HOME » INNEMEND IRAN - PRAKTISCHE INFORMATIE

 PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 1.799 (eenpersoonskamer toeslag: € 200)

Inclusief:

* Vlucht (tot een bedrag van € 450) van Amsterdam naar Teheran via Istanbul (Turkije), Doha (Quatar), Kiev (Oekraïne) of Wenen (Oostenrijk).

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Alle overnachtingen (op basis van logies & ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld & lokale begeleiding door gids Samira

* Alle metroverplaatsingen in Teheran, treinreis naar Yazd en busreizen naar de andere overnachtingsplaatsen

* Alle verplaatsingen in Iran naar en van het hotel & niet-facultatieve excursies

* Afscheidsdiner laatste avond, klaar gemaakt door moeder van gids Samira

* Handbagage

Exclusief:

* Reserveringskosten (€ 29,50 per boeking)

* Gezamenlijke maaltijden (26x) en frisdrank/koffie/theepot (28x). Totaal: € 150

* Toegangsgelden (€ 100), zie hieronder welke 42 entrees zitten inbegrepen in deze pot)

* Fooienpot (€ 25 p.p.)                                                                                

* Eventuele verzekeringen

* Entrees en vervoer naar de optionele excursies 

Ruimbagage is bij te boeken voor een meerprijs van € 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij

Accommodatie:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp, maar over het algemeen kunnen we 'onze' hotels in Iran typeren als:

Dag 1 & 2: Teheran: Standaard Europees hotel.

Dag 3 & 4 & 5: Yazd: Plaatje van een historisch hotel!

Dag 6 & 7: Shiraz: Prima Europees hotel, al jaren op rij verkozen tot het beste hotel van de stad.

Dag 8 & 9 & 10: Isfehan: Sfeervol boutique hotel.

Dag 11 & 12: Kashan: Het meest sfeervolle hotel van deze reis!

Dag 13: Masoeleh: Eenvoudig appartement, breng rol toiletpapier en handdoek mee.

Dag 14: Ramsar: Een oud paleis van de shah, ...:)

Dag 15: Diner en opfrissen in appartement Samira, iets na middernacht vertrek naar de luchthaven.

Eenpersoonskamer:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Via onderstaande rode link kan je een aantal van de hotels bekijken waar wij meestal slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht toegestuurd van de hotels waar we overnachten. Deze kunnen uiteraard afwijken van onderstaande hotels.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Iran:

No. 60 West Arghavan street, Dibaji North street, Farmacie, Tehran. Openingstijden zondag t/m woensdag 09:00 - 16:00 uur, donderdag 09:00-13:30 uur. Telefoon: +982 123 66 00 00.

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/iran/over-ons/ambassade-in-teheran

Email: appt.netherlands@vfshelpline.com (English emails only)

Ambassade van de Islamitische Republiek Iran in Den Haag: 

Duinweg 20, 2585 JX Den Haag. Tel. 070-338 4001, fax. 070-3106341. Website:https://www.thehague.mfa.gov.ir

Bagage:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Bevolking:

De Iraanse identiteit is moeilijk ontleedbaar. Ruw samengevat is een deel Perzisch, een deel islamistisch en een deel westers- een cocktail van schijnbaar tegenstrijdige elementen. De Iraanse bevolking bestaat officieel uit ruim 85 miljoen mensen, maar in de praktijk zijn er dit vele miljoenen mensen meer, want de illegale immigranten uit voornamelijk de buurlanden worden niet meegeteld. Zodra de Iraniërs een westerling in het vizier krijgen, begint men meestal uitnodigend te zwaaien. Vragen over het reisdoel, huwelijkse staat en impressies van Iran en de Iraniërs worden snel gevraagd. 

Iraniërs zijn namelijk verrassend gastvrij en velen voelen zich verbonden met de westerse manier van leven, dit in tegenstelling tot hun barbaarse regime dat hen vele beperkingen oplegt. En alhoewel het onmogelijk is om een etiket op de gehele bevolking te plakken, is en ding duidelijk: de Iraniërs koesteren hun vrije geest. Wellicht is dat een erfenis van de turbulente historie waarin de bewoners zich voortdurend moesten plooien naar nieuwe machthebbers. En als je lichamelijk niet vrij bent, bedenk je wel wel een manier waarop je je geestelijk vrij kunt voelen.

