Dag 1: Naar Colombia

Deze reis begint in de ochtend met een directe KLM vlucht van Amsterdam naar Bogotá, als je deze reis tenminste op tijd hebt geboekt. Bij passagiers die zich pas laat aanmelden voor deze reis en dus in een veel duurdere prijsklasse terecht komen, dienen deze het verschil bij te betalen of te accepteren dat ze met een andere vlucht vliegen, helaas vaak niet rechtstreeks. Je reisleider verwelkomt je de eerste dag op de Colombiaanse luchthaven. Door het tijdsverschil arriveer je halverwege de middag in het hotel in Bogotá.

Dag 2: Wandeltocht Bogota 

Vandaag leer je het kloppende hart van Bogota kennen. Zo verkennen we de mooiste wijk van de hoofdstad van Colombia, La Candelaria. Uiteraard bewonderen we onderweg de kleurrijke straatkunst. Wij adviseren je ook om een bezoek te brengen aan het museum van Colombia’s beroemde schilder en beeldhouwer, Fernando Botero, beroemd om zijn proportioneel overdreven schilderijen en sculpturen. Nabij kan je ook een bezoek brengen aan de onbeschrijflijke schoonheid van pre-Columbiaans goud in het Goudmuseum. Na de lunch (optioneel) gaan we verder met onze ontdekkingstocht en bezoeken we Monserrate, een prachtig uitzichtpunt over de stad.

Dag 3: Naar Villavieja

We vertrekken met onze eigen bus in de ochtend van Bogotá naar het kleine dorpje Villavieja, gelegen bij de Tatacoa woestijn. Het is ongeveer 5 uur rijden, soms leggen we dit traject echter per vliegtuig af. In de middag bezoeken we het kleine paleontologisch museum en als het donker wordt het astronomisch observatorium in de woestijn. Miljoenen jaren geleden was de Tatacoa-woestijn namelijk een vochtige tropische jungle totdat de oostelijke Cordillera opkwam en de loop van de wateren veranderde, waardoor het huidige geërodeerde landschap ontstond. Daarom is dit een van de onderzoeksgebieden paleontologische site van het continent waar dit soort studies al bijna een eeuw worden uitgevoerd. Het kleine maar interessante Villavieja Paleontologisch Museum laat zien hoe de woestijn er in de prehistorie uitzag als een grote verzameling fossielen van verschillende soorten zoogdieren en reptielen

Vanwege de geografische omstandigheden is de lucht van de Tatacoa-woestijn het grootste deel van het jaar meestal erg helder, wat, samen met de afwezigheid van lichtvervuiling en de nabijheid van de evenaar, het een ideale plek maakt voor astronomische observatie. Rond 18:30 bezoeken we het Astronomisch observatorium in de Tatacoa-woestijn. Daar krijgen we uitleg over de verschillende hemellichamen, die we daarna van dichterbij kunnen bekijken vanuit de telescopen van het observatorium. Het is tevens mogelijk dat we in twee verschillende hotels verblijven, dit omdat de aanwezige hotels waar we verblijven nou eenmaal niet al te groot zijn.

Dag 4: Naar de Tatacoa-woestijn & San Agustin

Vandaag bezoeken we de spectaculaire Tatacoa-woestijn, de op één na grootste droge zone van Colombia. Het Cuzco-pad met zijn karakteristieke okerkleur doet denken aan naar de landschappen van de avonturen van de roadrunner en de coyote. In Los Hoyos zien we de omgeving veranderen naar grijstinten die unieke panoramische uitzichten opleveren. Voor de lunch kan je een lokaal gerecht met geitenvlees proberen, al zijn er ook voldoende andere gerechten te kiezen. In de middag rijden we verder verder naar San Agustin, waar we in of net buiten het stadje in de natuur verblijven.
Dag 5: San Agustin

In San Agustín maken we kennis met het beroemde archeologische park van San Agustín, op slechts tien minuten rijden van de stad, waar je de erfenis van een oude beschaving kunt bewonderen, weergegeven in iconische beeldhouwwerken, evenals verschillende graven en monumenten. Ook  bezoeken we het kleine Archeologisch Museum, de Mesitas A, B, C en D, het Forest of the Statues, de spectaculaire Lavapatas Fountain en de Alto de Lavapatas. De volledige route is ongeveer drie km met enkele stijgingen tot 70 m.

Het stadje zelf is ook een parel! Op de lokale markt brengen boeren uit de omgeving hun verse producten om te verkopen, verheug je op interessant exotisch fruit zoals guama's, granadilla's, papaja's, caimo's, boomtomaten en - onze favoriet - zoete komkommers. Het centrale plein, de kerk en het Simón Bolívar-park zijn eveneens trekpleisters van dit fraaie stadje. Het nabij gelegen kleine Villa Real Pre-Columbian Museum herbergt een interessante verzameling archeologische voorwerpen in aardewerk, allemaal gevonden in de omgeving van de stad. We vervolgen onze weg langs de Calle de la Locería, waar verschillende handwerkwinkels zijn, zoals Andes- en inheemse muziekinstrumenten of handwerk in guadua. We eindigen met een bezoek aan het Chenguilo-uitkijkpunt dat een spectaculair panoramisch uitzicht biedt op de kloof van de Magdalena rivier.

