HOME » DOWNLOAD TEKST ZUIDELIJK-AFRIKA VOOR PRINTER

ZUIDELIJK-AFRIKA - COMPLEET DAGPROGRAMMA (21 of 15 dagen)

Deze 21-daagse rondreis neemt je mee naar de meest unieke plekken van zuidelijk Afrika. Ontdek de vele charmes van dit fascinerende continent in slechts drie landen, want zowel Zimbabwe, Botswana als Zuid-Afrika tonen een verrassende rijkdom aan flora en fauna. Ervaar het ultieme ‘Afrika gevoel’ tijdens deze gevarieerde drielanden safaritocht. Ook de ongekende gastvrijheid van de lokale bevolking zal je nog lang bij blijven. Als bonus bezoeken we maar liefst zeven wereldberoemde wildparken waar je gaat genieten van de vele soorten dieren in imposante landschappen.

Met ons eigen vervoer rijden we bijna 4.000 kilometer door het mooiste gedeelte van Afrika, waarbij we onderweg onder meer prachtige parken als Matobo, Chobe en Okavango Delta en bezoeken. Uiteraard mag je je ook vergapen aan het grootste natuurfenomeen van Afrika: de Victoria watervallen. Waar we ook bijzonder trots op zijn als Grensloos Genieten, zijn de vele sfeervolle plekken waar je overnacht. Nergens anders ter wereld heb je zo’n boeiende mix van landschappen, geuren, geluiden, luchten en dierenwereld.

Deze gegarandeerde reis heeft momenteel nog vier plaatsen beschikbaar voor de reis van 28 juli 2020.

Inbegrepen:

 • Vlucht (en alle vluchttoeslagen) tot een waarde van € 750, evt. meerprijzen worden vooraf telefonisch besproken
 • Vervoer gehele reis
 • Bezoek aan lokale markt
 • Nederlandstalige reisleiding
 • Alle overnachtingen (hotel/lodge/bungalow/tented camps) met ontbijt
 • Excursies volgens programma
 • Handbagage

Niet-inbegrepen:

 • Alle overige maaltijden & drankjes
 • Ruimbagage (deze is bij te boeken voor een tarief tussen € 40 en € 80 per koffer, afhankelijk van de airline)
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50) en reserveringskosten (€ 19,50 per boeking)
 • Fooienpot (€ 50 p.p voor de gehele reis)
 • Alle optionele excursies
 • Lokale gidsen
 • Entree bij alle musea
 • Entreegelden zeven nationale parken, gamedrive (indien het niet gedaan mag worden door Grensloos Genieten) en excursies ter plekke:

Zie verder: www.grensloosgenieten.nl

Min.max.aantal deelnemers:4/10.

----------------------------------------Dagschema:-------------------------------------

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Laat in de middag vlieg je vanuit Amsterdam –als het even mogelijk is qua beschikbare vluchten- rechtstreeks naar Johannesburg met de KLM. Soms echter hebben we een vlucht (met een korte tussenstop) via Parijs. De volgende ochtend arriveer je in elk geval uitgerust (door het ontbreken van tijdsverschil, alleen in de winter is er een uur verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika) op OR Tambo, op de internationale luchthaven van de grootste stad van Zuid-Afrika.

Dag 2 : Bela-Bela (Zuid-Afrika)

Nadat we op de luchthaven alle formaliteiten afgehandeld hebben en genoeg randen (het lokale geld) ingeslagen hebben, reizen we ruim 170 kilometer naar het noorden. Bij Bela-Bela genieten we van een welverdiende overnachting, maar niet voordat we de minerale bronnen in de moerasachtige omgeving van Bela-Bela (vrij vertaald in de Tswana-Stam taal betekent dit ’kokend water’) met een constante temperatuur van 52 graden hebben verkend. Niet alleen reumapatiënten kunnen hier genieten van de weldadige eigenschappen van deze natuurlijke bronnen. Per uur produceren deze maar liefst 22.000 liter water dat wordt gepompt in de thermo-baden en jacuzzi’s van de vele hotels die deze streek telt. Wie op zoek is naar Afrikaanse kunst kan hier zich helemaal vergalopperen aan de talrijke standjes met een keur aan handgemaakte regionale producten. Het plaatselijke apenopvangcentrum is tevens een mooie (optionele) plek om te bezoeken. Vooral het voeden van de kleintjes met een melkfles blijft een bijzondere ervaring. Een klein uur buiten het dorp ligt een andere optionele excursie: De Wildt Shingwedzi Cheetah Ranch, waar verwaarloosde cheeta's en wilde honden worden klaar gestoomd om weer terug gezet te worden in de vrije natuur. 

Dag 3 & 4: Mapungubwe NP(Zuid-Afrika)

Vandaag is het kilometers vreten en net voor de grensovergang van Beitbridge bij Zimbabwe, waar de machtige Limpoporivier de scheidslijn vormt tussen de de beide landen, rijden we verder naar een van de minst bekende, maar zeker niet het minst mooie, nationale parken van Zuid-Afrika. Mapungubwe NP (‘heuvel van de jakhalzen’) is een park waar je prachtige natuur vindt, heel veel wildlife ziet en waar je een belangrijk archeologisch gebied kunt bezoeken. Het park is heel afwisselend qua landschappen, het staat dan ook niet voor niets sinds 2003 op de lijst van World Heritage Sites. De grote variatie aan bomen staat garant voor een nog grotere variatie aan dieren. Leeuwen, cheeta’s en luipaarden mogen er dan zeldzaam zijn, alle andere bekende diersoorten komen hier in grote hoeveelheden voor.

Vogelliefhebbers komen hier eveneens volledig aan hun trekken met ruim 400 (!) vogelsoorten. Ook zijn er diverse reptielen, waaronder de python en de snelste en langste slang van Afrika, de zeer giftige Black Mamba. Een beet van dit drie meter lange beest wordt dan ook toepasselijk de 'Kiss of Death' genoemd. Deze beesten zijn echter zeer schuw en zolang je ze niet bewust gaat zoeken is de kans zeer gering dat je ze ooit zult zien -en dus gebeten zult worden. Bij de waterpoelen heb je grote kans krokodillen en nijlpaarden te zien. Wie genoeg energie heeft kan de bomentocht tour doen. En de onbetwiste reden dat deze plek steeds populairder wordt is de ‘confluence’. Een heus drielandenpunt met uitzicht over het punt waar de Shashe en Limpopo rivieren samenkomen.  

Ook een bezoek aan Mapungubwe Archeological Site en de San Rock Art sites zijn reden genoeg om deze plek te bezoeken. In 1932 ontdekten archeologen een onbekend graf waarin veel goud lag en voorwerpen van klei en ivoor, gouden ornamenten, juwelen, kookpotten, drinkbekers, resten aardewerk en glazen sieraden. Deze prehistorische voorwerpen geven een duidelijk beeld hoe deze mensen in de 8e en 9e eeuw geleefd hebben. Helaas zul je naar een museum in Pretoria moeten reizen om deze artefacten zelf te zien. Naast deze opgravingen zijn er ook ruïnes, San Rock Paintings, diverse gravures en heel opvallend, fossiele voetafdrukken en skelet restanten van de dinosaurus (65 miljoen jaar geleden uitgestorven).

