HOME » HEILZAAM HONGARIJE - PRAKTISCHE INFORMATIE

Inclusief:

* Vlucht vanuit Nederland  

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Alle overnachtingen (incl. ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld  

* Handbagage (ruimbagage is tegen extra betaling bij te boeken)

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Fooienpot (€ 25)

* Overige maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage is tegen een extra tarief van € 30 tot € 80 bij te boeken, afhankelijk van de vliegmaatschappij

Accommodatie:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp. Via deze link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij meestal slapen. Heb je een reis bij ons geboekt? Dan krijg je maximaal een week voor vertrek een definitief overzicht via de mail toegestuurd van de hotels waar we overnachten.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 200 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.  

Ambassade:

De Nederlandse ambassade in Hongarije is hier te contacteren.

* NEDERLANDSE AMBASSADE IN BOEDAPEST:
Kapás u. 6-12.
Víziváros Office Center
H-1027 Boedapest
T: +36 1 33 66 300
F: +44-20-7245-9649
M: bdp@minbuza.nl
W: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/hongarije/over-ons/ambassade-in-boedapest

Bagage:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Bevolking:

In Hongarije wonen bijna 10 miljoen mensen, wat neerkomt op ongeveer 106 per km2. De bevolking bestaat voor 85,6% uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en Roma.
De bevolking neemt langzaam af door een laag geboortecijfer, een hoog sterftecijfer en een emigratieoverschot. Positief zijn de kleine daling van het sterftecijfer in de laatste jaren en de zeer snelle afname van de zuigelingensterfte. Jaarlijks neemt de bevolking nog steeds met enkele tienduizenden mensen af, ook al omdat er nauwelijks mensen naar Hongarije immigreren.
De levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 80 jaar en voor mannen 72,4 jaar. 72% van de bevolking woont in de steden en 28% op het platteland. 

Cultuur:

Hongarije is een land waarbij gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De inwoners zijn zachtaardig, vriendelijk en ontvangen je met open armen. Een praatje beginnen met ‘hoe gaat het met je’, zoals Nederlanders en Belgen gewend zijn, is voor Hongaren een zeer persoonlijke vraag die je stelt met de intentie om iemand écht beter te leren kennen. De hoe-gaat-het-met-jou vraag moet je dus alleen stellen als je ook daadwerkelijk interesse hebt in het beter leren kennen van de persoon.
Nationaal erfgoed en tradities zijn twee belangrijke begrippen in de Hongaarse cultuur. Ze zijn dan ook terug te vinden in de nationale feestdagen, de volksmuziek en -dans. De tradities hebben hun eigen stijl en zijn door de jaren heen beïnvloed door volkeren van buitenaf. Ook de architectuur geeft een kijk in de gewoontes en tradities van de Hongaren. Zo zijn er vele openluchtmusea waar je ouderwetse Hongaarse dorpjes kunt bezoeken. Naast de gastvrijheid staat familie altijd op nummer één. Verschillende generaties, van jonge kinderen tot grootouders, wonen samen in een huis. De grootouders hebben, doordat ze vaak nog in een huis wonen, veel invloed op de opvoeding van de kleinkinderen.

Douaneregels:

Van een aantal producten, zoals alcohol en tabak, mag je niet onbeperkt invoeren in Hongarije. Bij tabak maakt het zelfs nog uit of je met via een luchthaven of via de douane aan de grens het land binnenkomst. Ook zijn er regels voor uitvoer. Reizigers vanaf 17 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon.

Invoer vanuit een EU-land

  • 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en
  • 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
  • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
  • 110 liter bier.
  • Reizigers vanaf 17 jaar mogen tabak invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon.

Invoer vanuit een EU-land

800 sigaretten en 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en 200 sigaren en 1 kg tabak. 

Electriciteit:

Voor je reis naar Hongarije is het niet nodig om een wereldstekker of verloopstekker mee te nemen. Ook in Hongarije maken ze net als in Nederland en België gebruik van dezelfde stopcontacten en 220 volt.

Entreegelden:

Alle entréegelden zijn voor rekening van de deelnemers. Om veel onnodig tijdsverlies te voorkomen maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijke excursie pot waaruit de meest gangbare entreegelden betaald worden. 

Excursies:

Onderstaand vind je binnenkort de volledige lijst van geplande (optionele) excursies tijdens de Heilzaam Hongarije reis. Let op, niets hoeft in deze reis. Je bepaalt zelf elke dag of je deelneemt of niet.

Economie:

De belangrijkste sectoren van de Hongaarse economie waren in 2020 industrie (25,9%), groot- en detailhandel, vervoer en horeca (18,5%), overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (16,8%). De handel met andere EU-landen was goed voor 82% van de uitvoer (Duitsland 27%, Roemenië, Slowakije, Oostenrijk en Italië elk 5%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU waren de VS en Oekraïne (elk 2%). 75% van de invoer in Hongarije kwam uit EU-landen (Duitsland 25%, Oostenrijk 6% en Polen en Nederland elk 5%). 6% was afkomstig uit China en 5% uit Rusland.

