Prijs van deze reis: € 2.200 (16 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 14 personen * 18 oktober 2025
* 18 april 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Teheran, met een totale waarde van € 450 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 60- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers (alle metroverplaatsingen in Teheran, vier binnenlandse vluchten en busreizen naar de andere overnachtingsplaatsen) * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Gezamenlijke maaltijdenpot en frisdrank/koffie/theepot (28x). Totaal: € 350. Zie hieronder en ook de FAQ-pagina.
* Handbagage (geen ruimbagage) * Toegangsgelden; vervoer naar de optionele excursies (€ 300, zie hieronder welke 42 entrees zitten inbegrepen in deze pot)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 25 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Eenpersoonskamer toeslag € 300
* Lokale begeleiding door vrouwelijke lokale gids Samira Ramezani
* Afscheidsdiner laatste avond, klaar gemaakt door Soraja, de moeder van gids Samira
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2.500 kilometer, maar daar zitten wel vier binnenlandse vluchten bij.
Ambassade:
Nederlandse ambassade in Iran: No. 60 West Arghavan street, Dibaji North street, Farmacie, Tehran. Openingstijden zondag t/m woensdag 09:00 - 16:00 uur, donderdag 09:00-13:30 uur. Telefoon: +982 123 66 00 00. Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/iran/over-ons/ambassade-in-teheran Email: appt.netherlands@vfshelpline.com (English emails only)
Ambassade van de Islamitische Republiek Iran in Den Haag: Duinweg 20, 2585 JX Den Haag. Tel. 070-338 4001, fax. 070-3106341. Website:https://www.thehague.mfa.gov.ir
Bevolking:
De Iraanse identiteit is moeilijk ontleedbaar. Ruw samengevat is een deel Perzisch, een deel islamistisch en een deel westers- een cocktail van schijnbaar tegenstrijdige elementen. De Iraanse bevolking bestaat officieel uit ruim 85 miljoen mensen, maar in de praktijk zijn er dit vele miljoenen mensen meer, want de illegale immigranten uit voornamelijk de buurlanden worden niet meegeteld. Zodra de Iraniërs een westerling in het vizier krijgen, begint men meestal uitnodigend te zwaaien. Vragen over het reisdoel, huwelijkse staat en impressies van Iran en de Iraniërs worden snel gevraagd. Iraniërs zijn namelijk verrassend gastvrij en velen voelen zich verbonden met de westerse manier van leven, dit in tegenstelling tot hun barbaarse regime dat hen vele beperkingen oplegt. En alhoewel het onmogelijk is om een etiket op de gehele bevolking te plakken, is en ding duidelijk: de Iraniërs koesteren hun vrije geest. Wellicht is dat een erfenis van de turbulente historie waarin de bewoners zich voortdurend moesten plooien naar nieuwe machthebbers. En als je lichamelijk niet vrij bent, bedenk je wel wel een manier waarop je je geestelijk vrij kunt voelen.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand. NB: Wij adviseren overigens ten zeerste om, behalve een annuleringsverzekering, ook een calamiteiten-verzekering af te sluiten bij je verzekeringsorganisatie!
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak, maar alles waar alcohol in zit is ten strengste verboden. Meer informatie: www.douane.nl.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 300.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je in, pas je aan en luister goed naar de adviezen van reisleider Theo en gids Samira. Zo mogen bijvoorbeeld vrouwen en mannen niet samen naar het zwembad of het strand. In stadsbussen moeten vrouwen achterin instappen (of voorin) en hebben ze hun eigen vakken, gescheiden door een hek. Maar in de metro en lange afstandsbussen kunnen mannen en vrouwen wel gewoon naast elkaar zitten. Daarbij komt dat jongeren steeds vaker de regels tarten, Anders dan in veel andere Islamistische landen is het in in Iran heel gewoon dat vrouwen op het terras zitten of naar cafes gaan. In de loop der jaren zijn Iraniërs meesters geworden in het omzeilen van verboden. Ze feesten daarbij niet in het openbaar, maar nodigen hun gasten thuis uit, waarbij het opvallend 'wild' aan toe kan gaan. Maar besef altijd dat Iran een land blijft met een streng Islamitisch regime, dat niet gecharmeerd is van tegenstanders en andersdenkenden. Ook zullen Samira en Theo de regels van de tarok uitleggen- een eeuwenoud ingewikkeld repertoire van beleefdheidsrituelen- dat nog steeds het leven beheerstin de Iraanse samenleving. Of het nu gaat om het ontvangen van gasten, de partnerkeuze, familiezaken of politieke onderhandelingen: overal fungeert taarof als ongeschreven omgangscode. Voor veel buitenlanders is het vooral een systeem waarmee de Iraniërs elke ontmoeting onnodig moeilijk maken...
