HOME » DOWNLOAD TEKST IRAN FOTOREIS VOOR PRINTER

IRAN - FOTOREIS - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Wat houdt deze foto reis in?

Tijdens een afwisselende reis door Iran voer je dagelijks uitdagende, kleine of grote foto-opdrachten uit. Alle opdrachten worden vooraf gegaan door korte instructielessen die je handvatten en kennis verschaffen om de opdrachten zelfstandig uit te voeren. De opdrachten zijn er om te leren en te ontdekken. Wil je niet mee doen aan elke opdracht? Prima, het is ook vakantie!

Er is er natuurlijk voldoende tijd om van het land te genieten en vrij werk te maken. De steeds wisselende omgeving, de docent en je medereizigers zullen je voortdurend inspireren om je fotowerk te verrijken. Regelmatig bespreken we het werk en kan er geleerd worden van elkaars benaderingen.

Maurice van den Bosch (1973) is naast zijn werk als freelance fotograaf docent fotografie aan de Fotoacademie Amsterdam. In zijn vrije werk maakt hij reisdagboeken en fictieve beeldverhalen; gebruikmakend van landschappen, portetten, stillevens, zelfportretten, etc.

Zijn kracht ligt in het enthousiasmeren en inspireren van de deelnemers en ze uitdagen om te experimenteren. Werken vanuit concepten is het uitgangspunt.

Praktisch

De reis is gericht op zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf. Iedereen kan op zijn niveau aan de opdrachten werken. De opdrachten beslaan verschillende genres van de fotografie.
Deze themareis heeft een lager tempo dan de reguliere Iranreis, zodat er wat meer tijd op één plek gefotografeerd kan worden.

                                                                                                                                                                                              Fotograaf Maurice van den Bosch.

Deze 16-daagse reis heeft momenteel nog elf plaatsen beschikbaar op 24 februari 2021: maximum 16 personen. Deze reis heeft een 100% gegarandeerde vertrekdatum.

Een van de meest fascinerende landen ter wereld, Iran, mag dan in de ogen van veel mensen een terroristisch bolwerk van religieuze moslimfanaten zijn, wie echter de moeite neemt om zelf af te reizen naar het voormalige Perzië, zal deze ongefundeerde mening snel dienen bij te stellen. Iran biedt namelijk een bruisende cocktail van een van de meest gastvrije bevolkingsgroepen ter wereld in een bijzonder gevarieerd landschap en ongekende architectonische schoonheid.

De duizenden jaren oude cultuur, tradities en rijke geschiedenis treffen we tijdens deze reis overal aan. Maar vooral in de rijkelijk versierde moskeeën, badhuizen en kleurrijke bazaars kijk je je ogen uit gedurende deze 16-daagse rondreis. Uiteraard bezoek je welbekende hoogtepunten als Isfehan, Persepolis, Yazd en Shiraz; alhoewel in onze ogen het juist de onbekende pareltjes zijn die Iran tot een onvergetelijke reisbestemming maken.

Reisorganisatie Grensloos Genieten laat je al dit moois niet beleven vanuit een eigen airconditioned bus –zoals de meeste touroperators doen-, je beleeft de ongekende gastvrijheid van de Iraniërs juist door met ons mee te reizen tijdens onze metro-, bus- en treinverplaatsingen.

REISPROGRAMMA

Dag 1: Naar Teheran (Iran):

Vertrek van Schiphol. Omdat de KLM (en alle andere gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen) eind 2018 alle vliegverbindingen -onder druk van de Amerikaanse president- met Iran hebben moeten annuleren, vliegen we tegenwoordig via Istanbul, Doha, Kiev of Frankfurt/Wenen naar Teheran. (Onze voorkeur gaat uit voor de vlucht via Wenen gezien het gunstige vliegschema, helaas is deze erg snel uitverkocht. Dus boek aub op tijd.) Omdat we pas vaak diep na middernacht in de Iraanse hoofdstad arriveren en ons (van te voren aangevraagde) e-visum ter plekke omwisselen (zie meer informatie onderaan deze pagina), gaan we na aankomst op de luchthaven direct naar het hotel voor de overnachting. Soms echter arriveren we aan het begin van de avond en hebben we nog een ontspannen avond in ons hotel. Uiteraard proberen we onze gasten op het meest gunstige vliegschema te zetten, daarom is het vroegtijdig boeken van deze reis ten zeerste aanbevolen.

Dag 2: Aankomst Teheran & stadstour Teheran:

Afhankelijk van of we vroeg of laat gearriveerd zijn de avond ervoor, hebben we een normale of helaas ietwat korte nachtrust. Vandaag gaan we - na ons eerste Iraanse ontbijt- in ieder geval genieten van een uitgebreide verkenning van de moderne hoofdstad Teheran, fraai gelegen tussen de bergen. Zo nemen we vandaag onder meer een kijkje bij het prachtige Golestan paleis, opgenomen op de UNESCO wereld erfgoedlijst, een van de vele plekken in Teheran van waar uit de voormalige koningen regeerden.

Op een (verre) steenworp afstand van dit prachtige bouwwerk ligt de kilometers lange overdekte bazaar en een handvol andere interessante musea. De mooiste van de ruim 30 musea die Teheran telt, vereren we met een bezoek. Zo kan je kiezen of je meer te weten wil komen over het Islamitische geloof in het Islam museum, terwijl 'buurman' het Nationale Museum alle archeologische hoogtepunten ten toon stelt in zijn indrukwekkende hallen. Hier maak je kennis met bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen uit het legendarische Perzië van voor onze jaartelling. Zelfs vele opgravingen van de door Alexander de Grote platgebrande hoofdstad van het rijk, Persepolis, zijn hier te vinden. Om de hoek zit een ander pareltje: het onbekende (maar zeker niet onbeminde) Keramiek & Glasmuseum; onze favoriet van alle musea. Dat Teheran ook 's avonds het nodige te bieden heeft, laten we je ervaren in de mooiste wijk van Teheran: Darband. Met bergen van meer dan 3.000 hoogte in zijn achtertuin is dit een van de meest geliefde ontspanningswijken van deze bruisende, doch ook overvolle metropool.

