Dag 1: Naar de Kanaaltunnel & Groot-Brittannië (ca. 300 km)

We verzamelen om klokslag half negen in de ochtend aan de achterzijde van het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch. Wie met de auto wil komen, kan deze gedurende onze gehele reis (vanaf 08:00 uur) gratis parkeren bij het ‘kantoor’ van Grensloos Genieten in Haaften (10 minuten van Zaltbommel). Mocht je met de trein komen, zorg dan a.u.b. dat je op tijd in Den Bosch bent, we kunnen ons namelijk niet veroorloven om later te vertrekken. Laatkomers zijn zelf verantwoordelijk voor hun transport naar de ondergrondse spoorwegtunnel van Frankrijk met Engeland.

Het is namelijk een bijna vier uur durende rit naar de 50 km lange Kanaaltunnel in Calais. Onderweg stoppen we slechts een keer in België voor een korte tank/snack/plaspauze. De rit zelf door de Kanaaltunnel duurt slechts 35 minuten en door het tijdverschil in Groot-Brittannië arriveren we een uur vroeger in Engeland, waar we direct aanvangen met deze enerverende Engeland & Wales rondreis. Na het inchecken in de kamers en het achterlaten van onze bagage, rijden we in een half uur naar de Unesco World Heritage Site van Canterbury. Als we geluk hebben is de plaatselijke kathedraal (de belangrijkste toeristische attractie) nog net open. Anders bekijken we dit majestueuze bouwwerk van de buitenkant. Algemeen wordt de moederkerk van de 'Church of England' beschouwd als de wieg van het Engelse christendom en een van de mooiste kathedralen van Europa.

De rondom gelegen middeleeuwse straatjes en de robuuste oude stadswallen, die miljoenen toeristen per jaar trekken, zijn sowieso nog 'open'. Wie zich liever laat vervoeren over de kronkelende rivier Great Stour, dat kan uiteraard ook. Om het pittoreske plaatje compleet te maken kan je je hier laten 'punteren' door een van de vele 'roeibootkapiteins die om je aandacht vragen. Deze studenten vertellen met veel lol en humor over de rijke geschiedenis van deze stad. Na onze gezamenlijk avondmaaltijd in een gezellige pub rijden we terug naar ons hotel aan de zuidkust van Engeland.

Dag 2: Zuid-Engeland (ca. 180 km)

Vandaag hebben we een prachtige tocht op het programma staan. Voordat we ons mogen verheugen op de veelal groene landschappen, maken we eerst een (korte) wandeling over de witte krijtheuvels waar de omgeving van Dover zo om bekend is. Vanaf deze hoogte, pal naast het pittoreske Dover Castle, heb je een mooi uitzicht over de landingsplaatsen van de veerboten. Door zijn vooruitgeschoven positie tegenover het continent is deze regio het toneel geweest van talrijke historische gebeurtenissen.

De wereldberoemde tuinen van Sissinghurst Castle vormen onze volgende stop. Kenmerkend voor deze bijzondere tuin is dat deze bestaat uit meerdere tuinen met elk zijn eigen stijl. Deze kleine ‘tuinkamers’, variërend van de rozentuin tot de kruidentuin, zijn stuk voor stuk zeer bijzonder. Onze favoriet is de intieme 'Witte Griekse Delos tuin' met mooie combinaties van wit, grijs en groen. Ook de kleinschalige Cottage Garden met zijn warme tinten van rood, oranje en geel is zeer bijzonder. Omdat elke kamer in een ander jaargetijde bloeit wordt deze tuin al sinds 1938 het hele jaar door goed bezocht.

Iets westelijker ligt een meer onbekende parel: Scotney Castle. Het landgoed omvat 780 hectare bos, hoptuinen en een park dat op de monumentenlijst staat. Ook de ommuurde tuin is een plaatje evenals het schitterende huis dat we eveneens kunnen bezichtigen. Zelfs de ruïne er is een van de categorie om in te lijsten. Hierna rijden we via een mooie route westwaarts, waar we onze tweede nacht op Engels grondgebied doorbrengen.

