STRUINEN LANGS WILDE WAAL -  DAGPROGRAMMA

 ‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon

Speelt het blikken harmonie-orkest in een grote regenton

Daar trekt over de heuvels en door het grote bos

De lange stoete de bergen in van het circus Jeroen Bosch

En we praten en we zingen en we lachen allemaal

Want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal.’

Het lied van Boudewijn de Groot maakt je nieuwsgierig naar deze verborgen parel in Het Land van Maas en Waal. Het voormalige vissersdorp Heerewaarden heeft door de ligging tussen twee machtige rivieren en een eeuwenoude strijd met de elementen, een eigenzinnig karakter. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw voer men met palingschokkers stroomopwaarts de Rijn op tot ver in Duitsland, om paling en zalm te vangen. Vele straatnamen (Zalmstraat, Palingstraat, Schokkerstraat) houden de herinnering aan de ‘goede oude tijd’ levendig. Ontdek de natuur op een andere manier en laat het asfalt achter je.

Struin over dijken en kronkelige weggetjes. Geniet van bloeiende uiterwaarden vol veldboeketten, grienden en sappige graslanden. Klauter over basaltkeien en kribben. Wandel over verborgen zandstrandjes met schelpen, grind en stukken drijfhout. De grillige natuur van Maas en Waal creëerde dit wandelparadijs tussen deze twee machtige rivieren. De leegte, de uitgestrektheid van het landschap, is voelbaar. In de jungle kun je de horizon niet zien, hier is deze in overvloed. Beide rivieren lijken op een zilveren lint dat in de verte schittert. De roerige geschiedenis in dit gebied is in het landschap deels nog zichtbaar. In de Tachtigjarige Oorlog bleek de strategische ligging. Spanjaarden en Hollanders hebben er veel gevochten. In die tijd zijn twee forten gebouwd waarvan de sporen nu nog in het landschap te zien zijn: De Voorn en Fort Sint-Andries.

Wandeling/tijdsduur: Stevige wandelschoenen aanbevolen. Omdat een deel van deze wandeling niet over gebaande paden gaat en omdat we af en toe weilanden met prikkeldraad trotseren, is een avontuurlijke instelling een pré. De wandeling duurt 4½ tot 5 uur, excl. lunchpauze. Prijs. € 12,50 exclusief lunch (alleen contant, bij aanvang graag betalen). Bijkomende kosten: evt. lunch, drankjes en trein-/busreis naar startpunt. Data. Elke woensdag t/m. zondag in aangegeven weken (allen op afspraak, zie agenda), vanaf 15 maart.

Aantal Deelnemers: Minimum 4, maximum 14.

Startpunt. Openbaar vervoer:: Vanaf NS Station Den Bosch 9.34 Arrivabus 165 richting Drunen, 10.14 Bushalte De Buke Heerewaarden, prijs € 4,68 (OV zonder korting). Vanaf NS station Zaltbommel 9.05 Arriva buurtbus 267 richting Ammerzoden, 9.19 De Vaste Burcht Rossum; overstap 9.38 Arrivabus 165 richting Druten, 9.44 Bushalte De Buke Heerewaarden, prijs € 2,99 (OV zonder korting). Hier wacht een gids van Grensloos Genieten u op.

Eigen vervoer: Auto parkeren bij MFC De Steen, Langestraat, 6624 AB Heerewaarden. Hier wacht een gids van Grensloos Genieten u op. Indien alle deelnemers met de auto komen bestaat de mogelijkheid om deze tocht in overleg op een eerder tijdstip aan te vangen.