HOME » DOWNLOAD TEKST POLEN

POLEN 13-DAAGSE REIS: € 1.399 - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Deze 13-daagse reis vertrekt op 30 juni 2020 (tot 12 juli 2020): Wroclaw – Nowy Sacz (bergen) - Krakau – Warschau – Torun – Gdansk

FASCINEREND POLEN

Tijdens deze 13-daagse groepsreis bezoeken we de meest interessantste plaatsen van Polen. Dit avontuur begint in het prachtige, aan de rivier de Oder gelegen, Wroclaw. Vanuit hier reizen we naar de Karpaten, waar in dit bergachtige grensgebied mooie wandelingen te maken zijn. Krakau, de oude hoofdstad en ook wel het 'Florence van het Oosten' genoemd, is de volgende stop. De bruisende hoofdstad Warschau is het kloppend hart van Polen, waarna we doorreizen naar Torun, de stad van Copernicus. Onze laatste bestemming is de aan de Oostzee gelegen Hanzestad Gdansk, waar je onder meer het imposante kasteel van Malbork kunt bezoeken. 

Onderdak tijdens deze energieke rondreis is verzorgd in goede middenklasse hotels en de begeleiding is in handen van de ervaren Nederlandstalige reisleider Theo Leerintveld. Tussen de steden reizen we met onze eigen minibus/auto.

Dag 1: Naar Wroclaw

Vanaf Eindhoven Airport/Schiphol vliegen we naar de historische stad Wroclaw. Na aankomst maken we een transfer naar het hotel en maken we even kort kennis met elkaar en bespreken we het programma. Voor het avondeten maken we nog even een korte wandeling door deze fascinerende en levendige stad.

Dag 2: Wroclaw

Vanochtend hebben we een uitgebreide excursie in dit prachtige openluchtmuseum dat de naam Wroclaw draagt. De stad was voor de oorlog Duits (Breslau) en is nu de vierde stad van Polen. Het is de belangrijkste historische stad in Silezië, prachtig gelegen aan de rivier de Oder en in het bezit van één van de mooiste pleinen van Europa en het tweede grootste van Polen. In de middag is er een optioneel bezoek mogelijk aan het Stadsmuseum van Wroclaw, gehuisvest in het gerenoveerde barokke Koninklijk Paleis. Sla zeker de Raklawice Panorama niet over met zijn imponerende schilderij van 15 bij 114 (!) meter grootte. Ook is dit een perfecte stad om per fiets te verkennen. Wroclaw (spreek uit als vrotswaf) mag dan vooraf als de 'grote onbekende' worden betiteld, wij verzekeren je dat je deze stad voor eeuwig zult herinneren na je bezoek.

Dag 3 & 4: Naar Nowy Sacz / Krynica

Een prachtige tocht door zuidelijk Polen, het oudste gebied van dit land, brengt ons naar het hart van de Karpaten. In de heuvelachtige omgeving van Nowy Sacz arriveren we op het eind van deze lange dag. Hier verblijven we in een eenvoudig, maar smaakvol familiehotel. Dit stadje van ruim 80.000 inwoners is een van de weinige plekken in Polen waar nog originele restanten van de Joodse cultuur zijn terug te vinden. De Nazi's en Oekraïense nationalisten hebben hier tot 1947 flink huis gehouden. Desondanks is deze groene streek nog steeds prachtig. Omdat er relatief weinig mensen wonen en amper toeristen naar dit gebied komen, is dit het domein van vele diersoorten, waaronder de Europese bizon, wolven en beren.

Vandaag en/of morgen komen natuurliefhebbers helemaal aan hun trekken in deze betoverend mooie omgeving. Tientallen wandelingen en/of fietstochten -variërend van eenvoudig tot zwaar- kan je maken in dit pareltje van Moeder Natuur dat ook wel de weinig flatterende bijnaam heeft gekregen als de 'vergeten hoek van Polen'. Weinig (buitenlandse) toeristen bezoeken namelijk deze 'Parel van Polen'. Deze streek staat vooral bekend om zijn vele oude houten huizen en kerken in de tientallen kleine pittoreske dorpen. Liefhebbers van spa resorts komen hier eveneens aan hun trekken. Vele honderden minerale bronnen zijn in deze lieflijke omgeving te vinden.

Dag 5: Krakau

We reizen naar Krakau, de mooiste stad van Polen en één van de mooiste steden van Europa. Nadat we zijn ingecheckt in ons hotel maken we uitgebreid kennis met de oude hoofdstad Krakau. Ook verkennen we de oude katholieke -maar vooral bekend geworden door zijn Joodse bewoners- wijk Kazimierz, wereldbekend geworden door de film Schindler's List. Al wonen er nog amper Joden in deze (en omliggende) wijken, de Joodse cultuur is hier aan een enorme revival bezig. Ook de Rynek Główny (Grote Markt,dat het grootste plein van Polen is en dateert uit de 13e eeuw, vereren we met een bezoek. Het meet maar liefst 200 bij 200 meter. Volg hier je neus naar een van de talrijke restaurants en geniet van het uitzicht op dit fotogenieke plein.