Dag 3: Naar kathedraalstad Wells (ca. 140 km)

Een mooie route leidt ons door het zuiden van Engeland naar Shaftesbury, waarschijnlijk de oudste nederzetting van Engeland. Het nog geen 4.000 zielen tellende stadje ligt op een groene rug van zandsteen van meer dan 200 m hoogte. Veel van de promotionele foto’s die je van Engeland in de media ziet, zijn hier gemaakt. We maken een korte wandeling over de Gold Hill, een stijl afdalend pittoresk kasseien straatje met aan de ene kant oude cottages en aan de andere kant een middeleeuwse muur.

Onze volgende stop zijn de klassieke landschapstuinen van Stourhead. Bijna 300 jaar geleden werd hier het plaatselijke landgoed onder handen genomen met het ‘simpele principe’ dat je tijdens een wandeling door de tuinen nooit tweemaal hetzelfde gezien mocht worden. Architect Hoare liet zich voor zijn 'driedimensionale schilderij' inspireren door Italiaanse en Franse schilders. Ons inziens is dit een van de meest bijzondere tuinen van Engeland door zijn grillige en romantische stijl, ondanks zijn 18de eeuwse neptempels. Een wandeling van 1,5 km rond het meer voert langs al de bezienswaardigheden. Ook bijzonder zijn de schilderachtige cottages bij de ingang van het domein. Het imponerende landhuis zelf verdient eveneens een bezoek.

Iets westelijker ligt Glastonbury, een stadje van nog geen 9.000 inwoners, en bij velen beter bekend als het eiland Avalon uit de legende van koning Arthur. De indrukwekkende ruïne van het gelijknamige klooster is een stille getuige van de plaats waar de geschiedenis van het christendom in Engeland begon. Volgens de legende zouden koning Arthur en koningin Guinevere ook in Glastonbury begraven liggen. Deze met mythen en sagen doorkloven stad is nog altijd een populair pelgrimsoord met een flinke dosis Harry Potter-gehalte.

De echte bezienswaardigheid hier is ons inziens toch een heel ander geschenk van Moeder Natuur. De 160 meter hoge heuvel ('Tor'), die na een korte, maar heftige beklimming weidse uitzichten biedt over de prachtige omgeving. Wie nog wat geneeskrachtig elixer nodig heeft, aan de voet van de heuvel ligt al ruim 800 jaar de 'Chalice Well of Blood Spring'. Hier zou volgens de legende ook ergens de heilige graal verborgen liggen. Vanavond slapen we in (de omgeving van) het pittoreske Wells.

Dag 4: Naar Bath (ca. 110 km)

We starten deze dag met een bezoek aan het prachtige centrum van Wells (11.000 inwoners), de kleinste en -naar onze bescheiden mening – de meest perfecte kathedraalstad van Engeland. Mooi, verheven en triomfantelijk! De met 356 (!) beelden versierde kathedraal uit 1180 is het onbetwiste hoogtepunt van deze voormalige wol nijverheidsstad. Ook heb je de tijd om de fotogenieke terrashuizen en het ernaast gelegen bisschoppelijk paleis te bezoeken.

Rond lunchtijd arriveren we in Bath, waar je vervolgens tot aan het avondeten een vrije middag hebt. Aan weerszijden van de rivier Avon, in een kom tussen glooiende heuvels, lag het Romeinse kuuroord 'Aquae Sulis'. Tegenwoordig kennen wij de stad beter als het elegante Bath, dat dankzij de 43 mineralen in het warme bronwater bij uitstek de plek was voor de behandeling van reumatische ziekten ene andere kwalen. Het Romeinse badhuis zelf mag dan niet meer in functie zijn, uiteraard zijn er genoeg andere plekken waar je je kan laten verwennen met het 46 graden warme water.  Deze stad werd overigens als eerste Engelse plaats (van de in totaal 18 Engelse noteringen) in zijn geheel opgenomen door Unesco op de prestigieuze lijst van World Heritage Sites.

