De keuken van Iran/Perzië is een diverse keuken waarbij elke regio in Iran zijn eigen specialiteiten heeft. Het is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld. Deze keuken kent heerlijke en veelzijdige gerechten. De meeste Perzische gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. In de keuken wordt ook fruit gebruikt, zoals pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Iraniërs eten regelmatig yoghurt tijdens de lunch en het avondeten. Tijdens de lunch worden verse kruiden, verschillende platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gebruikt. De kaviaar uit Iran is ook zeer beroemd. Ondanks dat er veel kruiden in de gerechten worden gebruikt, zijn de Iraanse gerechten niet pikant. Bekende gerechten zijn onder andere chelo kabab, khoresht (een stoofpot met Iraanse rijst), aash (een dikke soep), kookoo (omelet met groente), plov (witte rijst met vlees en/of groenten) en een variëteit aan salades, brood en dranken.


1

 

"Als er een predikaat zou bestaan dat aan 'The King of Iranian Food' zou mogen worden uitgereikt, dan wint de stew 'khorsht Gheymeh' wat ons betreft met vlag en wimpel! Elke regio van Iran heeft overigens zijn eigen manier van bereid en andere ingrediënten."


2

"Fesenjān, is een Iraanse stoofpot uit de provincie Gilan, Iran. Het is op smaak gebracht met granaatappelpasta en gemalen walnoten en kruiden zoals kurkuma, kaneel, sinaasappelschil, kardemom en rozenknop. Het wordt traditioneel gemaakt met aubergine en gevogelte. Tijdens onze rondreis krijg je dit gerecht te eten op de laatste avond, als de lieve moeder van onze gids Samira dit gerecht voor onze groep bereidt."


3

"Kuku wat? Kuku sabzi! Een Perzische kruidenomelet die zó bomvol kruiden zit dat ‘ie prachtig groen wordt. Eigenlijk vind ik het meer een kruidenfrittata, omdat ‘ie zo mooi dik is en je hem heel langzaam gaart. Er gaan ook walnoten en gedroogde cranberries in de kuku sabzi. Heerlijk! Wat een uitvinding. Gezond, lekker én groen!"


4

"Mirza Ghassemi of Mirza Qassemi is een Iraans voorgerecht of hoofdgerecht op basis van tandoori of gegrilde aubergine, verschillend van Noord-Iran en Kaspische Zee regio. Het staat in westerse landen bekend als Perzische Auberginedip."


5

"Een van de lekkerste gerechten van de Iraanse keuken is pan kebab, heerlijke stukjes mals vlees met tomaat!"