Douane:

Belastingvrij mag je invoeren 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak, maar alles waar alcohol in zit is ten strengste verboden. Meer informatie: www.douane.nl.

Excursies:

Reisleider Theo en onze lokale gids Samira organiseren vrijwel dagelijks een wandeling door de stad waar we verblijven, soms ook in de avond. Eventuele entreegelden van musea e.d. zijn overigens niet inbegrepen. Wel maken we aan het begin van de reis een pot van € 100 per persoon voor alle 42 optionele, maar gezamenlijke excursies en € 150 per persoon voor alle gezamenlijke maaltijden en thee/koffiemomenten. Per dag bekijken we dan wie wel en wie niet wil deelnemen aan onze (optionele) excursies, de mensen die hier niet aan deelnemen krijgen dan hun geld van die excursie of maaltijd direct cash terug betaald. Sommige touroperators reizen overigens juist niet tijdens de ramadan, wij van Grensloos Genieten vinden juist dat dit extra sfeer geeft aan deze reis. Dit omdat 's avonds vele families afreizen naar de parken en andere openbare plekken waar ze dan de iftar gezamenlijk nuttigen. Dit is een ideaal moment om contact te maken met de meer dan vriendelijke Iraanse bevolking. 

Via deze link vind je onze lijst van gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden:

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Gedragsregels:

Vrouwen en mannen mogen niet samen naar het zwembad of het strand. in stadsbussen moeten vrouwen achterin instappen (of voorin) en hebben ze hun eigen vakken, gescheiden door een hek. Maar in de metro en lange afstandsbussen kunnen mannen en vrouwen wel gewoon naast elkaar zitten. Daarbij komt dat jongeren steeds vaker de regels tarten, Anders dan in veel andere Islamistische landen is het in in Iran heel gewoon dat vrouwen op het terras zitten of naar cafes gaan. In de loop der jaren zijn Iraniërs meesters geworden in het omzeilen van verboden. Ze feesten daarbij niet in het openbaar, maar nodigen hun gasten thuis uit, waarbij het opvallend 'wild' aan toe kan gaan.  Maar besef altijd dat Iran een land blijft met een streng Islamitisch regime, dat niet gecharmeerd is van tegenstanders en andersdenkenden.

Lees je in, pas je aan en luister goed naar de adviezen van reisleider Theo en gids Samira. Ook zullen zij de regels van de tarok uitleggen- een eeuwenoud ingewikkeld repertoire van beleefdheidsrituelen- dat nog steeds het leven beheerstin de Iraanse samenleving. Of het nu gaat om het ontvangen van gasten, de partnerkeuze, familiezaken of politieke onderhandelingen: overal fungeert taarof als ongeschreven omgangscode. Voor veel buitenlanders is het vooral een systeem waarmee de Iraniërs elke ontmoeting onnodig moeilijk maken...

Geldzaken:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Godsdienst:

Het sjiisme is de officiële staatsgodsdienst en 98 procent van de bevolking is moslim, maar in het hele land bestaan nog kleine gemeenschappen christenen, joden en zoroasters. Normaliter is een hoofddoek voldoende voor alle moskeeën die we bezoeken, maar gemiddeld twee keer gedurende deze reis dienen de dames bij een bezoek aan een van de heiligdommen een volledig omhullende chador te dragen.

Kleding:

Voor mannen wordt het dragen van een korte broek niet aanbevolen. Voor vrouwen is een shawl die het hoofdhaar bedekt verplicht, neem dus deze mee van thuis. Ons advies is een shawl van katoen met felle kleuren, dit vanwege de zon. Overigens zijn deze doeken in Iran overal te koop, maar onze vrouwelijke deelnemers dienen deze al om te doen op het moment dat we het vliegtuig in Teheran verlaten. In de praktijk dragen steeds meer vrouwen deze op het achterzijde van hun hoofd, enkele speldjes meenemen om deze vast te zetten is in dit geval dan ook geen overbodige luxe. Tevens adviseren wij vrouwen om lange kledingstukken te dragen die tot ver over hun achterzijde reikt. Ook deze kledingstukken in Iran zijn overigens in Iran op elke bazaar te koop. Via deze link vind je Engelstalige informatie over de officiële gedragsregels in Iran: Bedenk overigens dat zowel reisleider Theo als gids Samira verantwoordelijk zijn voor 'gepaste kleding' van hun groep. Dus burgerlijke ongehoorzaamheid kan voor beide leiden tot represailles. In tegenstelling top=t dit maakten de autoriteiten vorig jaar bekend dat vrouwen die de kledingvoorschriften overtreden, niet langer beboet zullen worden. Dit kost de politie namelijk te veel tijd..