Dag 6: Krakau

Vanochtend staat een optionele excursie naar de Wawel op het programma. Dit is de welbekende heuvel in het centrum van de stad aan de rivier de Wisla, waar zich de kathedraal en het koninklijk paleis bevinden. Deze granieten puist is wellicht het meest gefotografeerde object van Polen. In dit uitgebreide complex kan je heerlijk dwalen (zonder te verdwalen) en prachtige culturele zaken bekijken. Neem minstens vier uur de tijd om dit fascinerende complex te verkennen. In de middag kunnen we optioneel een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, het grootse museum van Polen met een rijke collectie Poolse kunst. Of ga gewoon lekker verdwalen in een van de vele authentieke wijken die Krakau nog telt. Verdwalen is hier zelfs een pre, want juist dan ontdek je het labyrinth van kronkelige straatjes en steekjes waar deze stad juist zo bekend om is geworden. En altijd kom je wel weer uit bij en taxi of tram die je weer terug brengt naar de bewoonde wereld.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 7: Naar Warschau

Voordat we de stad verlaten kan je nog kiezen welke van de twee (of allebei) interessante optionele excursies je gaat bezoeken: de zoutmijn Wieliczka of/en het nazi vernietigingskamp Auschwitz. Wieliczka is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, waar maar liefst negen verdiepingen tot een diepte van 327 meter zijn uitgehouwen. Alles met de hand! Een tour van ruim twee uur leid je echter 'maar' tot 135 meter diepte en tijdens een 2 kilometer lange wandeling ontdek je onderweg een ietwat bizarre mix van zoutsculpturen, variërend van uitgehouwen kerken, schouwburg, hotel, disco, sanatoria, musea tot aan een heus bokspodium. In totaal is hier een netwerk aangelegd van maar liefst 300 kilometer. De mijn staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vervolgens staat één van de zwartste bladzijden van de Europese geschiedenis op het programma, het Nazi vernietigingskamp Auschwitz dat een onuitwisbare invloed achterlaat op zijn bezoekers. Toch is dit -in onze ogen- een niet te missen onderdeel van deze imponerende reis. Op het eind van de dag arriveren we in Warschau.

Dag 8: - Warschau

 Het hart van de oude stad is de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, omgeven door kleurrijke huizen, dat tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werd onder leiding van een Russische architect. Ook andere straten en een deel van de oude ommuring (met het bastion Barbakan) werden hersteld. Dit -en nog veel meer-zien we tijdens onze uitgebreide stadswandeling. Vandaag kunnen we optioneel de Koninklijke Route ontdekken. We zien het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil. Sigismund was de koning van Polen die Warschau boven Krakau als hoofdstad verkoos. Via de boulevards Krakowskie Przedmiescie en Nowy Swiat komen we bij de koninklijke buitenverblijven Wilanov. Langs de route ligt ook het oudste en mooiste stadspark Lazienki. In de middag is er een optioneel bezoek ingepland aan het museum over de opstand van Warschau in 1944. Deze betreurenswaardige zwarte episode uit de Tweede Wereldoorlog wordt op zo'n indrukwekkende manier geëxposeerd dat je dit absoluut niet mag missen. 

Dag 9: - Naar Torun

Met ons eigen vervoer reizen we in iets meer dan drie uur naar Torun. De goed geconserveerde historische binnenstad staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van Copernicus en sinds 1945 een universiteitsstad. Tegenwoordig telt Torun ongeveer 30.000 studenten, die deze eeuwenoude stad een jeugdige uitstraling geven. Tijdens een uitgebreide stadsexcursie leren we deze bijzondere plattelandsstad beter kennen. Omdat het de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden is doorgekomen, zijn er weinig meer authentieke steden in Polen te vinden dan Torun.

Dag 10: - Torun

Vandaag kan er (optioneel) een bezoek gebracht worden aan twee bijzondere musea, het District museum gevestigd in het monumentale oude raadhuis en het Copernicus Huis, een prachtig gotisch gebouw met een expositie over leven en werk van de belangrijkste inwoner van Torun. Een boottocht over de rivier de Vistula is eveneens een leuke invulling van deze vrije dag. Tevens zal de reisleider voorstellen om (optioneel) een fietstocht te maken in de mooie omgeving van Torun.