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geldzaken:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geneesmiddelen & Gezondheidszorg:

Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heb je een verklaring nodig. Vraag je apotheker of arts of de medicijnen onder de Opiumwet vallen. Je kunt uiteraard ook zelf kijken of de werkzame stoffen in het medicijn onder de Opiumwet vallen. Staan de medicijnen (of bestanddelen daarvan) niet in de Opiumwet? Dan mag je deze meenemen. Neem deze medicijnen wel altijd mee in de originele verpakking. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs. Aangezien wij niet medisch geschoold zijn mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere via Thuisvaccinatie.nl. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je dat op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens de reis en je naar een ziekenhuis moet.

Neem ook een kleine reisapotheek mee met o.a. jodium, pleisters, Sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn.

Handig om mee te nemen op je rondreis door Hongarije is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. De medische kennis in Hongarije is hoog. De gezondheidszorg in Hongarije is alleen nog niet op hetzelfde peil als sommige West-Europa landen. In alle steden of grotere dorpen is een ziekenhuis of medische post. Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek. Voor spoedgevallen kun je 112 bellen (politie, brandweer en reddingsteams).

Godsdienst:

Tot 1600 was Hongarije een bijna volledig protestant land. In 1949 kwam, met de komst van de grondwet, een scheiding tussen het geloof en de staat. Tijdens de reformatie in het land zijn veel Hongaren door discriminatie van de protestantse gemeenschap overgestapt naar het katholieke geloof. Vandaag de dag is ca 64% van de bevolking rooms-katholiek en zo’n 20% van de bevolking protestants.

Internet & Telefoon & Wifi:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Kleding:

Hongarije heeft geen speciale kledingvoorschriften. Neem kleding mee die je gemakkelijk kunt combineren, laag over laag. Daarnaast zijn ingelopen wandelschoenen of gympen prettig. Voor reizen door Hongarije is het gemakkelijk om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes.

Klimaat & Natuur:

Zie voornamelijk het kopje 'kleding' hiervoor.

Kraanwater:

Leidingwater in de stedelijke gebieden van Hongarije is veilig om te drinken. In landelijke gebieden bevelen we water uit flessen aan. Het water smaakt op zich goed. Er zit alleen zichtbaar wel veel chloor en kalk in. Hongaren zelf kopen vooral de waterflessen met de roze doppen. Veel mensen vinden het kraanwater stinken naar staal of roest.

Landbouw:

Van het land is 70% geschikt voor de landbouw. De teruggave van land aan de voormalige eigenaars heeft het grondbezit zeer versplinterd en daardoor economisch minder rendabel gemaakt. De landbouw is goed voor 5% van het totale nationale inkomen. 35% van de agrarische productie is afkomstig van de kleine bedrijven, die zijn gespecialiseerd in groente- en fruitteelt en veefokkerij. Vanwege hun belangrijke exportfunctie worden deze kleine bedrijven door de staat financieel begunstigd. De landbouwbedrijven concentreren zich op grootschalige graanbouw (vooral maïs en tarwe) en veehouderij (voor export bestemde slachtrunderen), ontwikkeld met o.a. Amerikaanse kennis en kapitaal. Van belang is voorts de wijnbouw. In de veeteelt heeft Hongarije zich op het fokken en mesten van slachtrunderen toegelegd, vnl. ten behoeve van de export naar EU-landen.Ca. 19% van het totaaloppervlak is bedekt met bossen. Vooral in de nabijheid van steden en industriecentra is in het verleden veel aan herbebossing gedaan.

Legionella

Wij adviseren je voor het in gebruik nemen van je accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Lokaal prijsniveau:

Het prijsniveau in Hongarije ligt een stuk lager dan in Nederland. Je moet 1.86 keer minder betalen om te winkelen in Hongarije dan in Nederland. De voedselprijzen in supermarkten zijn lager dan in Nederland. Bijvoorbeeld, in Hongarije betaal je voor:

  1. Fles of karton van melk (1 liter): 0.61 EUR (222 HUF)
  2. Populaire gele kaas (1 kg): 4.80 EUR (1,700 HUF)
  3. Een fles bier van een bekend merk: 0.96 EUR (349 HUF)
  4. Een worst of vleeswaren (1 kg): 7.70 EUR (2,800 HUF)
  5. Een mid-range wijn (één fles): 3.30 EUR (1,200 HUF)

Maaltijden:

In Hongarije, een typische fastfoodmaaltijd kost: 4.40 EUR (1,600 HUF) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.30 EUR (480 HUF) voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.20 EUR (419 HUF) en espresso 0.81 EUR (294 HUF).

Openingstijden:

De winkels in Hongarije zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 09.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn sommige winkels in toeristische gebieden geopend van 07.00 tot 13.00 uur. Ieder plaatsje van enige betekenis heeft minstens één keer in de week markt. Hier is groenten en fruit, maar ook kleding te koop. Het over het marktje slenteren is vaak erg leuk, omdat er ook andere waren liggen dan we vanuit thuis gewend zijn. In Hongarije is winkelen erg leuk, vrijwel alles is verkrijgbaar. Het winkelaanbod in Boedapest en de grote steden is vergelijkbaar met dat in Nederland en België. Winkelen is voor zowel levensmiddelen als luxe artikelen, voor mensen die daarvan houden, een leuke tijdsbesteding tijdens de vakantie. 