Maaltijden:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Openingstijden:

Het Iraanse weekend is van donderdag t/m zaterdagochtend. Reken erop dat dan veel winkels gesloten zijn. In het warmere zuiden van Iran (Yazd en Shiraz) heb je vaak ook nog een middagsluiting, waarbij winkels vaak hun deuren sluiten voor een soort siësta van 12:00-16:00 uur.

Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 21:00-22:00 uur. Veel supermarkten zijn tot middernacht open, enkelen de hele nacht. 

Banken zijn open van 08:00-15:00 uur. Waarschijnlijk zal je hier geen gebruik van hoeven te maken. De geldwisselkantoren hanteren dezelfde openingstijden als de banken en zijn ook op vrijdag gesloten. Vaak wordt er op donderdag maar tot 14:00 uur gewerkt. 

Postkantoren gaan open om 08:00 uur en sluiten om 15:00 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Deze gaan om 11:00 open en zijn tot diep in de avond open, vaak tot iets na middernacht. Een aantal gaan na de lunch enkele uren dicht. Tijdens de vastenmaand ramadan zijn de meeste zaken gesloten, maar de hotels serveren daarentegen gewoon maaltijden. Honger hoef je overigens nooit te lijden met de ramadan, maar zorg wel dat je in deze periode nimmer een hap in het openbaar neemt van je eten.

Paspoort:

Voor een verblijf in Iran dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Besef overigens dat je bij elk hotel je originele paspoort moet inleveren, dus kopieën zijn niet geldig! Vaak worden deze gedurende ons gehele verblijf zorgvuldig bewaard door de receptie. Hierover klagen heeft geen enkele zin.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld weet na talloze bezoeken aan dit fascinerende land inmiddels zijn weg in Iran en is de eerste vraagbaak gedurende deze reis voor allerlei informatie. Gids Samira is daarentegen geboren en getogen in Teheran, spreekt uiteraard vloeiend Farsi en perfect Engels en kent als geen ander waar de leukste plekken zijn in de steden die we bezoeken. Ook geeft ze adviezen en tips over waar je heerlijk kan eten, waar de metrostations zijn en alle andere relevante vragen. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal zij in het Engels uitleg geven, waaronder uitgebreide achtergrondinformatie. Reisleider Theo vertaalt -indien gewenst- graag deze informatie naar het Nederlands en zal ook zijn reisbevindingen delen met de groep. Ook zal hij regelmatig in het Nederlands vertellen hoe het er werkelijk aan toe gaat in Iran, informatie die onze gids Samira niet altijd kan vertellen wegens de immer aanwezige 'moraal politie' en eventuele sancties.

Een advies aan onze klanten is dan ook om Samira niet onnodig in problemen te brengen en de 'moeilijke/gevoelige/lastige' vragen te richten aan reisleider Theo. Mochten we (of jullie) aangehouden worden door deze moraalpolitie, zeg dan altijd dat we een groep vrienden/collega's zijn die Samira kennen van de KLM (haar voormalige werkgever) en gezamenlijk een uitje maken. Dit is vrijwel altijd de beste manier om Samira uit de wind te houden van eventuele problemen. Vertaalsters hebben namelijk minder te duchten van deze moraalridders dan officiele gidsen.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel/Whatsapp (06-53799146) of mail (genieten@grensloosgenieten.nl) ons gerust als je voor vertrek nog meer informatie wilt over deze reis. Deze extra service onderscheidt ons van de grote reisorganisaties, waar een klant niet weet welke reisleider ze krijgen en de organisatie vaak bestaat uit hardwerkende, doch vaak niet ervaren en gespecialiseerde kantoordames. Gemiddeld bestaan onze groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 12.

Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Wel maken we een gezamenlijke excursiepot (€ 100) voor diegenen die van plan zijn om samen alle plekken te bezoeken.

