"Ja, maar zeker niet overal. Vergeet in ieder geval niet om je bankpas vooraf in Nederland te activeren naar wereldwijd gebruik. Ook is het verstandig om voor de zekerheid een bedrag van circa 200 contante euro’s (of US dollars) mee te nemen, die je ter plaatse kunt inwisselen. De entreegelden en optionele excursies kunnen bij de reisleider in dollars of euro's betaald worden, bij de bezienswaardigheden zelf is dat alleen in lokale valuta. Ook hebben vele winkeltjes en restaurants vaak niet terug van Rs. 500. Let op: Zorg ervoor dat je nooit afhankelijk bent van één soort betaalmiddel. Zo kun je lastige en vervelende situaties voorkomen. Travellercheques zijn zeker niet meer nodig, omdat je op veel plaatsen kunt pinnen. Wil je deze toch meenemen, dan in kleine (euro) coupures. Verder kun je gebruik maken van je creditcard (bijv. Visa of Mastercard). De beste combinatie is: wat contant geld, een pinpas (met pincode!) en een creditcard (met pincode!). Pinnen mag dan op veel plaatsen mogelijk zijn, maar helaas zijn pinautomaten niet altijd werkzaam. Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard of pinpas is het van het grootste belang dat je die pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van je kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met je creditcard of pinpas. Let er daarom op dat niemand je pincode kan zien als je betaalt of geld opneemt met je pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kun je een heleboel problemen voorkomen... In de grotere plaatsen kan je in Nepal overal pinnen. Er zijn in de toeristische wijken veel wisselkantoortjes. Als je de bergen in gaat moet je voor de gehele tijd wel cash roepies meenemen."
"Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India & Nepal, ook wanneer je een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kun je een hoop gedaan krijgen. Houd er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee! In de kleinere en goedkopere restaurants kun je volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op (minimaal) Rs 20 per stuks bagage, kruiers op Rs 10 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 20 per dag. Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Denk aan de chauffeurs, (stads)gidsen, personeel hotel en andere onverwachte momenten van dankbaarheid voor verleende diensten. Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Nepal. Vaak zijn diegenen die werkzaam zijn in de toeristische sector zelfs volledig afhankelijk van de fooien, die zij ontvangen. Het gaat altijd om kleine bedragen, maar ons advies: wees gul. De lokale chauffeur en gids verwachten, afhankelijk van de kwaliteit, een fooi van ongeveer 1 à 2 euro per dag, bellboys rekenen op Rs 2 per stuk bagage, kruiers op Rs 1 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 2 per dag. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, want de ritprijs wordt namelijk van tevoren afgesproken.Om te voorkomen dat ieder steeds zelfstandig fooien uit moet delen wordt er aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 75 p.p.. Let op: dit is exclusief de fooien voor de eventuele trekking in Nepal, omdat daar de groep zich een aantal dagen opsplitst."
"Ja, voor allebei. Daarnaast dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn na afloop van de reis. Neem altijd een paar kopieën van je paspoort mee op reis. Voor India kun je tot vier dagen voor aankomst, een e-Tourist Visa aanvragen. Je dient voor het aanvragen van dit visum een pasfoto en een kopie van je paspoort te hebben. Deze dien je digitaal te uploaden.De kosten voor het online visum (met een geldigheid van 1 jaar) bedragen USD$ 40,- per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen) en dienen direct per creditcard (Mastercard of Visa card) te worden voldaan. Wij adviseren je om het e-visum op tijd aan te vragen. De Indiase Ambassade kan je visumaanvraag te allen tijde weigeren indien je aanvraag niet aan de gewenste gegevens voldoet. In alle gevallen geldt dat Grensloos Genieten niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consulaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Voor Nepal is een visum nodig wanneer je langer dan drie dagen in het land verblijft. Dit kun je zelf gaan halen bij het consulaat in Amsterdam. Tevens is het mogelijk dit per post te regelen. Daarvoor moet je het paspoort met aanvraagformulier en pasfoto aangetekend opsturen naar het consulaat. Zorg ervoor dat er gepast geld in de enveloppe zit en dat er een aangetekende (betaalde) brief bij zit welke aan jezelf is geadresseerd. Dit om het paspoort terug te krijgen. Let erop dat je dit niet te ver van te voren doet, want dan is het visum al verlopen voordat je arriveert! Een visum voor Nepal kan je ook op de luchthaven kopen: hou hiervoor gepast US$ 25 apart."