Dag 6: Naar Popayan

Een transfer van vijf uur brengt ons van San Agustin naar Popayan, waar we in namiddag een tour van ongeveer drie uur op het programma hebben staan door het historische centrum van Popayá. Dit is een van de best bewaarde steden uit het koloniale tijdperk in Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door zijn unieke architectuur die het de bijnaam 'Witte Stad' heeft opgeleverd. De stad is door UNESCO erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid en creatieve stad van de gastronomie. Bezoek aan het Casa Mosquera Museum, waar Tomás Cipriano de Mosquera, voormalige president van Colombia, woonde. En bezoek het Museum voor Religieuze Kunst: een 18e-eeuws huis is het hoofdkwartier van het aartsbisdom Museum voor Religieuze Kunst van Popayán.

Dag 7: Popayan

Vandaag mag je je verheugen op een indrukwekkende paramo, al heb je tot vandaag er waarschijnlijk nog nooit een gezien. Hier groeit de apart uitziende plant ‘frailejón’, het lijkt wel op een plant van een andere planeet. De paramos in Colombia zijn daarbij een aparte verschijning. Hier treffen we ze aan op hoogtes vanaf 2.800 meter boven de zeespiegel. Colombia heeft maar liefst de helft van alle paramos in de wereld. De frailejón groeit 1cm per jaar, dus aan de hoogte kan met zien hoe oud het is.

We vertrekken voor deze dagexcursie uit Popayán, richting het stadje Puracé, iets minder dan twee uur van de stad. Daar worden we ontvangen door een lokale gids van de inheemse raad die de diensten van het gebied beheert en met wie we de meest karakteristieke plekken van het park zullen bezoeken. Verheug je op de lagune Andulbio, de Steen van de Condor waar we met een beetje geluk de Andes-condor zien, de Vallei van de Frailejones en de waterval El Bedón. Zo eindigen we met een bezoek aan de San Juan Hot Springs, een natuurlijke warmwaterbron waar het de heerlijke temperatuur van 36 graden bereikt. Het is helaas niet mogelijk om in de bron te baden...

Dag 8: Naar de koffie regio

Vandaag staat er een lange dagtocht op het programma van Papayan naar Armenia in de koffie regio. De overnachting is in een karakteristieke accommodatie in dit prachtige gebied.

Dag 9: Koffie regio

Vandaag bezoeken we een charmante koffieboerderij. Geen betere manier om de magie van dit product te leren kennen dan door ondergedompeld te worden in het echte leven van een koffieplantage. Tijdens de tour leren we over het hele koffieproces, van een zaadje tot een gezette kop koffie. Pluk zelf je koffiebonen en zie door welke stappen deze gaat; het wassen, drogen, schillen, roosteren en vermalen. Natuurlijk mag je daarna de Colombiaanse koffie zelf proberen.

Ook bezoeken we het karakteristieke stadje Salento. Een traditioneel stadje typisch voor de koffiestreek, loop door de prachtige kleurrijke straatjes, geniet van de architectuur en dorpssfeer. Ga de trappen op naar het uitzichtpunt Cerro de la Cruz en probeer een van de vele cafeetjes of speel een spelletje Tejo, een explosief Colombiaans spel. 

Dag 10: Koffie regio

In plaats van de erg toeristische Cocora Vallei, gaan we met Grensloos Genieten wandelen tussen de hoogste palmbomen ter wereld in La Carbonera. In een traditionele Jeep Willy maken we een tocht van 33 kilometer langs de oude weg die Salento verbindt met Ibagué en Bogotá, een onverharde weg die wordt gebruikt door boeren en mountainbikers in de omgeving. De tour biedt een van de mooiste uitzichten op de Cordillera Central en het Los Nevados National Park.

Terwijl je de klim naar 3.340 meter boven de zeespiegel maakt, heb je onderweg tijd om te genieten van het uitzicht op de Paramillo del Quindío. Daarna begint de afdaling naar het bos Palma de Cera in het midden van de vallei, halverwege zit een boerderij waar je door het palmbos kunt wandelen en de lokale vogels kunt spotten. In de Willy Jeep gaan we vervolgens drie km verder naar de boerderij waar een lokale versnapering op ons staat te wachten. Op het startpunt van de wandeling wacht de lunch. Fanatieke wandelaars kunnen na deze onderbreking vervolgens een prachtige wandeling maken van zestien kilometer lengte naar Salento, langs de oostelijke kant van de berg. Dit indrukwekkende landschap kan je ook (enigszins) bewonderen als je besluit om met de Willy Jeep naar Salento terug te keren.

Dag 11: Naar Filandia 

In het privé natuurreservaat Barbas Bremen zullen natuurliefhebbers genieten van een geweldige verscheidenheid aan soorten bloemen, bomen, vogels, kolibries, gekleurde kikkers en als je gelukt hebt ook apen. Tijdens een wandeling van 4,5 kilometer leer je meer over het belang van de andes bossen en welke diersoorten zich hier begeven. We gaan verder naar het kleurrijke dorpje Filandia, een van de meest authentieke dorpjes in de regio. We bezoeken een ambachtelijke werkplaats waar men laat zien hoe manden uit natuurlijke materialen gevlochten worden.

