HOME » DOWNLOAD TEKST - St.Petersburg STEDENTRIP - VOOR PRINTER

ST. PETERSBURG - COMPLEET DAGPROGRAMMA - 6 dagen: € 799

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze 6-daagse stedentrip neemt je mee naar de mooiste stad van Rusland, Sint-Petersburg. Reisleider Jules Leerintveld laat je kennismaken met alle welbekende hoogtepunten. Uiteraard neemt hij je ook mee naar zijn persoonlijke lievelingsplekjes in deze Europese metropool.

's Avonds bestaat de mogelijkheid om te genieten van eventuele (optionele) voorstellingen in de wereldberoemde theaters van deze stad. Ondanks dat kaartjes niet al te goedkoop zijn, is het een ongekende belevenis om een avondvullende voorstelling te mogen meemaken in deze prachtige gebouwen.

De rondreis van Grensloos Genieten begint in Eindhoven of Amsterdam waarvandaan we naar Sint-Petersburg vliegen en vervolgens vijf nachten verblijven. Vanaf de luchthaven reizen we naar ons centraal gelegen hotel en start onze tour. 

In Sint-Petersburg hebben we een boeiend programma samengesteld in deze stad die in 2016 nog werd uitgeroepen tot 'The Best European Destination'. Uiteraard mag je ook het 'beste museum van Europa' (de Hermitage) niet overslaan. We vliegen op dag 6 naar Nederland terug vanuit deze stad. Eventueel is het mogelijk om op eigen kosten deze zesdaagse reis te verlengen met een langer verblijf in Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg, dompel je onder in schoonheid in het Venetië van Rusland!
SPB, tot een eeuw geleden hoofdstad van Rusland, is een vrij nieuwe stad die in de 18e eeuw werd gesticht door Tsaar Peter de Grote. Hij haalde zijn inspiratie in verschillende Europese steden zoals Amsterdam en Venetië. Dit is ook terug te zien aan de vele grachten die dwars door de stad lopen. SPB moest een Russisch raam naar Europa worden. Van hem wordt gezegd: ‘Een Europees gezicht, m aar een Russische ziel’. Verschillende Italiaanse architecten werden ingehuurd. De sfeervolle stad heeft daardoor vele oogverblindende paleizen. Waan je even in Amsterdam als je over de grachten van Sint Petersburg vaart. De stad telt namelijk een zee aan elegante grachten en maar liefst 342 bruggen. Tel daar opvallende pleinen en bijzondere, barokke en neoklassieke paleizen bij op en je waant je in een droom. Als historicus, cultuursnuiver én wodka-liefhebber. Met een inwoneraantal van bijna 5 miljoen is het de meest noordelijk gelegen metropool. Door d
e vele (hippe) eetgelegenheden is Sint-Petersburg zonder twijfel de gastronomische hoofdstad van Rusland. Liefhebbers van lekker eten komen hier dus helemaal aan hun trekken.

PRAKTISCHE INFORMATIE SINT PETERSBURG

PRIJS VAN DEZE REIS: € 799, toeslag eenpersoonskamer € 125

Deze reis vertrekt op: 

18 augustus 2020 (t/m 23 augustus 2020)

In de stad reizen we per metro (op eigen kosten) en maken uitgebreide wandelingen langs de bekendste paleizen, de mooiste kerken/kloosters en de meest imposante kathedralen. 

Dag 1:
Na onze incheck in het hotel wandelen we naar het nabijgelegen centrum voor een eerste kennismaking met het bruisende St. Petersburg dat alom bekend staat als dé culturele hoofdstad van Rusland.

Dag 2:
We wandelen langs een aantal bezienswaardigheden langs de Nevarivier en de Nevski Prospekt.
In St.Petersburg vindt u de relatie tot Nederland natuurlijk meteen terug al vanaf de stichting van de stad begin 18e eeuw. We bezoeken New Holland Island. Dit eiland werd aangelegd vanaf 1719 als houtdepot voor scheepsbouw. Tsaar Peter de Grote vernoemd het naar de Nederlanders die destijds werden gevraagd helpen met opbouwen van vloot. Het eiland is recentelijk omgebouwd tot een kunst -en cultuurpark, met expositieruimtes en restaurant. Een hippe en moderne hotspot waar het goed toeven is.