Dag 5: Naar Lake Kyle (Zimbabwe)

Vandaag verlaten we Zuid-Afrika voor de komende veertien dagen en ons avontuur gaat verder in Zimbabwe, het land van voormalig dictator Robert Gabriel Mugabe. Ruim 30 jaar regeerde deze brute leider met ijzeren vuist over het land, het voormalige Rhodesië. Gelukkig gaat het sinds zijn gedwongen aftreden in 2017 weer iets beter met het zwaar geruïneerde land. Na een lange rit overnachten we op dag 5 in de nabijheid van Lake Mutirikwe (voorheen Lake Kyle), waar we de volgende dag de ruine van Groot-Zimbabwe bezoeken.

Behalve inspirator voor de naam van het land is dit het onbetwiste nationale monument van Zimbabwe en de grootste stenen stad die ooit ten zuiden van de Sahara is gebouwd. De indrukwekkende ruines zijn de overblijfselen van het machtige Monomotopa-rijk dat van de 11e tot de 15e eeuw op zijn hoogtepunt was. Deze stad strekte zich uit over een gebied van 7km2 en heeft waarschijnlijk destijds een kleine 20.000 mensen geherbergd. Vooral de 5 meter hoge muren (met uitschieters naar 11 meter) en de stenen beelden van vogels spreken veel bezekers tot de verbeelding. Het is verstandig om ter plekke een lokale gids te huren die ons op alle details en verhalen wijst.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GREAT ZIMBABWE RUINS                                                                              MATOBO NATIONAL PARK

Dag 6 & 7: Naar Rhodes Matopos NP (Zimbabwe)

Iets ten zuiden van Bulawayo, de tweede grootste stad van het land, ligt het prachtige Matobo NP, het oudste park van Zimbabwe. Maar voordat we het park bezoeken, verkennen we eerst deze stad van bijna een miljoen mensen. Drie musea springen eruit. In het centrum van de stad laat het Spoorwegmuseum oude tijden herleven. De collectie mag dan ietwat gedateerd en verwaarloosd zijn, de enthousiaste gidsen vertellen je alles over deze stoffige relikwieën van een vervlogen tijdperk. Het is een prachtige manier om de rijke historie van het treinverkeer in Zimbabwe te ervaren, helaas rijden op ons traject naar Vic Falls momenteel alleen nog goederentreinen. 

Het Nationaal Historisch Museum is een andere publiekstrekker van de stad. Zonder je een moment te vervelen kan je hier makkelijk een dagdeel doorbrengen. De collectie begint in de prehistorie en geeft deskundige uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van het land Zimbabwe. Ook de National Gallery is een indrukwekkend museum dat gehuisvest zit in een van de mooist overgebleven gebouwen uit de tijd van de kolonisatie. En als de wisselende kunstvoorstelling niet jouw smaak herbergt, is het nog altijd leuk om met de plaatselijke kunstenaars een praatje te maken die op de centrale binnenplaats hun open ateliers hebben. Ook het verstopte cafeetje is een prima plek om al relaxend te genieten van de kunstzinnige kant van Afrika.

Matobo zelf beslaat een gebied van 3100 km2 groot (waarvan grofweg een tiende is ingericht als NP) dat voornamelijk bestaat uit meanderende rivieren, beboste valleien en granieten kopjes, die vermoedelijk meer dan 2 biljoen jaar oud zijn. De zogenaamde ‘Moeder en kind’ is het onbetwiste fotografische hoogtepunt met balancerende stenen. De hoogste berg is hier 1549 meter hoog, met aan zijn ‘voeten’ een park dat letterlijk uit zijn voegen barst van de vele diersoorten. Ook de meer dan 200 bomensoorten maken van Matobo een unieke plek, waar vooral de zwarte adelaar zich prettig bij voelt. Uiteraard rijden we kriskras door het park op zoek naar wild, maar dit is tevens een van de beste plekken in de wereld om al (optioneel) wandelend neushoorns te ontdekken, uiteraard onder begeleiding van een lokale gids.Daarnaast kan je hier ook nog eens prachtige rotstekeningen van de San vinden, die hier meer dan 2.000 jaar geleden leefden. Met meer dan 3.000 (!) geregistreerde plekken kom je tijd genoeg om deze te bezoeken. Twee nachten verblijven we in deze schitterende omgeving.

Dag 8 & 9: Naar Hwange NP (Zimbabwe)

Na het ontbijt overbruggen we de 440 km lange rit naar Hwange NP, het grootste park van Zimbabwe, waar we twee nachten zullen verblijven. Onze tweede dag hier staat in het teken van het 15.000 km2 grote NP, dat we rijdend overdag zullen ontdekken, al is dit ook een van de betere plekken om ‘s avonds (optioneel) op pad te gaan. Dan ontdek je namelijk de wereld van katachtigen als de civet, genet en luipaarden. Ook stekelvarkens zijn dan vaak actief. Omdat water erg schaars is in dit gebied, is het in het droge seizoen vrij makkelijk om dieren te zien bij de openbare drinkplaatsen. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HWANGE NP                                                                                                      VICTORIA FALLS

Dag 10 & 11: Victoria watervallen (Zimbabwe)

Het spectaculairste natuurfenomeen van het Afrikaanse continent, de Victoria falls, is onze volgende bestemming. De naam wordt door velen liefkozend afgekort tot Vic Falls. De komende twee nachten verblijf je in een comfortabel onderkomen, maar waarschijnlijk ben je veel te druk om de onbeschrijflijke schoonheid van deze bijzondere locatie in je op te nemen. Over een breedte van zo’n twee kilometer stort de Zambezirivier zich in een diepe kloof en vormt zo Afrika’s machtigste waterval. De Vic Falls mogen dan overigens niet de hoogste of breedste watervallen ter wereld zijn, het mag wel de eervolle titel opspelden van de grootste waterval ter wereld. Een keer in je leven moet je genoten hebben van het oorverdovende geluid dat je al van verre afstand hoort. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunja, ‘de rook die dondert’.

Een aantal uitkijkpunten geven je een fantastisch uitzicht op dit waterspektakel. Het behoort dan ook tot een van de Zeven Natuurwonderen ter Aarde. Op deze bijzondere locatie kan je twee dagen genieten van de kracht van Moeder Natuur, maar ook kan je hier een keur van adrenenaline-activiteiten boeken. Wat te denken van een van de meest spannende raftingtochten ter wereld? Of spring je liever van de brug –die Zimbabwe met Zambia verbindt- 130 meter naar beneden, slechts bungelend aan een bungyjump koord? ‘s Werelds een na hoogste bungeejump is overigens gratis als je naakt naar beneden springt… Wie wat minder adrenalinekick nodig heeft om te genieten, kan zich opgeven voor een van de vele boottochten. Onze favoriet is die waar je kan genieten van de romantische zonsondergang en tegelijkertijd vele dieren aan de waterkant ziet. Of stap aan boord van een helicopter en beleef de Vic Falls op een andere bijzondere manier.