Overheid & Politiek:

In 2018 werd Viktor Orbán voor de vierde keer - en derde maal op rij - premier van Hongarije. Zijn partij Fidesz, in alliantie met de christendemocraten, kreeg ruim 48% stemmen en haalde daarmee 133 van de 199 zetels binnen. Orbán en zijn partij positioneren zich als nationalistisch en zijn met name bekend om de harde anti-immigratie standpunten. Na de val van de Sovjet-Unie werd Hongarije in 1989 een democratische republiek. Hongarije werd in 2004 lid van de Europese Unie. Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan. Het parlement, de Nationale Assemblee (Országgyülés), telt 199 leden. Zij worden voor vier jaar gekozen. Het parlement is wetgevend lichaam en moet het vertrouwen uitspreken in het kabinet, voordat dit kan gaan regeren.In de huidige Hongaarse politiek spelen vijf partijen een rol. Verreweg de grootste is de conservatief-christendemocratische partij Fidesz-KNDP van premier Orbán. De populistisch-nationalistische partij Jobbik staat bekend als extreemrechts. Aan de linkerzijde van het politieke spectrum staan de sociaaldemocratische MSzP (Magyar Szocialista Párt) en de liberaal-groene partij LMP (Lehet Más a Politika). De agrarische partij FKgP (Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt) is een middenpartij.

Paspoort:

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist als je naar Hongarije reist en je hebt geen visum nodig. 

Post:

Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit Hongarije is gelukkig erg simpel en goedkoop.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg in Hongarije en is jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal elke dag wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe Belgen aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt, bijvoorbeeld over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4-6 deelnemers, het maximum is op deze reis acht. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Roken:

In Hongarije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt je verwezen naar een speciale rookruimte of kan je buiten roken. 

Supermarkten & Voedsel:

Tesco is de grootste supermarkt van Hongarije, maar ook de Lidl en Coop vind je op veel plaatsen. In Hongarije is het overigens nog gebruikelijk dat mensen hun dagelijkse etenswaren kopen op verschillende plaatsen (bakker, slager) i.p.v. een grote winkel. 

Telefoon:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Toeristische informatie:

Op veel plaatsen (luchthaven, hotels) kun je gratis toeristische informatie bemachtigen. 

Tijd:

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Hongarije.

Veiligheid:

Er hebben zich nogal wat veranderingen voorgedaan in Hongarije, sinds dit land in de jaren negentig besloot het kapitalistische systeem te omhelzen. De radicale veranderingen in de samenleving en de economie hebben hun weerslag niet gemist op de misdaad. Door de verdubbeling van het aantal misdrijven is Hongarije van een extreem veilig communistisch land opgeklommen tot een ‘gemiddeld Europees’ land. In Hongarije zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat je in Nederland en België bent gewend. Let wel op je eigendommen en laat je spullen niet onbeheerd achter. In Hongarije zijn, zeker in de grote steden, veel zakkenrollers actief. Neem daarom niet meer geld mee dan nodig is voor die dag en laat het overige achter in de kluis van het hotel. Het alarmnummer dat je in Hongarije gebruikt in het geval van levensbedreigende omstandigheden is 112. Aan die situatie heeft Hongarije tot op de dag van vandaag een negatief beeld over zich afgeroepen. Inmiddels is er echter heel veel ten positieve veranderd.  

Visum:

Voor Hongarije heb je geen visum nodig. Alleen een geldig paspoort.

Vervoer:

De gehele reis beschikken wij over een eigen minibus.

Vlag:

De vlag van Hongarije is een horizontale driekleur in de kleuren rood, wit en groen. De Hongaarse vlag heeft zijn oorsprong dus in de republikeinse beweging uit de 19e eeuw (via de vorm van de driekleur) en in het middeleeuwse Hongarije (via de kleuren rood, wit en groen). Elke kleur heeft een symbolische betekenis: rood staat voor kracht, wit voor geloof en groen voor hoop. Anderen zagen rood als symbool van voor het vaderland gevloeide bloed, wit als kleur van de vrijheid en groen als verwijzing naar de Hongaarse grond.

Vlucht:

Onze rechtstreekse vlucht is met KLM vanuit Amsterdam of met Wizz Air vanuit Eindhoven. Het internationale vliegveld van Budapest ligt zo’n 22 km ten zuidoosten van de hoofdstad. 

Wifi:

Zie het kopje 'Telefoon' en 'Internet.

Zwemkleding:

Wie enkele keren van plan is om een heetwaterbad te bezoeken, raden wij aan om een eigen zwembroek mee te nemen. En of een kleine handdoek. Uiteraard zijn deze ook te koop (zwembroek) en te huur (handdoek) op de verschillende locaties.

Ten slotte:

Maximaal een week voor vertrek ontvang je (digitaal) de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kan je meestal online inchecken. Op de dag van vertrek dien je twee uur van te voren op de luchthave aanwezig te zijn. Op drukke dagen zelfs drie uur van tevoren.