Vele elegante huizen en classisistische pleinen werden in de 18de eeuw aangelegd toen de stad het modieuze middelpunt voor de grote wereld was. Toppunt van deze stijl is Royal Crescent dat magnifiek is aangelegd in de vorm van een halvemaan, 30 villa’s lang! Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Bath Abbey, de Romeinse tempel, Guidhall en nog een handvol andere historische gebouwen. Ook qua musea zal je je in deze stad geen moment vervelen, onze aanbevelingen zijn het Fashion Museum en het Jane Austen Centre van de welbekende schrijfster. Wie houdt van winkelen komt hier helemaal aan zijn trekken. Kleding, schilderijen, aardewerk en andere ambachtelijke artikelen zijn te koop in de vele attractieve winkels in de eveneens pittoreske straten. We sluiten de dag af met een betaalbare en smaakvolle hap in een van de gezellige pubs en begeven ons naar de landelijke omgeving van Bath, waar we een avond verblijven in een rustiek gelegen plattelandshotel.

Dag 5: Naar Oxford (ca. 110 km)

Vanuit Bath is het slechts een kort ritje naar de grootste en meest bijzondere stenenformatie van Engeland: Avebury. Wellicht een stuk minder bekend dan het nabij gelegen Stonehenge, maar wat ons betreft vele malen indrukwekkender. In vergelijking met de dorpskerk van Stonehenge is de megalitische tempel van Avebury een kathedraal. Avebury en Stonehenge vormen gezamenlijk de belangrijkste tekenen van menselijke beschaving in prehistorisch Engeland & ter wereld. Ook kan je hier nog de reuzenstenen van dichtbij bewonderen, zonder duizenden opdringerige toeristen om je heen. 

Midden-Engeland mag dan geen spectaculaire bergen of mooie stranden hebben, maar hier liggen wel oneindige, golvende akkers van vruchtbare landbouwgrond, slingerende landweggetjes, fotogenieke dorpjes die afgewisseld worden met talrijke kleine marktsteden. Dit is het Engeland dat je kent uit televisieseries en kostuumdrama's. De golvende Cotswolds-heuvels bezitten nog steeds die typisch poëtische schoonheid van een rivierlandschap dat zo vredig aandoet. En ook hier bracht de wol weer een grote welvaart. 

Twaalf km buiten Oxford ligt Blenheim Palace in het charmante dorp Woodstock. Het uit 1722 daterende barokke paleis in Italiaanse stijl wordt omgeven door een Engelse landschapstuin. Winston Churchill werd geboren in dit monumentale barokke fantasie-gebouw. De grootste attractie van dit rijke, pronkerige, pompeuze gebouw bestaat uit beelden, tapijten, schilderijen en patserige meubels die nog steeds de vergulde staatsieruimtes en Long Library vullen. De indrukwekkende expositie over het leven van Churchill mag je absoluut niet missen. In het glooiende park ligt een meer en doolhof. Ook het nabij gelegen graf van Engeland's grootste staatsman (en zijn Amerikaanse vrouw) kan je bezoeken. In (of nabij) Oxford, de oudste en grootste universiteitsstad van het land, brengen we de nacht door. 

Dag 6: Naar Stratford-upon-Avon (ca. 90 km)

In de ochtend maken we een interessante stadswandeling door het belangrijkste intellectuele centrum van de wereld: Oxford. Van de bijna 120.000 inwoners is ruim een tiende ingeschreven als student aan een van de 39 universiteitscolleges. Het oerconservatieve Oxford is een heerlijke stad om in rond te slenteren. Je reisleider kent de leukste straatjes, pleinen en colleges. In het nabij gelegen Rousham staat een prachtig huis uit 1635 (dat we overigens links laten liggen), maar de ommuurde tuin is de grote attractie hier. Dit is een van de weinige tuinen in Engeland die weinig is veranderd sinds de aanleg in de 18de eeuw.

