FIETSREIS BOMMELERWAARD -  DAGPROGRAMMA

  

Van Gootspoken tot stoere ridders

In het hart van het fascinerende rivierenlandschap ligt de Bommelerwaard, een van de oudste streken van Nederland. Centraal tijdens deze ontspannen fietstocht staan de twee rivieren die de Bommelerwaard al duizenden jaren in een stevige wurggreep houden. Geniet van het licht, de schitterende wolkenluchten en de oneindig lijkende horizon tussen deze twee machtige rivieren. Laat in de middag arriveren we weer bij het startpunt van deze rondreis: NS station Zaltbommel.

Deze dag start om half elf op NS station Zaltbommel. Hier kan je eventueel ook gratis je auto parkeren als je niet met de trein komt. Vervolgens wandelen we naar het Middeleeuwse stadje Zaltbommel, waar onze gids je meeneemt over stadswallen, langs oude kerkhoven, grachten, een heemtuin, verborgen gootspoken en het indrukwekkende stadskasteel. Na een stop voor koffie/thee (niet inbegrepen) halen we onze fietsen op en begint de fietstocht (rond 12.00 uur). We verlaten de vestingstad door de Waterpoort. Vanaf de Waalkade is het uitzicht over de Waal prachtig. We fietsen langs de imposante toren van de Sint Maartenskerk en de oude watertoren. Voorbij de Martinus Nijhoffbrug gaat de tocht gaat verder over kronkelige dijken langs het beschermde natuurgebied de Hurwenensche Kil, dat met zijn vele plassen en bomen een uniek foerageergebied is voor ontelbare watervogels.

'De highway van de Hollandse waterwegen boeit elk moment van de dag'

Afhankelijk van het Hollandse weer houden we onderweg een picknickstop of kiezen een horecagelegenheid uit (lunch niet inbegrepen). Via de Wilde Waal, de highway van de Hollandse waterwegen, passeren we Rossum, de parel van de Bommelerwaard. De gehuchten Rome en Sint Andries, waar we de ruïnes van het voormalige Fort Sint Andries bezoeken, zijn bijzonder fotogeniek. Daarna buigen we af naar het schiereiland Alem, waar we een oude grafheuvel bezoeken en het bijzondere verhaal van Sint Odrada aanhoren. Over (!) een golfbaan en langs de Milde Maas fietsen we verder naar Kerkdriel waar in recreatiegebied de Zandmeren duizenden bootjes in vele jachthavens liggen te dobberen. Na het dorp Hedel rijden we via rustieke polderwegen naar het pittoreske kasteel van Ammerzoden en het startpunt in Zaltbommel.