1.    Khinkali
Grote dumplings, traditioneel gevuld met gekruid gehakt en bouillon. De etiquette schrijft voor dat je ze zonder bestek eet. Je pakt de dumplings bovenaan vast, waar ze dichtgedraaid worden, en tilt ze als een soort haring naar je mond. We zullen je alvast waarschuwen, de eerste hap komt gepaard met bouillon (volgens kenners het meest smaakvolle onderdeel van de khinkali)! Het topje dat je vasthoudt eet je niet op. Georgische mannen troeven elkaar graag af door meer topjes te laten liggen dan hun gezelschap. Dat begrijpen wij wel, want khinkali smaken heerlijk. Het dikke deeg van de khinkali is ‘al dente’ en het subtiel gekruide gehakt smelt samen met de bouillon op je tong. Vegetarische opties zijn er ook, de dumplings worden dan gevuld met paddenstoelen.
2.    Lobio
Dit bonengerecht is de vegetarische ruggengraat van de Georgische keuken en is op vrijwel alle menu’s te vinden. Vaak staat het onaantrekkelijk beschreven als ‘beans in a pot’, wat niet veel goeds doet vermoeden. Maar in werkelijkheid is dit een ontzettend smaakvolle stoof van bonen, ui, walnoten, korianderzaad, peper en knoflook. De beste lobio worden een dag lang gestoofd op een houtvuur in een aardewerken pot. Net voordat de restaurants openen worden de potten van het vuur gehaald, zodat ze op eettemperatuur geserveerd kunnen worden. Zo’n bord lobio staat dus in een mum van tijd op tafel! In die zin is het een perfecte lunch: op zo’n smeuïge pot bonen kun je gerust een dag op teren. 
3.    Khachapuri
Je gaat ze gegarandeerd heel veel tegenkomen: de beroemde kaasbroden van Georgië – de khachapuri! Ze komen in allerlei verschillende soorten en maten, maar de twee bekendste soorten zijn de ‘khachapuri imeruli’ en de ‘khachapuri adjari’. De eerste is de meest voorkomende en wordt vaak geserveerd bij het ontbijt, of verkocht als snack voor onderweg. Het is een hartig kaasbrood, met een dikke laag zoute kaas tussen twee knapperige lagen witbrood. De ‘adjari khachapuri’ is nóg indrukwekkender. Het ziet eruit als een langvormige pizza, met in het midden gesmolten kaas, een blok boter en een spiegelei. Alleen met de allergrootste honger kun je er één opeten, maar ze zijn zó lekker dat je ze eigenlijk niet moet laten staan. 
4.    Badrijani
Dit is de Georgische versie van tapas. Badrijani zijn kleine rolletjes aubergine, gevuld met een pasta van walnoten en knoflook. Nadat de aubergine is gesneden in lange plakken en kort is gebakken wordt de sap eruit geperst. Van het resterende, soepele stuk aubergine wordt vervolgens een rolletje gemaakt, waarin de vulling komt van gemalen walnoten en knoflook. Elk restaurant heeft zijn eigen recept voor de vulling, dus de snack zal overal anders smaken. Wat er in ieder geval echt bij hoort, is de garnering van granaatappel. Dat haalt de zoete smaak van de knoflook, walnoot en aubergine naar boven!
5.    Kharcho
De kharcho-soep is hét volksgerecht van het land. Aan de grondslag ligt een heel bijzonder ingrediënt: gepureerde kersenpruim. Deze wordt gesmoord samen met knoflook, walnoot, ui, fenegriek en spek of rund. Er wordt heel langzaam extra water toegevoegd, totdat je een dikke, kruimige soep krijgt (vol smaak!). Om hem extra voedzaam te maken, werd er vroeger vaak rijst toegevoegd tijdens het koken. Echt traditionele restaurants doen dit nog steeds, wat deze kruidige en zoete soep omtovert in een serieuze maaltijd. Zeker wanneer je het eet samen met vers brood, of wanneer de spek wordt aangevuld met dikke stukken rundstoofvlees.