HOME » DOWNLOAD TEKST WIT-RUSLAND VOOR PRINTER

WIT-RUSLAND 13-DAAGSE REIS - COMPLEET DAGPROGRAMMA - € 1.399

Deze 13-daagse reis vertrekt op 29 mei 2020 en duurt tot smet 10 juni 2020. Deze reis heeft een gegarandeerde vertrekdatum. Ook in 2021 zal deze reis weer eenmalig plaatsvinden, maar die datum is op dit moment nog niet bekend.

 TERUG IN DE TIJD

Een rondreis door Wit-Rusland is vergelijkbaar met een trip door Noord-Korea. Beide landen horen bij de laatste Stalinistische bolwerken ter wereld en waar je anno 2018 nog steeds een enorme hoeveelheid iconische Sovjet-symbolen aantreft waardoor het een soort levend museum van de voormalige USSR is. Maar waar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn land grotendeels gesloten houdt voor pottenkijkers, zo ‘open’ is tegenwoordig de republiek Belarus. Reisleider Theo Leerintveld neemt je mee op deze veertiendaagse rondreis door een van de meest fascinerende landen van Europa, mede door zijn turbulente geschiedenis. Maar natuurlijk zal je ook getriggerd zijn door minder prettige zaken als de ‘laatste dictator van Europa’, politieke repressie, radioactieve neerslag van Chernobyl (dit gebied bezoeken wij uiteraard niet) en een van de grootste tractor fabrikanten van de wereld…

Uiteraard bezoek je eerst de hoofdstad Minsk waardoor je al een goed beeld krijgt van het land en zijn cultuur, waarna we nog vier andere interessante steden (Polatsk, Vitsebsk, Brest en Hrodna) uitgebreid gaan verkennen. Daarnaast kunnen we ook nog (optioneel) het openluchtmuseum van Dudutki, het kasteel van Mir, Belavezhskaja Pushcha NP en het imponerende klooster van Polatsk bezoeken. Sowieso is het groene en rustige platteland van Belarus bijzonder de moeite waard, wat het de eervolle titel heeft opgeleverd als ‘de longen van Europa’. Wie meegaat op deze reis kan overigens beter zijn horloge thuis laten, want een groot gedeelte van het land doorkruisen we met de trein. Wellicht niet het snelste vervoermiddel van het land (dat circa vijf keer groter is dan Nederland), maar in onze filosofie wel het meest karakteristiek en dus passend bij een bezoek aan 'de laatste dictatuur van Europa'. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het land in 1991 onafhankelijk geworden. Nadat eerst rigoureus met het communistisch verleden werd gebroken, is sinds president Loekasjenko in 1994 aan de macht kwam, weer teruggegrepen naar de manier van regeren ten tijde van de Sovjet-Unie.

Dag 1: Naar Minsk

Onze kleine groep arriveert (indien beschikbaar) per directe vlucht (met Belavia, vertrek Amsterdam 12:00 uur, aankomst 15:30 uur) vanuit Amsterdam in Minsk, waarna we direct de bus nemen naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Minsk. Na onze baggage afgegeven te hebben in het hotel, zoeken we een restaurant voor onze eerste Wit-Russische maaltijd. Tevens maak je direct kennis met de vele afgrijselijke flatgebouwen die deze ‘droomstad van Stalin’ herbergt. Gelukkig kent de reisleider de leuke plekjes van deze miljoenenstad, want die zijn er uiteraard ook meer dan genoeg.

Dag 2: Minsk

Dat deze stad met ruim twee miljoen inwoners niet alleen bestaat uit lelijke betonnen bouwwerken, ontdek je tijdens de stadswandeling die je maakt met de ervaren reisleider Theo Leerintveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Minsk nagenoeg compleet van de kaart geveegd en na de oorlog volgens het ideaalbeeld van de Sovjet architectuur opnieuw opgebouwd. Het oude Minsk komt tot leven in de wijk Troitskoe Predmestye waar in het verleden de Trinity kerk heeft gestaan. De wijk is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw herbouwd in oude stijl en verworden tot een levendige wijk met veel gezellige cafés en restaurants. De stad strekt zich verder uit langs de beide oevers van de oude rivier Svisloch, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Bijzondere architectonische bouwwerken sieren de stad. Denk aan de imposante Nationale Bibliotheek en het indrukwekkende 'Eiland van Tranen'. In de nabijheid van de 15km lange Laan van de Onafhankelijkheid liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals het hoofdkantoor van de KGB, het GUM-warenhuis, het Staatscircus en de Heilige Drie-Eenheid kerk. Indien mogelijk proberen we ook een bezoek te brengen aan een ballet- en/of operavoorstelling. De reisleider houdt je op de hoogte en helpt je -indien voorradig- aan tickets.