Dag 3: Teheran Tour & train to Yazd:

Voordat we deze ochtend onze laatste excursies van Teheran doen, leveren we onze bagage in die rechtstreeks naar het treinstation vervoerd zal worden. Tot de klok van pakweg twee uur bezoeken we nog de laatste bezienswaardigheden waar we gisteren geen tijd voor gehad hebben. De reisleider bespreekt met de groep alle opties. Zo is een bezoek aan de voormalige Amerikaanse ambassade een mogelijkheid, maar ook de moderne Pol e Tabiat voetgangersbrug is een architectonisch meesterwerk. Maar ook het Tapijtenmuseum, het museum van de Nationale Juwelen  en de Azadi toren zijn prachtige bezienswaardigheden. Of stijg je liever naar grote hoogte op de 435 meter hoge Milad toren, sinds 2007 het hoogste bouwwerk van Iran.

Omdat reisleider Theo en lokale reisleidster Samira alle uithoeken van deze boeiende wereldstad kennen, zal je je geen moment vervelen in Teheran. Met de metro - die we inmiddels al zeer goed kennen- reizen we ook deze laatste dag kriskras door de stad en na een comfortabele trip arriveren we op het treinstation; ruim op tijd voor de late middagtrein naar Yazd. Na het ophalen van onze bagage gaan we heerlijk genieten van deze zeven uur durende treinreis: een van de vele unieke reismomenten die je met Grensloos Genieten mee gaat maken tijdens deze zestiendaagse rondreis.

Geniet van het laatste zonlicht van deze dag en het adembenemende uitzicht over de woestijn. In de trein eet je trouwens voor een habbekrats een prima maaltijd, ook tijdens de ramadan, want reizigers verbruiken nou eenmaal veel energie. Onderweg stopt de trein regelmatig en kijk niet raar op als na een paar uur treinen de halve trein leegloopt om te gaan bidden in een speciale stationsruimte voor treinreizigers. Rond tien uur 's avonds komen we uitgerust aan in de oudste stad van Iran: Yazd. Met een eigen busje (of taxi's) vervoeren we onszelf en de bagage naar het sprookjesachtige historische hotel waar we in hartje Yazd logeren. De komende twee dagen (en drie nachten!) hebben we volop tijd om alle highlights van deze fascinerende stad te bezoeken.

Dag 4 & 5: Yazd:

Vandaag en morgen verkennen we Yazd en zijn woestijnachtige omgeving. Het 3000 jaar oude centrum van Yazd is een grote wirwar van kleine, kronkelige steegjes, omgeven door metershoge aarden wallen. De geelbruine kleur van deze muren gaat naadloos over in de kleur van de woestijn waarmee Yazd aan alle kanten omringd is. Verdwalen in dit levende labyrint is eerder regel dan uitzondering. Gelukkig eindig je vroeg of laat echter altijd wel op een pleintje of een doorgaande weg waar een vriendelijke taxichauffeur je weer voor een habbekrats terug naar je hotel brengt. Deze nederzetting aan de voormalige Zijderoute is overigens rijk aan schitterende gebouwen zoals de plaatselijke Jama moskee (dat een van de Iraanse bankbiljetten siert), maar ook de omliggende moskeeën zoals de Vrijdagmoskee en de kleurrijke Masjad-e Mir Chakhmaq zijn ongelooflijke architectonische pareltjes. De plaatselijke bazaar en de ontelbare windtorens, die via een ingenieuze manier koelte brengen in deze vaak zo hete stad, zijn ware publiekstrekkers. Ondergronds vind je een ander vernuftig systeem van onderaardse watergangen; de qanat. Het plaatselijke Watermuseum vertelt je hier alles over. Een andere aanrader is het kleine, maar indrukwekkende 'Spiegel en Lichtmuseum' dat vele blinkende parels herbergt van de rijke historie van Perzië. 

Ook de Grote Vuurtempel, waar al 3000 jaar de eeuwige vlam brandt, bezoeken we tijdens een van onze wandelingen. Dit is het centrum van de stokoude Iraanse Zoroastrisme religie, gids Samira vertelt je er graag meer over. Iets verderop, aan de rand van de stad, liggen de 'Torens van Stilte', dit zijn typische graftorens van dit eeuwenoude geloof. Duizenden jaren geleden werden de doden hier voor de gieren neergelegd, zodat noch de aarde (door begraving) noch de lucht (door crematie) bevuild zouden worden. Het formidabele uitzicht over de stad en zijn bergachtige omgeving zijn alleen al een trip waard naar deze spirituele plek. Persoonlijk genieten wij in Yazd het meest van een bezoek aan een van de plaatselijke sportscholen (toepasselijk het 'Huis van de Kracht' genoemd) waar je kan genieten van een demonstratie van de ultieme balans tussen kracht en souplesse. Deze wordt bij de sport 'zurkhaneh' namelijk optimaal geëtaleerd. De opzwepende drums en meeslepende zang brengen de sporters in een soort trance waarna ze hun lichaam en geest naar hogere dimensies brengen. Dit sportieve en visuele spektakel mag je niet missen! De reisleider regelt de tickets voor je.

Dag 6: Naar Shiraz:

Na het ontbijt vertrekken we naar het busstation en met een comfortabele lange afstandsbus overbruggen we vandaag de ruim 300 kilometers naar Shiraz: stad van rozen, nachtegalen en poëzie. Na het inchecken in ons comfortabele hotel -waar we drie nachten verblijven- bezoeken we bij het vallen van de avond een van de mooiste mausoleums van het land: het centraal gelegen Shah-e-Cheragh complex, dat trots bivakkeert op de derde positie van 'Meest Belangrijke Religieuze Plekken van Iran'. Kies hier een rustig hoekje uit en geniet in stilte van het diepe religieuze leven dat hier de klok slaat. De nabijgelegen levendige Vakilbazaar is tevens een zeer bijzondere plek waar je graag verdwaalt in de wirwar van steegjes en stalletjes. Vooral met de ramadan zijn dit nog meer bijzondere plaatsen dan normaal om te bezoeken.

