HOME » INNEMEND IRAN - FAQ

FAQ

(oftewel Veel Gestelde Vragen)

Waarom met Grensloos Genieten naar Iran?

"Reisorganisatie Grensloos Genieten mag dan een klein bedrijf zijn, reisleider Theo Leerintveld reist al ruim 20 jaar naar dit fascinerende land. Vrijwel alle uithoeken van dit uitgestrekte land heeft hij in de afgelopen twee decennia mogen bezoeken. Bij veel collega-reisorganisaties moet je daarentegen maar afwachten wie je reisleider is en vaak gebeurt het zelfs dat deze persoon deze reis voor het eerst uitvoert. De meerwaarde van een ervaren, betrouwbare en deskundige reisleider is een zeer belangrijk onderdeel voor het welslagen van een reis. Reisleider Theo Leerintveld is al meer dan 33 jaar actief als reisleider en heeft in die periode meer dan 400 groepen mogen begeleiden. De meningen van een aantal van zijn reizigers vind je terug op de pagina Reviews. Uiteraard bezoeken we op deze reis de welbekende hoogtepunten, maar reisleider Theo Leerintveld neemt je ook mee naar zijn persoonlijke favoriete plekken. Door het relaxte reisschema heb je genoeg tijd om de vele bezienswaardigheden te zien. Onze lokale gids, Samira Ramezani, is onze drijvende kracht achter deze prachtige reis. Lees hier meer over deze sprankelende persoonlijkheid."

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"Grensloos Genieten reist graag met openbaar vervoer op onze bestemmingen, maar in het kader van efficiency, tijdsbesparing en comfort/gemak, reizen we sommige stukken ook met een eigen bus. Maar vooral reizen we met de metro (Teheran en Esfehan), openbare bus (Yazd-Shiraz) en een traject (Teheran-Yazd) met de trein. Zo beleef je het best de ongekende gastvrijheid van de Iraniërs.  "

Waar overnachten we?

"Zonder uitzondering zijn de traditionele onderkomens waar we overnachten sfeervol en karakteristiek. Voor Grensloos Genieten dus geen standaard 'dertien-in-een-dozijn' middenklasse hotels, zoals vrijwel alle andere Nederlandse touroperators. Uiteraard zijn de kamers altijd voorzien van eigen toilet/douche (soms met zitbad)."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 200 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij de meeste vliegmaatschappijen  bedragen deze kosten € 40 tot 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen (maximum is 20 tot 23 kilo), dit heeft tevens als voordeel dat je nog een kilo of tien aan souvenirs mee terug kan nemen naar Nederland. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste.

Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein en de bagageruimte van de bus/taxi's te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met alle persoonlijke gegevens op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden."

Kan ik pinnen in Iran?

"Nee, zo lang de internationale economische sancties nog van kracht zijn in Iran is het onmogelijk om geld te pinnen in Iran. Een creditcard kan je meenemen als je bijvoorbeeld van plan bent om dure artikelen als een Perzisch tapijt te kopen, want dan komen er in een keer wel mobiele kaartmachines boven tafel. Het prijspeil ligt aanzienlijk beneden dat in Nederland, al is pinnen helaas onmogelijk door de economische sancties. Neem daarom meer dan voldoende euro's in contanten mee (US Dollars mag ook, maar is absoluut niet noodzakelijk) ter waarde van een bedrag van minimaal 700 euro, liefst in biljetten van 50 of 100 euro. Dit bedrag is inclusief de 'verplichte' potjes (€ 100 + € 25 + € 150 + € 35 (visumkosten) = € 310) die gemaakt worden aan het begin van de reis en in euro's betaald dienen te worden. Meestal is dit ruim voldoende om alle maaltijden, excursies en wat kleinere souvenirs te kopen.

Op redelijk wat plaatsen in de steden zijn geldwisselkantoren te vinden, maar ook onze gids Samira heeft bijna altijd voldoende geld bij zich om contante euro's om te wisselen naar Iraanse Rial. Wij adviseren ten zeerste het wisselen bij onze gids Samira te doen, mede vanwege de tijdrovende procedures en het geven van 'vals, oud' geld bij veel wisselkantoren. Voor de exorbitant dure souvenirs (zoals Perzische tapijten en juwelen) kan er heel af en toe ook met een creditcard betaald worden, maar reken hier niet op. Overigens is het 100% betrouwbaar om grote souvenirs/aankopen als Perzische tapijten per post te laten opsturen naar Nederland, tenminste als je zaken doet met de bedrijven met wie wij al jaren samenwerken."

