HOME » DOWNLOAD TEKST GEORGIE

GEORGIË 15-DAAGSE REIS - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Georgië mag dan bij het grote publiek pas bekend zijn geworden door de fraaie opnamen die werden getoond in het populaire tv-programma ‘Wie is de mol’; de ontdekkende reiziger weet uiteraard al veel langer dat dit land zich bij uitstek leent voor een avontuurlijke rondreis. De eeuwenoude cultuur, gastvrije bevolking, culinaire lekkernijen en de adembenemende natuur maken Georgiëtot een land dat je niet snel zal vergeten. Deze 15-daagse rondreis van Grensloos Genieten is een moderne ontdekkingstocht waarbij je elke dag weer sporen ontdekt van vergane beschavingen. Vrijwel dagelijks bezoeken we een kerk, ruïne, kathedraal, fort of –onze meest geliefde bouwwerken- de imposante kloostercomplexen. Uiteraard is er ook voldoende tijd ingeruimd voor ontspannende wandelingen door de imponerende natuur en de fascinerende dorpen/steden.

Dag 1 – Naar Tbilisi

Vanuit Amsterdam vliegen we comfortabel (indien beschikbaar rechtstreeks) naar Georgië.Omdat de vertrek- en aankomsttijden niet altijd even gunstig zijn, staat de eerste dag voornamelijk in het teken van intrek nemen in ons centraal gelegen hotel te Tbilisi. Dit na een korte rit vanaf het vliegveld naar de oude stad, waarbij we onderweg al direct de contrasten zien tussen het Georgiëwaar de tijd eeuwen lang lijkt te hebben stilgestaan en ultra moderne gebouwen. Nadat we de bagage in het hotel gedeponeerd hebben, neemt onze reisleider je direct mee voor een korte wandeling door de sfeervolle binnenstad van Tbilisi. Wie nog zin heeft in een lekkere (avond)maaltijd en/of een van de vele heerlijke lokale wijnen wil proeven is welkom om mee te gaan wandelen, uiteraard kennen wij de leukste eetgelegenheden en gezellige terrassen in deze fascinerende stad.

Dag 2 – Tbilisi

Vandaag hebben we de hele dag om deze prachtige stad van circa 1,2 miljoen inwoners nader te verkennen. Een hoofdstad waar achtereenvolgens de Romeinen, Grieken, Perzen, Hunnen, Mongolen, Arabieren en meest recentelijk de Russen hun sporen achter lieten. In de ochtend nemen we ruimschoots de tijd om alle welbekende hoogtepunten (Metekhi kerk, synagoge, Sioni kathedraal, Vredesbrug en de Anchiskhati kerk) te bekijken. Alle bezienswaardigheden in de oude stad liggen namelijk op loopafstand van elkaar. Ook het hoger gelegen Narichala Fort (4eeeuw) is redelijk makkelijk te bereiken.

In de namiddag is er eventueel nog wat ruimte voor een eigen invulling van het dagprogramma. Zo zijn het Nationale Geschiedkundig Museum en het Nationale Art Museum
absolute aanraders. Ook de eeuwenoude centraal gelegen zwavelbadhuizen zijn een bezoek meer dan waard. Tevens maken we deze dag een gezamenlijke etenspot (€ 180, incl. 7 (picknick)lunches & 7 diners) voor de rest van de reis, waardoor je ook op de meer afgelegen plaatsen verzekerd bent van heerlijke traditionele maaltijden in de hotels/gasthuizen waar we verblijven.  

Dag 3 – (via David Goreja) Naar Singagi (‘The City of Love’)

De eindbestemming vandaag heet Singagi, maar voordat we arriveren in dit Italiaans-achtige stadje, hebben we al ruimschoots het fascinerende Georgische platteland verkend. De eerste uren rijden we nog over geasfalteerde wegen (of wat daar voor moet doorgaan), voordat we via prachtige, niet-verharde wegen aankomen bij het David Goreja ‘complex’. Vooral het laatste gedeelte is van een adembenemende schoonheid. Vanaf de parkeerplaats zie je al het robuuste Lavra klooster lonken, maar ons eerste echte hoogtepunt van deze reis ligt een stuk hogerop. Na een ietwat pittige, maar mooie wandeling van een klein uur tref je bovenop de heuvel het piepkleine Udabno klooster aan. De beloning voor het verlies van je zweetdruppels is een weids uitzicht over twee bevriende landen, al bevind je je hier op het (betwiste) grensgebied van Georgiëmet Azerbeidzjan. Schrik dus niet als je bewapende grensbewakers tegenkomt. Deze jonge mannen leiden je zelfs met alle plezier naar de eeuwenoude beschilderde rotsportretten waar dit complex zo beroemd om is geworden. Dit zijn de stille getuigen van de rijke cultuur dat Georgiëzo bijzonder maakt.