Dag 12: Kasane (Chobe NP, Botswana)

Vandaag rijden we ons derde land, Botswana, binnen en het kleine dorpje Kasane vormt vandaag ons reisdoel. Dit slaperige stadje -op dik twee uur rijden gelegen van de grens met Zimbabwe en op en steenworp afstand van Namibië- verdient voornamelijk zijn geld met het binnenhalen van toeristen die komen genieten van het nabijgelegen Chobe National Park en de kronkelende Chobe rivier. Kijk overigens niet raar op als je onderweg de weg bezaaid ziet liggen met olifantenpoep, dit omdat de parken in dit gedeelte van Afrika niet omheind zijn. De uitwerpselen van de olifanten zijn overigens een ideale voedingsbodem voor je eigen tuintje thuis. Een lege chips zak fungeert prima als bewaarzak! Ook in Chobe kan je weer genieten van diverse boottochten, variërend van enkele uren of een complete dagtocht. Omdat het landschap hier een beetje verwant is aan de Okavango delta, kan je hier ook makkelijk ronddwalen tussen de Baobab's en zwemmende leeuwen, die vaak eventjes de overstap maken naar de overkant van de Chobe rivier waar de grazende koeien een welkome afwisseling vormen van hun dagelijkse dieet van zebra's, antilopen, wildebeest en buffels. Met onze eigen auto maken we hier twee (optionele) game drives, een vandaag en een morgenochtend.

In Chobe NP komen vrijwel elke dag buffels, kudu, nijlpaarden, giraffe en vele soorten antilopen hun dorst lessen bij de rivier en de andere waterrijke plekken. Vooral de dikhuiden zijn hier in enorme getalen aanwezig, want maar liefst 20.000 olifanten houden zich op binnen de parkgrenzen, wat Chobe maakt tot het park met de grootste olifantendichtheid ter wereld. Vogelliefhebbers komen hier eveneens aan hun trekken, aangezien dit een van de betere broed- en fouragerende plaatsen van zuidelijk Afrika. Vooral de kleurrijke kingfishers laten zich hier graag zien. Het park herbergt ruim 160 andere zoogdiersoorten. Daarom zal het je niet verbazen dat National Geographic hier vele prachtige natuurfilms gemaakt heeft, want dit gebied is namelijk een van de meest fotogenieke gebieden ter wereld. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chobe NP                                                                                                           Makgadikgadi Pans NP

Dag 13 : Nata (Botswana)
Voordat we de 300 kilometer richting het zuidelijker gelegen Nata overbruggen, maken we eerst nog een mooie game drive in Chobe. En wie nog niet genoeg dieren gezien heeft, kan in Kasane ook de plaatselijke krokodillenboerderij of de Caracal World of Wildlife bezoeken. Dit is een van de beste plaatsen in Afrika om slangen, kameleons, apen en ander klein wild te zien. Een heuse 'Achter de schermen tour' neemt je zelfs mee de kooien en verblijven in, waar je nog meer te weten komt over deze niet alledaagse diersoorten. Net voor en rondom Nata zijn een aantal prachtige onderkomens waar we al relaxend kunnen nagenieten van deze wederom bijzondere reisdag. Afhankelijk van welke mooie locatie we kunnen vinden, blijven we hier een (dag 12) of twee nachten dag 13 & 14).
Dag 14:  Nata (Makgadikgadi Pans National Park, Botswana)

Van Nata naar de 'ingang' van het Makgadikgadi Pans NP is qua kilometers niet zo heel ver, maar het is te vergelijken met het betreden van een totaal andere wereld. Het groene landschap maakt hier namelijk plaats voor eindeloze dorre en droge vlaktes, waar het wit van het zout overheerst. Water is hier namelijk zo schaars, dat de meeste planten en dieren moeten zien te overleven zonder een druppel regen in acht maanden (!) tijd. Uiteraard hebben de weinige planten en dieren die op de Makgadikgadi Pans - een van de droogste gebieden ter aarde- overleven hun eigen overlevingsmodus gevonden. Het zal je dan ook niet verbazen dat Makgadikgadi in de lokale taal ‘dorstige, droge plaats’ betekent. En al is het gebied de laatste honderden jaren uiteengevallen in verschillende zoutpannen, origineel was het een aaneengesloten gebied ter grootte van Zwitserland.

Na een korte rit arriveren we bij het kampement van Planet Baobab, een van de weinige plekken in zuidelijk Afrika dat een succesvol project heeft neergezet waarvan zowel de eigenaren als de locals profiteren. De ingang van dit bijzondere complex is overigens niet te missen, door het beeld van de reusachtige miereneter bij de entrée. In deze niet-alledaagse lodge met bijzondere architectuur kan je een keur aan (optionele) activiteiten boeken. Als deze inspiratievole plek genoeg rondsels vrij heeft, slapen we hier, anders bij een van de naburige lodges/bungalows.

Een van onze favorieten is de twee uur durende wandeling waarbij een nabijgelegen dorpje en de plaatselijke school worden bezocht. Een traditionele healer laat zien hoe men hier geneeskundige problemen aanpakt. Ook bestaat de mogelijkheid dat je aan tafel schuift bij een familie die hun dagelijkse kost voorschotelt. Een andere mooie wandeling is te maken enkele uren voor zonsondergang waarbij een deskundige gids alles vertelt over de flora en fauna van dit gebied. Ook zal deze het gebruik uitleggen van de spaarzame planten die hier weten te overleven en wat ze er mee doen aan gerechten in de regionale keuken.

Dag 15 & 16 & 17: Maun (Botswana)
In de ochtend rijden we door een desolaat landschap van eindeloze zoutpannen -met her en der waarschijnlijk een verdwaalde struisvogel aan de horizon- naar een van de mooiste natuurgebieden ter wereld: de Okevango-delta. Het gebied is een grote fascinerende mix van land en water, waarbij je met het blote oog haast niet kan waarnemen waar het een begint en het ander eindigt. Een fijn vertakt labyrinth van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van veel soorten dieren. Vanuit Maun -dat zich al sinds mensenheugenis afficheert als 'de startplek van de Okavango' kan je naar eigen gelegenheid (en budget) de komende twee dagen invullen.

De Okavango delta is de laatste jaren namelijk zo schrikbarend duur geworden, dat het vrijwel onmogelijk is dit programma-onderdeel op te nemen in een compleet reisprogramma van Botswana en Zimbabwe. En juist omdat er tientallen bedrijven zijn die georganiseerde trips aanbieden naar de rand of het hart van de delta, is het vrijwel altijd mogelijk om aan te sluiten bij een van de lokale bedrijven die dit soort trips organiseren. Een van de meest geboekte trips is het maken van een half uur durende rondvlucht boven de delta, dit is al vanaf 100 USD per persoon te boeken.

