De keuken van Iran/Perzië is een diverse keuken waarbij elke regio in Iran zijn eigen specialiteiten heeft. Het is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld. Deze keuken kent heerlijke en veelzijdige gerechten. De meeste Perzische gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. In de keuken wordt ook fruit gebruikt, zoals pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Iraniërs eten regelmatig yoghurt tijdens de lunch en het avondeten. Tijdens de lunch worden verse kruiden, verschillende platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gebruikt. De kaviaar uit Iran is ook zeer beroemd. Ondanks dat er veel kruiden in de gerechten worden gebruikt, zijn de Iraanse gerechten niet pikant. Bekende gerechten zijn onder andere chelo kabab, khoresht (een stoofpot met Iraanse rijst), aash (een dikke soep), kookoo (omelet met groente), plov (witte rijst met vlees en/of groenten) en een variëteit aan salades, brood en dranken.
1