Wie het over de Indiase keuken heeft, heeft het eigenlijk over een verscheidenheid aan keukens. Dat komt onder meer door de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Het grootste deel van de inwoners in hindoeïstisch; voor hen is de koe heilig en daarom eet deze bevolkingsgroep geen rundvlees. Moslims daarentegen eten juist geen varkensvlees. Een groot deel van de bevolking eet overigens helemaal vegetarisch – en dat levert overheerlijke, smaakvolle, kruidige gerechten vol groenten op.

India heeft zó veel bekende gerechten, dat het bijna onmogelijk is om alles op te noemen. Ten eerst heb je de curry; een verzamelnaam voor allerlei kruidige gerechten, vaak geserveerd met rijst. Een curry kan vlees, vis of alleen groente bevatten en kan mild tot extreem gekruid zijn. Zorg dan ook dat je altijd iets verfrissends in de buurt hebt staan als je een onbekende curry bestelt. Ook heel populair zijn bijvoorbeeld Kip Tikka Masala (gekruide, gebakken kip in een tomatenachtige saus), Tandoori en natuurlijk Roti. Samosa (gefrituurd gebakje) is een populair bijgerecht. Voor de broodliefhebbers is er ook genoeg te krijgen; denk bijvoorbeeld aan Naan, Chappati en Paratha.

In Nepal hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten – de nationale keuken is er relatief eenvoudig. Nepal is een relatief arm, bergachtig land en daar is het eten op aangepast. Opvallend is dat er in het land geen rundvlees wordt gegeten; Nepal is een hindoestaat en dat betekent dat de koe er heilig is en er geen runderen worden geslacht. Goed nieuws voor vegetariërs; vega eten in het land is volkomen normaal.

Dal Bhat is hét nationale gerecht van Nepal. De linzensoep met rijst en curry wordt door een groot deel van de bevolking zowel ’s middags als ’s avonds gegeten. Het is een belangrijke bron van proteïne voor Nepalezen, die vaak alleen bij speciale gelegenheden vlees eten. Volgens de traditie kan je gratis extra porties krijgen van de maaltijd, tot je volledig verzadigd bent. Ander populair eten is Chapati (plat brood), Thukpa (Tibetaanse noedelsoep) en Sel Roti, een soort Nepalese donut.


1

 

"Wie Nepal bezoekt kan niet om Dal Bhat heen. Waarom dit vegetarische gerecht zo overheerlijk is, ontdek je in deze video. Waar in het straatarme Nepal vaak vlees achterwege wordt gelaten, kan je dat makkelijk toevoegen."


2

"Okay, eerlijk gezegd is Samosa niet typisch Nepalees. M<aar wel kan je deze snack op elke straathoek kopen!"


3

"De Indiase keuken is zo gevarieerd dat we honderden tips zouden kunnen geven voor heerlijke gerechten. Daarom denken wij dat je eerst even moet leren wat nou precies Indiaas koken inhoudt. De tips van deze kookmoeder zijn daarom extra handig!"


4

"Butter Chicken is een van onze favoriete Indiase gerechten. Met deze video maak je hem makkelijk zelf!"


5

"De naam Mulligatawny soep mag dan niet al te uitnodigend klinken, bestel hem gerust als je deze vegetarische lekkernij tegen komt op de kaart. Al is de kok vergeten de naam van de soep (peper water) eer aan te doen, dus wij voegen er nog een chilipepertje aan toe. Of twee...:)."