Istanbul is één van de meest veelzijdige steden die je ooit zult bezoeken. Met overblijfselen uit de Ottomaanse hoogtijdagen tot hippe, knusse wijkjes vol leuke designwinkels.  

Dag 1: Naar Istanbul

In de vroege avond arriveer je na een vlucht van ruim 4 uur in Istanbul. Met eigen vervoer maken we de transfer naar ons centraal gelegen hotel. Voor wie nog energie heeft, neemt de reisleider je mee voor een wandeling in het sfeervolle Sultanahmet district.

Dag 2: Haia Sofia Moskee

De Haia Sofia Moskee en de Blauwe Moskee behoren tot de mooiste gebouwen van Istanbul, wellicht ook van het hele land. Ooit begon de Haia Sophia als kerk, maar later werd het de belangrijkste moskee van het Ottomaanse rijk. Sinds 1935 is het een openbaar gebouw en opende het als museum. Het is echt het summum van Byzantijnse architectuur en de originele schilderingen en heilige overblijfselen zijn ontzettend bijzonder. Onlangs is besloten dat de Haia Sophia weer een moskee wordt, maar deze blijft wel toegankelijk voor bezoekers. Gelukkig maar.

Eerlijk: dit is ons favoriete bouwwerk ter wereld en als je er naar binnen wandelt, zul je wel begrijpen waarom. Dit indrukwekkende bouwwerk ontstond al in de 6de eeuw. Toen nog een byzantijnse kerk, waarvan de iconen en mozaïeken schitterend bewaard zijn gebleven. Later werd het een moskee en zijn er minaretten aan toegevoegd. Doordat de meeste kunstwerken eeuwenlang onder een dikke pleisterlaag verborgen hebben gezeten, zijn ze mooi geconserveerd en nu uitgebreid door ons te bewonderen. Sinds kort is de Haia Sophia weer een moskee, maar je kunt het gebouw nog gewoon bezoeken.

De Sultan Ahmed Moskee, ofwel: de Blauwe Moskee, één van de meest bekende bezienswaardigheden in Istanbul. De glanzend witte buitenkant van de moskee lokt je er als het ware naartoe en je moet het prachtige interieur, met tienduizenden blauwe tegeltjes en prachtig tapijt, zeker hebben gezien. Voor je de moskee betreedt trek je je schoenen uit en vrouwen bedekken hun haren. Neem je eigen sjaal mee.

Je kunt hem bijna niet missen als je in de Sultanahmet bent: de Blauwe Moskee met groene, rode en blauwe mozaïeken. De meeste blauwe tegeltjes zitten bovenin de koepel en daar ontleent de moskee zijn naam.

Dag 3: Taksim

We nemen vandaag de tram naar de andere kant van het Europese gedeelte van Istanbul. We wandelen naar Cicek Pasaji terwijl de Galata Tower de meest meest bijzondere bezienswaardigheid in dit deel van Istanbul is.

Deze brug verbindt de oude stad Sultanahmet met het Europese gedeelte van Istanbul. De brug staat vol vissers en kraampjes. Ontzettend druk, maar wel gezellig. Plus een schitterend uitzicht over Sultanahmet.

Galatatoren

Deze toren waakt parmantig over het Europese deel van Istanbul. Beklim de toren vooral, want het uitzicht over alle verschillende delen van de stad is magnifiek. Aan de voet van de toren vind je leuke terrasjes.

Istanbul Modern

In de upcoming wijk Tophane vind je één van de meest bijzondere hotspots van Istanbul, het Istanbul Modern. Alle moderne werken die hier hangen, daterend van begin vorige eeuw tot recent, zijn van Turkse komaf. Er zijn schilderijen en sculpturen, maar ook installaties en multimedia werken. Vergeet ook niet te lunchen of iets te drinken in het restaurant. Vanaf deze plek heb je een waanzinnig uitzicht over het Topkapi Paleis, de Haia Sofia en de Blauwe Moskee.

Optioneel zijn de Modern Art Museum en The Museum of Innocence aanraders.

Dag 4: Topkapi paleis & Hamam

Na het Topkapi paleis en een bezoek aan de Turkse Hammam maken we op het eind van de dag een prachtige rit met een boot over de Bosporus.