Dag 3: Naar Polatsk

Minsk herbergt bijna 40 musea maar -welke je ook kiest- probeer wat tijd in te ruimen voor het indrukwekkende 'Museum of the Great Patriotic War'. Alle gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog met de uitroeiing van de rijke Joodse cultuur en de complete verwoesting van de stad Minsk als onbetwist dieptepunt, passeren hier gedetailleerd de revue. Wie wat minder afschrikwekkende zaken wil bekijken, kan zich vermaken in het 'State Art Museum' en/of het nabij gelegen 'National Museum of History & Culture'. Aan het eind van de middag begeven we ons naar het station voor onze eerste treinreis naar het vlak bij de Russische grens gelegen Polatsk. Diep in de avond komen we na 250 km gereisd te hebben aan in ons centraal gelegen hotel waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 4: Polatsk

Vandaag verkennen we uitgebreid de oudste stad van het land. Polatsk werd voor het eerst vermeld werd in het jaar 862. Het onderhield een sterke relatie met Vikingen die vanuit Scandinavië tot in het huidige Wit-Rusland waren afgezakt. De macht van de stad groeide met het verstrijken van de tijd zoveel dat Polatsk uiteindelijk een prinsdom werk met de stad Polatsk als hoofdstad. De belangrijkste bezienswaardigheden stammen uit de tijd van het prinsdom. Dit zijn de meerdere malen herbouwde 11e -eeuwse St. Sophia kathedraal en het prachtige 16e -eeuwse St. Epiphany klooster. Gelegen aan de Dvina rivier is Polatsk één van de weinige steden in Belarus waar de pre-Sovjet geschiedenis goed bewaard is gebleven. 

Dag 5 & 6: Naar Vitsebsk & Vitsebsk verblijf

Twee uur reizen met de trein van Polatsk ligt de meest geliefde artistieke stad van het land: Vitsebsk. In deze stad van bijna 400.000 inwoners, wederom op een (verre) steenworp van de grens met Rusland, verblijven we wederom twee nachten en horen we interessante verhalen over de vele oorlogen en gruwelijkheden die dit land geteisterd hebben. Uiteraard passeert de Tweede Wereldoorlog de revue, maar ook de Melk- en de Gasoorlog worden besproken. Vitsebsk werd volgens de legende aan het einde van de 10e eeuw gesticht op bevel van prinses Olga van Kiev. Door haar strategische ligging heeft Vitsebsk altijd een belangrijke positie als handelsstad gehad. Met haar historische gebouwen zoals het gouverneurspaleis, de kerken en de Kirov brug wordt Vitsebsk als het culturele hart van Wit-Rusland gezien. Vitebsk heeft echter veel meer te bieden dan alleen oorlogsellende en de oude Sovjet-Unie. Zo is de beroemde schilder Marc Chagall afkomstig uit deze stad. Hij is onder andere bekend vanwege de prachtig beschilderde glas-in-lood ramen die te bewonderen zijn in een aantal kathedralen in Frankrijk. Ontdek waar hij en schilders als Kandinskiy, Repin en Malevich hun inspiratie vandaan haalden. 

Dag 7, 8 & 9: Naar Brest & Brest verblijf

Aan de andere kant van het land ligt de levendige grensstad Brest. Hier verblijven we drie nachten. Op dag 7 vertrekken we vroeg in de ochtend voor een rit van bijna 750 kilometer naar Brest. Wie wil (en indien beschikbaar) kan deze afstand ook overbruggen met de (nacht)trein, uiteraard alleen indien er plaatsen beschikbaar zijn. Deze stad van ruim 350.000 inwoners ligt aan de grens met Polen en is een van de meest bezochte plaatsen van Wit-Rusland. De grootste bezienswaardigheid is de burcht van Brest, waar in de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijke gebeurtenissen hebben plaats gevonden. Een derde van de Wit-Russische bevolking overleefde namelijk de Tweede Wereldoorlog niet. Door heel het land bevinden zich indrukwekkende monumenten die aan deze tragedie herdenken, waarvan het Fort van Brest er een is. Hier hielden in 1941 een paar duizend soldaten meer dan een maand stand tegenover een Duitse overmacht. Het is een van de dertien plaatsen die de eretitel 'Heldenstad' mocht voeren in de Sovjet-Unie. Via een toegangspoort in de vorm van een ster betreed je de vesting, binnen de ommuring vind je het gigantische 'Monument van Moed'. Een ander indrukwekkend monument is ‘Dorst’, waarbij een soldaat zich met zijn wapen in de hand voortsleept... Dit alles en nog veel meer zien we tijdens een uitgebreide stadswandeling.