Na nog even genoten te hebben van het uitzicht, keren we terug naar onze auto/jeep/minibus, voor de rest van deze dagexcursie. Wederom rijden we door het woestijn-achtige steppegebied, waarna we laat in de middag arriveren in Singagi, met slechts 2300 inwoners is dit een van de kleinste steden van het land. Met flinke zakken overheidsgeld is dit nietige stadje in Oost-Georgie de afgelopen decennia verbouwd tot een pittoreske toeristenplaats. Het fraai gelegen vrouwenklooster van St Nino is onze laatste bezienswaardigheid van deze dag voordat we inchecken in ons eenvoudige, maar gastvrije hotel/guesthouse. Na het gezamenlijke avondeten in ons hotel genuttigd te hebben heb je nog tijd om de gerestaureerde stadsmuren te bekijken of het knusse centrum van ‘The City of Love’ met een bezoek te vereren.

Dag 4 – Naar Kvareli

Dat het maken van wijn in de regio Kacheti tot een kunstvorm is verheven in plaats van een ambacht, word je al snel duidelijk wanneer we deze regio verder doorkruisen. Werkelijk overal zie je wijnranken en nog steeds worden gronden geschikt gemaakt voor de aanplant van nieuwe druiven. De ultieme omstandigheden als brandende zon, rijke grond en hardwerkende inwoners zorgen voor maar liefst 540 verschillende druivensoorten. Tsinandali, moekoezani en sapheravi zijn de meest bekende wijnen. Vanwege de vruchtbare valleien is Georgië het oudste wijnproducerende land van de wereld. Voordat we ons tegoed kunnen doen aan een welverdiende wijnproeverij in Kvareli, verkennen we eerst de levendige agrarische marktplaats van Telavi.

Al behoort het gemiddelde maandinkomen van de vijf miljoen Georgiers (rond de €360) tot de laagste van Europa, de krakkemikkige stalletjes hier liggen boordevol smakelijke en verse producten. Tomaten, komkommers, aardappelen, kazen, worsten, groenten en talrijke andere kleurrijke producten liggen keurig uitgestald in deze fotogenieke omgeving. Voor slechts enkele lari koop je al wat lekkers.Uiteraard is hier ook de bekendste lekkernij te koop van het land: tsjoertskhela. Dit is een mengsel van verdikt druivensap met aan de binnenkant walnoten/hazelnoten, geregen aan een touwtje. Dit wordt in de zon gedroogd. Traditionele lekkernijen als Kozinakhi (ruitvormig gesneden koekje van walnoten en honing) en Khatsjapoeri (kaaskoek) zijn hier verkrijgbaar.

Ook de plaatselijke ‘Big Tree’ behoort tot een van de toeristische trekpleisters van Telavi dat met zijn 20.000 inwoners tot een van de oudste steden van Georgiëbehoort. Al in het bronzen tijdperk was hier bebouwing en –volgens de locals- werd er kort daarna al wijn geproduceerd. Een leuk souvenir voor het thuisfront zijn wijnflessen met etiketten erop dat hier al 8000 jaar (!) wijn gemaakt word. Voordat we dit goddelijke druivensap mogen proberen bezoeken we eerst nog de kloosters van Aliverdi en Negressie. Vanavond overnachten we in een authentieke Georgische woning dat voorheen dienst deed als het ouderlijk huis van onze lokale agent. Verwacht hier dus absoluut geen luxe, maar de hartverwarmende gastvrijheid en de traditionele omgeving maken een bezoek aan dit gehucht tot een onvergetelijke belevenis. Ook in deze omgeving genieten we van een lokaal geproduceerd diner waarbij alle ingrediënten van het eigen land komen. Wellicht maak je vanavond onze eerste ‘soepra’ mee. Deze rijke maaltijd verloopt volgens een vast patroon onder de leiding van een tamada, een zogenaamde tafelheer. Bij iemand thuis is dit meestal het hoofd van het gezin. Let op: de douche in dit complex is zwaar verouderd en er is slechts beperkt warm water. Wel is er een ongelimiteerde hoeveelheid aan wijn bij het avondeten beschikbaar, aangezien de familie in het bezit is van de nabije wijndomeinen.

