Ondanks dat Duitsland ons grootse buurland is, weten maar weinig mensen hoeveel moois dit landen te bieden heeft. Genoeg reden voor Grensloos Genieten dus om een aantal van deze 'geheimen' te onthullen. Daarbij hebben we ons wel gefocust op vier onderdelen: de prachtige natuur, de rijke historie van de Hanzesteden, de DDR-periode en de tijd dat de Nazi's de baas waren in Duitsland. Deze vier onderdelen hebben we verenigd in de unieke reis DDR & HANZE Duitsland.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar Duitsland: hier zijn 3 reistips voor dit land. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

Ook al geloof je niet meer in sprookjes, toch mag je de ‘Deutsche MärchenstraBe’ niet overslaan. Deze route leidt je langs kronkelende wegen, waar je in de voetsporen treedt van de scheppers van Sneeuwwitje, Doornroosje, Repelsteeltje en Hans & Grietje en nog 200 andere sprookjes. Dit gebied was bij uitstek de ultieme inspiratiebron voor de ontelbare sages, legendes en fabels die hier uit de regionale volkscultuur zijn ontstaan. Vervolgens zorgden de hersenspinsels van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm, vereeuwigd in drie hartverwarmende boekdelen, voor een bestseller die die al meer dan twee eeuwen kinderen van allerlei culturen in slaap hebben gewiegd. In de meest kneuterige van de negen Sprookjessteden, Hameln, alom bekend vanwege de legende rondom de plaatselijke rattenvanger, staat alles in het teken van dit legendarische en welbekende sprookjesfiguur.

Zonder haven zou de vrije Hanzestad Hamburg nooit zijn uitgegroeid tot wat hij nu is: een vrijdenkende economische stad, een internationaal handelscentrum en een stad met een bloeiende cultuur. De ‘poort tot de wereld’ heeft zware tegenslagen beleefd, maar krabbelde telkens weer overeind. De diverse bouwkundige stijlen en de vele parken en meren maken de stad fascinerend om te bezoeken. Ons lievelingspark is Planten un Blomen, een fraaie aaneenschakeling van zeven aan elkaar gelinkte parken. Liefhebbers van alles wat groeit en bloeit kunnen hier makkelijk de hele dag verpozen, zonder zich een moment te vervelen. Deze voormalige botanische tuin is bij uitstek het groene visitekaartje van deze stad.  

In het schitterende grensgebied van Duitsland met Tsjechie en Polen vind je het uitgestrekte natuurgebied Saksisch Zwitserland. De rivier de Elbe heeft hier in miljoenen jaren bizarre rotsformaties uitgeslepen. Een mogelijkheid om hiervan optimaal te genieten is om een fiets te huren en langs de zuidkant van de Elbe te fietsen, waar een magnifiek fietspad je kennis laat maken met de prachtige natuurlijke schoonheid van dit gebied. Ook kan je relaxed op een boottocht stappen en het landschap vanaf het water verkennen. Uiteraard mag je dit mooie gebied niet verlaten hebben zonder het bastion 'Bastei' bezocht te hebben, de met loopbruggen met elkaar verbonden rotsformaties bieden een spectaculair uitzicht over dit prachtige gebied.