Dag 7 & 8: Shiraz:

Shiraz was een van de belangrijkste steden in de middeleeuwen en was tevens de Iraanse hoofdstad tijdens de Zand-dynastie. In deze sfeervolle miljoenenstad bekijken we als eerste een van de mooiste moskeeën van het land: de Nasir al Molkmoskee. Vooral in de ochtend is dit een adembenemend inspirerende plek, de lichtinval door de glas-in-lood-ramen zorgt namelijk voor schitterende kleurrijke plaatjes, een droom voor elke fotograaf of iedereend die graag kleurrijke foto's neemt. Ook de Eramtuin -een van de mooiste botanische tuinen van Iran- bezoeken we en natuurlijk mag een bezoek aan de graftombe van de beroemde dichter Hafez niet ontbreken. Het verhaal gaat dat elke Iraanse familie minimaal twee boeken bezit: de Koran en een boek van een van de twee grote letterkundigen (de andere is Saadi). Maar waar de Koran niet door iedereen even graag gelezen wordt, zo geliefd zijn de boeken van deze twee grote woordkunstenaars. De begraafplaats van Hafez is een prachtige ode aan deze boeiende persoonlijkheid. Het speciaal voor hem aangelegde park is een van de meest rustgevende plekken in deze reis om te genieten van een kop thee, want een lekker glaasje alcohol is nou eenmaal nergens legaal verkrijgbaar. Ook de souvenirs zijn hier van een bijzonder hoge kwaliteit.

De provincie Fars, waar Shiraz de hoofdstad van is, was ooit de regio waar de meest belangrijke historische en culturele gebeurtenissen van het voormalige Perzië plaats vonden. Verschillende dynastieën hebben hier de scepter gezwaaid, waarvan enkele prachtige parken en imposante gebouwen nu nog bestaan. Het magnifieke Narenjestan-complex is bijvoorbeeld een van die plekken die je ooit in je leven bezocht moet hebben, waarna je met een gerust hart kunt afreizen naar het hiernamaals. 

Dag 9:  Naar Isfehan (via Persepolis & Naqsh-e Rustam):

Met pijn in het hart verlaten we op dag 8 deze boeiende stad en reizen we met de bus noordwaarts naar enkele historische plaatsen van het ooit eens zo machtige Perzische rijk: Naqsh-e Rustam en Persepolis. Onderweg brengen we tevens een kort bezoek aan de tombe van 'Cyrus II de Grote' in Pasargad, de begraafplaats van de stichter van Perzië. Ooit stond dit gebied bekend als het terrein van de bruine beren, nu is deze streek wereldwijd bekend wegens zijn historische bezienswaardigheden. Tijdens deze excursie zetten we een flinke stap terug in de tijd bij ons bezoek aan het pas in 1931 ontdekte paleisstad Persepolis. De legendarische 'Alexander de Grote' liet deze 2500 jaar oude stad platbranden, alhoewel hij later ruiterlijk toegaf dit als zijn grootste fout te beschouwen. De ruïnes geven slechts een deel van de vroegere glorie weer, maar tijdens een rondwandeling langs deze indrukwekkende brokstukken krijg je toch een goede indruk van hoe rijk en groots deze stad ooit eens geweest moet zijn.

Ook bezoeken we vandaag het 6 kilometer verderop gelegen Naqsh-e Rustam waar we vier uit rotsen gehouwen koningsgraven van de heersers uit het Achaemenieden Rijk bewonderen. Hier lagen ooit Darius de Grote en de eveneens legendarische Xerxes I begraven. Helaas hebben ook hier grafplunderingen plaatsgevonden, al is deze imponerende plek nog steeds een bezoek meer dan waard. En of je nou de plek vanaf onderen of van enige afstand bekijkt: wij weten zeker dat je 100% geniet van dit meesterwerk uit de rijke Perzische geschiedenis. Wacht overigens niet te lang om deze plekken te bezoeken, want het is schrikbarend om te zien hoe slecht de Iraanse overheid om gaat met deze historische schatten. Onderweg treffen we hopelijk nomaden van de Bakhtiar-stam en het veel zeldzamere Qashqai volk aan. Leg overigens eerst contact met ze voordat je eventueel een foto neemt van deze kleurrijke bevolkingsgroepen. Gids Samira helpt je graag om het eerste contact te maken.

Later op de dag rijden we via een mooi landschap naar Isfehan, voor velen het onbetwiste hoogtepunt van onze rondreis. Onderweg zien we op afstand enkele van de 14.000 'meeuwentorens' opdoemen, waar al eeuwenlang de begerenswaardige mest van de duiven wordt verzameld voor het bezaaien van de omliggende meloenen plantages. 's Avonds brengen we een bezoek aan een (of meerdere) van de legendarische bruggen van Isfehan. Op de bruggen met legendarische namen als Si-o–se-pol, Khaju (en de omliggende parken) verveel je je geen moment. Na het ondergaan van de zon verzamelen zich hier tijdens de ramadan duizenden inwoners van de stad die volop genieten van hun langverwachte maaltijd. Een advies: splits je op in kleine groepjes en je zal merken dat je sneller uitgenodigd wordt om deel te nemen aan een van de provisorische picknicks. Een moment om nooit te vergeten.

Dag 10 & 11: Isfehan:

De komende twee dagen heb je ruimschoots de tijd om de hoogtepunten van de 'mooiste stad van Iran' rustig te bekijken. De imponerende Imam Moskee (Masjid-E-Emam) mag natuurlijk niet ontbreken op je wensenlijstje, evenals de naburige Sheikh Lotfallah Moskee. Vanaf het zes verdiepingen tellende Ali Qapu paleis heb je na een pittige klim een mooi uitzicht over het Nagsh-e-jahanplein, het tweede grootste plein ter wereld. Maar waar het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing uitkijkt over veelal spuuglelijke Chinese gedrochten, zo geniet je hier van de ongelooflijke rijkdom van de Perzische architectuur. Echt koninklijk wordt het hier als we het nabijgelegen Chehel Sutoun paleis met haar uitgestrekte tuinen, fraai aangelegde waterpartijen en prachtige wandschilderingen bezoeken.