Dag 5 & 6 – (via Mtscheta) Naar de Hoge Kaukasus (Kazbhegi)

Aangezien de Russen een decennium geleden Zuid-Ossetiëhebben geannexeerd en het dus verboden grondgebied is voor Georgiers en toeristen, dienen we vandaag een flinke omweg te maken om de Hoge Kaukasus te bereiken. Kazbhegi is op dag 5 het eindpunt, waarna we op dag 6 uitgebreid de tijd nemen om deze schitterende creatie van Moeder Natuur van dichterbij te bekijken. Maar voordat we genieten van de natuurlijke schoonheid van deze streek, bezoeken we eerst nog het pittoresk gelegen Mtscheta.Het 3.000 jaar oude stadje is het religieuze centrum van Georgië. In de stad zijn verschillende historische gebouwen en kerken uit de begintijd van het Christendom te zien, zoals de Svetitschoveli-kathedraal uit de 11e eeuw (waar het gewaad van Christus begraven is) en het Dzjvariklooster uit de 6e eeuw. Beide monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Twee van de belangrijke rivieren van het land vloeien hier samen en banen zich gezamenljk een weg naar Turkije, wat een bijzonder landschappelijk schouwspel oplevert. Ondanks dat dit stadje nu nog maar 7.000 inwoners telt, was het ruim acht eeuwen lang de hoofdstad van Kaukasich Iberie.

Na de lange rit van meer dan 300 kilometer op dag 5, is het heerlijk om op dag 6 relaxed te genieten van deze serene omgeving vol watervallen, kloven en uitgestrekte wandelgebieden. Geen enkel land in Europa kent namelijk zo`n rijke flora en fauna als Georgië. Zo vind je hier de lynx, beren, wolven, wilde geiten, vlinders en jakhalzen. Ook zijn er meer dan 360 geregistreerde vogelsoorten. Op een (verre) steenworp afstand ligt de grens met Rusland. Wanneer we nog steeds niet ‘klooster-moe’ zijn, is er ook nog een mogelijkheid om het fraai gelegen Gergeti-klooster op 2170 meter hoogte te bekijken. Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, zien we tevens een van de hoogste ijskappen van de Kaukasus: Mt Kazbegi (5047 m). Beide nachten genieten we van een gezamenlijk lokaal diner in ons traditionele onderkomen.

Dag 7 & 8 – Naar Kutaisi

Op dag 7 doorkruisen we een flink gedeelte van Georgiëom in de tweede grootste stad van het land te eindigen. Ook in Kutaisi slapen we twee nachten en genieten we beide avonden van een heerlijke avondmaaltijd in ons hotel/gasthuis. Sinds 2012 zetelt de Georgische regering in Kutaisi in een futuristisch gebouw. Wie liever de architectonische schoonheid van vroegere tijden bewondert, komt in deze stad van bijna 200.000 inwoners eveneens ruimschoots aan zijn trekken. De stad heeft namelijk twee UNESCO Werelderfgoedmonumenten: de ruïnes van de kathedraal van Bagratien het nabijgelegen klooster van Gelati. Dit oosters-orthodox klooster werd in 1106 gebouwd door de koning van Georgië: David de Bouwer en het was een van de beroemdste onderwijskundige en culturele centra van het oude Georgië. De beste wetenschappers, theologen en filosofen werkten aan de academie, uit deze tijd stammen de vele muurschilderingen en manuscripten in het klooster die uit de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Bijna alle koningen van de verenigde Georgië zijn hier begraven. Dit fraai gelegen bouwwerk wordt wel eens het ‘tweede Jeruzalem van het oosten’ genoemd. Ook de lokale markt van Kutaisi is een fotogenieke plek om doorheen te dwalen.