Ondanks dat de geboorteplaats (en sterfplaats) van dichter, acteur en toneelschrijver William Shakespeare (1564-1616) tegenwoordig erg druk met toeristen kan zijn, is het 23.000 zielen tellende Stratford-upon-Avon nog steeds een prachtige plek om te bezoeken. Vijf panden worden aan dit creatieve genie gelinkt, waaronder het interessante Shakespeare’s Birthplace en Hall’s Croft. Ook de Shakespeare Tree Garden is een aanrader, hier zijn alle bomen geplant die voorkomen in de meer dan 40 stukken die deze literaire grootheid schreef. Iets buiten het kleine stadje ligt de sfeervolle cottage van Anne Hathaway, Shakespeare’s vrouw. De fotogenieke tuin en het charmante huis met strodak en rustiek meubilair is het uitje meer dan waard. Deze nacht brengen we door in de landelijke omgeving van Stratford-upon-Avon.

Dag 7: Naar West-Wales (ca. 240 km)

Vanuit Stratford-upon-Avon is het een prachtige, lange rit naar Wales. Het grensgebied van beide landen herbergt indrukwekkende landschappen. In Blaenavon, een World Heritage Site, maken we onze eerste langere stop van vandaag. Het is amper te geloven dat dit nog niet zo heel lang geleden het centrum was van een bloeiende mijnbouwindustrie, zowel voor steenkool als ijzererts. Bijna drie eeuwen lang was het hier een gekkenhuis, voornamelijk door de industriële revolutie. Anno nu is Blaenavon de perfecte plek voor eenieder die meer dan gemiddelde interesse heeft in de hoogtijdagen (en de periode daarna) van de industriële revolutie. Wie wil kan zelfs afdalen in een heuse mijnschacht en de ondergrondse wereld ontdekken.

Een prachtige route door het Brecon Beacons NP leidt ons door het golvende landschap van de vier gebergten die tezamen de Beacons vormen. Aan de horizon zien we de contouren van de hoogste berg, Pen-y-Fan (886 m), maar wij focussen ons op de de Botanische Tuin van Wales. Onze tweede, wat langere stop, is een bezoek aan een moderne 'Ark van Noah'. Een bezoek aan de grootste botanische tuin op Brits grondgebied is een onvergetelijke ervaring. Vooral de mega-grote glazen koepel met een zondvloed aan exotische planten is een van de bonussen tijdens deze reis. Nabij de grillige kustlijn van Pembrokeshire brengen we twee nachten op Welsh grondgebied door.

Dag 8: Pembrokeshire Kustlijn (100 km)

Vandaag heb je een volledig vrije dag, maar de reisleider neemt geïnteresseerden mee voor een bezoek aan de indrukwekkende Pembrokeshire kustlijn. Zo brengen we onder meer een bezoek aan het pittoreske Tenby, het kleinste stadje van Wales waar in St. Davids de magnifieke kathedraal met zijn houten plafond een onbetwiste publiekstrekker is. Verschillende wandelingen zijn mogelijk in deze fraaie kustlijn. Als er nog tijd over is, rijden we iets noordelijker waar we ons mogen vergapen aan de 4.500 jaar oude Pentre Ifan, de plaatselijke variant van onze hunebedden.

Dag 9: Naar Noord-Wales (ca. 200 km)

Vandaag maken we de lange doorsteek van Pembrokeshire Coast NP naar de prachtige streek rondom Snowdonia NP. Nergens anders ter wereld vind je zoveel kleuren groen als hier! Op het rustige binnenland zijn de wegen smaller, soms slechts drie schapen breed. Ook de uitzichten worden weidser en de geur en smaak van 'Typisch Wales' neemt na elke bocht toe. Onze route gaat verder noordwaarts waar we een spectaculaire rit rijden door de Berwyn Mountains. Aan het eind van de dag overnachten we op een sfeervolle bestemming in Noord-Wales, meestal onder de rook van Snowdonia, het grootste nationale park van Wales.