Isfahan is overigens een van de beste steden om je creditcard te trekken als je een van de welbekende prachtige Perzische tapijten wilt aanschaffen. Ook de veelal aanwezige handgemaakte zilveren en gouden juwelen kunnen gewoon afgerekend worden met plastic betaalkaarten die overigens in heel Iran taboe zijn, maar hier in de donkere krochten van het kapitalisme toch ineens opduiken. Een bezoek aan Isfehan is overigens niet compleet zonder wat specerijen gekocht te hebben op de grote bazaar, een van de vele pittoreske theehuizen bezocht te hebben en een wandeling gemaakt te hebben door de Armeense wijk Jolfa. In de rijkelijk versierde Vank-kathedraal vind je metershoge muurschilderingen en in het bijbehorende museum de kleinste bijbel ter wereld, maar liefst geschreven in zeven verschillende talen.

Dag 12:  Naar Abyaneh:

We verlaten Isfahan en gaan op weg richting Kashan, maar na een uur of drie rijden maken we onderweg een mooie tussenstop in Abyaneh, een traditioneel afgelegen bergdorpje aan de voet van Mt. Carcass dat door de UNESCO erkend is als beschermd dorpsgezicht. In dit prachtige gehucht van welgeteld 301 inwoners dragen de meeste bewoners al meer dan 1500 jaar hun traditionele klederdracht, waarbij vooral de lange witte bloemenshawls van de dames de aandacht trekken. De verlaten straten, met het en der een gepensioneerde inwoner die iets aan het verkopen is, bieden prachtige plekjes om te fotograferen. Berggeiten en sportieve wandelaars komen hier helemaal volop aan hun trekken, want niets in het stadje is vlak. Toch is het uit rode zandsteen opgetrokken Abyaneh ook voor gewone stervelingen een van de mooiste authentieke plekken gedurende deze reis. 

Dag 13 & 14: Kashan:

In de ochtend kan je nog even genieten van het pittoreske Abyaneh, voordat we door reizen naar het nabij gelegen Kashan. Anno 2019 een belangrijk centrum voor de productie van textiel, tapijten en rozenwater; vroeger een druk handelspunt aan de Zijderoute. Twee nachten slapen we hier in een majestueus traditioneel guesthouse, waar je door de sprookjesachtige setting helemaal in de sfeer raakt van het voormalige magische Perzië. In het historische centrum bekijken we de mooiste van de oude koopmanshuizen, afhankelijk van de openingstijden bezoeken we het Tatabi-, Brujerdi, Ameriha en/of het Abbas-huis. Veel van deze voormalige koopmanshuizen herbergen frescos van de hand van Kamal al Molk, een legendarische Iraanse 20e eeuwse kunstenaar. Ook de traditionele hammam (badhuis) amma–e Sultan Ahmed Mir is een must-see tijdens deze rondreis. De machtig mooie ommuurde Bagh-e Fintuinen, helemaal gemaakt naar Perzisch ontwerp, zullen we eveneens bezoeken. Kashan is tevens een van de beste steden om een caravanserai (voormalige rustplaats van de karavanen die de Zijderoute bereisden) te bezoeken. 

Dag 15: Naar Teheran:

Tot laat in de namiddag proeven we de sfeer van het romantische Kashan, voordat we de drie uur durende busreis overbruggen naar Zuid-Teheran, waar we in de avond arriveren bij het appartement van onze gids Samira. Zij of haar moeder -mrs. Soraya-, de lieve moeder van onze kundige en gedreven gids Samira, zal ons daar met veel plezier ontvangen voor ons traditionele afscheidsdiner. Als je wil kan je hier nog douchen of jezelf opfrissen. Tip: neem iets kleins mee uit Nederland als geschenk voor deze schat van een vrouw. Verwacht een rijkelijke gedekte tafel met traditionele gerechten als ghormeh sabzi (stoofpotje van lamsvlees), mirza ghasemi (vegetarische schotel) en baghali polo ba morgh (gekruide rijst met kip). Rond de klok van half een arriveren we op de internationale luchthaven van Teheran. Door alle tijdrovende procedures en bureaucratische handelingen zijn we hier minimaal drie uur van te voren aanwezig. Ook kan je op de luchthaven nog je laatste Iraanse geld omwisselen of spenderen aan een laatste souvenir voor het thuisfront. Na de douane-controle kan je overigens ook met euro's betalen.

Dag 16: Naar Amsterdam:

Onze terugvlucht zal plaatsvinden in de zeer vroege ochtend (meestal rond 02:00-03:00 uur), waarna we via een tussenstop in Wenen (of ergens anders in Europa) in de ochtend van dag 16 arriveren in Amsterdam.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 1.799 (eenpersoonskamer toeslag: € 200)

Inbegrepen:

* Vlucht van Amsterdam naar Teheran via Istanbul (Turkije), Doha (Quatar), Kiev (Oekraïne) of Wenen (Oostenrijk). Wie deze reis op tijd reserveert, heeft de meeste kans op het meest gunstige vliegschema qua aanvliegroute.

Andere tickets (of boven een waarde van € 450) hebben een meerprijs. Mocht dit het geval zijn, dan nemen we voor boeking contact met je op over de eventuele meerprijs. Sinds eind 2018 zijn er namelijk geen directe vluchten meer vanuit Nederland. Iran Airlines vliegt momenteel nog wel rechtstreeks naar Iran, maar dit is helaas geen betrouwbare en veilige maatschappij om mee te vliegen, vooral door de economische sancties vanuit het Westen. Essentieel onderdelen voor de vliegtuigen mogen namelijk niet meer geïmporteerd worden, waardoor deze maatschappij inferieure onderdelen dient te plaatsen. Voor onze gasten die dit desondanks per se willen, kunnen wij uiteraard een landarrangement samenstellen. Maar nogmaals benadrukken wij dat Grensloos Genieten de onbetrouwbare toestellen van Iran Airlines ten zeerste afraadt, ondanks het op eerste gezicht meer gunstige reisschema!