Door gebrek aan staatsgelden voor herstel van monumenten zijn veel van deze historische gebouwen echter in verval geraakt. Cultuurliefhebbers zullen daarentegen met veel genoegen kennis nemen van het feit dat deze stad diverse soorten theaters herbergt. In de buurt van de stad ligt ook het natuurgebied Sataplia met kalksteengrotten, waar dinosauriërfossielen zijn gevonden. Ook zullen we een van deze dagen het museum van de meest bekende Georgiëralle tijden bezoeken in het nabij gelegen Gori. Van 1922 tot 1953 regeerde Iosif Vissarionovich Dzhugashvili met ijzeren knoest over het communistische Russische rijk, al kent de hele wereld hem beter onder de naam Jozef Stalin. Wellicht is het ietwat vreemd om een onbeschaamd eerbetoon te bezoeken van een van de grootste dictators ter wereld, maar wij zijn van mening dat ook dit hoort bij een bezoek aan Georgië. Als er genoeg tijd over is, bezoeken we ook nog Uplistsikhe Cave Town (1e eeuw voor Christus), dat deel uitmaakte van de Zijderoute. Het is een oud en interessant complex met woonwijken, wijnkelders, bakkerijen, een in een rots gehouwen basiliek en een antiek theater.

Dag 9 & 10 – Naar Batumi

Een rit van 160 kilometer voert ons naar de kleine kuststrook die Georgiëmomenteel nog maar heeft. Na de onvrijwillige afgifte van de regio Abchazië(lees: annexatie door de Russen) telt Georgiënog slechts een zeer kleine toegang tot de subtropische Zwarte Zee. Op de berghellingen langs de Zwarte Zee worden onder meer citrusvruchten, thee, tabak en druiven geteeld. De mondaine badplaats Batumi (vlakbij de grens met Turkije) is onze volgende bestemming tijdens deze enerverende rondreis. Deze stad van bijna 200.000 inwoners is uitermate geliefd bij inwoners van omliggende landen als Iran, Turkije en Rusland, mede vanwege zijn gokpaleizen. Strandliefhebbers komen hier eveneens ruimschoots aan hun trekken, maar Batumi biedt ook genoeg andere vertiermogelijkheden waaronder enkele indrukwekkende moderne architectonische hoogstandjes.

Wie nieuwsgierig is naar het bruisende Georgische nachtleven, kan zich hier helemaal uitleven. Ook een bezoek aan een van de vele casino’s is de moeite waard. De botanische tuin van Batumi is eveneens een trekpleister van formaat. De komende twee avonden kan iedereen op eigen gelegenheid invullen met een bezoek aan een van de vele restaurants die de oude binnenstad telt. Een ideale gelegenheid om khinkali (klokvormige deegkussentjes, gevuld met gekruid gehakt) te eten.

Dag 11 – Naar Bakuriani

Ruim 300 kilometer staan er vandaag op de teller als we in Bakuriani arriveren. Vanuit het drukke Batumi zijn we dan weer terug in het rustige hart van Georgië, waar dit populaire ski-oord op bijna 1.700 meter hoogte ligt in de Kleine Kaukasus. De omgeving van Bakuriani is omgeven door bossen, dus wandelaars zullen zich hier thuis voelen. Voordat we dit nietige dorp van 2.500 inwoners bereiken, bezoeken we eerst nog het lieflijke Borjomi. Deze naam heb je als het goed is in de tien voorgaande dagen al ontelbare malen zien voorbijkomen, omdat dit het meest geproduceerde en gedronken watermerk is van het voormalige Russische rijk en dus ook in de thuisbasis Georgie. Al ten tijden van de Russische overheersing was Georgië het symbool voor het goede leven, zang, dans en poëzie, wijn, tabak, citrusvruchten en de paradijselijke Zwarte Zeekust. Dit heerlijke bronwater is overigens het belangrijkste exportproduct van het land. De nabijgelegen Mukheri vulkaan en Mt Kohta zijn daarentegen de meest prominente meesterwerken van de Georgische natuur in deze regio. Na de botanische tuin van Batumi is hier tevens de tweede meest aansprekende aangeplante tuin van het land te vinden. Door haar botanische rijkdom zijn er in Georgiëtussen de 4000 en 4500 verschillende plantensoorten te vinden.