Ook kan je voor een aanzienlijk hoger bedrag -1000 USD per persoon (!)- naar het hart van de delta vliegen en daar een etmaal lang compleet verwend worden in een all-inclusive resort. Twee dagen kan natuurlijk ook, alleen moet je dan wel rekenen op een bedrag van minimaal 2.000 dollar voor dit tweedaagse uitje:) Een stuk goedkoper -maar nog steeds aan de prijzige kant- is het maken van een halve dagtocht of tweedaagse tocht naar de rand van de delta. Wie hiervoor kiest reist met jeeps en een uitgeholde boomstam (mokoro) -het plaatselijke vervoermiddel bij uitstek- naar een natuurcamping in de delta. Dit gaat echter niet al te snel, want de smalle waterwegen zijn rijkelijk begroeid met waterlelies, hyacinten en papyrus die de doorgang bemoeilijken. Voor echte avonturiers is dit het walhalla, want je kampeert in een prachtige natuurlijke omgeving, waarbij een gat in de grond het toilet is. Verdere voorzieningen zijn er niet. Afhankelijk van de grootte van de (samengestelde) groep moet je voor deze excursie nog steeds rond de 500 USD per persoon tellen. 

Wie niets van dit alles wil, kan er ook voor kiezen om gewoon drie dagen tot rust te komen in Maun en omgeving. Reisleider Theo bespreekt vooraf alle wensen,  mogelijkheden en kosten van de excursie mogelijkheden in Maun. Dit doet hij tijdens het boekingsproces van deze reis. Wie niet bij de groep in Maun verblijft gedurende een, twee of alle drie de dagen, krijgt de kosten van het hotel/lodge/bungalow in Maun per ontbrekende dag direct in mindering gebracht op zijn rekening. Zo houden we toch iedereen tevreden en kan men naar eigen wensen/budget deze -helaas exorbitante dure- dagen invullen. Voor de 'achterblijvers' gaat Theo uiteraard op zoek naar leuke daginvullingen in de nabije regio.

Overigens bestaat ook de mogelijkheid om vanuit Maun op eigen kosten terug te vliegen naar Johannesburg (prijs wisselt, maar reken op minimaal € 300), in plaats van de lange rit terug naar de hoofdstad van Zuid-Afrika. Indien dit vooraf en tijdig is gecommuniceerd en we daardoor eventuele kosten voor overnachtingen hebben kunnen besparen, dan zal dit bedrag direct terug gestort worden of in mindering van de rekening gebracht worden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okavango Delta                                                                                                 Marakele NP

Dag 18: Serowe (Botswana)
Vandaag is het een lange rit van 550 kilometer naar Serowe. Daar overnachten we in een comfortabel onderkomen en hebben we hopelijk nog even daglicht om te genieten van de plaatselijke omgeving. Dit gebied heeft een uitstekende infrastructuur, vooral doordat dit gebied bekend staat om zijn vele diamantmijnen. Deze kostbare edelsteen heeft er overigens wel voor gezorgd dat Botswana veel rijker is dan de meeste omliggende landen. Behalve een prachtig neushoorn opvangcentrum heeft deze regio weinig meer attractiefs te bieden.
Dag 19: Marakele NP (Zuid-Afrika)
Na vier uur rijden bereiken we de prachtige omgeving van het ongerepte en wildrijke Marakele NP. Van de 600 (!) nationale parken die Zuid-Afrika telt, is dit een van onze favorieten. Al mag het park dan totaal niet bekend zijn bij het grote publiek, wij weten zeker dat jij een andere mening bent toegedaan na ons bezoek aan dit heuvelachtige gebied. De bewoonde wereld lijkt ver weg in Marakele, het enige geluid dat je hoort is van insecten en de andere dieren. En al vind je hier de complete Big Five en nog honderden andere diersoorten, het is juist de ruige omgeving die Marakele zo bijzonder maakt.

De kans is overigens vrij groot dat je vandaag alle diersoorten mag afstrepen die je de afgelopen achttien dagen nog niet gespot hebt. En wat is er mooier dan met een lekkere braai afscheid te nemen van deze prachtige reis? Een van de pittoreske rustplaatsen heeft namelijk een perfecte plek om te barbecuen. Een stevige klim later (met de auto) staan we op een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika; de beloning is een formidabel weids uitzicht, onder meer op de grootste kolonie van aasgieren in Zuid-Afrika. Zijn deze er echter niet, dan is de kans groot dat klipspringers en klipdassen voor vermaak zullen zorgen. Ook kan je hier (optioneel) mooie wandelingen maken, uiteraard onder leiding van een lokale ranger.
Dag 20: Naar luchthaven Johannesburg (Zuid-Afika)
Laat in de avond vertrekt de vlucht naar Nederland en aangezien het maar 3,5 uur rijden is naar de luchthaven van Johannesburg, hebben we vandaag een relaxed ochtendprogramma. In overleg met de groep kunnen we besluiten om wat hoogtepunten van Johannesburg of Pretoria nader te bekijken. Een van de mogelijkheden is het bijzonder indrukwekkende Apartheidsmuseum. Ook het nabij gelegen Soweto is meer dan de moeite waard.
Dag 21: Amsterdam
Na een (hopelijk) prettige nachtvlucht arriveer je in de ochtend in Amsterdam. Wij wensen je een prettige terugreis en hopelijk tot de volgende onvergetelijke reis met Grensloos Genieten.