Welke munteenheid heb je in Iran?

"In Iran leidt de munteenheid nogal eens tot verwarring. Je betaalt met de Rial. Maar de meeste Iraniërs rekenen nog in Toman, de oude muntsoort. Let op: want een Toman is tien keer zo veel waard als de Rial. Kost een drankje 15.000 Toman, dan geef je 150.000 Rial (een euro)."

Geef je fooien in Iran?

"Het geven van fooien in Iran is niet standaard, maar meer dan welkom. Het standaard loon in Iran is namelijk verschrikkelijk laag, zeker sinds de economische sancties vanuit Amerika. Aan het begin van de reis maken we daarom een gezamenlijke fooienpot van € 25 per persoon voor de gehele reis, met dit potje geven we het hotelpersoneel (niet de kamermeisjes, deze zijn dolblij met een fooi van (omgerekend) €1 per gast per verblijf) en chauffeurs hun welverdiende fooien. Eventuele fooien voor onze lokale gids Samira en de Nederlandse reisleider zitten hier overigens niet bij inbegrepen. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon."

Kan ik mobiel bellen in Iran?

"Gewone Westerse simkaarten werken niet of zijn stervensduur bij gebruik in Iran, dus wij adviseren om vooraf een lokale simkaart te bestellen bij Grensloos Genieten. Deze kaarten kosten € 10 of € 20, waarna je bij normaal gebruik voldoende internet saldo hebt om de gehele reis je WhatsApp en andere digitale berichten te kijken en te versturen. Wie echter elke dag hele hoge bestanden wil downloaden en versturen, dient echter zijn saldo gedurende de reis nogmaals te upgraden. Dit is vrij eenvoudig en gids Samira helpt je hier graag bij. Besef wel dat gids Samira voor elke simkaart persoonlijk (!) garant moet staan en dat deze op het eind van de reis weer ingeleverd moet worden bij haar. Zorg er dus voor dat je haar niet in diskrediet brengt door 'foute handelingen' te verrichten op het wereldwijde net.

Ons advies: installeer vooraf (in Nederland dus, dit is onmogelijk in Iran!) een VPN-server op je computer/tablet en/of telefoon om de Iraanse blokkades op Facebook, bepaalde websites en andere social media te ontwijken. Een aanrader hiervoor is de betaalde dienst van NordVPN, alhoewel er ook andere gratis te downloaden programma's te verkrijgen zijn. Wie gebruik wil maken van een lokale simkaart, kan dit vooraf opgeven bij Grensloos Genieten. Gids Samira zorgt er dan voor dat we bij aankomst in Teheran geen uren verliezen aan tijdrovende procedures om deze te verkrijgen, elke deelnemer die deze simkaart vooraf besteld heeft, kan deze dan direct installeren. Gids Theo en Samira helpen hier graag bij."

Is er Wifi in Iran?

"Wie geen sim kaart wil hebben, kan vrijwel in elk hotel internetten via het openbare Wifi-netwerk. Let op: vaak is er alleen maar Wifi in de openbare ruimtes en is dit niet 24/7 bereikbaar. Wie regelmatig zonder problemen wil internetten, adviseren wij met klem om vooraf een Simkaart te kopen via Grensloos Genieten. Dit regelen wij vooraf, omdat de bureaucratische handelingen op het vliegveld erg veel tijd in beslag nemen!"

Kan ik ook eerst een optie nemen op een reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Chroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn. vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Iran een visum nodig. Sinds 1 januari 2019 zijn er nieuwe regels wat betreft het verkrijgen van een visum. Je hoeft niet meer af te reizen naar het consulaat, het enige wat je nodig hebt is een kleurenscan van een paspoortfoto en een kleurenscan van de eerste pagina van je paspoort. Als het zelf niet lukt, doen wij het graag voor je tegen een extra betaling van € 15 per paspoort. In totaal betaal je dus € 30 voor deze service, inclusief het verplichte € 15 aanmeldingsgeld. Let op: een e-visum kan pas drie maanden voor vertrek aangevraagd worden. Wij zullen je hierover tijdig berichten.