Dag 12 & 13 - Naar Vardzia

Voordat we vandaag de 160 kilometer van Bakuriani naar Vardzia overbruggen, bezoeken we eerst nog het imposante Rabath fort. Dit machtige kasteel is al sinds de 9e eeuw een bastion van formaat. Dankzij een grondige renovatie in 2012 is dit fraaie bouwwerk herstelt in oude staat. Een ander door mensenhanden gebouwd meesterwerk is het grottenklooster van Vardzia datwerd gebouwd als bescherming tegen de Mongolen. De origineleversie bestond uit meer dan zesduizend (!) appartementen in dertien verdiepingen. De stad omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. De enige toegang tot het complex was door enkele goed verborgen tunnels. Een aardbeving in 1283 verwoestte ongeveer twee derde van de stad, waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden en wat leidde tot de instorting van het irrigatiesysteem. Toch is dit nog steeds een prachtige plek om te bezoeken. De tweede dag in Vardzia kan naar eigen gerieven worden ingevuld. Deze rustige omgeving leent zich perfect voor avontuurlijke struintochten in de omliggende bergen. Ook hier genieten we weer beide nachten van een uitgebreid diner in ons gasthuis.

Dag 14 – Naar Tbilisi

Met pijn in het hart verlaten we het pittoreske Vardzia voor een prachtige rit via de op 2000 meter hoogte gelegen meren Sagamos and Paravani naar Tbilisi, de hoofdstad vanGeorgiëdie we aan het begin van deze rondreis al uitgebreid bekeken hebben. Deze route door en langs de Kleine Kaukasus is er eveneens een om niet snel te vergeten. Onderweg zie je tal van kleine dorpen die veelal bewoond worden door Armeniërs die meer dan honderd jaar geleden door de massamoord van de Turken op de vlucht sloegen. Diep in de middag arriveren we in Tbilisi, waar je de laatste avond nog kan nagenieten van de 2.200 km die we hebben afgelegd in dit fascinerende land.

Dag 15 – Naar Amsterdam

Al erg vroeg in de ochtend (03:00 uur) vertrekken we van het hotel naar het internationale vliegveld van Tbilisi voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Het is tevens mogelijk om deze reis op individuele basis te verlengen. Ruim vier uur later land je weer in het kleine Nederland en denk je ongetwijfeld met veel weemoed terug aan Georgië, een land dat maar twee keer zo groot is als ons land maar in zoveel opzichten een ervaring meegeeft die vele malen groter is.

De prijzen zijn inclusief:

 • Vlucht
 • accommodatie, 14 overnachtingen (incl. ontbijt) in hotels/gasthuizen 

 • vliegveld/hotel transfer op dag van aankomst
& vertrek
 • vervoer in comfortabele auto/minibus

 Niet inbegrepen:


 • € 180 etenspot, incl. 7 (picknick)lunches & 7 diners
 • overige maaltijden
 • reisverzekering
 • fooien
(€ 20 per persoon)

  PRAKTISCHE INFORMATIE:

 • Inbegrepen:

Vliegtickets (luchthavenbelastingen & brandstofheffing, 14 hotelovernachtingen, alle transport met (mini)bus, en stadswandelingen in alle steden. 

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 6, het maximum 16. Toeslag eenpersoonskamer: € 295,-

 • Niet-inbegrepen:

Alle overige maaltijden & drankjes, facultatieve excursies & entrees, eventuele verzekeringen. fooien, boekingskosten, bijdrage Calamiteitenfonds, vertrekbelasting, reis- en annuleringsverzekering.

 • Accommodatie:

Bij ‘Grensloos Genieten’ overnachten we in keurige middenklasse hotels,

 • Eenpersoonskamer:

Alleenreizenden kunnen een kamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 295 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.

 • Fooien:

Het is in Polen gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 pp voor deze 15-daagse reis.

 • Gezondheid:

Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

 • Kleding:

Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.

 • Maaltijden:

Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen. 

 • Reisdocumenten & Visum:

E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek. Je paspoort dient nog drie maanden na de terugreis geldig te zijn. 

 • Reis & Groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

 • Souvenirs:

Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Georgische souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen.