De eersten die de Duitse eetgewoonten beschreven waren de Romeinen. Via hen is be­kend dat de lokale bevolking aan het begin van onze jaartelling vlees at en mede (ho­ningdrank) en bier dronk. De eerste wijnboeren in Duitsland waren Romeinen.  Tot het traditionele basisvoedsel behoort ondermeer brood. Er zijn wel 200 soorten van, waaronder veel volkorenbrood. Voorbeelden zijn Pumpernickel (roggebrood; m.n uit Noord Duitsland) en Mischbrot (zuurdesembrood). Bier moet worden beschouwd als de nationale drank. De kwaliteit is uitstekend en de prijs laag. Wellicht tot afgrijzen van menig bierkenner wordt bier in Duitsland zo vaak gemengd met limonades gedronken dat er namen voor bestaan. Zo’n mix heet in Zuid Duitsland Radler of Gespritztes en in Noord-Duitsland Alsterwasser. Duitse gerechten zijn meestal niet uitgesproken scherp. Wel eet men veel mosterd (bijv bij de worst). Knoflook, laurier, jeneverbes (in de zuurkool), dille, maggiplant en daslook.  

Een grove regio indeling is die tussen de Noordduitse en de Zuid-Duitse keuken. De Noordduitse keuken is relatief zwaar en kent invloeden uit Polen en Scan­dinavië. Aardappels, kool, wortels, knollen en haringvarianten zijn hier belangrijk. Een tradi­tioneel Noordduits gerecht is Labskaus, een schotel met onder meer aardappelen, au­gurken en cornedbeef. Rote Grütze is een nagerecht met bessen, kersen, maïsmeel en suiker als hoofdingrediënten. De Zuid Duitse keuken deelt veel kenmerken met de keukens van Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië. 

Een stevig ontbijt (Frühstück) is in Duitsland erg populair. Dikwijls worden gasten hier speciaal voor uitgenodigd en in veel eetgelegenheden kan men tot diep in de middag een uitgebreide brunch bestellen. Modernere trends zijn minder vet eten en buitenlands eten. De etnische keuken is m.n via de vele immigranten uit Mediterrane landen een geïntegreerd onderdeel geworden van de Duitse keuken. Daardoor maken hamburgers, frieten, kebab, pizza, spaghetti en Balkan specialiteiten vaak onderdeel uit van het menu. Daarnaast hebben Indiase, Mexicaanse, Chinese en Japanse restaurants (sushi) hun plek veroverd.

1

 

'Ondanks dat er niet een nationaal zuurkool gerecht is (elke regio heeft zijn eigen stijl), mag dit heerlijke recept uiteraard niet ontbreken op deze pagina."

2

"Met deze prachtige video kan zelfs een kind de heerlijkste apfelstrudel maken. Ons mag je er zelfs voor wakker maken..."

3

"Een van de meest typisch Duitse gerechten is schnitzel. Zelfs vegetariërs watertanden van deze video."

4

"Duitsers zijn gek van aardappelen. Net als wij van Grensloos Genieten. Na dit recept ben ook jij overstag!"

5

"Als organisator van het enige Nederlandse Soepenfestival (Alem), mag een goede soep natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje van lekkere maaltijden."