We wandelen verder langs de Neva om de Bronzen Ruiter te zien. Een reusachtige standbeeld van Peter de Grote. Verder bezoeken we de immense Sint Isaäk Kathedraal. De vergulden koepel waarvoor meer dan 100 kilo bladgoud gebruikt, valt al van verre op, evenals de 24 granieten zuilen die de koepel dragen. De actievelingen kunnen na een behoorlijke klim op de zuilengang genieten van een zeer fraai uitzicht over de stad.

We wandelen verder langs de Admiraliteit. Deze marine-academie is niet te bezichtigen, maar de buitenzijde met een gevel van maar liefst 407 m. lang met in het midden een poort. Op het gebouw staat een 73 meter hoge gouden spits met daarbovenop een windvaan in de vorm van een schip.

We komen daarna op het grote Paleisplein terecht. Een historische plek, want hier werd 1905 op ‘Bloedige Zondag’ de kiem gelegd voor de latere Russische Revolutie Aan het plein ligt het Winterpaleis, het voormalige paleis van de Russische tsaren. Hét gebouw waar de stad het meest trots op is. Nu is het Winterpaleis het wereldberoemde Hermitage Museum. Tegenover het Winterpaleis ligt het indrukwekkende geelwitte gebouw van de Generale Defensiestaf.

We wandelen verder en zien het zalmroze Stroganov Paleis, het Literair Café waar Alexander Poesjkin, de grootste dichter van Rusland, zijn laatste maaltijd zou hebben genuttigd voor. Iets verder ligt het  Singer Company Buildingm thans een Art Nouveau Boekenhuis. De grote Kazankathedraal met haar 96 zuilen is geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek  in het Vaticaan.
Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad.

Dag 3:
Sint Petersburg is de culture hoofdstad van het land. Deze dag staat grotendeels in het teken van een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage.
Met een oppervlakte van meer dan 100.000 m², 360 expositieruimten en bijna drie miljoen kunstvoorwerpen is dit het mekka van de kunst! De collectie varieert van werken uit de klassieke oudheid tot die van Hollandse meesters. Ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk.
Bewonder de grote meesters uit de kunstgeschiedenis. Ga terug in de gouden tijd van tsaar Peter. Kijkt uw ogen uit bij alle pracht en praal van de Romanovs en geniet van de beroemde kunstwerken in het voormalige Winterpaleis.. Onze eigen Rembrandt en Van Gogh hangen er ook.

Wij adviseren om vóóraf online tickets te reserveren omdat je anders mogelijk uren in de rij moet staan om een entreeticket te bemachtigen. Uiteraard  kunnen wij dat voor u regelen. De mogelijkheid bestaat dat we op een andere dag de Hermitage bezoeken vanwege grote drukte op een bepaalde dagen. In dat geval wisselen we het programma met een wandeldag.

In de (na)middag bezoeken we de Kerk van de Verlosser op het Bloed (Opstandingskerk). / Verrijzeniskerk). Deze naam komt niet uit niets! De kerk werd tussen 1883 en 1907 gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord. Met zijn sprookjesachtige torens is volgens sommigen deze kerk minstens zo mooi als de Basiliusbasiliek op het Rode Plein in Moskou. Anderen zien er meer een Walt Disney achtige kerk in. 

Dag 4:
Een vrije dag.
Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Peterhof. Dit sprookjesachtige buitenpaleis,
ooit in opdracht van Peter de Grote aangelegd, steekt Versailles wat betreft schoonheid naar de kroon! In het uitgestrekte park is het heerlijk wandelen langs de schitterend aangelegde tuinen, de vergulde beelden, talrijke fonteinen, waterpartijen  en de Finse Golf. Wij zullen een paar weken voorafgaande aan deze reis met u contact opnemen en meer informatie geven over de inhoud van deze prachtige dagtour. 

