SIGUR ROS - Route One

HATARI - Iceland Airwaves

De Europese muziekgeschiedenis ging tot diep in de negentiende eeuw voorbij aan het eenzame IJsland. Dus van genregrenzen hebben de musici daar zich nooit wat aangetrokken. Zo komen bij componisten en musici Ólafur Arnalds en Jóhann Jóhannsson allerlei invloeden samen in een stijl, waarin het desolate IJslandse landschap altijd op de achtergrond blijft meeklinken.I n de jaren dat Europa aan de voeten lag van wonderkind Mozart en vernieuwd Beethoven, dat Mendelssohn de woeste zee rondom de Schotse Hebriden in noten liet weerklinken, was IJsland muzikaal nog onontgonnen gebied. De bewoners waren onwetend van Vivaldi, Bach en Händel: middeleeuwse gezangen voerden de boventoon rondom de vulkaan Hekla. Van het verschijnsel orkest hadden ze nog nooit gehoord.

Het eerste instrumentale ensemble ontstond pas in 1921. Koning Christian de Tiende van Denemarken – én IJsland – kwam op bezoek en twintig musici speelden voor hem. De groep en de dirigent richtten in datzelfde jaar het Reykjavik Orkest op. Niettemin zou het nog tot 1950 duren, voordat het professionele IJslands Symfonie Orkest het levenslicht zou zien. De muzikale ontwikkelingen op het eiland zijn dus nog jong. Alle stijlen en meesterwerken kwamen in één lawine. De nieuwsgierigheid was groot en al dat nieuwe werd onbevangen tegemoet getreden. Het smolt samen met het sterke eigen culturele bewustzijn. IJslandse muziek is herkenbaar of dat nu de jazz is van Mezzoforte, de pop van Björk of de soundtracks van Johan Johannson. Hun noten weerspiegelen op een of andere manier de eenzaamheid van het weidse landschap. De eindeloze oceaan geselt onvermoeibaar de kust; die eeuwige melodie komt in tal van minimalistische varianten terug in de moderne ‘klassieke’ muziek van IJsland. Weemoed lijkt een constante onderstroom.

De muziek van IJsland omvat levendige folk- en poptradities , evenals een actieve klassieke en hedendaagse muziekscene. Bekende artiesten uit IJsland zijn onder meer de middeleeuwse muziekgroep Voces Thules , alternatieve rockband The Sugarcubes , zangers Björk , Hafdís Huld en Emiliana Torrini , postrockband Sigur Rós , post-metalband Sólstafir , indie folk / indie popband Of Monsters en Mannen , blues / rockband Kaleo , metalband Skálmöld en techno-industriële band Hatari . De traditionele muziek van IJsland is gerelateerd aan Scandinavische muziekvormen . Hoewel IJsland een zeer kleine bevolking heeft, is het de thuisbasis van vele beroemde en geprezen bands en muzikanten. Muziek van IJsland - https://nl.qaz.wiki/wiki/Music_of_Iceland

BJORK - Its oh so quiet

JOHAN JOHANSSON