 Als je beide kleurenscans hebt gemaakt van een paspoortfoto en een kleurenscan van de eerste pagina van je paspoort, kan je inloggen op de site:

https://www.hellopersia.com

Vervolgens vul je alle gegevens in, scan je beide kopieën (let op: ze moeten wel gecropped zijn!) en voila: na betalen van € 15 registratiekosten online weet je of je Iran binnen mag. Eenmaal geland in Iran begeef je je naar het loket met de bordjes 'Visa Section' en/of 'Foreign Affairs Office'. Geef hier je geprinte papier af van het registratienummer dat je hebt toegezonden gekregen vanuit de site Hello Persia. Zij controleren hier dan of je geen visa van Israel hebt, dan begeef je je naar het loket ernaast om een bedrag van € 75 in gepaste contanten te betalen voor je visum. Theo is overigens hierbij aanwezig, dus volg hem gewoon.

Dan loop je nog even naar het 'Insurance kantoor' dat hier tegenover zit en hier betaal je een bedrag van € 14 in contanten voor je verzekering voor 16 dagen. Let op: alleen cash geld in euro's word geaccepteerd. Na het betalen van deze twee bedragen ga je weer terug naar het eerste loket en verkrijg je je visum MONDELING, dus er is geen stempel meer nodig in je paspoort! 

Mocht je gedurende dit proces in Nederland problemen ondervinden met het aanvragen van je e-visum, dan stuur je alles naar Grensloos Genieten en maken wij het in orde voor je tegen betaling van € 30 (incluis € 15 verplichte administratiekosten aan de Iraanse overheid).

Let op: als je een stempel van Israel in je paspoort hebt staan, kan je beter een nieuw paspoort aanvragen of niet op deze reis meegaan. Of stel je reis naar Israel uit nadat je deze reis gemaakt hebt, want anno 2019 krijg je geen stempel meer in je paspoort van Iran, dus je hoeft niet bang te zijn dat dit visum problemen gaat geven. Dit is goed nieuws voor reizigers die regelmatig naar Amerika willen reizen, want met deze nieuwe maatregelen heb je totaal geen bewijs meer dan je in Iran geweest bent."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreis datum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op Schiphol of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op Schiphol, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen.
Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Lufthansa
Vanaf 23 uur voor vertrek kun je via www.lufthansa.com een vliegtuigstoel reserveren.

Transavia
Het is mogelijk om een stoelvoorkeur door te geven aan Transavia. Dit kun je zelf, tegen betaling, doen via www.transavia.com nadat je van ons het ticket hebt ontvangen.

Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com
- Lufthansa: vanaf 23 uur voor vertrek via www.lufthansa.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug.

Wat voor klimaat heeft Iran?

"Iran is één van de grootste landen in het zuiden van Azië. Ondanks de uitgestrektheid van het land en het reliëf dat in grote delen van het voormalige Perzië komen er niet zoveel verschillende klimaattypes voor dan dat je zou verwachten. De zomermaanden zijn warm tot heet in Iran. Waar de zee normaal gesproken een afkoelende werking heeft in de warmste maanden, daar lijkt in Iran het tegenovergestelde het geval te zijn. Vooral de zuidwestelijke en zuidoostelijke kustgebieden zijn in de zomer zeer warm, waarbij luchttemperaturen overdag de 35 graden vaak overstijgen en op sommige plekken 40 tot 45 graden meer dan normaal is in de heetste maanden. De zeewatertemperatuur van de Perzische Golf loopt in de zomer ook flink op, met maar liefst 30 tot 32 graden in juni en juli is het één van de warmste zeeën ter wereld.

Behalve warm is het in de zomer ook erg droog, met name in het zuidoosten van Iran waar maandenlange droogte lokaal meer regel dan uitzondering is. Het klimaat van Iran is er eentje met flinke extremen. Sneeuw en lokaal strenge vorst in de winter, plekken met extreme droogte en in het oosten harde wind met windsnelheden die op kunnen lopen tot boven orkaankracht. De vochtigheidsgraad is in het gehele land vrij laag, behalve in de Perzische Golf regio, waar het ‘s zomers zeer vochtig en benauwend warm is."

Wat is de beste reistijd?

"De beste periodes om Iran te bezoeken zijn voor -en najaar. In de periode dat wij Iran bezoeken is het gemiddeld 27 graden in Teheran en 30 graden in Shiraz en Yazd. De mei reis is (normaliter) iets koeler dan het reizen in september."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er niet elke dag driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal zes personen mee, maximaal twaalf personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening in Iran?

"Hetzelfde als in Nederland en België."

Stel je eigen vraag:

Stel via onderstaand formulier je eigen vraag aan ons, zet er wel even bij om welke reis/land het gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.