HOME » DOWNLOAD TEKST GEORGIE

GEORGIË 15-DAAGSE REIS - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Georgië mag dan bij het grote publiek pas bekend zijn geworden door de fraaie opnamen die werden getoond in het populaire tv-programma ‘Wie is de mol’; de ontdekkende reiziger weet uiteraard al veel langer dat dit land zich bij uitstek leent voor een avontuurlijke rondreis. De eeuwenoude cultuur, gastvrije bevolking, culinaire lekkernijen en de adembenemende natuur maken Georgië tot een land dat je niet snel zal vergeten.

Deze 15-daagse rondreis van Grensloos Genieten is een moderne ontdekkingstocht waarbij je elke dag weer sporen ontdekt van vergane beschavingen. Vrijwel dagelijks bezoeken we een kerk, ruïne, kathedraal, fort of –onze meest geliefde bouwwerken- de imposante kloostercomplexen. Uiteraard is er ook voldoende tijd ingeruimd voor ontspannende wandelingen door de imponerende natuur en de fascinerende dorpen/steden.

Dag 1 & 2: Kutaisi

Vanuit Eindhoven Airport vliegen we (met Wizz Air) rechtstreeks) naar de tweede stad van Georgië: Kutaisi. Omdat we pas diep na middernacht in Kutaisi arriveren, gaan we dan direct naar het hotel en nemen we voor twee nachten intrek in ons centraal gelegen hotel. Uiteraard vangen we dan op dag 2 iets later dan gebruikelijk met ons dagprogramma aan.

Het futuristische (voormalige) regeringsgebouw is een van de trekpleisters van de stad. Wie liever de architectonische schoonheid van vroegere tijden bewondert, komt in deze stad van bijna 200.000 inwoners eveneens ruimschoots aan zijn trekken. De stad heeft namelijk twee UNESCO Werelderfgoedmonumenten: de kathedraal van Bagrati en het nabijgelegen klooster van Gelati. Dit oosters-orthodox klooster werd in 1106 gebouwd door de koning van Georgië: David de Bouwer en het was een van de beroemdste onderwijskundige en culturele centra van het oude Georgië. De beste wetenschappers, theologen en filosofen werkten aan de academie, uit deze tijd stammen de vele muurschilderingen en manuscripten in het klooster die uit de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Bijna alle koningen van het verenigde Georgië zijn hier begraven. Dit fraai gelegen bouwwerk wordt wel eens het ‘tweede Jeruzalem van het oosten’ genoemd. Ook de lokale markt van Kutaisi is een fotogenieke plek om doorheen te dwalen.

Door gebrek aan staatsgelden voor herstel van monumenten zijn echter veel van deze historische gebouwen echter in verval geraakt. Cultuurliefhebbers zullen daarentegen met veel genoegen kennis nemen van het feit dat deze stad diverse soorten theaters herbergt. in Kutaisi slapen we twee nachten en genieten we de tweede avond van een heerlijke avondmaaltijd in ons gastvrije hotel/gasthuis.

Dag 3 & 4: Batumi

Een rit van 160 kilometer voert ons naar de kleine kuststrook die Georgië momenteel nog maar heeft. Na de onvrijwillige afgifte van de regio Abchazië (lees: annexatie door de Russen) telt Georgië nog slechts een zeer kleine toegang tot de subtropische Zwarte Zee. Op de berghellingen langs de Zwarte Zee worden onder meer citrusvruchten, thee, tabak en druiven geteeld. De mondaine badplaats Batumi (vlakbij de grens met Turkije) is onze volgende bestemming tijdens deze enerverende rondreis. Deze stad van bijna 200.000 inwoners is uitermate geliefd bij inwoners van omliggende landen als Iran, Turkije en Rusland, mede vanwege zijn gokpaleizen en sekstoerisme. Strandliefhebbers komen hier eveneens ruimschoots aan hun trekken, maar Batumi biedt ook genoeg andere vertiermogelijkheden waaronder enkele indrukwekkende moderne architectonische hoogstandjes.