Dag 5:

Vandaag beginnen we met een tour langs een aantal meesterwerken van ondergrondse architectuur. Sint-Petersburg heeft een van de diepst gelegen metronetwerken ter wereld, met een aantal stations, zoals gebruikelijk in de voormalige Sovjet-Unie, vaak rijk gedecoreerd. De meeste metrostations zijn mooi verlicht met retrolampen. Hier hoort uiteraard Avtovo bij, het marmeren station en het meest paleisachtige metrostation. Het interieur telt 30 marmeren en 16 glazen zuilen, kristallen kroonluchters en een prachtig mozaïekwerk.

Na alle pracht en praal bezoeken we het ‘sobere’ Aleksander Nevskiklooster, gebouwd in 1710 in opdracht van tsaar Peter de Grote. De kerk is ter ere van prins Alexander van Novgorod gebouwd die de Zweden had verslagen, waardoor hij de titel ‘Alexander van de Neva’ kreeg (Alexander Nevski). Er liggen twee beroemde kerkhoven, waarvan op een heel wat beroemde Russen hun laatste rustplaats kregen, vooral mensen die belangrijk waren voor het Russische culturele erfgoed: o.a. de componisten Tsjaikovski en Rubinstein, de schrijvers Dostojevski en Krylov.  Het interieur van de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid (Troitsky Sobor) is een bezichtiging waard, vooral vanwege de prachtige fresco’s op de koepel.

We nemen de metro terug naar het centrum en wandelen verder langs de Nevsky Prospect, waar paleizen, musea, kerkjes, cafeetjes en winkels zich aaneenrijgen. De Nevski Prospekt, waar we de afgelopen dagen al meer hebben gewandeld, is het antwoord van Tsaar Peter de Grote op de Champs-Élysées in Parijs. De 4,5 km. lange straat loopt van de Admiraliteit naar het Alexander Nevski klooster.

Dag 6:
De tijd lijkt voorbij gevlogen te zijn, want vandaag vliegen we alweer terug naar Nederland.

Opmerking:
Voorafgaande aan deze reis nemen we contact op met onze reizigers over het bezoek aan de Hermitage en of er eventueel interesse is voor een bezoek aan andere musea. Sommigen bezoeken kunnen tijdens de wandeldagen ingebouwd worden in het programma. Dit geldt ook voor de optionele tours op dag 4.
Wellicht heeft u ook interesse in een opera- of balletvoorstelling in het wereldberoemde Mariinski theater. Ook hierover informeren wij u vooraf.

Een andere optionele tour is ‘
Daken van Sint Petersburg’. Met een Engelssprekende gids ga je naar een hippe buurt, waar je vanaf de daken een uitstekend 360 graden uitzicht over de oude en nieuwe stad hebt. Het leuke hieraan is dat de gids je aan de hand van de daken en kerktorens de hele geschiedenis van Sint Petersburg uitlegt. Bovendien kun je uiteraard ook de leukste en meest unieke foto’s maken.

Oplichtende monumenten spotten in de avond? Dat doe je tijdens een romantische vaartocht van 2 uur dwars door de grachten van SPB. De oevers van de Neva zijn bijzonder mooi verlicht in de avond. Met de ophaalbruggen als absoluut klapstuk!. Een ander mogelijkheid is een boottocht over kanalen en rivieren om vanuit een sloep de stad te bezichtigen. SPB wordt niet voor niets vaak vergeleken met Venetië.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE SINT- PETERSBURG

PRIJS VAN DEZE REIS: € 799, toeslag eenpersoonskamer € 125

Deze reis heeft de volgende vertrekdatum: 

18 augustus 2020 (t/m 23 augustus 2020)

Inbegrepen:
* vlucht Eindhoven/Amsterdam - Sint Petersburg v.v.  
* luchthavenbelasting
* transfers
* 5 overnachtingen in middenklasse hotels o.b.v. logies en ontbijt
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Jules Leerintveld
* metrotour met bezichtiging mooiste metrostations van Sint-Petersburg  
* stadsverkenningen door het historische centrum

* handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken)

Niet inbegrepen:
* visum Rusland (zie onder praktische informatie)

* ruimbagage (kosten variëren tussen de €40- en €80 per koffer, afhankelijk van de airline)

* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 29,50
* alle toegangsgelden/optionele excursies
* reis- en annuleringsverzekering
* metrokaartjes
* bijdrage fooienpot € 20,00
Min./max aantal deelnemers 6/16.

Algemeen:
Het is mogelijk dat ter plaatse kleine wijzigingen in het programma worden aangebracht.


Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Ook in de tijd van de Sovjet-Unie was elke voorspelling over de toekomst vrijwel onmogelijk. ’s Morgens bij het opstaan wist men niet onder welk regime men ’s avonds naar bed zou gaan. Iedereen leefde in volkomen onzekerheid.

Ten tijde van de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, ten tijde van de communisten groot en veelal wanstaltig. Ook de nieuwe tijd heeft zijn weerslag op de architectuur niet gemist. Sinds kort worden kosten noch moeite gespaard om Sint Petersburg in haar oude glorie te herstellen. Chique winkels en internationale modehuizen geven het moderne Rusland een mondain aanzicht. De Russen die onder het communisme elk comfort hebben moeten ontberen, willen de opgelopen achterstand snel inhalen. Het oude Russische spreekwoord ‘vanuit de klei het paleis in’ is weer heel toepasselijk. Direct na het uiteenvallen van het communistische regime werd met al te open armen en een gebrek aan eigenwaarde het kapitalisme binnengehaald.

Al op zijn 10de werd Peter de Grote tot tsaar van Rusland gekroond. Maar zijn machtsuitoefening begon pas 7 jaar later, na het overlijden van zijn moeder. Het was een periode doordrenkt van geweld, maar ook de tijd dat Rusland aansluiting vond bij West-Europa. Bijna 50 jaar lang leefden de Russen onder zijn knoet. Alleen al de verschijning van tsaar Peter de Grote maakte een overweldigende indruk. Hij was breed gebouwd en uitzonderlijk lang. Hij dwong zijn gezag niet  alleen af door intimidatie, maar ook door zijn grote kwaliteiten. Hij was intelligent en had een brede interesse. Onder zijn leiding groeide Rusland uit tot een politieke machtsfactor, werden universiteiten geopend, kreeg het land een moderne marinevloot en werd natuurlijk Sint Petersburg gesticht.

Bagage:
Gemiddeld is de temperatuur zo’n 20 graden met 7 zonuren per dag. Maar omdat Sint-Petersburg een zeeklimaat heeft, kan het uiteraard ook regenen. Juli en augustus zijn de beste en warmste maanden, maar ook de meeste regenachtige maanden. Pas je bagage hierop aan. Niet vergeten een paar normale wandelschoenen en een dagrugzakje, zonnebril en een kleine reisapotheek.Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, kosten zijn afhankelijk van de airline, maar meestal bedragen deze tussen de € 30 en € 80 per koffer.


Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.

Eenpersoonskamer:
Alleenreizenden kunnen een hotelkamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 125,- Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.  

Elektriciteit:
De netspanning is 220 Volt. In Rusland zijn de stekkers en stopcontacten gelijk aan die in NL.

Fooien(pot):
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Denk aan de chauffeurs, (stads)gidsen en het personeel in de hotels. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,00 p.p. voor deze 6-daagse reis.

Fotograferen:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij een aantal bezienswaardigheden worden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

Geldzaken:
In Rusland betaal je met roebels. Er zijn voldoende geldautomaten in Moskou en Sint Petersburg. Creditcards (denk aan je pincode) zijn in Rusland op veel plaatsen te gebruiken (ook restaurants). Vergeet niet om je bankpas vooraf in NL te activeren naar wereldwijd gebruik. Je kunt in Rusland euro's omwisselen. Er zijn diverse pinautomaten, ook in het warenhuis Goem in Moskou. Soms zijn pinautomaten buiten werking. Het is daarom handig om voldoende contant geld mee te nemen.

Gezondheid en veiligheid:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP en hepatitis A. U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een kleine reisapotheek is handig om mee te nemen (aspirine, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen darmstoornissen en insectenbeten). Doordat wij zijn aangesloten bij SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds ben je bij eventuele problemen verzekerd van de waarborgen die deze organisaties bieden.

Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. In beide steden waar we komen is het op straat veilig. Zoals bij veel andere landen geldt, dien je in elke grote stad op te passen voor zakkenrollers. Neem altijd je paspoort (registratiestempel/-kaart hotel) mee.

Klimaat:
Zie onder ‘Bagage’.

Literatuur, websites:

Stedengids Moskou en Sint Petersburg (Capitool of Dominicus)

Maaltijden:
Tijdens deze reis zijn ontbijten inbegrepen.

Optionele excursies:
Behalve de gratis stadsrondleidingen (uitgevoerd door de reisleider) zijn er ook nog andere interessante, optionele excursies/tours te boeken. Hierover sturen wij u voorafgaande aan deze reis informatie toe.

Overnachtingen:
We overnachten in goede middenklasse hotels met eigen douche en toilet.

Paspoort/visum:
Voor reizen naar Rusland heb je een uitnodiging nodig om het visum te regelen. Je paspoort dient na de vervaldatum van het visum nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Wanneer alle overnachtingen in Rusland via Grensloosgenieten worden geboekt is de uitnodiging inbegrepen. We raden je aan om 6 weken voor je vertrek je visum aan te vragen. Een visum kan door ons verzorgd worden voor € 98- (inclusief uitnodiging ad  € 35,00; ) + eventueel Euro 19,- voor het terugsturen van de paspoorten met een koeriersdienst (in België kost dit € 39,-).

Neem enkele kopieën mee van je paspoort én visa mee om de incheck in hotels vlotter te laten verlopen. Hou er rekening mee dat je in sommige hotels je wettelijk verplicht bent je paspoort enkele uren of een dag af te geven bij de receptie (andere landen, andere wetten)! In alle landen kun je door politie etc. gevraagd worden om paspoort te laten zien (dus onderweg altijd bij je hebben). 

Bij aankomst in Rusland dien je een Entry en Departure Card (in- en uitreisformulier) in te vullen. Van de douane krijg je de Departure Card gestempeld retour. Dit document dien je zorgvuldig te bewaren Bij het uitreizen van Rusland neemt de douane dit formulier weer in.

Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16.

Reisbegeleiding:
Deze reis wordt begeleid door reisleider Jules Leerintveld (soms broer Theo) die Sint-Petersburg en Rusland in zijn algemeenheid vele malen heeft bereisd. Door onze ervaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke (rond)reis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.

Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Telefonie en internet:
Mobiel bellen buiten Europa (dit geldt ook voor Rusland) betekent extra kosten. Deze zijn sterk afhankelijk van je provider (informeer naar de tarieven). Het bereik in de grote steden is overal goed.

Bellen naar buitenland:
Rusland: 8 (wacht op kiestoon), dan 10 gevolgd door betreffende landcode.

Tijdsverschil:
In Sint Petersburg is het in de zomertijd 1 uur en in de wintertijd 2 uur later.

Wassen kleding:
Mogelijk in beide hotels.

Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend.  In Rusland zijn de prijzen van eten en drinken in de grote steden vergelijkbaar met de prijzen in NL. Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 40,- tot € 50,- per persoon (exclusief dure excursies).

Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.

65+ korting:
Alleen voor inwoners van Rusland, niet voor buitenlanders (bij boottochten wel 60+ korting).

Ten slotte:
Ongeveer drie weken voor vertrek nemen wij weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Op drukke dagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOTEL OVERNACHTINGEN ST. PETERSBURG

(Het is overigens mogelijk dat wij tijdens deze reis gebruik zullen maken van andere hotels dan hieronder staat aangegeven.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder vind je links (en foto's) naar de belangrijkste en leukste musea van deze stad.

St. Petersburg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------