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Voor mannen wordt het dragen van een korte broek niet aanbevolen. Voor vrouwen is een shawl die het hoofdhaar bedekt verplicht, neem dus deze mee van thuis. Ons advies is een shawl van katoen met felle kleuren, dit vanwege de zon. Overigens zijn deze doeken in Iran overal te koop, maar onze vrouwelijke deelnemers dienen deze al om te doen op het moment dat we het vliegtuig in Teheran verlaten. In de praktijk dragen steeds meer vrouwen deze op het achterzijde van hun hoofd, enkele speldjes meenemen om deze vast te zetten is in dit geval dan ook geen overbodige luxe. Tevens adviseren wij vrouwen om lange kledingstukken te dragen die tot ver over hun achterzijde reikt. Ook deze kledingstukken in Iran zijn overigens in Iran op elke bazaar te koop. Via deze link vind je Engelstalige informatie over de officiële gedragsregels in Iran: Bedenk overigens dat zowel reisleider Theo als gids Samira verantwoordelijk zijn voor 'gepaste kleding' van hun groep. Dus burgerlijke ongehoorzaamheid kan voor beide leiden tot represailles. In tegenstelling top=t dit maakten de autoriteiten vorig jaar bekend dat vrouwen die de kledingvoorschriften overtreden, niet langer beboet zullen worden. Dit kost de politie namelijk te veel tijd...
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Funny in Farsi by Firoozeh Dumas
* Iran, Empire of the mind by Michael Axworthy
* The Divan of Hafiz by Hafiz
* Food of Life by Najmieh Batmanglij
* Onze Man in Teheran by Thomas Erdbrink
* My uncle, Napoleon by Iran Pezeshkzad
* A seperation (movie) by Asghar Farhadi
Marja Vuijsje; Volgend jaar in Teheran; Atlas Contact; 240 blz.; €22,99
Maja Vuijsje - Het rijbewijs van Nematollah (2015).
Maaltijdenpot:
Omdat we tijdens deze reis veel tijd gezamenlijk doorbrengen en vrijwel nergens een leesbare menukaart aanwezig is, maken we een gezamenlijke maaltijdenpot en frisdrank/koffie/theepot. Reisleider Theo en -vooral Samira- zorgen ervoor dat je elke dag wat proeft uit de rijke gevarieerde Iraanse keuken, uiteraard zijn we afhjankelijk van de dagkaart. Voor de hele reis komt dat neer op een totaalbedrag van € 350. Daarvoor heb je dus drie keer per dag een maaltijd en 28 keer een kopje koffie/ thee of een glaasje frisdrank. Uiteraard ben je in de praktijk geheel vrij om hieraan deel te nemen of niet. Mocht je ter plekke ergens anders gaan eten, dan krikjg je dat deel uiteraard direct terug betaald. Zie ook de FAQ-pagina voor meer informatie.
Openingstijden:
Het Iraanse weekend is van donderdag t/m zaterdagochtend. Reken erop dat dan veel winkels gesloten zijn. In het warmere zuiden van Iran (Yazd en Shiraz) heb je vaak ook nog een middagsluiting, waarbij winkels vaak hun deuren sluiten voor een soort siësta van 12:00-16:00 uur. Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 21:00-22:00 uur. Veel supermarkten zijn tot middernacht open, enkelen de hele nacht. Banken zijn open van 08:00-15:00 uur. Waarschijnlijk zal je hier geen gebruik van hoeven te maken. De geldwisselkantoren hanteren dezelfde openingstijden als de banken en zijn ook op vrijdag gesloten. Vaak wordt er op donderdag maar tot 14:00 uur gewerkt. Postkantoren gaan open om 08:00 uur en sluiten om 15:00 uur. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Deze gaan om 11:00 open en zijn tot diep in de avond open, vaak tot iets na middernacht. Een aantal gaan na de lunch enkele uren dicht. Tijdens de vastenmaand ramadan zijn de meeste zaken gesloten, maar de hotels serveren daarentegen gewoon maaltijden. Honger hoef je overigens nooit te lijden met de ramadan, maar zorg wel dat je in deze periode nimmer een hap in het openbaar neemt van je eten.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6 tot 10 deelnemers, het maximum is 14 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. NB: Wij adviseren overigens ten zeerste om, behalve een annuleringsverzekering, ook een calamiteiten-verzekering af te sluiten bij je verzekeringsorganisatie!
