Traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoengroenten zoals koolsoorten, pastinaak, aardappels, bonen, erwten en asperges. Bepaalde fruitsoorten, vers brood, kazen en honing zijn eveneens belangrijk, en gevogelte als gans en eend. De Hongaarse keuken heeft zich mede door Turkse en Oostenrijkse invloeden van een typische boerenkeuken tot een smaakvolle, gevarieerde kookwijze ontwikkeld.

De nationale kookkunst leeft sterk in Hongarije. Ook is er veel rivaliteit tussen regionale varianten van hetzelfde gerecht. Een voorbeeld is de Hongaarse hete halászlé of 'vissoep', die een verschillende bereiding heeft aan de oevers van de twee grote Hongaarse rivieren, de Donau en de Tisza. In Hongarije worden veel soepen gemaakt, deegwaren, pannenkoeken (palacsinta), nagerechten en gebak, zoals dominocakes.

Belangrijk zijn de verschillende soorten groentenstoofpotten, die főzelék genoemd worden, maar ook de koude fruitsoepen, zoals koude kersensoep. Vleesstoofpotten, ovenschotels, biefstuk, geroosterd varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten, zoals kolbász, de Debrecener worsten en wintersalami. Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken. Goulash, gefileerde pepers, gefileerde wortels of fatányéros (Hongaarse mixed grill op een houten plateau) kan gecombineerd worden met varkensvlees en rundvlees. In heel exclusieve gerechten worden diverse fruitsoorten zoals pruimen en abrikozen meegekookt met het vlees, meestal gecombineerd met risotto, noedels en aardappelen. In de Hongaarse keuken worden ook verschillende soorten kaas geserveerd, zoals túró (een verse kwarkkaas), Trappista, Pálpusztai en Liptauer. Ook wordt er vis gegeten, zoals forel, snoekbaars, zalm, riviertong en karper. Hongaars eten is vaak sterk gekruid, door veelvuldig gebruik van Spaanse peper. Milde paprika wordt ook veel gebruikt. De combinatie van paprika’s en rode uien is een typisch onderdeel van de Hongaarse keuken, net als de dikke zure room die tejföl genoemd wordt.

1

 

"Langos is in Hongarije op elke straathoek te koop, of in ieder geval op elke markt. Dit gefrituurde deeg wordt meestal opgediend met kaas, sour cream of knoflook: maar eigenlijk maakt het geen ene donder uit. Langos is met alles lekker!"

2

"Of het nou typisch Hongaars is, laten we maar wijselijk in het midden. Feit is dat je in Hongarije veel strudel kunt eten, niet gek als je bedenkt dat dit land honderden jaren lang een succesvolle combinatie was van Oostenrijk en Hongarije."

3

"Palacsinta is zo populair als nagerecht dat je er werkelijk tientallen moet maken om een Hongaars gezin tevreden te stellen. Maar als je ooit eer wilt hebben van een gerecht, dan is dit je kans!"

4

"Hongaarse eettips zou natuurlijk nooit compleet zijn zonder een goulash erbij te hebben. U vraagt, wij draaien..."

5

"Beigli is niet iets wat je dagelijks ziet in Hongarije, maar mocht je mee gaan op onze winterse stedentrip naar Boedapest: dan krijg je dit op elke markt gevonden!"