De Georgische keuken werd beïnvloed zowel door Europese culinaire tradities als tradities uit het Midden-Oosten en omliggende West-Aziatische landen. De Georgische keuken heeft een verscheidenheid aan gerechten met verschillende kruiden en specerijen. Elke historische provincie heeft ook zijn eigen specifieke culinaire tradities, zoals de Mingrelische, Kachetische en Imeretische keuken. Naast vleesgerechten is er ook een verscheidenheid aan vegetarische schotels.

De grote variëteit in de Georgische keuken is ontstaan via de handelsroutes waar nieuwe ideeën zowel door handelaren als door reizigers in het land meegebracht werden. Het belang van zowel eten als drinken in de Georgische cultuur wordt het best waargenomen tijdens de keipi, een traditioneel feestbanket, waar de tamada (toostmeester) een belangrijke en eervolle plaats inneemt.

Georgische restaurants waren overal te vinden in de Sovjet-Unie tijdens de twintigste eeuw, vooral door het feit dat Stalin, zelf een etnische Georgiër, dol was op het eten en drinken uit zijn geboorteland. In Rusland vindt men Georgische restaurants in elke grote stad en veel Russische restaurants hebben Georgische specialiteiten op hun menukaart. In de landen van de voormalige Sovjet-Unie zijn Georgische gerechten ook populair vanwege de immigratie van veel Georgiërs naar die landen.

1

 

"Relatief weinig restaurants hebben Lobio op het menu staan, maar bestel deze hartige bonensoep zeker als je hem tegenkomt!"

2

"Het lekkerste gerecht van de rijke Georgische keuken is Khinkali. Dat dit prachtige, maar zeer domme meisje in de video het een Russisch gerecht noemt moet je maar voor lief nemen. Wat het echter nog veel erger maakt is dat ze dit heerlijke gerecht met mes en vork eet... Khinkali eet je namelijk gewoon met je handen en elke Georgier legt graag de tactiek uit hoe je al die heerlijke vloeistoffen in je mond laat eindigen i.p.v. je bord. Of je kleding."

3

"Khachapuri is niet alleen een heerlijk brood (met kaas en ei) om te eten, maar er zit ook een prachtig historisch verhaal aan vast. Zo stelt de vorm van het brood een boot voor, het geel van de kaas de zee (echt waar) en het ei de zon...:)"

4

"Om Chashushuli een nationaal gerecht te noemen, gaat te ver. Maar dit regionale gerecht is een aanrader voor een ieder die houdt van vlees en pittig gekruid."

5

"Laat het irritante muziekje onder deze video je niet weerhouden van dit super lekkere gerecht: aubergine met walnoten!"