Prijs van deze reis: € 3.200 (20 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 11 oktober 2023
* 12 oktober 2024
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Colombia, met een totale waarde van € 800. * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 90 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 30 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 350.
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2.000 kilometer (incl. de 'binnenlandse' vluchten).
Ambassade:
Nederlandse Ambassade in Bogotá: Carrera 13 No. 93-40, Piso 5, Bogotá, Colombia. Via telefoonnummer (+57) 60 (1) 6384200. Let op: belt u vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247. Voeg het mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van uw smartphone en stuur dan je bericht via Whatsapp. Maandag t/m Donderdag van 8:00-16:00, Vrijdag van 8:00-14:00. bog@minbuza.nl Honorair consulaat van Nederland in Medellin: Micha Vosse – Cra 43ª # 1-85, oficina 308, Edificio Banco Caja Social, El Poblado – Medellin 050021. Bezoek alleen met voorgaande afspraak. Vaste telefoonnummer: +57 604 366 2591, Whatsapp: +57 312-811 7186. consulmedellin@outlook.com. Honorair consulaat van Nederland in Cartagena: Mauricio Villegas Gerdts - Callejon Santa Clara Calle 24A #19 – 64, Manga. telefoonnummer: +5756605610. mv@vcsas.com Colombiaanse ambassade in Nederland: Groot Hertoginnelaan 14, 2517EG ’s-Gravenhage. Tel. +31 70 361 45 45. epaisesbajos@cancilleria.gov.co Belgische Ambassade in Bogotá: Avenida Calle 92 # 11 – 51 - oficina 503, Barrio Chicó. Tel: +57 601 328 71 80. E-mail: Bogota@diplobel.fed.be. Colombiaanse Ambassade in België: Rooseveltlaan 96A 1050 Brussels Belgium. Tel: (+32) 2 649 56 79. embcolombia@emcolbru.org.
Bevolking:
De Colombiaanse bevolking is ontzettend vriendelijke en hartelijk. Ze zijn erg trots dat buitenlandse toeristen ver reizen om Colombia te zien, na decennia moeilijke tijden. Je zult zien dat de ogen van een Colombiaan begint te twinkelen als je een compliment maakt over het land. Ze zijn daardoor ook oprecht behulpzaam, ze willen graag dat je een fantastische tijd hebt en ook anderen verteld hoe mooi Colombia is. Ook hier geldt, hoe warmer het is, hoe warmer de mensen. Je zult een verschil zien tussen de cultuur in Bogotá, wat een grote stad is met een relatief kouder klimaat en men meer op zichzelf is, en het Caribische Cartagena, waar men op straat danst en een praatje maakt met iedereen.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Maximaal mag je 3.000 USD contant geld invoeren en niet meer dan drie mobiele telefoons per persoon..
Eten & drinken
Het aanbod varieert van Colombiaans eten in lokale restaurants tot aan verrassend moderne gerechten in high-class restaurants. Traditionele Colombiaanse gerechten bevatten meestal kip, varkensvlees of vis, gecombineerd met bonen, rijst, maïs of aardappelen. Iedere regio in het land heeft z’n eigen, karakteristieke gerechten. Word blij verrast door de levendige ‘foodscene’ van hoogstaande kwaliteit in Colombia’s grootste steden Medellín, Bogotá en Cartagena. Geniet van heerlijk eten uit diverse keukens terwijl je de avond doorbrengt in een van de ongelooflijk sfeervolle, moderne restaurants. Buiten de grote steden worden vaak traditionele gerechten of een “menu del día” geserveerd. Probeer typisch Colombiaanse gerechten, zoals ‘la bandeja paisa’. Dit is een gerecht uit Antioquia met chorizo worstjes, varkensvlees, rundvlees, rijst en bonen, en wordt vaak geserveerd met avocado. Aan de kust eet je kokosrijst met verse vis. Probeer populaire soepen zoals de ‘ajiaco’ uit Bogotá of een heerlijke ‘sancocho’. De ‘arepa’ wordt door de Colombianen veel gegeten als ontbijt, samen met kaas, eieren of tomaten. De Colombiaanse empanadas zijn lekker als snack en begin de avond met de nationale likeur Aguardiente. Colombia biedt een scala aan heerlijke, exotische fruitsoorten, waarvan sommige alleen hier voorkomen. Je zult gauw genoeg merken dat vele maaltijden worden geserveerd met een verse fruitsap. Ben je vegetarisch, heb je bepaalde allergieën of zijn er dingen die je echt niet lekker vindt, geef het ons voor aanvang van de reis aan, dan kunnen we hiermee rekening houden.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van onze gidsen zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies wordt binnekort op de plek bekend gemaakt."
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
De hartelijke mensen in Colombia communiceren graag informeel en zijn vriendelijk met elkaar. Stemverheffing of zichtbare frustratie en boosheid werkt vaak averechts. Met een compliment en een vriendelijke glimlach krijg je vaak meer voor elkaar. Schrik niet als u een kus op de wang krijgt of iemand wel dichtbij je komt staan of zitten, dat is de normale manier van omgang. Lees je verder vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleider. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Colombia heeft een goede gezondheidszorg. Mocht je onderweg onverhoopt bepaalde medicijnen nodig hebben, kan je dit aangeven bij de gids of het hotel. Er is vaak een apotheek dichtbij waar van alles te krijgen is. Mocht je verdere medische assistentie nodig hebben dan begeleiden we je zo goed mogelijk. Zorg dat je een dekkende verzekering hebt. Om Colombia binnen te komen moet je de eerste ronde Covid vaccinaties hebben gehad, bijvoorbeeld 2 Pfizer, 2 Moderna of 1 Janssen. Het maakt niet uit wanneer deze gezet zijn. Er wordt niet gevraagd om een booster. Je kunt ieder bewijs op papier of digitaal laten zien, zolang het je naam, soort vaccinatie en datum van vaccinatie bevat. Je hoeft dan geen Covid test te doen. Heb je geen vaccinatie, of bijvoorbeeld slechts 1 Pfizer, dan mag je ook het land in met een negatieve Covid test. Een herstelbewijs is hier niet geldig. In het land zelf heb je nergens een vaccinatiebewijs nodig. Voor de binnenlandse vluchten zijn medische mondkapjes verplicht. Naast de Covid vaccinaties zijn er geen andere vaccins vereist om Colombia binnen te komen. Echter adviseren we het om een aantal weken voor je reis contact op te nemen met je arts en de website van de rijksoverheid te raadplegen voor specifiek en actueel advies. Andere aanbevolen, maar niet verplichte, vaccins zijn Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Reisziekte: Colombia is het land van de bergen. Wegen hebben daardoor veel bochten, als je daarvoor gevoelig bent, neem dan reistabletjes tegen de misselijkheid mee. Reizigersdiarree: Omdat het eten anders is dan je gewend bent, kan het voorkomen dat je bij verre reizen reizigersdiarree krijgt. Met name aan de Caribische kust is het kwaliteit van het kraanwater erg slecht, dus drink alleen fleswater en poets ook uw tanden met schoon water. Zorg altijd dat je goed gehydrateerd blijft. Het kan handig zijn om ORS en diarree remmers zoals imodium zuigtabletten mee te nemen zodat je het makkelijk bij de hand hebt als nodig.
Kleding:
Neem comfortabele en lekker zittende kleding mee. Colombia heeft een tropisch klimaat, wat betekent dat het over het algemeen zonnig en warm is, maar dat er ook een bui kan vallen. Neem een dun regenjasje of een poncho mee. Zorg dat je schoenen meeneemt waarop je goed kunt lopen en die eventueel vies mogen worden. Mocht je ´s avonds uit eten gaan in een van de goede restaurants van Bogota, Medellin, of Cartagena, zul je zien dat de Colombianen graag goed verzorgd en modieus gekleed uitgaan. In sommige uitgaansgelegenheden mag je niet naar binnen in een korte broek en slippers.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
BOEKEN: • One Hundred Years of Solitude, Gabriel García Márquez • Chronicle of a Death Foretold, Gabriel García Márquez • Oblivion, Héctor Abad Faciolince • Dancing Feat: One Man’s Mission to Dance Like a Colombian, Neil Bennion • Colombiano, Rusty Young • Bolívar: American Liberator, Marie Arana FILMS: • Encanto, Disney • Embrace of the Serpent (El Abrazo de la Serpiente) • Colombia: Wild Magic (Colombia: magia salvaje) • The Rose Seller (La vendedora de rosas) • Alias Maria
Openingstijden:
De meeste plekken hebben ruime openingstijden, de lokale ‘tienda’ het kleine buurtwinkeltje en grotere supermarkten zijn vaak om 7:00 uur al open en sluiten rond 21:00 uur. Winkels in grote winkelcentra gaan vaak pas wat later open om 10:00 uur en zijn ook tot ’s avonds 21:00 geopend. De meeste winkels zijn 7 dagen in de week open.
Postzegels:
De reguliere post werkt niet echt in Colombia. Een kaartje opsturen naar Nederland heeft vaak geen nut, meestal komt het niet over, of pas na 9 maanden. Wil je echt graag wat opsturen, dan kan dat in de grotere steden via bijvoorbeeld DHL, echter is dat erg duur. Daarom adviseren we om kaartjes en andere souvenirs zelf mee te nemen naar Nederland en niet op te sturen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis meestal wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants. Vaak werken we op deze reis met de charmante en zeer bedreven Rhonda, een Nederlandse die al jaren woont en werkt in Colombia.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Colombia is overwegend Katholiek, het geloof dat de Spanjaarden naar het continent hebben gebracht. Ieder dorp heeft een prominente kerk die iedere zondag vol zit. Ook zul je overal beelden van Maria en Jezus tegenkomen, evenals grote kruizen. Hierdoor kent Colombia ook een groot aantal nationale feestdagen, maar liefst 20 per jaar! De meeste zijn religieuze feestdagen en worden vaak handig op een maandag gepland, zodat men kan genieten van een lang weekend. Zo wordt Pasen hier bijvoorbeeld een hele week gevierd. Naast het katholieke geloof is een klein gedeelte van de bevolking protestant en heeft de inheemse bevolking hun eigen geloven.
Souvenirs:
Onderweg een leuk aandenken voor jezelf kopen of een cadeautje voor iemand thuis is altijd leuk! Bijvoorbeeld een echte Colombiaanse Sombrero vueltiao, een prachtige zwart/witte hoed gemaakt van de vezels van suikerriet. Of een stoere lederen ‘Carriel’, de handtas van de Colombiaanse cowboy, handgemaakt met precies genoeg ruimte voor een portemonnee, kam, foto van de geliefde vrouw, en een flesje lokale rum. Ook de gekleurde Wayuu tassen zijn erg populair, ze worden handgemaakt door de Wayuu stam in La Guajira en zijn nu wereldwijd gelieft. Een zakje Colombiaanse koffie kan uiteraard niet ontbreken, vers van de koffie boerderij die je zelf bezocht hebt! Wist je dat 80% van de smaragden uit Colombia komen? Dé plek dus om mooie sieraden met deze groene edelsteen te kopen. We eindigen onze reis in Cartagena, waar je veel mooie souvenir winkels zijn, zodat je niet de hele reis al met extra bagage hoeft te reizen.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbalwedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
Net zoals in het overgrote deel van Latijns Amerika is Spaans de nationale taal van Colombia. Over het algemeen spreken Colombianen nog niet veel Engels. Daarom kan het erg handig zijn om een app te downloaden op je mobiele telefoon, zoals Google Translate. Google Translate biedt de mogelijkheid om talen te downloaden naar je gewenste apparaat. Zo kun je er ook mee vertalen zonder internet verbinding. Erg praktisch voor tijdens het reizen! Daarnaast is het handig en leuk om wat basiswoorden Spaans te leren voor vertrek. De Colombianen zullen het alleen maar waarderen als je hun taal probeert te spreken, dus schroom niet om ‘Español’ te oefenen terwijl je door het land reist.
Tijdsverschillen:
Colombia kent geen winter- en zomertijd, daardoor is het in de winter 6 uur eerder dan in Nederland en in de zomer 7 uur eerder.
Toeristische informatie:
Het land is volop in ontwikkeling als het gaat om internationaal toerisme. Op sommige plekken is men er al goed op ingesteld met duidelijke websites en informatie in Engels. Echter op andere locaties zul je alleen informatie in het Spaans vinden en kan het zijn dat informatie onduidelijk of niet meer actueel is. Daarom is er altijd een Engelssprekende lokale gids die op de hoogte is van de belangrijkste informatie die je uitleg zal geven.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 2.600.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In sommige hotels kan je het wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. Ook kan dit bij sommige plekken buiten het hotel, meestal krijg je het wasgoed pas een dag later terug.
Water:
In de grote steden Bogota en Medellin kan je het kraanwater drinken. Aan de kust, Cartagena, is het kraanwater van slechte kwaliteit. Gebruik ook voor tandenpoetsen alleen fleswater. Neem een herbruikbare fles mee, die je kunt bijvullen om onnodig afval van plastic flessen te voorkomen, de meeste hotels voorzien in drinkwater.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.