Dag 11: - Naar Gdansk

Met ons eigen transport reizen we naar de Hanzestad Gdansk. Smalle en hoge gevels van elegante patriciërshuizen sieren de straten die ooit drukke handelsplaatsen waren en waar het nu aangenaam wandelen is. Tijdens een excursie leren we deze enerverende Hanzestad aan de Oostzee kennen. Ontdek aan de hand van de reisleider de vele monumentale gebouwen die deze stad telt. Van de drie 'Koninklijke Wegen' die Polen telt (Gdansk, Krakau en Warschau) is dit de kleine, maar in onze ogen ook de mooiste. Naast de prachtige panden, is ook de moderne badplaats Sopot een bezoek waard. Strandliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Liefhebbers van restaurants en een bruisend nachtleven mogen Sopot ook niet overslaan. Met de trein of (veel leuker) de veerboot kan je de acht kilometer afstand tussen beide steden eenvoudig overbruggen.

Dag 12: - Gdansk (Naar Malbork)

Vandaag bezoeken we (optioneel) het kasteel van Malbork. Met de auto is het nog geen uurtje reizen naar dit imponerende complex dat al sinds de tijd van de kruisridders een onaantastbare vesting bleek. Eeuwen lang is hier gebouwd en gebouwd, waardoor het anno nu nog steeds het grootste gotische kasteel van Europa is. Dit imponerende bouwwerk, fraai gelegen aan de Nogat rivier, is het entreegeld meer dan waard. De vele paleizen, kerken en mini-kastelen tezamen bieden zoveel vermaak dat je hier makkelijk een dag door kan brengen. ’s Avonds is er een optioneel afscheidsdiner in de binnenstad van Gdansk.

Dag 13: - naar Amsterdam/Eindhoven

Vandaag staat de terugvlucht naar Eindhoven/Amsterdam op het programma vanaf het nabijgelegen Lech Walesa Airport, waarna we thuis nog volop kunnen nagenieten van het schitterende Polen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 PRAKTISCHE INFORMATIE:

 • Inbegrepen:

* vliegtickets (luchthavenbelastingen & brandstofheffing

* vlucht van Eindhoven naar Polen met Wizzair, tegen een meerprijs is de vlucht met KLM en/of LOT te boeken vanaf Schiphol

* 12 hotelovernachtingen (verblijf in 3-sterrenhotels op basis van logies en ontbijt)

* evt. treinreizen (op basis van 2e klasse)

* alle transport met (mini)bus

* stadswandelingen in alle steden

* handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken)

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 4, het maximum 8. Toeslag eenpersoonskamer: € 200,-

 • Niet-inbegrepen:

* alle overige maaltijden & drankjes

* facultatieve excursies & entrees,

* eventuele verzekeringen

* fooien

* boekingskosten

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* ruimbagage (afhankelijk van de airline, deze kosten bedragen meestal tussen de € 40 en € 80 per koffer

 • Accommodatie:

Bij ‘Grensloos Genieten’ overnachten we in schone en keurige middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet.

 • Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 200 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

 • Fooien:

Het is in Polen gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 pp voor deze 13-daagse reis.

 • Geldzaken:

In Polen betaal je met de Poolse zloty. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com. Pinnen is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. In alle te bezoeken steden zijn geldautomaten aanwezig. Contant: euro’s kun je bij banken wisselen. Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken. Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week. 

 • Gezondheid:

Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

 • Kleding:

Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.

 • Klimaat en geografie:

Polen kent een gematigd landklimaat met vrij koele winters en redelijk warme zomers. Van heel Europa is Polen één van de droogste landen, de meeste gebieden hebben slechts zo'n vijfhonderd millimeter neerslag per jaar. Wat betreft neerslag valt het allemaal wel mee in Polen, wat ook merkbaar is in de voorspelbaarheid van natte dagen. De kans dat je op een dag dat er geen neerslag voorspeld is toch verrast wordt met een nat pak is een stuk kleiner dan bij ons. Een uitzondering vormt echter de zomer, waarin onweersbuien kunnen ontstaan na een periode van (zeer) warm weer. De temperatuur is in Polen een stuk wispelturiger dan het weerbeeld zelf. Binnen een week kunnen er zeer grote temperatuursverschillen ontstaan. De zomers in Polen zijn warmer dan bij ons, maar gemiddeld niet zo warm als de landen die wat zuidelijker langs de Middellandse Zee te vinden zijn. Met dagtemperaturen tussen de 22 en 24 graden en vrij koele nachten zul je hier niet snel tropische gevoelens krijgen. Toch kan ook hier de temperatuur flink oplopen in de maanden juli en augustus. Onder invloed van flinke warmte in Rusland en de aanvoer van deze warme lucht vanuit het oosten kan het in Polen soms ruim boven de dertig graden worden. Wie een beetje pech (of geluk?) heeft krijgt te maken met een wat langere periode met tropische temperaturen waarbij er officieel een hittegolf genoteerd kan worden. De meeste jaren komt er in de meeste regio's van Polen wel een hittegolf voor.