Inbegrepen:

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Alle overnachtingen (op basis van logies & ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld & lokale begeleiding door gids Samira

* Alle metroverplaatsingen in Teheran, treinreis naar Yazd en busreizen naar de andere overnachtingsplaatsen

* Alle verplaatsingen in Iran naar en van het hotel & niet-facultatieve excursies

* Afscheidsdiner bij ouders lokale gids

* Handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs te boeken)

Niet-inbegrepen:

* Reserveringskosten (€ 29,50 per boeking)

* Calamiteitenfonds (€ 2,50 p.p.)

* Maaltijden

* Toegangsgelden (€ 90) & theepot (€ 25 p.p.), zie hieronder welke entrees zitten inbegrepen in deze pot)

* Fooienpot (€ 25 p.p.)

* Eventuele verzekeringen

* Entrees en vervoer naar de optionele excursies

* Ruimbagage (meerprijs van circa € 30 tot € 60 per koffer)

Accommodatie:

Reisorganisatie Grensloos Genieten is er enorm trots op dat wij voornamelijk overnachten in typisch Iraanse traditionele hotels, dus geen standaard 'dertien-in-een-dozijn' middenklasse hotels, zoals de meeste andere Nederlandse touroperators doen. Over het algemeen overnachten we in sfeervolle onderkomens, altijd voorzien van eigen toilet/douche (soms met zitbad), vergelijkbaar met Europese driesterrenhotels, maar dan met veel meer smaak ingericht. Besef overigens wel dat je bij elk hotel je originele paspoort moet inleveren, dus kopieën zijn niet geldig! Vaak worden deze gedurende ons gehele verblijf (!) zorgvuldig bewaard door de receptie. Hierover klagen heeft geen enkele zin. Reizigers die dit niet prettig vinden, raden wij ten zeerste aan om een andere reis te boeken dan de rondreis door Iran. Helaas hebben wij in het verleden al eens mensen op hetzelfde vliegtuig naar huis moeten zetten, omdat zij weigerden hun originele paspoort af te geven. En wij beseffen ook donders goed dat de Nederlandse overheid hier voor een goot gedeelte debet aan is door foutieve informatie de wereld in te helpen. Dit is nou eenmaal Iran, een land met andere wetten en regels dan ons 'democratische' Nederland. Accepteer dit en je hebt een super reis. Ter plaatse hierover klagen heeft geen enkele zin en levert louter irritatie op.

Omdat we niet willen dat onze concurrenten met onze zorgvuldig uitgezochte pareltjes van hotels aan de haal gaan, zijn wij (helaas) een beetje terughoudend geworden om deze prachtige accommodaties vooraf wereldkundig te maken. Onze gasten zullen voor vertrek een overzicht krijgen van de accommodaties waar we in Iran overnachten. Wie ons (vooraf) volgt op social media als Facebook of Instagram, zal zich regelmatig vergapen aan de prachtige foto's die we op deze plekken in het verleden gemaakt hebben. Geloof ons op onze mooie blauwe ogen als we zeggen dat je geen seconde spijt zult krijgen van je keuze om met ons op reis te gaan. De keuze van onze smaakvolle accommodaties is juist een reden om met ons op pad te gaan in Iran.

Hotels Iran:

Dag 1: Teheran: Standaard Europees hotel.

Dag 2: Teheran: Eenvoudig stadshotel.

Dag 3 & 4 & 5: Yazd: Plaatje van een historisch hotel!

Dag 6 & 7 & 8: Shiraz: Standaard Europees hotel.

Dag 9 & 10 & 11: Isfehan: Sfeervol oud hotel.

Dag 12: Abyaneh: 

Dag 13 & 14: Kashan: Het mooiste sfeervolle hotel van deze reis!

Dag 15: Naar Teheran (geen hotel) & de luchthaven & Dag 16 in de ochtend thuis.

ONDERAAN DEZE PAGINA HEBBEN WE EEN AANTAL FOTO'S VAN ONZE HOTELS GEPLAATST. ENKELE WEKEN VOOR VERTREK ONTVANG JE EEN OVERZICHT VAN DE HOTELS WAAR WE OVERNACHTEN.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 200 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Let op: in Iran kan het soms mogelijk zijn dat twee mannen niet op dezelfde kamer mogen slapen, dit is altijd afhankelijk van de lokale autoriteiten. Meestal is dit echter niet het geval voor buitenlandse bezoekers. Voor vrouwen is deze regel vrijwel nooit van toepassing, maar ook dit kan zo maar weer veranderen. Onze reisleider zal altijd zijn uiterste best doen om deze ongemakken tot een minimum te beperken, maar onze gasten dienen wel te beseffen dat dit Iran is: een land waar de islamitische overheid altijd het laatste woord heeft. In deze gevallen van twee samen reizende mannen (en soms dus ook vrouwen) vragen wij van onze gasten dan om een extra bijbetaling (€ 25-€ 50) voor een extra eigen kamer ter plekke te doen. Officieel staat er in dit land namelijk nog steeds de doodstraf op homofilie, al wordt er in de praktijk vaak op een andere manier mee omgegaan, zeker voor buitenlandse bezoekers.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Iran:

No. 60 West Arghavan street, Dibaji North street, Farmacie, Tehran. Openingstijden zondag t/m woensdag 09:00 - 16:00 uur, donderdag 09:00-13:30 uur. Telefoon: +982 123 66 00 00.

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/iran/over-ons/ambassade-in-teheran

Email: appt.netherlands@vfshelpline.com (English emails only)

Ambassade van de Islamitische Republiek Iran in Den Haag: 

Duinweg 20, 2585 JX Den Haag. Tel. 070-338 4001, fax. 070-3106341. Website:https://www.thehague.mfa.gov.ir

Bagage:

Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen, dit heeft tevens als voordeel dat je nog een kilo of tien aan souvenirs mee terug kan nemen naar Nederland. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein en de bagageruimte van de taxi's te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met alle persoonlijke gegevens op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.

Douane:

Belastingvrij mag je invoeren 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak, maar alles waar alcohol in zit is ten strengste verboden. Meer informatie: www.douane.nl.