Reisleider:
De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld weet na talloze bezoeken aan dit fascinerende land inmiddels zijn weg in Iran en is de eerste vraagbaak gedurende deze reis voor allerlei informatie. Gids Samira is daarentegen geboren en getogen in Teheran, spreekt uiteraard vloeiend Farsi en perfect Engels (en een beetje Nederlands) en kent als geen ander waar de leukste plekken zijn in de steden die we bezoeken. Ook geeft ze adviezen en tips over waar je heerlijk kan eten, waar de metrostations zijn en alle andere relevante vragen. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal zij in het Engels uitleg geven, waaronder uitgebreide achtergrondinformatie. Reisleider Theo vertaalt -indien gewenst- graag deze informatie naar het Nederlands en zal ook zijn reisbevindingen delen met de groep. Ook zal hij regelmatig in het Nederlands vertellen hoe het er werkelijk aan toe gaat in Iran, informatie die onze gids Samira niet altijd kan vertellen wegens de immer aanwezige 'moraal politie' en eventuele sancties. Een advies aan onze klanten is dan ook om Samira niet onnodig in problemen te brengen en de 'moeilijke/gevoelige/lastige' vragen te richten aan reisleider Theo. Mochten we (of jullie) aangehouden worden door deze moraalpolitie, zeg dan altijd dat we een groep vrienden/collega's zijn die Samira kennen van de KLM (haar voormalige werkgever) en gezamenlijk een uitje maken. Dit is vrijwel altijd de beste manier om Samira uit de wind te houden van eventuele problemen. Vertaalsters hebben namelijk minder te duchten van deze moraalridders dan officiele gidsen.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Door het negatieve reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseren wij je om ter plekke op de Iraanse luchthaven een Iraanse verzekering te kopen die ALLE plaatselijke kosten dekt qua gezondheid en (eventuele) terugvluchten. Deze polis varieert qua prijs, maar bedraagt vaak rond de € 30 per persoon. NB: Wij adviseren overigens ten zeerste om, behalve een annuleringsverzekering, ook een calamiteiten-verzekering af te sluiten bij je verzekeringsorganisatie!
Religie:
Het sjiisme is de officiële staatsgodsdienst en 98 procent van de bevolking is moslim, maar in het hele land bestaan nog kleine gemeenschappen christenen, joden en zoroasters. Normaliter is een hoofddoek voldoende voor alle moskeeën die we bezoeken, maar gemiddeld twee keer gedurende deze reis dienen de dames bij een bezoek aan een van de heiligdommen een volledig omhullende chador te dragen.
Souvenirs:
Zorg dat je veel ruimte hebt in je bagage, want Iran is een van de beste plekken ter wereld om souvernis mee te nemen voor het thuisfront, of voor jezelf. Onze favorieten zijn safraan, pistachios, kruiden en noten. Thee, perzische zoetigheden en rozenwater zijn eveneens lekkere aankopen. Wie wat meer wil uitgeven, raden wij aan om juwelen, aardewerk en porseleinproducten te kopen. Ook een termeh (klein handgeweven doek) en of een Perzisch tapijt zijn eveneens prachtige souvenirs.
Taal:
Het Perzisch (lokale namen: Pârsi, Fârsi, Dari en Tōjiki) is de officiële taal van Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan, die ook door miljoenen mensen in Oezbekistan wordt gesproken. Het Perzisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie, en daarbinnen is het een onderdeel van de tak van de Iraanse of Arische talen. Het Perzisch is een van de oudst gedocumenteerde talen ter wereld. De oudst bekende voorbeelden van deze taal stammen uit de 6e eeuw voor Christus. Westerlingen gebruiken ook wel "Farsi" of "Parsi" als aanduiding voor de taal. Farsi is de inheemse naam van het Perzisch in al zijn vormen en dialecten.
Tijdsverschillen:
In dit land is het verschil met Nederland 2,5 uur.
Toeristische informatie:
Op slechts enkele plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures verkrijgbaar, helaas zelden nog in het Engels, veelal in het Farsi. De medewerkers daarentegen zijn de Engelse taal vaak meer dan machtig.
Vliegticket:
Omdat er -door de economische sancties van de VS- maar relatief weinig vliegtuigmaatschappijen zijn die op Iran vliegen, boeken wij het liefst deze vlucht bij Austrian Airlines. Je vertrekt dan om 10:00 uur vanuit Amsterdam (naar Wenen) en vanaf de Oostenrijkse hoofdstad vlieg je na een korte stop door naar Teheran, waar je om 20:00 uur plaatselijke tijd dezelfde dag arriveert. Wie deze reis pas in een later stadium boekt of wanneer het ticket een waarde van € 450 overstijgt, krijgt een naheffing (prijsverschil van € 150-€ 500), of dient dan via Istanbul te moeten vliegen. Helaas heb je dan niet alleen een lange wachttijd van bijna 7 uur in Istanbul, maar tevens arriveer je dan pas midden in de nacht in Teheran. Vroeg boeken is dus het devies voor deze reis. Sinds eind oktober 2018 zijn er geen directe vluchten meer vanuit Nederland. Iran Airlines vliegt momenteel nog wel rechtstreeks naar Iran, maar dit is helaas geen betrouwbare en veilige maatschappij om mee te vliegen, vooral door de economische sancties vanuit het Westen. Essentieel onderdelen voor de vliegtuigen mogen namelijk niet meer geïmporteerd worden, waardoor deze maatschappij inferieure onderdelen dient te plaatsen. Voor onze gasten die dit desondanks per se willen, kunnen wij uiteraard een landarrangement samenstellen. Maar nogmaals benadrukken wij dat Grensloos Genieten de onbetrouwbare toestellen van Iran Airlines ten zeerste afraadt, ondanks het op eerste gezicht meer gunstige reisschema. Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.600.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In sommige hotels kan je het wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. Ook kan dit bij sommige plekken buiten het hotel, meestal krijg je het wasgoed pas een dag later terug.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een klein bijsmaakje hebben. Elke stad in Iran heeft zijn eigen watersysteem en smaakverschillen komen daarom veel voor. Vaak kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.