Daarnaast maken we tijdens ons verblijf in Brest kennis met het 1300 km2 grote Belavezhskaja Pushcha Nationaal Park. Dit is een van de laatste oerbossen ter wereld, waar tegenwoordig (net als vroeger) honderden bizons nog in het wild leven. Wie van onaangetaste natuur houdt is hier –op twee uur rijden van Brest- op zijn plek. Imposante bomen van meer dan 600 jaar oud behoren tot de grootste attractie van dit bos. Ook zien we hier enkele van de 20.000 rivieren en 10.000 meren die Belarus telt. Vanuit het bezoekerscentrum kan je al wandelend (of met een fiets) dit uitgestrekte natuurgebied verkennen. Het bos wordt verder bewoond door wilde zwijnen, wilde paarden, elanden, wolven en meer dan 250 soorten vogels. Geen wonder dus dat Poolse prinsen en Russische tsaren hier maar al te graag kwamen jagen.

Dag 10 & 11:  Naar Hrodna

Met onze eigen bus reizen we op dag 10 ruim 250 km noordelijker naar de katholieke stad Hrodna. Ook hier laat gids Theo wederom de mooiste plekken van de stad zien. Hrodna -dat ook bekend staat als Grodno- heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de tien miljoen zielen die Wit-Rusland momenteel telt. Deze gezellige stad heeft, in tegenstelling tot de rest van het land, de oorlog redelijk ongeschonden doorstaan. Veel historische gebouwen zijn nog helemaal intact. Dit is een leuke stad om ook eens kennis te maken met de legendarische gastvrijheid van de bevolking in een typisch Wit-Russisch restaurantje of barretje. Daarnaast is het een stad met vele mooie kerken, een oud en een nieuw kasteel en het imposante Sovetskaya plein. Vanwege de Litouwse en het Poolse verleden en de ligging zo dicht bij de grens van beide landen, bevindt zich hier de grootste rooms-katholieke gemeenschap van Wit-Rusland. De Sint Francis Xavier kathedraal is in opdracht van koning Batory in 1678 gebouwd en door het interieur wordt het als mooiste katholieke kerk van Wit-Rusland gezien. Niet ver gelegen van de Sint Francis kathedraal ligt het oudste gebouw van de stad, de Sint Boris en Sint Hleb kerk uit de 12e eeuw. Hoewel Wit-Rusland altijd een grote Joodse gemeenschap heeft gekend, is er na de Tweede Wereldoorlog weinig tot niks ondernomen om hun erfgoed te bewaren. Gelukkig is de 16e-eeuwse synagoge van Grodno onlangs gerestaureerd. Ook van de circa 200 concentratiekampen die Belarus ooit telde, is weinig meer terug te vinden...

Dag 12 - Naar Minsk

Minsk is op dag 12 onze eindbestemming, waar we nog een nacht zullen verblijven voordat het vliegtuig ons weer terug brengt vanuit een van de minst bezochte landen ter wereld naar de drukte van alledag. Maar voordat het zover is bezoeken we eerst nog (optioneel) het landelijk gelegen indrukwekkende kasteel van Mir, een van de 15.000 (!) culturele gebouwen die anno nu nog steeds bewijzen dat Wit-Rusland vier eeuwen lang behoorde tot een van de grootste rijken van Europa, het voormalige Grootvorstendom Litouwen. Dit en andere kastelen zijn eeuwenlang eigendom geweest van de invloedrijke Radziwill familie. Deze Litouwse familie was in het bezit van meer dan 20 kastelen in Polen, Litouwen en Wit-Rusland. Het opvallende Unesco Werelderfgoed kasteel van Mir (sinds 1994) is van rode bakstenen gemaakt en staat bekend als een van de mooiste kastelen uit zijn tijd. Ook het dorpje eromheen en het pittoreske meer is een bezoek waard. 

In de middag bezoeken we -indien mogelijk qua tijdsprogrammering- het lieflijke Dudutki. Dit openluchtmuseum herbergt niet alleen een bonte verzameling van historische gebouwen (19e eeuw) uit alle windstreken van het land, ook worden hier tal van oude ambachten nog dagelijks uitgevoerd. Zo kan je je hier verlekkeren aan huisgemaakt brood, honing, kaas en worsten, maar ook de zelf gestookte sterke drank samagon (moonshine) is het proberen waard. Wit-Rusland heeft niet voor niets de twijfelachtige eer om nummer een van Europa te zijn van landen waar het stevigst wordt gedronken. Ook de goudsmid, kaarsenmakerij, pottenbakker en de enorme hoeveelheid klassieke auto’s en motoren zijn de rit van 40 kilometer meer dan waard.  

Dag 13 - Amsterdam

In de vroege ochtend vlieg je weer naar huis. Wij zijn er van overtuigd dat je tegen die tijd –net als wij- het onbekende Wit-Rusland voor altijd in je hart hebt gesloten. Dictator Loekasjenko mag dan al ruim 20 jaar zijn bevolking in een stevige wurggreep houden en onthouden van veel Westerse geneugten, de immer vriendelijke gastvrijheid van de Wit-Russen heeft er geen seconde onder geleden.

 PRAKTISCHE INFORMATIE:

 • Inbegrepen:

* vliegtickets (luchthavenbelastingen & brandstofheffing)

* 12 hotelovernachtingen (incl. ontbijt)

* evt. treinreizen (op basis van 2e klasse)

* alle transport met (mini)bus

* stadswandelingen in alle steden

 • Niet-inbegrepen:

* alle overige maaltijden & drankjes

* excursies & entrees

* fooien

* boekingskosten

* bijdrage Calamiteitenfonds

* vertrekbelasting

* reis- en annuleringsverzekering

* ruimbagage (deze is los bij te boeken)

 • Accommodatie:

Bij ‘Grensloos Genieten’ overnachten we in schone en keurige middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet.

 • Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 200 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

 • Fooien:

Het is in Belarus gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20 pp voor deze veertiendaagse reis.

 • Geldzaken:

In Wit-Rusland betaal je met de Wit-Russische roebel. Pinnen is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. In alle te bezoeken steden zjin geldautomaten aanwezig. Contant: euro’s kun je bij banken wisselen. Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken. Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week. Roebels worden in Wit-Rusland overigens niet aangeduid als roebels, maar als 'zichiki' of ‘konijnen’, verwijzend naar een prachtig geldbiljet van een konijn. Sowieso behoren de bankbiljetten uit Belarus tot de mooiste ter wereld. Pas sinds 2016 beschikt het land overigens over munten.

 • Gezondheid:

Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht, maar worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Dit geldt voornamelijk voor Wit-Rusland, voor de andere landen geldt geen vaccinatie-advies. De hygiënische omstandigheden kunnen op enkele plekken minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is altijd verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

 • Kleding:

Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.

 • Klimaat en geografie:

In Belarus is er een landklimaat met warme zomers en koude winters. Tijdens onze zomer reis is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C. Het oerlandschap kenmerkt zich door zijn ongerepte natuur met veel naaldbossen en heldere meren.

 • Maaltijden:

Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen en bestaat op de meeste plekken uit een buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner en als je wilt kan je elke dag aansluiten als de reisleider gaat dineren of lunchen. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. Maaltijden in Wit-Rusland zijn vooral stevig. Ook de welbekende pannenkoekjes, blini's, worden hier veel gegeten. Dit is een typisch gerecht uit Oost-Europa. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar en uiteraard is de Russische bietensoep zeker de moeite waard. Verder is het belangrijkste ingrediënt in de Wit-Russische keuken de paddenstoel. De maaltijden zijn daarnaast goed gekruid met o.a. bij knoflook. Andere specialiteiten zijn ‘mokanka’, een maaltijdsalade, en meelballetjes, ook wel ‘kletski’ of ‘galushki’. Qua drank kan Wit Rusland zich meten aan zijn grote broer Rusland: de wodka vloeit rijkelijk, maar probeer ook eens het pittige kruidendrankje ‘Belovezhskaya’. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker.

 • Reisdocumenten & Visum:

E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek, maar we proberen je in te delen op de Belavia vlucht van 29 mei (12:00-15:30 uur) naar Minsk vanaf Amsterdam. De terugvlucht is op 10 juni, aankomst in Amsterdam om 11:10 uur.

Paspoort dient nog drie maanden na de terugreis geldig te zijn. Tevens is het belangrijk dat er vier lege pagina’s naast elkaar vrij zijn voor de stempel.

 • Reis & Groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-8 deelnemers, het maximum is 8 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Kijk er overigens niet van op dat wij als buitenlanders bij attracties of musea vaak meer dan 35 (!) keer de normale toegangsprijs betalen dan de Wit-Russen zelf. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

 •  Religie:

Wit-Rusland heeft geen officiële religie, maar zowel orthodox-christelijke als katholieke feestdagen worden gevierd. Het verklaart ook de aanwezigheid van de vele eeuwenoude orthodoxe en katholieke kerken in het land.

 • Souvenirs:

Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Wit-Russische souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen: denk daarbij aan honing, brood, worst, kaas, wodka en de meest bekende (en beruchte) sterke drank Belovezhskaja.

 • Tijd:

In Wit-Rusland is het één uur later.

 • Vervoer:

Deze gehele rondreis beschikken we over een eigen bus. Wij raden aan om een (rol)tas mee te nemen op wieltjes i.p.v. een harde koffer, vanwege de beperkte bagageruimte in de bus.

 • WiFi:

De meeste hotels hebben WiFi, soms wel tegen betaling. Meestal is het beschikbaar op je kamer, soms alleen in de lobby. In de grotere plaatsen zijn ook internetcafés aanwezig. De netspanning is 220 Volt. Er zijn normale tweepolige stopcontacten.