--------------------------------------------------------------PRAKTISCHE INFORMATIE-------------------------------------------------------------------------------------
Afstand:
De afstand die wij tijdens deze reis vanaf Johannesburg tot aan Johannesburg (via Zimbabwe en Botswana) afleggen is bijna 4.000 kilometer.
Ambassade:
Zimbabwe heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Zimbabwe staat in Brussel.
Adres: Josephine Charlotte Plein 12
1200 Brussel
Telefoon: +322 762 58 08
Fax: +32 2 762 96 05
De Nederlandse ambassade in Zimbabwe staat in de hoofdstad Harare.
Adres: 2 Arden Road
Highlands Harare
Telefoon: +2634776701
Fax: +2634776700
E-mail: har@minbuza.nl
Waar vind je een ambassade van Botswana in Nederland? Die vind je niet, want er is geen ambassade van Botswana in Nederland. Er is wel één in het Belgische Brussel, waar je ook als Nederlander terecht kan. Je vindt de ambassade bij onze zuiderburen op het adres: Avenue de Tervuren 169, B1150 Brussel. Bellen kan op +32-2-7391120 of +32-2-7352070, faxen op +32-2-7356318 en e-mailen naar botswana@brutele.be. Waar vind je een consulaat van Botswana in Nederland? Er is één consulaat van Botswana in Nederland. Adres: Keizersgracht 310, 1016 EX in Amsterdam. Telefoon: 020-420.8844. Email: mariekesanders@wxs.nl. Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Wel is er een consulaat met postadres: P.O. Box 457 in Gaborone. Je kunt het consulaat bellen op +267-71777706. Emailen doe je naar nederland@info.bw. De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade is die in Zuid-Afrika. Adres: 210 Queen Wilhelmina Avenue (corner Muckleneuk Street), New Muckleneuk 0181 in Pretoria. Wil je een brief sturen dan kun je dat doen naar P.O. box 117, Pretoria 0001. Bellen kan naar +27-12-4254500. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade: www.dutchembassy.co.za of stuur een email naar: pre@minbuza.nl.
Bagage:
Een grote (harde) koffer is niet echt handig op deze reis, zeg maar gerust 'not done'. Dit vanwege de beperkte bagageruimte in ons vervoermiddel. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Het liefst zien wij onze reizigers met een zo klein mogelijke, flexibele reistas (evt. op wieltjes) of rugzak. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren je over je 'tassenkeuze'. Het is wellicht een idee om thuis nog eens door de kledingkast te gaan en setjes kleding mee te nemen die anders wellicht in de ‘Zak van Max’ zouden belanden. Onderweg bezoeken we namelijk plekken waar een schrikbarende armoede heerst: werkelijk alles is hier bruikbaar. Eenmaal deze kleding in zuidelijk Afrika gedragen, weten wij onderweg meer dan voldoende plekken (kindertehuizen, ziekenhuizen, opvangcentra, townships) waar deze kleding achter gelaten kan worden. Ook je (oude) ondergoed krijgt hier een nieuwe bestemming. Voordeel is tevens dat je op het eind (of onderweg) van deze enerverende reis je tas kunt vullen met de vele leuke souvenirs die zuidelijk Afrika te bieden heeft.
Elektriciteit:
Zuidelijk Afrika telt twee soorten stekkers, een zoals wij, de ander is met een soort driepoot. Beide soorten zijn voor 220-230v. De driepoot is het meest handige om te hebben. Heb je deze vooraf nog niet gekocht? Geen nood, onderweg zijn er meer dan genoeg plaatsen waar deze voor een habbekrats gekocht kunnen worden.
Fooien:
Het is in zuidelijk Afrika gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen e.d. worden betaald. De richtlijn voor deze fooienpot bedraagt € 50 p.p. voor deze 21-daagse reis, waarvan circa de helft van het bedrag gaat naar hotelpersoneel (€ 1 p.p.p.d.) en de rest naar gidsen onderweg. Evt. extra fooien voor kamermeisjes en restaurants zijn NIET in dit bedrag meegerekend, hiervoor zal de reisleider ter plekke een indicatie en handige tips geven. Het is waarschijnlijk nuttig om te weten dat het meeste personeel in de toeristische sector in zuidelijk Afrika schandalig weinig betaald krijgt voor hun geleverde diensten door hun werkgevers, zij dienen door hun attente en dienstverlenende gedrag hun 'eigen kostje bij elkaar te scharrelen'. Een bedrag van 10% tot 15% fooi geven per rekening in restaurants en cafes is eerder de regel dan uitzondering. 
Geld & Munteenheid:
De munt van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer teruggewisseld kan worden voor euro's. Het gebruik van een creditcard adviseren wij om dit -buiten de grote steden om- tot een minimum te beperken, dit vanwege het gevaar van scammen. Het wisselen van contante Euro's of US Dollars is redelijk makkelijk (doch soms tijdrovend) bij banken en geldwisselkantoren. 
Je betaalt in Zimbabwe met de Amerikaanse dollar. Na de hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, heeft men in 2009 besloten de munteenheid af te schaffen. De Amerikaanse dollar was al jaren de officieuze munteenheid. Je rekent in Zimbabwe dus af in Amerikaanse dollar. Sommige verkopers accepteren ook euro's of Zuid-Afrikaanse Randen, maar de prijzen zijn het gunstigst als je met Amerikaanse dollars betaalt. Hoewel veel Zimbabwanen noodgedwongen leven zonder geld en alles met ruilhandel bekostigen, betekent dat niet dat je als toerist in Zimbabwe spotgoedkoop kunt reizen. Brandstof, accommodatie en tours en tripjes hebben namelijk gewoon internationale prijzen. Eten en drinken zijn vrij goedkoop. Cash is king in Zimbabwe. Pinautomaten werken zelden met Europese pinpassen. Creditcards worden nergens geaccepteerd. Neem dus voldoende contante dollars mee, bij voorkeur ook in kleine coupures. Honderd dollar biljetten wissel je om bij de bank, weinig mensen hebben voldoende wisselgeld.
De munteenheid van Botswana is de Pula. Eén Pula is onder te verdelen in honderd Thebe. Geld wisselen kan in alle grotere plaatsen in Botswana. De Zuid-Afrikaanse Rand, de Euro en de Amerikaanse Dollar zijn het meest gangbaar. Bij de kleine wisselkantoortjes krijg je meestal een iets betere koers dan bij de banken, maar je betaalt bij hen vaak wel een commissie van ten minste twee procent. Je kunt natuurlijk ook gewoon geld pinnen. Van belang is dan wel dat je een Visa-creditcard hebt. Nederlandse bankkaarten en ook Mastercard creditkaarten doen het bij negen van de tien banken in Botswana niet. Heb je een Visa-pas dan vind je in elke plaats van enige omvang wel een pinautomaat. Wil je per se met je bankpas of Mastercard pinnen, dan is één van de enige opties de Riverwalk Mall in Gaborone. In hotels en restaurants kun je overigens wel gewoon met je Mastercard betalen. Met Visa kan uiteraard ook. Bankpassen zijn iets minder gangbaar. Botswana is niet zo goedkoop als veel andere landen in Afrika. Het prijsniveau is nog het best te vergelijken met Zuid-Afrika, al is Botswana uiteindelijk net iets duurder.
Gezondheid & Vaccinaties:
In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren. Via deze link vind je alle adviezen: https://www.afrika.nl/zimbabwe/reisgids/gezondheidsadvies/. In Botswana (m.u.v. Francistown en Gabarone) komt malaria voor.
Groep:
Het minimum aantal personen voor deze reis bedraagt vier personen, het maximum is zestien. Maar in de praktijk zijn de meeste groepen rond de zes tot acht personen. Ook maken wij reizen op maat voor groepen groter dan acht personen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op: genieten@grensloosgenieten.nl.
Hotels:
Gedurende deze reis maken wij gebruik van een grote variatie aan overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert per reis van hotel tot bungalow, van appartement tot chalet en van tented camp tot traditionele beehive en of guesthouse. Pas vlak voor de vertrekdatum worden de definitieve accommodaties bekend gemaakt. De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 500. Het is tevens mogelijk om een kamer te delen met een persoon van het zelfde geslacht (indien aanwezig uiteraard) zonder een extra bijbetaling van de eenpersoonstoeslag. Alle personen die bij ons individueel boeken, krijgen van ons automatisch het verzoek of ze dit willen. Wel vragen wij je eerst de eenpersoonstoeslag te betalen, wanneer er twee personen van hetzelfde geslacht bereid zijn om een kamer te delen, dan storten wij een bedrag van € 500 direct terug.
Besef overigens wel dat Zimbabwe ooit het favoriete vakantieland was van Afrikanen, zelfs Europeanen kwamen naar Zimbabwe om hun vakantie te vieren. Door de economische en politieke crisis zijn die tijden voorbij. Veel hotels hebben het zwaar: door de weinige toeristen staan de kamers leeg. Je hoeft, met uitzondering van Victoria Falls tijdens schoolvakanties, dus niet bang te zijn dat je geen accommodatie vindt. Hou er rekening mee dat veel van de hotels erg verouderd zijn: er is eenvoudigweg niet genoeg geld voor onderhoud. De vergane glorie is goed te zien: vroegere luxehotels zijn verworden tot budgetaccommodatie.
Botswana heeft een gebrek aan middenklasse hotels. Op Maun na zijn er nauwelijks backpackers hostels te vinden. Het is dus vaak een keuze tussen spotgoedkoop kamperen, of een luxe hotel. Wil je budget reizen in Botswana, dan is kamperen meestal je enige optie. Veel luxe resorts, en ook de backpackers hostels in Maun, bieden plekken aan om je tent op te slaan. In sommige gevallen is er zelfs al een tent voor je opgezet. Op deze manier blijven je kosten ruim onder de tien euro per nacht. Je moet goed zoeken, maar in de meeste grotere plaatsen is er toch wel een hotel voor handen waar je voor een euro of twintig per nacht kunt slapen. Boek vanwege hun schaarste bij voorkeur wel vooraf een kamer. Zeker niet in het drukkere seizoen rond de maanden juli en augustus en in december. De kwaliteit van de slaapplekken verschilt bovendien sterk. Als je een tentje bij je hebt, dan loont de besparing van het kamperen meestal. Verwacht namelijk niet al te veel luxe voor je geld in hotels in Botswana. Botswana heeft er duidelijk voor gekozen een bestemming op stand te willen zijn. Vooral rond zijn toeristische trekpleisters als de Okavango Delta en het Chobe National Park stikt het werkelijk van de ultraluxe all-in resort, waar de nachtprijs gemakkelijk tot in de honderden euro's per persoon kan lopen. Heb je het geld, dan zijn de prachtige luxehotels hun prijs meer dan waard. Goed eten, exotische sfeer en uitzicht op de Okavango of Chobe rivier zijn namelijk echt paradijselijk.
Internet & Telefoon:
Al is de snelheid van internet minder snel dan wij in Nederland (en Belgie) gewend zijn, het is tegenwoordig in Zuid-Afrika overal beschikbaar. Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen.
Het landnetnummer van Zimbabwe is (00) +263. Het mobiele netwerk in Zimbabwe is van wisselende kwaliteit, je hebt lang niet overal bereik. Een Zimbabwaanse simkaart is een goede optie: ze zijn overal te koop en goedkoop. Econet staat bekend als de provider met de beste dekking. In hotels kun je het makkelijkst internationale gesprekken voeren, al zal dat niet goedkoop zijn. Via internet bel je gratis met Skype. Simkaarten zijn overal te koop in grote dorpen en steden. Telefoonwinkels, supermarkten en soms zelfs kraampjes op straat verkopen voor een klein bedrag een simkaart. In steden en dorpen kan je op internet in hotels en in internetcafés. Sommige cafés in Harare hebben draadloos internet, maar in vergelijking met andere landen staat draadloos internet in Zimbabwe nog in de kinderschoenen.
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een simkaart te kopen in Botswana. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee. Anders zijn er in de winkelcentra altijd wel telefooncellen of belhuizen. De meeste kans heb je in de shopping malls van Gaborone. Maar ook in veel kioskjes waar ze beltegoed verkopen in Botswana kun je er één op de kop tikken. Vraag anders iemand. Mensen in Botswana zijn erg behulpzaam, dus dikke kans dat je er dan een minuut later eentje in je handen hebt. In de meer toeristische steden als Kasane en Maun en grote plaatsen als Francistown en Gaborone is het niet moeilijk internetcafés te vinden waar je tegen een heel redelijk prijs op internet kan. Ook bieden steeds meer cafés en restaurants in Botswana bieden gratis wifi aan, oftewel draadloos internet. In meer afgelegen gebieden is het vinden van een plek om op internet te gaan soms nog wel moeilijk.
Literatuur & Films:
Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over zuidelijk Afrika, raden wij de volgende titels aan:
The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)
Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad
Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad
District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen
Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg
Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president
Klimaat & Weer:
Zimbabwe is gezegend met een heerlijk klimaat. Het weer in Zimbabwe is altijd zacht, niet te heet en zelden koud. De verschillen tussen de seizoen zijn vrij klein en het land is het hele jaar door prachtig. Van november tot april is het zomer, van mei tot oktober daalt de temperatuur iets. Dit is ook het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen zijn de dagen zonnig en de lucht helder, maar 's middags valt er een flinke tropische regenbui, vaak gepaard met indrukwekkend onweer. Dit heeft als grote voordeel dat de dierenwereld zich hierna vaak veel beter laat zien dan in vergelijking met andere maanden.