Excursies:

Reisleider Theo en onze lokale gids Samira organiseren vrijwel dagelijks een wandeling door de stad waar we verblijven, soms ook in de avond. Eventuele entreegelden van musea e.d. zijn overigens niet inbegrepen. Wel maken we aan het begin van de reis een pot van € 90 per persoon voor alle 34 optionele excursies en € 25 voor 25 keer gezamenlijke thee/koffiemomenten. Per dag bekijken we dan wie wel en wie niet wil deelnemen aan onze (optionele) excursies, de mensen die hier niet aan deelnemen krijgen dan hun geld van die excursie direct cash terug betaald.

 

Onderstaand vind je onze lijst van gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden:

Uiteraard is het altijd mogelijk dat door -wat voor omstandigheden dan ook- bepaalde plaatsen niet bezocht kunnen worden tijdens onze reis. Wanneer dit het geval is, dan zoekt Grensloos Genieten een andere plek uit met een soortgelijke setting.

Teheran:

1. Golestan Palace

2. National Museum

3. Islamic art Museum

4. Glass Museum (Abgineh Museum)

5. Sa’dabad Complex

6. Sanati zadeh Museum (Sculpture Museum)

Yazd:

7. Jameh Mosque

8. Zoorkhaneh

9. Amir Chakhmaq Mosque

10. Khan Hammam

11. Water Museum

12. Water and Light Museum (Mirror Museum)

13. Zoroastrian Fire Temple

14. Tower of Silence (Dakhmeh)

Shiraz:

15. Shah Cheragh Mosque (Holly shrine)

16. Vakil Mosque

17. Nasir-ol-molk Mosque

18. Eram Garden

19. Hafiz Tomb

20. Vakil Complex

21. Qavam House (Narenjestan)

22. Persepolis

23. Pasargad

24. Naqsh-e-Rostam

Isfahan:

25. Imam Mosque

26. Sheikh Lotfollah Mosque

27. Ali Qapu Palace

28. Chehel sotoun Palace

29. Vank Cathedral

30. Abyaneh Village

Kashan:

31. Ameriha House

32. Boroujerdi House

33. Sultan Amir Ahmad Hammam (Bathhouse)

34. Bagh-e-Fin

 

Fooien:

Het geven van fooien in Iran is niet standaard, maar meer dan welkom. Het standaard loon in Iran is namelijk verschrikkelijk laag, zeker sinds de economische sancties vanuit Amerika. Aan het begin van de reis maken we daarom een gezamenlijke fooienpot van € 25 per persoon voor de gehele reis, met dit potje geven we het hotelpersoneel (niet de kamermeisjes, deze zijn dolblij met een fooi van (omgerekend) €1 per gast) en chauffeurs hun welverdiende fooien. Eventuele fooien voor onze lokale gids Samira en de Nederlandse reisleider zitten hier overigens niet bij inbegrepen. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon.

Geldzaken:

Pinnen in Iran is helaas onmogelijk door de economische sancties. Neem daarom meer dan voldoende euro's in contanten mee (US Dollars mag ook, maar is absoluut niet noodzakelijk) ter waarde van een bedrag van minimaal 600 euro, liefst in biljetten van 50 of 100 euro. Meestal is dit ruim voldoende om alle maaltijden, excursies en wat kleinere souvenirs te kopen. Op redelijk wat plaatsen in de steden zijn geldwisselkantoren te vinden, maar ook onze gids Samira heeft bijna altijd voldoende geld bij zich om contante euro's om te wisselen naar Iraanse Rial. Wij adviseren het wisselen bij Samira ten zeerste, mede vanwege de tijdrovende procedures en het geven van 'vals, oud' geld bij veel wisselkantoren. Voor de exorbitant dure souvenirs (zoals Perzische tapijten en juwelen) kan er heel af en toe ook met een creditcard betaald worden, maar reken hier niet op. Overigens is het 100% betrouwbaar om grote souvenirs/aankopen als Perzische tapijten per post te laten opsturen naar Nederland, tenminste als je zaken doet met de bedrijven met wie wij al jaren samenwerken.  

Kleding:

Voor mannen wordt het dragen van een korte broek niet aanbevolen. Voor vrouwen is een shawl die het hoofdhaar bedekt verplicht, neem dus deze mee van thuis. Ons advies is een shawl van katoen met felle kleuren, dit vanwege de zon. Overigens zijn deze doeken in Iran overal te koop, maar onze vrouwelijke deelnemers dienen deze al om te doen op het moment dat we het vliegtuig in Teheran verlaten. In de praktijk dragen steeds meer vrouwen deze op het achterzijde van hun hoofd, enkele speldjes meenemen om deze vast te zetten is in dit geval dan ook geen overbodige luxe. Tevens adviseren wij vrouwen om lange kledingstukken te dragen die tot ver over hun achterzijde reikt. Ook deze kledingstukken in Iran zijn overigens in Iran op elke bazaar te koop. Via deze link vind je Engelstalige informatie over de officiële gedragsregels in Iran:

Klimaat:

Iran is één van de grootste landen in het zuiden van Azië. Ondanks de uitgestrektheid van het land en het reliëf dat in grote delen van het voormalige Perzië komen er niet zoveel verschillende klimaattypes voor dan dat je zou verwachten. De zomermaanden zijn warm tot heet in Iran. Waar de zee normaal gesproken een afkoelende werking heeft in de warmste maanden, daar lijkt in Iran het tegenovergestelde het geval te zijn. Vooral de zuidwestelijke en zuidoostelijke kustgebieden zijn in de zomer zeer warm, waarbij luchttemperaturen overdag de 35 graden vaak overstijgen en op sommige plekken 40 tot 45 graden meer dan normaal is in de heetste maanden. De zeewatertemperatuur van de Perzische Golf loopt in de zomer ook flink op, met maar liefst 30 tot 32 graden in juni en juli is het één van de warmste zeeën ter wereld. Behalve warm is het in de zomer ook erg droog, met name in het zuidoosten van Iran waar maandenlange droogte lokaal meer regel dan uitzondering is. Het klimaat van Iran is er eentje met flinke extremen. Sneeuw en lokaal strenge vorst in de winter, plekken met extreme droogte en in het oosten harde wind met windsnelheden die op kunnen lopen tot boven orkaankracht. De vochtigheidsgraad is in het gehele land vrij laag, behalve in de Perzische Golf regio, waar het ‘s zomers zeer vochtig en benauwend warm is. 

