgens met de tram, trein, tram, veerboot, bus, trein en tram naar onze eindbestemming. Vooral de trip met de veerboot is er een van de buitencategorie. Zorg dat je een plaats op het buitendek hebt bemachtigd –of bij koud weer binnen bij een van de grote ramen- zodat je optimaal kunt genieten van de pittoreske tocht door de beroemde Japanse binnenzee. Na een schilderachtige tocht langs tal van kleine eilanden arriveren we na ruim 2,5 uur op een van de mooiste eilanden van Japan: Shikoku. In Matsuyama nestelen we ons voor drie nachten in een centraal gelegen hotel.

Dag 12: Matsuyama

Per tram reizen we naar onze eerste (optionele) bestemming van vandaag: het schitterend gelegen kasteel van Matsuyama. Een kabelbaan brengt ons omhoog naar dit unieke bouwwerk. Na het kasteel uitgebreid bekeken te hebben, dalen we af aan de andere zijde van deze stenen puist. Een andere tram brengt ons naar Dogo Onsen. De bronnen worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Je kan er ook terecht voor een rondleiding naar de keizerlijke badruimte. In de namiddag kunnen belangstellenden mee op een korte wandeltocht naar een van de 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), nu in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Zorg dat je vandaag nog niet ‘tempelmoe’ bent, want dit fraaie complex behoort tot een van de mooiste van het land. Ook is het mogelijk met de trein een bezoek te brengen aan het historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater.

MATSUYAMA.                         KURASHIKI

Dag 13: Naar Kurashiki

In bijna drie uur reizen we per trein langs een mooie route naar Kurashiki, onderweg passeren we de ruim dertien km lange ‘Grote Seto’ brug. Terug op Honshu stappen we in Okayama over op een boemeltrein voor een korte rit naar het provinciestadje Kurashiki. Pal naast het station ligt ons hotel, waar we de baggage droppen en direct doorwandelen naar het nabijgelegen fotogenieke Bikankwartier. Dit ligt aan een kleine gracht met historische gebouwen. Het is er leuk flaneren langs de waterkant. Er is een museum met werken van bekende westerse schilders, maar ook met Japanse kunst, terwijl ook het speelgoedmuseum een leuk inkijkje geeft in de Japanse historie. Dit is een van de leukste districten deze vakantie om een mooi souvenir te scoren voor het thuisfront of om jezelf te trakteren op een waardevol aandenken van deze prachtige rondreis.

Dag 14:  Kurashiki

Vandaag is er een mogelijkheid tot een zeventien kilometer lange fietstocht in de Kibivlakte. Dit ligt vlakbij Kurashiki en is gemakkelijk te bereiken met je treinpas. De route door het platteland is vlak en onderweg kom je drie schrijnen en een tempel tegen, als ook een enorme grafheuvel. Aan het einde van de route lever je je fiets weer in en kom je via een ander treinspoor terug in Kurashiki. Zo geniet je optimaal van de omgeving. Je betaalt alleen voor de fietshuur, 1000 yen (nog geen € 10,-). Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Onlangs werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens twintig minuten wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. In de buurt van het kasteel kun je ook enkele tuinen bewonderen. Voor de trein kan je natuurlijk weer gebruikmaken van de treinpas. Ook zou je vandaag er voor kunnen kiezen om af te reizen naar het kunsteiland Naoshima. Na twee niet al te lange treinritten brengt een korte trip met een veerboot je naar dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, fraaie musea en interessante gebouwen. Ter plaatse kan je dan kiezen om alles te verkennen met de Hop-on Hop-off bus of met de (elektrische) fiets.

Dag 15: Naar Magome

Met de trein reizen we in bijna vier uur naar Nakatsugawa, waar een taxi ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Magome is een fantastisch mooi bergdorpje boordevol oude houten huizen. Je slaapt hier in een traditioneel Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditionele matras) die op de grond op tatamimatten ligt. Japanser kan het niet! Het inpandige warmwaterbad is niet groot, maar o zo lekker na deze vermoeiende reisdag. Geniet hier van een fantastische sterrenhemel en de serene rust.

Dag 16: Naar Matsumoto

Vandaag staat onze eerste (en enige) echte hike op het progamma. Het eerste deel van deze route naar Tsumago (totaal 7,6 kilometer) is ideaal voor berggeiten en stoere Hollanders, maar gelukkig is de rest van de route bergaf. Deze historische route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto. Wie moeite heeft met bergop wandelen, kan eerst een bus nemen naar het hoogste punt en dan weer afdalen met de rest van de groep. En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de bus tot aan het eindpunt in Tsumago komen. In Tsumago halen we onze koffers weer op die we eerder die ochtend in Magome met een expressdienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat net als Magome uit vrijwel louter oude houten woningen. Na een stevige lunch reizen we verder met een bus en trein naar onze overnachtingsplaats in Matsumoto, waar we pas diep in de middag aankomen. Het uitzicht op de omliggende bergkammen maakt alles echter weer goed.

ALPEN (MAGOME)                 MATSUMUTO

Dag 17: Matsumoto

We verblijven de hele dag in deze prettige stad waar iedereen zijn eigen weg gaat. Uiteraard zal ook nu weer de reisleider de vele mogelijkheden bespreken die Matsumoto te bieden heeft. Zo behoort het uit 1595 daterende kasteel -in de buurt van ons hotel- tot de mooiste van het land. Ook is het leuk fietsen of wandelen door Nakamachi, een oud koopmansdistrict met huizen uit de negentiende eeuw. Verder kent de stad meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse prenten en een met moderne kunst.

Dag 18: Naar Toyama

Vandaag doen we de 90 kilometer lange Tateyama-Kurobe Alpine Route, een van de mooiste te nemen routes van Japan. De route voert dwars door de noordelijke Japanse Alpen. We beginnen in Shinano-Omachi en reizen naar Tateyama, om vervolgens te overnachten in Toyama. De gehele route gaat per bus, kabelbaan, tandradtreinen en korte wandelingen met adembenemende vergezichten. Hoogtepunt in april-juni is een wandeling en busrit over een geasfalteerde sneeuwvrije weg met links en rechts ervan lange kaarsrechte sneeuwmuren die in april tot negentien meter hoogte kunnen reiken, maar ook andere maanden van het jaar is het er schitterend. Naar Shinano-Omachi reizen we per trein, evenals van Tateyama naar Toyama. Het hoogste punt is zo'n 2400 meter. De bagage wordt deze dag vooruit gestuurd. Helaas is deze tocht niet altijd mogelijk vanwege de weersomstandigheden, daarom wordt tijdens een vroege maart reis en een late oktober reis het verblijf in Tokio één dag langer. Dit is echter geen vaste regel en daarom is dit programma voor deze dag altijd onder voorbehoud. Stuur ons bij twijfel een WhatsApp of email ons.

Dag 19: Naar Tokio

Met de Shinkansen rijden we in een paar uur naar Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. In de hoofdstad kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: het hippe jonge volk in Shibuya, de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, een glimp van oud Japan in Asakusa of ga naar het dure winkeldistrict Ginza. Het Ueno-park met zijn talrijke musea ligt vlakbij het hotel. Het daar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. In het park staat een borstbeeld van een Nederlandse waterbouwkundige. Vlakbij zijn andere musea die onder meer het Tokio van vroeger laten herleven.

Dag 20: Naar Nikko

Vandaag staat een facultatief bezoek gepland aan het mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ieyasu was de eerste shogun die over heel Japan regeerde. Het ligt in de stad Nikko, zo'n 100 kilometer ten noorden van Tokio en bereikbaar per trein. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de tienduizenden tot 400 jaar oude prachtige coniferen rondom het grafcomplex. Leuk is ook een lange rij oude Jizo-beelden aan een woeste rivier. Jizo gaat door als de baas van de hel en de beschermer van reizigers en overleden baby's en kinderen. De treinpas is tot vandaag geldig. Iets minder ver reizen ligt de oude hoofdstad Kamakura, een van de eerste metropolen in de wereld. De welbekende Kotokuin tempel hier heeft een ruim elf meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit 1252. Het is hol van binnen en te bezichtigen. De belendende Hasaderatempel heeft het grootste vergulde houten beeld van Japan. Het is meer dan negen meter hoog en gemaakt van kamferhout. Het kleine Kamakura Museum bevat bijzondere boeddhistische sculpturen uit de twaalfde t/m zestiende eeuw en is zeer de moeite waard. Bijzonder zijn ruim duizend beeldjes van Jizo, gekleed in kinderkleertjes en hier en daar omringd door speelgoed die als offer zijn weggegeven. In de tempel Kencho-ji staan jeneverbessen die halverwege de 13e eeuw zijn geplant. Iets verderop van deze druk bezochte bezienswaardigheden liggen nog veel meer tempels, maar is beduidend rustiger qua bezoekers en veel serener.

TOKYO                                   NIKKO

Dag 21 & 22: Tokyo

De komende twee dagen spenderen we in de fascinerende metropool Tokyo. Deze bruisende stad heeft zoveel te bieden dat er keuzes gemaakt moeten worden. Hieronder hebben we een aantal opties opgesomd. Een bezoek aan een training van sumoworstelaars is altijd een aanrader, of wellicht heb je geluk dat het rondtrekkende circus van sumo-wedstrijden toevallig in de stad is, waardoor je een heus toernooi kan meemaken in het knusse sumostadion. Het nabijgelegen Edo-Tokyo Museum is eveens een Must See. Verderop in de stad ligt de grootste vismarkt ter wereld waar je je kan vergapen aan de meest bijzondere soorten vis. Een korte wandeling verder ligt een van de mooiste tuinen van Japan, de Hama-rikyu is in alle jaargetijden een absolute aanrader. Vanuit hier kan je een mooie vaartocht maken over de Sumida rivier en de skyline van Tokio bewonderen. De moderne wijk Odaiba en de Regenboogbrug bieden prachtig uitzicht over deze inspirerende miljoenenstad. Ook de ‘jongerenwijken’ Shibuya en Shinjuku bieden genoeg vertier. Een bijzondere belevenis is bijvoorbeeld het uitzicht vanaf tweehonderd meter hoogte vanuit het stadhuis over downtown Tokio. Of ga naar het gratis te bezoeken beursgebouw dat bekend is van de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw, worden gratis rondleidingen gegeven. Het Kabuki theater in de wijk Ginza heeft vaak aantrekkelijke voorstellingen, de reisleider geeft je uiteraard alle tips over hoe je voordelig kaartjes kan kopen. In de buurt van Tokyo station en het keizerlijk paleis ligt het Tokyo Internationaal Forum, met een vermaard atrium van glas, een must voor architectuurliefhebbers. Of bezoek het 21_21 Design Sight Museum.

Dag 23: Naar  Amsterdam

In vijf kwartier rijden we per trein naar het vliegveld. Je vliegt (meestal) rechtstreeks met KLM naar Amsterdam. De vlucht vertrekt om 11.30 uur en komt dezelfde dag om 15.10 uur aan. Je wordt op het vliegveld door de reisleider uitgezwaaid. Het reis- en vluchtschema zijn echter eveneens onder voorbehoud.