Wie nieuwsgierig is naar het bruisende Georgische nachtleven, kan zich hier helemaal uitleven. De botanische tuin van Batumi is eveneens een trekpleister van formaat. De komende twee avonden kan iedereen op eigen gelegenheid invullen met een bezoek aan een van de vele restaurants die de oude binnenstad telt. Een ideale gelegenheid om khinkali (klokvormige deegkussentjes, gevuld met gekruid gehakt) te eten of een van de vele andere gerechten van deze heerlijke eenvoudige keuken.

Dag 5 & 6: Vardzia 

Ruim 220 kilometer staan er vandaag op de teller als we in Vardzia arriveren. Vanuit het drukke Batumi zijn we dan weer terug in het rustige hart van Georgië. Dit is de regio van de meest geproduceerde en gedronken watermerk van het voormalige Russische rijk en dus ook in de thuisbasis Georgie. Al ten tijden van de Russische overheersing was Georgië het symbool voor het goede leven, zang, dans en poëzie, wijn, tabak, citrusvruchten en de paradijselijke Zwarte Zeekust. Dit -volgens onze smaakpapillen- niet al te smakelijke bronwater is het belangrijkste exportproduct van het land. Als eerste bezoeken we vandaag het imposante Rabath fort. Dit machtige kasteel is al sinds de 9e eeuw een bastion van formaat. Dankzij een grondige renovatie in 2012 is dit fraaie bouwwerk herstelt in oude staat.

De tweede dag in Vardzia kan naar eigen gerieven worden ingevuld, al mag je uiteraard het door mensenhanden gebouwde grottenklooster van Vardzia niet overslaan, een meesterwerk van architectuur dat gebouwd werd als bescherming tegen de Mongolen. De originele versie bestond uit meer dan zesduizend (!) appartementen,verdeeld over dertien verdiepingen. De stad omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. De enige toegang tot het complex was door enkele goed verborgen tunnels. Een aardbeving in 1283 verwoestte ongeveer twee derde van de stad, waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden en wat leidde tot de instorting van het irrigatiesysteem. Toch is dit nog steeds een prachtige plek om te bezoeken. De rustige omgeving leent zich perfect voor avontuurlijke struintochten in de omliggende bergen, of geniet met een boek lekker relaxed van deze paradijselijke omgeving. Beide avonden mag je je hier verheugen op een uitgebreid en smaakvol diner in een fraai gelegen gasthuis.

Dag 7 & 8: Tblisi 

Met pijn in het hart verlaten we het pittoreske Vardzia voor een prachtige rit via de op 2000 meter hoogte gelegen meren Sagamos and Paravani naar Tbilisi. Deze route door en langs de Kleine Kaukasus is er eveneens een om niet snel te vergeten. Onderweg zie je tal van kleine stadjes en ietwat armoedige dorpen die veelal bewoond worden door Armeniërs die meer dan honderd jaar geleden door de massamoord van de Turken op de vlucht sloegen. Laat in de middag arriveren we in Tbilisi, uiteraard kennen wij ook hier de leukste eetgelegenheden en meest bijzondere plekjes van deze fascinerende stad. 

De tweede dag van ons verblijf hier neemt de reisleider je mee op een boeiende wandeling door de sfeervolle binnenstad van Tbilisi, een prachtige stad van circa 1,2 miljoen inwoners. Een hoofdstad waar achtereenvolgens de Romeinen, Grieken, Perzen, Hunnen, Mongolen, Arabieren en meest recentelijk de Russen hun sporen achter lieten. Alle welbekende hoogtepunten (Metekhi kerk, synagoge, Sioni kathedraal, Vredesbrug en de Anchiskhati kerk) bekijken we tijdens deze ontspannen wandeling. Alle bezienswaardigheden in de oude stad liggen namelijk op loopafstand van elkaar, al zijn er wel wat hoogteverschillen te overbruggen. Toch is het hoger gelegen Narichala Fort (4eeuw) ook nog redelijk makkelijk te bereiken middels een kabelbaan.