Maaltijden:

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Als we echter gebruik maken van een andere vorm van accommodatie dan een hotel, dan zorgt de reisleider voor een vergelijkbaar ontbijt, uiteraard geheel gratis voor onze gasten. Lunches en diners zijn de gehele reis voor eigen rekening, waarbij de reisleider/lokale gids uiteraard altijd voldoende tips geeft voor leuke plekken. Een gemiddelde lunch in Iran kost € 4, terwijl je een meer dan prima avondmaaltijd hebt voor € 5. De laatste avond van deze reis hebben we overigens een gezamenlijk traditioneel diner (inbegrepen bij de reissom) in het appartement van onze gids Samira, wij voorspellen je nu al dat dit een van de highlights van deze reis gaat worden.

Openingstijden:

Het Iraanse weekend is van donderdag t/m zaterdagmiddag. Reken erop dat dan veel winkels gesloten zijn. In het warmere zuiden van Iran (Yazd en Shiraz) heb je vaak ook nog een middagsluiting, waarbij winkels vaak hun deuren sluiten voor een soort siësta van 12:00-16:00 uur.

Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 21:00-22:00 uur. Veel supermarkten zijn tot middernacht open, enkele de hele nacht. 

Banken zijn open van 08:00-15:00 uur. Waarschijnlijk zal je hier geen gebruik van hoeven te maken. De geldwisselkantoren hanteren dezelfde openingstijden als de banken en zijn ook op vrijdag gesloten. Vaak word er op donderdag maar tot 14:00 uur gewerkt. 

Postkantoren gaan open om 08:00 uur en sluiten om 15:00 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Deze gaan om 11:00 open en zijn tot diep in de avond open, vaak tot iets na middernacht. Een aantal gaan na de lunch enkele uren dicht. 

Paspoort:

Voor een verblijf in Iran dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Besef overigens dat je bij elk hotel je originele paspoort moet inleveren, dus kopieën zijn niet geldig! Vaak worden deze gedurende ons gehele verblijf zorgvuldig bewaard door de receptie. Hierover klagen heeft geen enkele zin. Reizigers die dit niet prettig vinden, raden wij ten zeerste aan om een andere reis te boeken dan Iran. Helaas hebben wij in het verleden al eens mensen op hetzelfde vliegtuig naar huis moeten zetten, omdat zij weigerden hun paspoort af te geven. En wij beseffen ook donders goed dat de Nederlandse overheid hier voor een goot gedeelte debet aan is door foutieve informatie de wereld in te helpen. Dit is nou eenmaal Iran, een land met andere wetten en regels dan ons 'democratische' Nederland.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent na talloze bezoeken aan dit fascinerende land inmiddels zijn weg in Iran en is de eerste vraagbaak gedurende deze reis voor allerlei informatie. Gids Samira is daarentegen geboren en getogen in Teheran, spreekt uiteraard vloeiend Farsi en perfect Engels en kent als geen ander waar de leukste plekken zijn in de steden die we bezoeken. Ook geeft ze adviezen en tips over waar je heerlijk kan eten, waar de metrostations zijn en alle andere relevante vragen. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal zij in het Engels uitleg geven, waaronder uitgebreide achtergrondinformatie. Reisleider Theo vertaalt -indien gewenst- graag deze informatie naar het Nederlands en zal ook zijn reisbevindingen delen met de groep. Ook zal hij regelmatig in het Nederlands vertellen hoe het er werkelijk aan toe gaat in Iran, informatie die onze gids Samira niet altijd kan vertellen wegens de immer aanwezige 'moraal politie' en eventuele sancties. Een advies aan onze klanten is dan ook om Samira niet onnodig in problemen te brengen en de 'moeilijke/gevoelige/lastige' vragen te richten aan reisleider Theo. Mochten we (of jullie) aangehouden worden door deze moraalpolitie, zeg dan altijd dat we een groep vrienden/collega's zijn die Samira kennen van de KLM (haar voormalige werkgever) en gezamenlijk een uitje maken. Dit is vrijwel altijd de beste manier om Samira uit de wind te houden van eventuele problemen.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel/Whatsapp (06-53799146) of mail (genieten@grensloosgenieten.nl) ons gerust als je voor vertrek nog meer informatie wilt over deze reis. Deze extra service onderscheidt ons van de grote reisorganisaties, waar een klant niet weet welke reisleider ze krijgen en de organisatie vaak bestaat uit hardwerkende, doch vaak niet ervaren en gespecialiseerde kantoordames. Gemiddeld bestaan onze groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16.

Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Wel maken we een gezamenlijke excursiepot ( € 90) voor diegenen die van plan zijn om samen alle plekken te bezoeken.

Telefoon:

Gewone Westerse simkaarten werken niet of zijn stervensduur bij gebruik in Iran, dus wij adviseren om vooraf een lokale simkaart te bestellen bij Grensloos Genieten. Deze kaarten kosten € 10 of € 20, waarna je bij normaal gebruik voldoende internet saldo hebt om de gehele reis je WhatsApp en andere digitale berichten te kijken en te versturen. Wie echter elke dag hele hoge bestanden wil downloaden en versturen, dient echter zijn saldo gedurende de reis nogmaals te upgraden. Dit is vrij eenvoudig en gids Samira helpt je hier graag bij.

Ons advies: installeer vooraf een VPN-server op je computer/tablet en/of telefoon om de Iraanse blokkades op Facebook, bepaalde websites en andere social media te ontwijken. Een aanrader hiervoor is NordVPN. Wie gebruik wil maken van zo'n lokale simkaart, kan dit vooraf opgeven bij Grensloos Genieten. Gids Samira zorgt er dan voor dat we bij aankomst in Teheran geen uren verliezen aan tijdrovende procedures om deze te verkrijgen, elke deelnemer die deze simkaart vooraf besteld heeft, kan deze dan direct installeren. Gids Theo en Samira helpen hier graag bij.