Het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen. Het noorden van Botswana ligt officieel in de tropen. Gemiddeld ligt de temperatuur daar overdag in de wintermaanden (rond juli dus) iets onder de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik bijna elke dag tot boven de dertig graden Celsius. De nachten zijn vooral in de winter erg koud. Niet in de laatste plaats in de Kalahari woestijn, waar dag- en nachttemperaturen het sterkst verschillen. Het kan 's nachts in de Kalahari zelfs vriezen. De droge wind kan vanuit de Kalahari woestijn soms zandstormen veroorzaken in de zuidelijke helft van Botswana. Het noorden van Botswana is het doorgaans warmer dan in het zuiden en ook wat natter. In de maanden rond de jaarwisseling valt er vrij veel regen. In de droge wintermaanden verdorren de tropische bossen van Chobe National Park. De Okavango Delta staat diezelfde periode juist in bloei door de aanvoer van extra water uit Angola over de Okavango rivier. Het is in Chobe en de Okavango Delta het hele jaar overdag boven de twintig graden. Maar ook daar kan het in de wintermaanden rond juli 's nachts stevig afkoelen tot onder de tien graden. De meeste reizigers gaan naar Botswana om er wilde dieren te spotten. Dat kun je het best doen in de Nederlandse zomermaanden juni tot en met augustus, en in de periode daarna tot half oktober. Vanaf die maand begint het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dan dichter en zijn olifanten en leeuwen dus moeilijker te spotten. Het is in de Nederlandse zomermaanden overigens wel winter in Botswana. Dat merk je vooral in de nachten, die zijn dan ijzig koud. Overdag is het in het zonnetje wel heerlijk toeven. De Okavango Delta is het hele jaar door te bezoeken, maar de Nederlandse zomermaanden lenen zich het best voor een trip. Het is dan niet alleen lekker zonnig, maar de delta is dan bovendien op zijn grootst. Het water van de delta wordt namelijk aangevoerd door de Okavango rivier. Die staat het hoogst in het droogseizoen, omdat zij dan pas de regen uit het natte Angola naar de delta heeft getransporteerd. De beste reistijd voor Chobe National Park is zonder twijfel van mei tot oktober. In het droogseizoen hebben de dieren in het park weinig groene bladeren om zich achter te verschuilen. Ook moeten zij wel naar de rivier komen om hun dorst te lessen. Andere bronnen zijn in deze tijd namelijk opgedroogd. Vanaf je boot op de rivier zie je de giraffen, olifanten en leeuwen gebroederlijk naast elkaar drinken op de oever.
Maaltijden:
Het ontbijt is deze reis inclusief, voor de andere maaltijden zijn er bijna elke dag voldoende mogelijkheden. Wanneer er geen restaurant voorradig of nabij is, zal de reisleider voorstellen om een 'braai' te doen. De kosten worden dan hoofdelijk omgeslagen voor deze barbecue Zuid-Afrikaanse stijl. Vegetariërs hebben ietwat minder keuze dan vleesliefhebbers, veganisten daarentegen hebben het heel wat moeilijker om een gevarieerde maaltijd bij elkaar te sprokkelen.
Reisleider:
De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 33 jaar actief in de reiswereld. Hij kent zuidelijk Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.
Religie & Tradities:
Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas je erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.
Veruit de meeste Zimbabwanen zijn christelijk. Geloof is belangrijk in Zimbabwe, zestig procent van de mensen bezoekt regelmatig een geloofsbijeenkomst. Vaak wordt het christendom gemengd met traditionele religies. Spirituele genezers en magie zijn erg belangrijk in Zimbabwe: met enige regelmaat berichten kranten over mensen die het slachtoffer zijn van een vloek of zwarte magie. De Shona, de grootste bevolkingsgroep van Zimbabwe, hebben een ingewikkeld systeem waarin totems een belangrijke rol spelen. Er zijn ongeveer 25 verschillende totems. Iedere Shona behoort tot één van die totems, die ze aanroepen voor geluk en voorspoed. Aan de hand van de totems zijn de Shona verdeeld in een soort stammen. De 'totem-groep' is erg belangrijk en de Shona zijn zeer loyaal aan hun groep. Vrije pers, oppositie en politiek protest zijn vrijwel onmogelijk in Zimbabwe. Kritiek leveren op Mugabe was levensgevaarlijk in Zimbabwe. In 2008 zijn er nog tienduizenden gemarteld en vermoord omdat zij tegen Mugabe stemden. Zimbabwanen zijn dus over het algemeen zeer voorzichtig als zij over politiek praten. Ze schamen zich vaak voor de toestand van hun land en zijn getraumatiseerd door het geweld van 2008. Wees dus zeer diplomatiek als je meer te weten wilt komen over de politieke situatie in Zimbabwe en hou rekeningen met de gevoeligheden die over het onderwerp bestaan. Wees begripvol voor vertragingen, defecten en dergelijke. Zimbabwanen zijn over het algemeen zeer behulpzaam en vindingrijk, maar het land wordt geplaagd door grote tekorten. Dat heeft tot gevolg dat je als reiziger af en toe zal moeten accepteren dat sommige dingen niet zo lopen als vooraf gepland.
Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele geloven. Deze traditionele geloven richten zich veelal op de voorouders en de natuur. Praten is belangrijk in Botswana. Begroetingen vormen daarin een kernpunt. Voor je iets vraagt, bijvoorbeeld de weg, dien je altijd uitgebreid te informeren hoe het met de ander is en vertellen hoe het jou vergaat. Daar blijft het voor toeristen meestal bij. Inwoners van Botswana onderling kunnen het welzijn van hele families afgaan, voor ze to the point komen. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. In meer toeristische gebieden merk je hier minder van. Winkels zijn echter bijvoorbeeld ook daar vaak de hele dag gesloten op zondag. Vooral op het platteland is het volwassen vrouwen aan te raden hun dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes. Ook strakke broeken worden op sommige plekken ver van de steden raar en ordinair gevonden. De bovenbenen van de vrouw staan in grote delen van Afrika, en ook in Botswana bekend als het meest lustopwekkend. In de steden zijn de etiketten al lang niet zo streng en stug meer.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots van Zuid-Afrika en een van 's werelds beste rugbyteams.
Taal:
Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans in Zuid-Afrika, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf talen. Zimbabwe heeft drie officiële talen: Engels, Shona en Ndebele. Shona en Ndebele zijn geen eenvoudige talen om te leren, maar vrijwel iedereen spreekt Engels. Slechts in de allerkleinste dorpjes in afgelegen gebieden van het land vind je mensen die nauwelijks Engels spreken. Engels is de officiële taal van Botswana. Bijna iedereen spreekt dat dan ook. Gangbaarder in de onderlinge omgang is echter de taal Setswana, die zo'n negentig procent van de bevolking van huis uit heeft geleerd. Borden en menu's zijn ook allemaal in het Engels.
Veiligheid:
Om te zeggen dat Zuid-Afrika en Botswana en Zimbabwe compleet veilige landen zijn, is in onze ogen een keiharde leugen. Ondanks dat de landen totaal verschillen zijn, vormen de schrikbarend hoge werkeloosheid (meer dan 80% in townships), lage lonen en discriminatie nog steeds grote problemen. Ook de nog steeds bar slechte huisvesting voor grote groepen zwarten zorgt ervoor dat er nog steeds een heel hoog percentage van criminaliteit is. Dit is dan ook de allerbelangrijkste reden dat we bepaalde wijken/steden, gebieden en routes vermijden tijdens deze reis. Onze route is zorgvuldig uitgezocht en gebaseerd op onze jaren lange Afrika-ervaring. Uiteraard beseffen wij dat we hierdoor bepaalde 'hoogtepunten' missen, maar dat zij dan maar zo. De veiligheid van onze groepen is de allerbelangrijkste reden dat wij deze reisroute hebben gekozen. De reisleider zal vooraf (en per dag!) een update geven over de te verwachten gevaren/problemen. Wie zich hieraan houdt, heeft de grootste kans om weer ongeschonden huiswaarts te keren.