Dag 9: Singagi (‘The City of Love’)

De eindbestemming vandaag heet Singagi, maar voordat we arriveren in dit Italiaans-achtige stadje, hebben we al ruimschoots het fascinerende Georgische platteland verkend. De eerste uren rijden we nog over geasfalteerde wegen (of wat daar voor moet doorgaan), voordat we via prachtige, niet-verharde wegen aankomen bij het David Goreja ‘complex’. Vooral het laatste gedeelte is van een adembenemende schoonheid. Vanaf de parkeerplaats zie je al het robuuste Lavra klooster lonken, maar ons eerste echte hoogtepunt van deze reis ligt een stuk hogerop. Na een ietwat pittige, maar mooie wandeling van een klein uur tref je bovenop de heuvel het piepkleine Udabno klooster aan. De beloning voor het verlies van je zweetdruppels is een weids uitzicht over twee bevriende landen, al bevind je je hier op het (betwiste) grensgebied van Georgië met Azerbeidzjan. Schrik dus niet als je bewapende grensbewakers onderweg tegenkomt. Deze jonge mannen leiden je zelfs met alle plezier naar de eeuwenoude beschilderde rotsportretten waar dit complex zo beroemd om is geworden. Dit zijn de stille getuigen van de rijke cultuur die Georgië zo bijzonder maakt.

Na nog even genoten te hebben van het uitzicht, keren we terug naar onze minibus, voor de rest van deze dagexcursie. Wederom rijden we door het woestijn-achtige steppegebied, waarna we laat in de middag arriveren in Singagi, met slechts 2300 inwoners is dit een van de kleinste steden van het land. Met flinke zakken overheidsgeld is dit nietige stadje in Oost-Georgie de afgelopen decennia verbouwd tot een pittoreske toeristenplaats. Het fraai gelegen vrouwenklooster van St. Nino is onze laatste bezienswaardigheid van deze dag voordat we inchecken in ons eenvoudige, maar gastvrije hotel/guesthouse. Na het gezamenlijke avondeten in ons hotel genuttigd te hebben heb je nog tijd om de gerestaureerde stadsmuren te bekijken of het knusse centrum van ‘The City of Love’ met een bezoek te vereren.

Dag 10: Kvareli (wijngebied)

Dat het maken van wijn in de regio Kacheti tot een kunstvorm is verheven in plaats van een ambacht, word je al snel duidelijk wanneer we deze regio verder doorkruisen. Werkelijk overal zie je wijnranken en nog steeds worden gronden geschikt gemaakt voor de aanplant van nieuwe druiven. De ultieme omstandigheden als brandende zon, rijke grond en hardwerkende inwoners zorgen voor maar liefst 540 verschillende druivensoorten. Tsinandali, moekoezani en sapheravi zijn de meest bekende wijnen. Vanwege de vruchtbare valleien is Georgië het oudste wijnproducerende land van de wereld. Voordat we ons tegoed kunnen doen aan een welverdiende wijnproeverij in Kvareli, verkennen we eerst de levendige agrarische marktplaats van Telavi.

Al behoort het gemiddelde maandinkomen van de nog geen vier miljoen Georgiers (rond de €360) tot de laagste van Europa, de krakkemikkige stalletjes hier liggen boordevol smakelijke en verse producten. Tomaten, komkommers, aardappelen, kazen, worsten, groenten en talrijke andere kleurrijke producten liggen keurig uitgestald in deze fotogenieke omgeving. Voor slechts enkele lari koop je al wat lekkers. Uiteraard is hier ook de bekendste lekkernij te koop van het land: tsjoertskhela. Dit is een mengsel van verdikt druivensap met aan de binnenkant walnoten/hazelnoten, geregen aan een touwtje. Dit wordt in de zon gedroogd. Traditionele lekkernijen als Kozinakhi (ruitvormig gesneden koekje van walnoten en honing) en Khatsjapoeri (kaaskoek) zijn hier eveneens verkrijgbaar.