Reis terug in de tijd en waan je tussen sultans en de haremdames. Het Topkapi Paleis is een absolute must see. De verschillende musea, tuinen en de harem zijn een schitterend. Echt een sprookje uit 1001 nacht. Vooral de schatten van de sultans, de mooie tuinen vol bloemen en de schitterende mozaïeken in de aaneenschakelde vertrekken zijn zeer te moeite waard.

Nog één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Istanbul. Het Topkapi Paleis was het thuis van de meest belangrijke sultans van het Ottomaanse rijk en is tevens de laatste rustplaats van oud-president Mustafa Kemal Atatürk. Ooit werden hier buitenlandse ambassadeurs gefuifd, maar nu is het een museum. Je kunt dwalen door de eindeloze gangen, kamers en tuinen. Allemaal even mooi ingericht en vormgegeven. Ik heb zelden zo veel mooie tegeltjes bij elkaar gezien. Je ziet meteen dat de ooit 4000 bewoners van het paleis aan extreme luxe gewend waren.

Dag 5: Grand Bazar

De Grand Bazar en de Spice Bazar zijn vandaag de belangrijkste bezisnwaardighedeb. Kijk je ogen uit in de honderden stalletjes van deze overdekte markt is het maar al te gemakkelijk om je helemaal over te geven aan alle kooplieden. Er is dan ook genoeg moois te krijgen, zoals aardewerk, sjaals, lederwaren, zilver en stoffen. Kijk uit voor ‘merkkleding’, dit is vaak niet echt en kan in Nederland door de douane in beslag worden genomen.

Een van de oudste markten van de stad, de Egyptische Bazaar, is eigenlijk ook de leukste. Deze overdekte markt is een feest voor alle zintuigen. Dit wordt namelijk ook wel de specerijenmarkt gekocht en het wemelt dan ook van de kraampjes met bergen kruiden en specerijen, thee en zeep. Wat een kleurenpracht. Bij de meeste kraampjes worden je kruiden handzaam ingepakt. Wil je sjaals kopen? Dan vind je hier vaak betere deals dan in de Grand Bazaar.

Maar ook de Yeni Moskee en de Suleymaniyeh moskee zijn prachtige parels van het rijke verleden. In het Balat district bezoeken we de Ahrida syngige , de Bulgaarse kerken het Fener Greek orthodox college.

De Bosporus stroom dwars door de stad en verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Tijdens de boottocht zie je zowel het Europese als Aziatische deel van de stad. Als je meewilt met een rondvaart over de Bosporus moet je naar Galatabrug, want daar vertrekken de boten. Een rondvaart duurt ongeveer 1,5 uur.

Dag 6: Dolma Bahce Paleis

Behalve het Dolma Bahce paleisaandelen we naar het Ciragan paleis waar we een prachtig uitzicht over de Bosporus hebben. De Ortakoy moskee in Besiktas is eveneens een niet te missen architectonisch meesterwerk.Ons laatste gezamenlijke avondmaal hebben we vanavond uit Suadiyeh, nabij het strand.

Dag 7: Terug naar Nederland

Voordat we in de avond terugvliegen naar Nederland, heb je vandaag een vrije dag. Al neemt de reisleider je graag mee op een optionele fietstour.

In de Zee van Marmara ligt een verzameling eilanden: de Prinseneilanden. Je kunt er met de veerboot naartoe als je wilt en het is perfect om zo even te ontsnappen uit het drukke Istanbul. De Prinseneilanden zijn voor een groot deel autovrij, er is strand, het is er goedkoop en het is er dus heerlijk rustig. Je kunt vanuit de stad een dagtrip maken naar Prinseleiland Büyükada. Geniet van de rust, de prachtige Ottomaanse architectuur en een fijne lunch in een visrestaurant.

De Basilica Cistern is helaas nog tot 2023 gesloten wegens renovatie.

Een ondergrondse wateropslag, gebouwd ongeveer 500 na Christus. De wateropslagplaats is enorm en heeft maar liefst 336 zuilen. Zeer bijzonder om eens doorheen te lopen. Vooral de hoofden van Medusa zijn raadselachtig mooi. De James Bond film From Russia with Love werd er opgenomen.

Het Istanbul Archeological Museum is een aanrader.