Is dit een reden om thuis te blijven en niet naar zuidelijk Afrika af te reizen? Nee! Juist door als toerist deze prachtige landen te bezoeken genereert de lokale bevolking een inkomen, hetzij door het eten dat we consumeren, de hotels waar we slapen, de excursies die we boeken en ga zo maar door. Toerisme is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van hun economieen. Betekent dit overigens dat wij hierdoor een vrijbrief hebben om gevrijwaard te blijven van alle problemen? Helaas niet, maar we hebben door het kiezen van onze zorgvuldig geselecteerde reisroute wel de kansen van diefstal/berovingen behoorlijk gedecimeerd. Een ander 'gevaar' dat deze reis te bieden heeft is het contact met wilde dieren tijdens de gamedrive's, ook hier zal de reisleider handige en bruikbare tips geven. Via deze linkkan je lezen wat de wijze heren/dames van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over zuidelijk Afrika adviseren.
Botswana is een relatief veilig land. In hoofdstad Gaborone neemt de criminaliteit weliswaar wat toe, maar zij staat nog altijd in geen verhouding tot die in veel andere Afrikaanse landen en de criminaliteitscijfers van Zuid-Afrika in het bijzonder. Botswana stond altijd bekend als een arm land, maar dat is veranderd door de vondst van 3 diamantmijnen in 1967. Diamanten is het belangrijkste exportproduct van het land. Toch leven nog veel mensen in armoede. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden. Deze dieren vind je o.a. in het Chobe National Park. Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels (ongeveer 550).De armoede heeft mensen tot de rand van de achtergrond gebracht. Wegen zijn bovendien doorgaans goed geasfalteerd. Het grootste veiligheidsrisico in Botswana is het verkeer. Rijd liever niet na zonsondergang. Vooral niet rond Gaborone. Er zijn tegen die tijd veel beschonken chauffeurs op de weg. Ook is het belangrijk je te realiseren dat Botswana een enorm groot en leeg land is. Ga dus elk uitstapje goed voorbereid op pad en neem altijd grote hoeveelheden water en reserveonderdelen voor de auto mee. Mocht er iets gebeuren, dan is hulp niet altijd meteen daar, of zelfs telefonisch bereikbaar.
Hoewel Zimbabwe nog altijd niet te vergelijken is met Zuid-Afrika qua criminaliteit, stijgt het aantal berovingen en diefstal. Let dus goed op je spullen en loop niet in je eentje op donkere of verlaten plekken. De armoede in de sloppenwijken van Harare is schrijnend. Hoewel Zimbabwe altijd lage criminaliteitscijfers heeft gehad, dwingt de armoede mensen tot wanhopige acties. Blijf dus weg uit deze buurten, er is een reële kans op beroving. Boerenbedrijven in Zimbabwe zijn (soms met geweld) overgenomen door supporters van Mugabe en zijn partij Zanu PF. Ga dus nooit zomaar langs bij een boerderij, zonder dat je weet wie de eigenaren zijn en hoe de situatie is. Politieke demonstraties zijn zeldzaam in Zimbabwe, omdat de regering vaak keihard optreedt. Houd je dus verre van dit soort bijeenkomsten. Buitenlanders worden bij dergelijke acties niet ontzien. Pas op met kritiek op de regering: het is strafbaar. Bovendien kun je je gesprekspartner in ernstige verlegenheid brengen. Tijdens de politiecontroles op de wegen hoef je zelden meer te doen dan je paspoort laten zien. Soms kan het gebeuren dat agenten of soldaten een kleine donatie vragen. Hoewel ze dat officieel niet mogen doen is het eenvoudiger om ze een paar dollar, of een blikje cola, te geven. De alarmnummers van brandweer, ambulance en politie zijn respectievelijk: 993, 994 en 995.
Vervoer:
Vaak rijden we deze route in een comfortabele minibus, meestal een Mercedes Vito of een Volkswagen Sprinter, soms echter gebruiken we een Nissan Terrano II 4x4, een perfecte auto voor de wegen in (vnl.) Botswana. Omdat de bagageruimte beperkt is, vragen wij onze gasten om een (kleine) reistas mee te nemen. Bij kleinere (of grotere) groepen kunnen we deze reis ook maken in een ander type auto.
Visas:
Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Zuid-Afrika, tenminste als ze niet langer dan 90 dagen verblijven.
Voor Zimbabwe heb je wel een visum nodig. Dit visum kun je bij aankomst in Zimbabwe aanschaffen. De kosten van het visum zijn $ 30,- voor een single-entry visum en $ 55,- voor een multi-entry visum. Beide visa zijn 90 dagen geldig. Je kan ook een visum aanvragen voor Zambia en Zimbabwe samen, dat kost 50 dollar. Dit kan je kopen als je bij Vic falls van plan bent om ook even Zambia in te lopen. Meer informatie op VisumCentrale.nl.
Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Hoewel je als toerist dus meestal geen visum nodig hebt voor Botswana, moet je wel een aantal andere documenten kunnen overleggen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort. Bij het inreizen van Botswana moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane.
Vliegtickets:
Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM, meestal Air France, of een soortgelijke maatschappij) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je dezelfde route vanuit Johannesburg richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs van circa € 150 p.p. deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden. Omdat wij een kleine reisorganisatie zijn kunnen wij geen tickets vooraf reserveren en vasthouden zoals de 'grote jongens' doen, daarom adviseren wij onze klanten om vroegtijdig deze reis te boeken. Wie pas vrij laat boekt, loopt dus het risico niet meer mee te kunnen of voor een heel andere vliegprijs. Mocht dit het geval zijn, dan sturen wij een email met daarin de eventuele meerprijs voor deze reis. 
Water:
In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Zimbabwe en Botswana adviseren wij om flessen water te drinken. In alle landen is het overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene. 
Wijn (en bier):
Wij kunnen ons geen bezoek aan Zuid-Afrika voorstellen zonder een Castle of Black Label biertje gedronken te hebben, alhoewel het ontkurken van een heerlijke fles wijn ook bij de geneugten van deze reis behoort. Wijn wordt overigens al sinds 1659 gemaakt (en gedronken) in Zuid-Afrika.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15-daagse reis:
Voor diegenen die 'maar' twee weken van zuidelijk-Afrika kunnen/willen genieten, hebben we een unieke aanpassing in ons reisaanbod gemaakt. Je stapt gewoon met de rest van de groep op het vliegveld in Amsterdam in voor deze prachtige reis. Je bezoekt dus 'gewoon' alle hoogtepunten van deze reis tot aan Maun, maar waar de groep na 15 dagen verder reist, vliegen deze 15-daagse boekers vanuit Maun door naar Johannesburg. Deze extra vlucht is niet inbegrepen in het eerder vermelde reisprogramma waardoor deze extra kosten voor eigen rekening zijn (circa € 300). Uiteraard zal Grensloos Genieten dit ticket (indien gewenst) vooraf boeken, het extra bedrag zal dan op de factuur komen te staan.
Verlenging:
Wie wil kan langer op eigen gelegenheid in het bruisende Zuid-Afrika verblijven. Uiteraard dienen wij dit voor het maken van deze boeking te weten en eventuele meerkosten door verandering van het (gezamenlijke) vliegticket worden volledig doorberekend. Uiteraard helpen wij -indien gewenst- ook met het boeken van een accommodatie voor de extra dagen in Zuid-Afrika.