Ook de plaatselijke ‘Big Tree’ behoort tot een van de toeristische trekpleisters van Telavi dat met zijn 20.000 inwoners tot een van de oudste steden van Georgië behoort. Al in het bronzen tijdperk was hier bebouwing en –volgens de locals- werd er kort daarna al wijn geproduceerd. Een leuk souvenir voor het thuisfront zijn wijnflessen met etiketten erop dat hier al 8000 jaar (!) wijn gemaakt word. Voordat we dit goddelijke druivensap mogen proberen bezoeken we eerst nog de kloosters van Aliverdi en Negressie. Vanavond overnachten we in een authentieke Georgische woning die voorheen dienst deed als het ouderlijk huis van onze lokale agent/chauffeur. Verwacht hier dus absoluut geen luxe, maar de hartverwarmende gastvrijheid en de traditionele omgeving maken een bezoek aan dit gehucht tot een onvergetelijke belevenis. Ook in deze omgeving genieten we van een lokaal geproduceerd diner waarbij alle ingrediënten van het eigen land komen. Wellicht maak je vanavond onze eerste ‘soepra’ mee. Deze rijke maaltijd verloopt volgens een vast patroon onder de leiding van een tamada, een zogenaamde tafelheer. Bij iemand thuis is dit meestal het hoofd van het gezin. Let op: de douche in dit complex is zwaar verouderd en er is slechts beperkt warm water. Wel is er een ongelimiteerde hoeveelheid aan wijn bij het avondeten beschikbaar, aangezien de familie in het bezit is van de nabije wijndomeinen.

Dag 11: Mtscheta

Vandaag staat een relatief korte rit op het programma naar het pittoresk gelegen Mtscheta. Het 3.000 jaar oude stadje is het religieuze centrum van Georgië. In de stad zijn verschillende historische gebouwen en kerken uit de begintijd van het Christendom te zien, zoals de Svetitschoveli-kathedraal uit de 11e eeuw (waar het gewaad van Christus begraven is) en het Dzjvariklooster uit de 6e eeuw. Beide monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Twee van de belangrijke rivieren van het land vloeien hier samen en banen zich gezamenljk een weg naar Turkije, wat een bijzonder landschappelijk schouwspel oplevert. Ondanks dat dit stadje nu nog maar 7.000 inwoners telt, was het ruim acht eeuwen lang de hoofdstad van Kaukasich Iberië. Een nacht overnachten we in het hart van dit stadje.

Dag 12 & 13: Naar de Hoge Kaukasus (Kazbhegi)

Het schilderachtige Kazbhegi is op dag 12 het eindpunt, waarna we op dag 13 uitgebreid de tijd nemen om deze schitterende creatie van Moeder Natuur van dichterbij te bekijken. Na de lange rit van meer dan 300 kilometer over de Georgische militaire weg op dag 12, is het heerlijk om op de volgende dag relaxed te genieten van deze serene omgeving vol watervallen, kloven en uitgestrekte wandelgebieden. Geen enkel land in Europa kent namelijk zo`n rijke flora en fauna als Georgië. Zo vind je hier de lynx, beren, wolven, wilde geiten, vlinders en jakhalzen. Ook zijn er meer dan 360 geregistreerde vogelsoorten. Op een (verre) steenworp afstand ligt de grens met Rusland. Wanneer we nog steeds niet ‘klooster-moe’ zijn, is er ook nog een mogelijkheid om het fraai gelegen Gergeti-klooster op 2170 meter hoogte te bekijken. Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, zien we tevens een van de hoogste ijskappen van de Kaukasus: Mt Kazbegi (5047 m). Beide nachten genieten we van een gezamenlijk lokaal diner in ons traditionele onderkomen.Aangezien de Russen een decennium geleden Zuid-Ossetië hebben geannexeerd en het dus verboden grondgebied is voor Georgiers en toeristen, dienen we vandaag een flinke omweg te maken om ons eindpunt te bereiken

Dag 14: Tbilisi

Vandaag rijden we een prachtige route over de Trans Militairy Highway naar Tblisi, waar je later op de dag nog ruimte hebt voor een eigen invulling van het dagprogramma. Zo zijn het Nationale Geschiedkundig Museum en het Nationale Art Museum 
absolute aanraders. Ook de eeuwenoude centraal gelegen zwavelbadhuizen zijn een bezoek meer dan waard. Of geniet van een van de vele heerlijke lokale wijnen op een van de gezellige terrassenTevens maken we deze dag een gezamenlijke etenspot (€ 200, incl. 9 diners (een karaf wijn is inclusief) en een handvol (picknick)lunches) voor de rest van de reis, waardoor je ook op de meer afgelegen plaatsen verzekerd bent van heerlijke traditionele maaltijden in de hotels/gasthuizen waar we verblijven.  