 • Maaltijden:

Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen en bestaat op de meeste plekken uit een buffet. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. De Poolse keuken is sterk beïnvloed door de culinaire tradities van de vele nationale groepen die eeuwenlang in het land leefden, dus met name van: de Joden, de Oekraïners, de Wit-Russen en de Litouwers. In de tijd van de Volksrepubliek Polen was de keuken erg eentonig en armoedig. In het huidige Polen ziet men een grote invloed van de mediterrane keuken. De Polen eten meer rauwe groenten en hun gerechten zijn meer gevarieerd. Vooral in de kleine restaurants die reclame maken voor hun “obiady domowe” (huisgemaakte gerechten), bereid “op moeders manier”, vind je de meest lekkere gerechten. Polen is een gerenommeerde producent van wodka met een hoge kwaliteit. Waar de Poolse heren gewoon een heldere, witte wodka verkiezen, kunnen Poolse dames een goede keuze maken uit zoete alcohol en likeuren. Een van de meest populaire dranken van deze soort is Żołądkowa Gorzka – de naam betekent 'bitter maag wodka'. Een andere goede keuze is Krupnik, met honing en kruiden. Een andere specialiteit is de nalewka – zelfgemaakte alcohol vergelijkbaar met geneeskrachtige tincturen. Liefhebbers van zwakkere alcohol treffen in Polen een zeer uitgebreide keuze aan Poolse bieren. Onder de aan te bevelen merken zijn Żywiec, Tyskie, Okocim, Lech, Heweliusz en Tatra. Poolse dames drinken het wel met een toevoeging van frambozensap. 

 • Reisdocumenten & Visum:

E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. Je paspoort dient nog drie maanden na de terugreis geldig te zijn. 

 • Reis & Groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4-6 deelnemers, het maximum is 8. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

 •  Religie:

Ongeveer 97% van de bevolking is rooms-katholiek. Ca. 1,5% behoort tot de Russisch-Orthodoxe Kerk en 0,5% is protestants, van wie de meeste lutheranen. De meeste kerkgebouwen van de Russisch-Orthodoxen vindt men in het oosten van het land. Het aantal joden, in 1939 nog 10% van de bevolking, bedraagt anno nu nog maar iets meer dan duizend mensen. Met de kerstening in 966 werd Polen het meest oostelijke katholieke land van Europa en er ontstond een hechte band tussen kerk en staat. Opmerkelijk was dat in de vele oorlogen die de Polen voerden, de religie nauwelijks een rol speelde. Ook bleef Polen tijdens de reformatie en de contrareformatie gespaard van bloedige godsdiensttwisten. De Rooms-Katholieke Kerk in Polen is georganiseerd in de aartsbisdommen Gniezno, Krakow, Poznan, Warschau en Wroclaw, plus twee aartsbisdommen buiten het Poolse grondgebied, Lwow en Vilnius, en 21 bisdommen. Na de omverwerping van het communisme is de scheiding van kerk en staat nog lang niet zo vanzelfsprekend als in vele andere landen. Integendeel, ook op maatschappelijk terrein is de invloed van de katholieke kerk nog enorm in Polen. Het kerkelijke leven in het katholieke Polen is nog springlevend en de zondagse missen zitten vaak nog afgeladen vol. Doop, communie en vormsel zijn nog steeds de hoogtepunten in het leven van de meeste Polen. Katholieke feestdagen en bedevaarten zijn onverminderd enorm populair. 

 • Souvenirs:

Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Poolse souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen. Sieraden en andere voorwerpen gemaakt van amber zijn eveneens populaire souvenirs bij buitenlandse toeristen. 

 • Tijd:

Polen bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België. Er is derhalve gedurende het hele jaar geen tijdsverschil met Nederland en België.

 • Vervoer:

We reizen de gehele reis met eigen vervoer, soms maken we voor sommige trajecten gebruik van de trein (2e klasse). Wij raden aan om een (rol)tas mee te nemen op wieltjes i.p.v. een harde koffer, want we moeten af en toe afstanden overbruggen op stations. 

 • WiFi:

De meeste hotels hebben WiFi, soms wel tegen betaling. Meestal is het beschikbaar op je kamer, soms alleen in de lobby. In de grotere plaatsen zijn ook internetcafés aanwezig. De netspanning is 220 Volt. Er zijn normale tweepolige stopcontacten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------