Dag 10: Naar Noord-Wales (ca. 80 km) 

Onze een-na-laatste dag op het grondgebied van Wales is onze kortste rijdag van deze reis en is er een om in te lijsten. Aan het begin van de dag doorkruisen we de uitlopers van het Snowdonia NP. Bij helder weer zien we de hoogste berg (Snowdon, 1085 m) van Engeland en Wales en een korte wandeling nabij Betws-Y-Coed leidt je naar een van de mooiste watervallen van deze streek.

De prachtige Bodnant Gardens zijn (volgens kenners) de mooiste tuinen van Wales. Het uitgestrekte terrein herbergt fonteinen, rosarium, prachtige azalea- en magnoliastruiken en een formidabele rotstuin. Een korte rit noordelijker bezoeken we het fotogenieke plaatsje Conwy. Het gelijknamige kasteel is een van de drie Unesco sites op het grondgebied van Wales. De grote aantrekkingskracht van dit ommuurde stadje, prachtig gelegen aan zee, mag dan het fraai gelegen kasteel zijn, ook de haven, het historische centrum en de prachtige stadsmuren zijn een wandeling waard.

We sluiten deze relaxte dag af in de grootste Victoriaanse badplaats van Wales, Llandudno. Deze deftige badplaats heeft een pier, zandstranden en alle gebruikelijke faciliteiten van een badplaats, maar dan met een smaakvolle indruk. Waar badplaatsen in andere landen aan populariteit inboeten, verloederen of zelfs geheel verdwijnen, is in Wales en Engeland de badplaats nog altijd een belangrijk instituut. ‘A day at the seaside’ is een begrip en staat voor het halen van een frisse neus en een duik in zee. Ook hier kennen we een heerlijk adresje voor Fish & Chips. Ook de nabijgelegen Great Orme, een drie kilometer lange kalkstenen bult die zich uitstrekt in de Ierse Zee, is een wandeling waard. Mocht een beklimming van deze 207 meter hoge puist te zwaar voor je zijn, de top kan je ook bereiken via een makkelijk ritje met de tram en kabelbaan. Of verken aan de voet van deze 'berg' de Happy Valley Gardens. 

Dag 11: Naar Peak District (ca. 140 km)

Vanuit Llandudno rijden we een prachtige route en na een dik uur rijden arriveren we bij het derde en laatste World Heritage Site van Wales. Het Pontcysyllte-aquaduct wordt ook wel het 'wonder van techniek'  genomen. Deze in 1805 afgewerkte kanaalbrug is het hoogste en langste aquaduct van het Verenigd Koninkrijk.  

Terug in Engeland rijden we naar Chester, een stad met 80.000 inwoners, onder de rook van Liverpool. In de tijd van de Romeinse overheersing was dit het grootste Romeinse fort op Brits grondgebied. Restanten van de Romeinen zijn op vele plekken nog zichtbaar, maar niets is leuker dan een wandeling te maken over de indrukwekkende muur die als een drie kilometer dikke schil om de oude stad heen ligt. Mede daardoor is het een van de aantrekkelijkste steden van Engeland. Ook het excellente Grosvenor Museum is een aanrader, waar de rijke historie van deze stad belicht wordt. De kathedraal en de Rows, pittoreske winkelgalerijen in eeuwenoude vakwerkhuizen, mag je eigenlijk ook niet gemist hebben.

Na ons bezoek aan Chester rijden we in de late namiddag richting het oudste beschermde natuurgebied van het land: het Peak District National Park. Deze fraaie streek van ruige, hoog oprijzende heuvels strekt zich uit binnen de vierhoek van vier grote omliggende industriesteden (Manchester, Sheffield, Derby en Stoke-on-Trent). Nabij de westelijke toegangspoort van het park verblijven we twee nachten (of in de directe omgeving), zodat we morgen volop de tijd hebben om op een relaxed manier het Peak District NP te verkennen. 

Dag 12: Vrije dag Peak District (ca. 80 km)

Tezamen mogen deze vier stedelijke conglomeraties bijna 20 miljoen mensen herbergen, het zeer uitgestrekte Peak District daarentegen telt slechts 50.000 bewoners. Na Mt. Fuiji in Japan is dit zelfs het tweede meest bezochte NP ter wereld! Toch zijn er nog volop rustige plekken te vinden. Wie wil kan vandaag een dag relaxen bij het hotel, liefhebbers van avontuur mogen mee op een prachtige rondrit door het park, waarbij we de keuze hebben om een stukje te wandelen en/of een stukje te fietsen, al dan niet over het traject van een voormalige spoorlijn.