Dag 15: Naar Kutaisi - terugvlucht naar Eindhoven

In de ochtend verlaten we Tblisi en rijden naar het internationale vliegveld van Kutaisi voor onze late middag terugvlucht naar Nederland. Onderweg bezoeken we nog de stad Gori, dat een museum herbergt van de meest bekende Georgiër aller tijden. Van 1922 tot 1953 regeerde Iosif Vissarionovich Dzhugashvili met ijzeren knoest over het communistische Russische rijk, al kent de hele wereld hem beter onder de naam Jozef Stalin. Wellicht is het ietwat vreemd om een onbeschaamd eerbetoon te bezoeken van een van de grootste dictators ter wereld, maar wij zijn van mening dat ook dit hoort bij een bezoek aan Georgië. Tevens bezoeken we voor ons vertrek naar Nederland ook nog Uplistsikhe Cave Town (1e eeuw voor Christus), een fraai gelegen bergstadje (nu ruïne) dat ooit deel uitmaakte van de florerende Zijderoute. Dit eeuwenoude interessante complex herbergde ooit complete woonwijken, wijnkelders, bakkerijen, theater en een in een rots gehouwen basiliek.  

Het is tevens mogelijk om deze reis op individuele basis te verlengen. Hopelijk denk je tegen die tijd met veel weemoed terug aan Georgië, een land dat maar twee keer zo groot is als ons land maar in zoveel opzichten een ervaring meegeeft die vele malen groter is.

  PRAKTISCHE INFORMATIE:

   

  De prijzen zijn inclusief:

  • Vlucht van en naar Eindhoven Airport met Wizzair
  • Handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken)
  • Luchthavenbelastingen & brandstofheffing
  • Alle hotelovernachtingen (incl. ontbijt) in hotels/gasthuizen 

  • Vervoer gedurende de gehele reis in comfortabele minibus
  • Stadswandelingen in alle steden

   Niet inbegrepen:


  • € 300 etenspot voor alle maaltijden: incl. 13 diners (incl. een glas wijn/frisdrank) en 14 (picknick)lunches. NB: In Tbilisi en Batumi bestaat de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te gaan dineren, indien je hiervoor kiest krijg je € 15 per diner terug uit deze maaltijdenpot.
  • Ruimbagage (deze kosten bedragen tussen de € 40 en € 80 per koffer, afhankelijk van de airline)
  • Excursiepot € 50 (Botanische tuin Batumi, kabelbaan Batumi, Rabath fort, grottenstad Vardzia, kabelbaan Tbilisi, cultuurmuseum Tbilisi, wijnmuseum & wijnproeverij Kacheti, busje naar vesting Nekresi, openlucht oldtimers Kazbhegi route, bus naar kerkje Gergeti kerk (Stepantsminda), Stalin museum (Gori), Uplistsikhe grottenstad)
  • Facultatieve excursies & entrees
  • Alle verzekeringen
  • Fooien 
(€ 25 per persoon)
  • Boekingskosten (€ 29,50 per boeking)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50 p.p)

  Het minimum aantal deelnemers bedraagt 4, het maximum 12. Toeslag eenpersoonskamer: € 200

    

   • Accommodatie:

   Bij ‘Grensloos Genieten’ overnachten we in keurige middenklasse hotels.

   • Eenpersoonskamer:

   Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 200 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

   • Fooien:

   Het is in Georgie gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 pp voor deze 15-daagse reis.

   • Gezondheid:

   Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

   • Kleding:

   Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.

   • Maaltijden:

   Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen. Zie verder het subkopje hierboven 'Niet inbegrepen'.

   • Reisdocumenten & Visum:

   E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. Je paspoort dient nog drie maanden na de terugreis geldig te zijn. Een visum is voor Nederlanders niet nodig.

   • Reis & Groepssamenstelling:

   Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4-8 deelnemers, het maximum is 12. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

   • Souvenirs:

   Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Georgische souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen. 

      

     Georgie reis september 2019