Toeristische informatie:

Op slechts enkele plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures verkrijgbaar, helaas zelden nog in het Engels, veelal in het Farsi. De medewerkers daarentegen zijn de Engelse taal vaak meer dan machtig.

Tijdsverschil:

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt twee uur en 30 minuten.

Veiligheid:

De Islamitische republiek Iran mag dan bij veel mensen vooraf een negatief beeld oproepen qua veiligheid en gevaar, uit decennia lange persoonlijke ervaring weten wij dat dit totaal niet op de waarheid berust. Iran staat namelijk juist bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen uiteraard ook hier voor, meestal op de drukke plekken van de bazaars, hoewel dit in de praktijk zeer zelden voorkomt. Wie dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht neemt wat betreft bagage en zijn andere persoonlijke eigendommen, zal nauwelijks problemen ondervinden gedurende deze reis.

Voedsel:

De hygiëne in de restaurants is meer dan prima. Iraniërs eten veel rijst, lamsvlees, kebab en groenten. Vooral vers fruit is ontzettend populair. Ook yoghurts zijn geliefd, het eten is vaak mild gekruid. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's, een aantal met Engelstalig menu. Het geven van een een 10% fooi in restaurants is niet verplicht, maar wordt enorm gewaardeerd.

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Iran een visum nodig. Sinds 1 januari 2019 zijn er nieuwe regels wat betreft het verkrijgen van een visum. Je hoeft niet meer af te reizen naar het consulaat, het enige wat je nodig hebt is een kleurenscan van een paspoortfoto en een kleurenscan van de eerste pagina van je paspoort. Als het zelf niet lukt, doen wij het graag voor je.

Via deze link vind je alle informatie (Engelstalig) die je nodig hebt om een visa te verkrijgen:

Via deze link vind je specifieke informatie over het Visa On Arrival die wij gebruiken voor ons bezoek aan Iran.

Als je beide kleurenscans hebt gemaakt van een paspoortfoto en een kleurenscan van de eerste pagina van je paspoort, kan je inloggen op de site:

https://www.hellopersia.com

Vervolgens vul je alle gegevens in, scan je beide kopieën (let op: ze moeten wel gecropped zijn!) en voila: na betalen van € 15 registratiekosten online weet je of je Iran binnen mag. Eenmaal geland in Iran begeef je je naar het loket met de bordjes 'Visa Section' en/of 'Foreign Affairs Office'. Geef hier je geprinte papier af van het registratienummer dat je hebt toegezonden gekregen vanuit de site Hello Persia. Zij controleren hier dan of je geen visa van Israel hebt, dan begeef je je naar het loket ernaast om een bedrag van € 75 in gepaste contanten te betalen voor je visum. Theo is overigens hierbij aanwezig, dus volg hem gewoon.

Dan loop je nog even naar het 'Insurance kantoor' (is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden) dat hier tegenover zit en hier betaal je een bedrag van € 14 in contanten voor je verzekering voor 16 dagen. Let op: alleen cash geld in euro's word geaccepteerd. Na het betalen van deze twee bedragen ga je weer terug naar het eerste loket en verkrijg je je visum MONDELING, dus er is geen stempel meer nodig in je paspoort! Mocht je gedurende dit proces in Nederland problemen ondervinden met het aanvragen van je e-visum, dan stuur je alles naar Grensloos Genieten en maken wij het in orde voor je tegen betaling van € 30 (incluis € 15 verplichte administratiekosten aan de Iraanse overheid).

Let op: als je een stempel van Israel in je paspoort hebt staan, kan je beter een nieuw paspoort aanvragen of niet op deze reis meegaan. Of stel je reis naar Israel uit nadat je deze reis gemaakt hebt, want anno 2019 krijg je geen stempel meer in je paspoort van Iran, dus je hoeft niet bang te zijn dat dit visum problemen gaat geven. Dit is goed nieuws voor reizigers die regelmatig naar Amerika willen reizen, want met deze nieuwe maatregelen heb je totaal geen bewijs meer dan je in Iran geweest bent.  

Voltage:

Hetzelfde als in Nederland en België. 

Vervoer:

Gedurende deze reis maken we gebruik van verschillende soorten vervoer. In Teheran maken we alle dagen gebruik van de metro, deze kosten zijn voor rekening van Grensloos Genieten. Eventueel taxikosten naar optionele excursies zijn voor eigen rekening. De treinrit naar Yazd en de busrit naar Shiraz zijn eveneens voor rekening van Grensloos Genieten. De ritten naar Isfehan en Kashan en Teheran zullen soms met eigen bus gemaakt worden, soms met openbaar vervoer.

Wasgoed:

In sommige hotels kunt u uw wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. Ook kan dit bij sommige plekken buiten het hotel, meestal krijg je het wasgoed pas een dag later terug.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een klein bijsmaakje hebben. Elke stad in Iran heeft zijn eigen watersysteem en smaakverschillen komen daarom veel voor. Vaak kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wi-fi:

Op redelijk wat plekken in Iran kan je tegenwoordig gratis internetten. Wel zijn er veel restricties, het gebruik van Facebook en Twitter zal niet makkelijk zijn. Het beste is om een VPN te installeren, waardoor je deze blokkades ontwijkt. Wie de gehele reis internet op zijn telefoon wil hebben, kan het beste van te voren via Grensloos Genieten een lokale simkaart kopen en daarop een tegoed in Rial laten zetten. Voor een tegoed van € 10 en € 20 kom je waarschijnlijk de hele reis rond. Wie dit tijdens de reis wil opwaarderen, gids Samira helpt graag om dit op te lossen.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek nemen wij weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis.  Op de dag van vertrek dien je twee uur vantevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per email of WhatsApp.

FOTO'S VAN ONZE LAATSTE REIS DOOR IRAN                                                     FOTO'S VAN DE HOTELS WAAR WIJ VERBLIJVEN