De Ierse keuken is eenvoudig en niet geraffineerd, maar wel smaakvol. De Ieren verstaan de kunst om met bescheiden ingrediënten als aardappelen en groenten, heerlijke door-de-weekse gerechten te maken. Tijd dus voor een kennismaking met deze keuken.De ontwikkeling van de Ierse keuken heeft alles te maken met het Ierse klimaat en de geschiedenis. Ierland is een groen eiland waar het veel regent. De grond bestaat vooral uit klei, veen en turf. Er zijn niet veel bossen, maar wel veel rivieren. De meest vruchtbare stukken land liggen in het Noordoosten. Tegen het einde van de 12e eeuw werd het Engelse koningshuis de baas over Ierland. Aanvankelijk gaf dat nog niet zoveel problemen. Dat veranderde toen Henri VIII in de 16e eeuw een nieuw geloof (de Anglicaanse kerk) in het katholieke Ierland probeerde te introduceren. Dit stootte op zoveel verzet, dat Henri VIII militair ging ingrijpen in Ierland. De Ieren werden uit het vruchtbare Noordoostelijke deel van hun land verdreven. Hier graasde vanouds veel vee, in de rest van het land nauwelijks. Vanaf dat moment kwamen vlees, boter en kaas steeds minder vaak op het menu.

1

 

"Oorspronkelijk was de Ierse Champ een boerengerecht, maar werd weer populair doordat het in de loop der tijd door trendy restaurants weer op de kaart gezet werd. Hoewel niet gebruikelijk, smaakt Champ heerlijk bij vis en met name zalm."

2

"Dit aardappelbrood met rozemarijn wil je elke dag op het lunch menu zetten. Door een deel van de bloem door aardappel te vervangen wordt het brood luchtiger. Dit eenvoudige recept is heerlijk met een lik boter bij de borrel. Of tijdens de lunch met kaas of vlees beleg en een toef salade. En met een restje aardappels van de avond ervoor zit dit brood zo in elkaar."

3

"De Irish Stew is een gerecht dat je in de meeste pubs in Ierland wel op de kaart kunt vinden. Dat is ook de plek waar ik het zelf voor de eerste keer gegeten heb. Van origine wordt het gemaakt met lamsvlees maar een variant met rundersucade doet zeer zeker niet onder voor het originele recept.
Eigenlijk is er helemaal geen sprake van een origineel recept want zoals elke pub zijn eigen variatie heeft zoveel verschillende recepten vindt je ook in kookboeken terug. Ik heb het zelf al meerdere keren gemaakt maar ben uiteindelijk op dit recept uitgekomen omdat deze creatie bij iedereen het beste in de smaak viel. Je kunt voor wat betreft de groenten naar wens variëren met prei, pastinaak en witte kool."

4

"Dublin Coddle is een Iers gerecht dat vaak gemaakt wordt om wat restjes in te verwerken en er is dan ook geen vaststaand recept voor. De basis van het gerecht is in ieder geval dat er plakjes bacon en stukjes saucijsjes in zitten, met stukken aardappel en uien. Niemand weet precies waarom de verwijzing naar Dublin in de naam zit; wellicht omdat ook in boeken van James Joyce naar dit gerecht verwezen wordt. Bijna elke Ierse moeder zal een eigen variant in haar receptenboek hebben staan maar ik geef de voorkeur aan deze ingrediënten. Als het klaar is, ziet het er misschien een beetje als een puinhoop uit maar het smaakt heerlijk! En als je het vaker maakt, kun je zelf ingrediënten naar keuze toevoegen.”

5

"Een stevig ontbijt kan geweldig smaken en geeft je energie voor de hele dag. Het is voor velen een raar idee om 's morgens zo royaal te ontbijten, nochtans kan je beter uitgebreid ontbijten in plaats van lunchen of dineren. Een Full Irish Breakfast kan je prima vergelijken met een English Breakfast, in Ierland is het echter dat tikje verfijnder. Dit recept helpt je op weg om een Iers ontbijt uit de duizenden op tafel te toveren."