Telefoon & Mobieltje:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Toeristische informatie:

Op slechts enkele plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures verkrijgbaar, helaas zelden nog in het Engels, veelal in het Farsi. De medewerkers daarentegen zijn de Engelse taal vaak meer dan machtig.

Tijdsverschil:

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt twee uur en 30 minuten.

Vliegticket:

Omdat er -door de economische sancties van de VS- maar relatief weinig vliegtuigmaatschappijen zijn die op Iran vliegen, boeken wij het liefst deze vlucht bij Austrian Airlines. Je vertrekt dan om 10:00 uur vanuit Amsterdam (naar Wenen) en vanaf de Oostenrijkse hoofdstad vlieg je na een korte stop door naar Teheran, waar je om 20:00 uur plaatselijke tijd dezelfde dag arriveert. Wie deze reis pas in een later stadium boekt of wanneer het ticket een waarde van € 450 overstijgt, krijgt een naheffing (prijsverschil van € 150-€ 500), of dient dan via Istanbul te moeten vliegen. Helaas heb je dan niet alleen een lange wachttijd van bijna 7 uur in Istanbul, maar tevens arriveer je dan pas midden in de nacht in Teheran. Vroeg boeken is dus het devies voor deze reis.

Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1250.  Sinds eind oktober 2018 zijn er geen directe vluchten meer vanuit Nederland. Iran Airlines vliegt momenteel nog wel rechtstreeks naar Iran, maar dit is helaas geen betrouwbare en veilige maatschappij om mee te vliegen, vooral door de economische sancties vanuit het Westen. Essentieel onderdelen voor de vliegtuigen mogen namelijk niet meer geïmporteerd worden, waardoor deze maatschappij inferieure onderdelen dient te plaatsen. Voor onze gasten die dit desondanks per se willen, kunnen wij uiteraard een landarrangement samenstellen. Maar nogmaals benadrukken wij dat Grensloos Genieten de onbetrouwbare toestellen van Iran Airlines ten zeerste afraadt, ondanks het op eerste gezicht meer gunstige reisschema.

Voedsel:

De hygiëne in de restaurants is meer dan prima. Iraniërs eten veel rijst, lamsvlees, kebab en groenten. Vooral vers fruit is ontzettend populair. Ook yoghurts zijn geliefd, het eten is vaak mild gekruid. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's, een aantal met Engelstalig menu. Het geven van een een 10% fooi in restaurants is niet verplicht, maar wordt enorm gewaardeerd. Daarom hebben wij ook een gezamenlijke fooienpot ingesteld, waarbij het personeel gedurende al onze bezoeken deze tip zal ontvangen.

Wasgoed:

In sommige hotels kan je het wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. Ook kan dit bij sommige plekken buiten het hotel, meestal krijg je het wasgoed pas een dag later terug.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een klein bijsmaakje hebben. Elke stad in Iran heeft zijn eigen watersysteem en smaakverschillen komen daarom veel voor. Vaak kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wifi:

Op redelijk wat plekken in Iran kan je tegenwoordig gratis internetten.  Wel zijn er veel restricties, het gebruik van Facebook en Twitter zal niet makkelijk zijn. Het beste is om een VPN te installeren, waardoor je deze blokkades ontwijkt. Wie de gehele reis internet op zijn telefoon wil hebben, kan het beste van te voren via Grensloos Genieten een lokale simkaart kopen en daarop een tegoed in Rial laten zetten. Voor een tegoed van € 10 en € 20 kom je waarschijnlijk de hele reis rond. Wie dit tijdens de reis wil opwaarderen, gids Samira helpt graag om dit op te lossen.

Winkelen:

Iran is een waar souvenirparadijs. De reisleider zal je de beste tips geven, maar het leukst kan je shoppen in de bazaars van Isfehan en Kashan. daar vind je vele handgemaakte tassen, koperwerk en de mooiste tapijten. Begin met de helft van de helft van de vraagprijs en kom uit op de helft.

Ten slotte:

Maximaal een week voor vertrek sturen wij je per email de definitieve vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Op de dag van vertrek dien je twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schiphol dagen zelfs drie uur van tevoren. Als reisleider Theo met de groep meereist (wat soms het geval is), dan ontmoeten we elkaar bij de incheck gate voor vertrek vanaf Amsterdam. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per email of WhatsApp.