Waar het noordelijk deel (Dark Peak) van het Peak District grotendeels bestaat uit woeste, met heide begroeide veengronden, zo verschillend is het zuidelijke (White Peak) gedeelte dat wij bezoeken. Diepe ravijnen snijden zich tussen de heuvels door waar steile kalksteenwanden omhoog rijzen. 

Het Chatsworth House is een van de meest pompeuze paleizen van het land met een nog indrukwekkender aangelegd landschap erom heen. Eveneens brengen we vandaag ook een bezoek aan het sfeervolle stadje Buxton, dat net als Bath een kuuroord is, maar dan van een kleinere orde. Wat ze gemeen hebben is dat je wederom kunt genieten van de heerlijke warmwaterbronnen. Of geniet van de Pavillion Gardens in het fraai aangelegde centrale park, de grootse architectuur van de historische panden. Aan het eind van de dag keren we terug naar ons hotel.

Dag 13: Cambridge & Veerboot (ca. 200 km)

Vandaag is Cambridge, de een na oudste universiteitsstad van het land (alleen Oxford is ouder), ons hoofddoel. Aangezien de veerboot pas laat in de avond vertrekt, hebben we meer dan een halve dag de tijd om het mooie Cambridge te bekijken! De dromerige, maar zeer sfeervolle colleges, de honingkleurige torens en de pittoreske kloostergangen geven deze stad van bijna 90.000 inwoners een tijdloze rust.

Deze idyllische, stille universiteitsstad ademt veel meer een middeleeuwse sfeer uit dan het jachtige, hectische Oxford, de eeuwige rivaal van Cambridge. De beste manier om de sfeer van de ‘colleges’ op je te laten inwerken is gewoon rond te flaneren door nauwe straatjes en over sierlijke binnenhoven. Ook het uitzicht vanaf de ‘Backs’, het stuk van de rivier de Cam dat achter enkele van de universiteitsgebouwen loopt, verveelt ook nooit. De meeste van de 29 colleges, die in opzet en traditie weinig zijn veranderd sinds ze in de middeleeuwen werden gesticht, kan je alleen bezoeken met een Guided Tour.  

Cultuurliefhebbers mogen zich verheugen op een van de zes gratis musea, het Fitzwilliam Museum is een van onze favorieten. Een van de grootste attracties van Cambridge is de rivier Cam, waar attractieve grasvelden en tuinen aan grenzen. Wie de rivier wil bevaren kan een punts, kano of roeiboot boeken voor een tochtje langs de ‘Backs’, al leent de Cam zich ook perfect voor een ontspannen wandeling. Ook de fraaie botanische tuin is een Must Sue.

Aan het begin van de avond verlaten we Cambridge en rijden via een fraaie route oostwaarts. Rond 20:30 uur arriveren we in de haven van Harwich. Aan boord zijn drie gezellige bars en deel je met twee personen (op indeling) een coupe, behalve diegenen die een extra toeslag (let op: dit bedrag is niet inbegrepen in de eenpersoonstoeslag van de reis) van € 60 hebben betaald voor een 1-persoons kamer.

Dag 14: Nederland

Na een heerlijke nachtcruise arriveer je vroeg in de ochtend (08:00 uur) in Hoek van Holland en rijden we - weer aan de rechterzijde van de weg - naar het station van Den Bosch, waarvandaan je makkelijk de trein kan nemen naar alle uithoeken van Nederland. Diegenen die hun auto gratis geparkeerd hebben bij het kantoor van Grensloos Genieten zullen uiteraard daar worden afgezet. Wij zijn er 100% van overtuigd dat je tegen deze tijd net zo veel hebt genoten van deze enerverende reis als wij elke keer weer doen.