Dag 12: Naar Medellin

Een vlucht van drie kwartier brengt ons van Armenia naar Medellin. Vanaf het vliegveld gaan we gelijk door naar een prachtige orchideeën kwekerij. We bezoeken een van de grootste collecties orchideeën in Colombia, met zo'n 1.000 permanent bloeiende planten, vijftien hectare beplant met witte hortensia's, een ecologisch pad vol mossen, anthuriums en bromelia's, en een tuin vol kolibries.

Dag 13: Medellin

Tijdens een dag stadstour leer je alles over de beruchte geschiedenis van Medellin en hoe deze de afgelopen decennia is veranderd. Bezoek Plaza Botero met de wulpse sculpturen van de beroemde kunstenaar Fernando Botero, Parque Berrio en Santo Domingo. In de middag bezoeken we Comuna 13. De lokale gids zal de transformatie uitleggen die deze buurt heeft doorgemaakt; hoe het van één van de gevaarlijkste buurten in de wereld veranderd is naar een kleurrijke en bruisende wijk. Zie Medellin vanaf bovenaf tijdens een kabelbaan rit.

Dag 14: Medellin

In de ochtend kennis met een van de barrio's in Medellin. De stichting Kinderen van Medellín is gelegen in Bello Oriente, een van de armste wijken van de stad en is in 2009 opgericht door de Nederlander Eddy Veldhuisen. Anno nu biedt de stichting veel buitenschoolse activiteiten aan zoals voetbal, muziek en Engelse les aan de kinderen om ze te helpen een betere toekomst te creëren. Per openbaar vervoer (bus en kabelbaan) reizen we naar deze stichting toe. De reis ernaar toe is al een hele beleving en laat goed zien hoe veel Colombianen leven. Op deze bijzondere plek nuttigen we ook de lunch. de namiddag is ter vrije besteding.

Dag 15: Medellin

Op slechts 1,5 uur rijden van Medellin bezoeken we het prachtige dorpje Guatape. Eerst brengen we echter een bezoek aan de rots in El Peñol. Wel dien je eerst 700 treden te beklimmen om bovenop te genieten van het waanzinnig uitzicht op het meer. Eenmaal boven kan je even pauzeren en afkoelen met een bakje vers fruit of koud drinken. Daarna gaan we verder naar de kern van het dorpje Guatape, die beroemd is om zijn zocalos; kleurrijke schilderijen die een verhaal vertellen over elk huis. Hier maken we een bootrit op het meer. Aan het einde van de middag brengt een busje ons terug naar Medellin, waar we de laatste van onze drie nachten in een hotel in Medellin doorbrengen.

Dag 16: Naar Cartagena.

Vandaag verruilen we het Andes gebergte voor de heerlijke Caribische zon! Op slechts een uurtje vliegen van Medellin vind je het tropische Cartagena. Afhankelijk van de vluchttijd kunnen we deze middag al de city tour doen, of de volgende dag.
Optioneel kan je ook een uurtje salsa les boeken.

Dag 17: Cartagena

Vandaag verkennen we het historisch centrum met een gids die je meeneemt naar de bijzondere plekken en alles zal vertellen over het verleden en heden van Cartagena. Bezoek monumenten zoals Torre del Reloj en Don Pedro de Heredia, de stichter van de stad. Tijdens de tour zal je de verschillende invloeden merken - Romaans, Moors, Koloniaal, militairen, Arabieren, Spanjaarden en Noord-Amerikanen - die Cartagena hebben gevormd. Ook maak je kennis met het Paleis van de Inquisitie, een van de mooiste gebouwen van de stad, of het heiligdom van San Pedro Claver, gewijd aan de Spaanse priester en missionaris die tegenwoordig bekend staat als "Slaaf van de slaven", omdat hij zijn leven heeft gewijd aan zorg voor de Afrikanen die als slaven naar de Spaanse koloniën werden gebracht. 

De middag is ter vrije tijdsbesteding, een ideaal moment om rustig rond te lopen in de stad. Cartagena leent zich uitstekend voor het maken van fantastische foto's, of probeer een van de vele visrestaurants. Het is ook de ideale stad om nog even te winkelen voor het thuisfront, vooral de wijk Getsemani met zijn vele boetieks is een aanrader.  

Dag 18: Caribisch eiland

Welke van de vier Caribische eilanden (Isla Palma, Isla Bela, Isla del Encanto, Gente de Mar), je ook kiest, vertrouw ons op onze mooie blauwe ogen als we je vertellen dat ze stuk voor stuk de moeite waard zijn om een dagje heerlijk te genieten van een dagje rust: zon, zee en strand zijn vandaag de belangrijkste ingrediënten. Op het eind van deze relaxte dag keer je vanuit deze paradijselijke omgeving weer met de (veer)boot terug naar de haven van Cartagena. 

Dag 19: Naar Nederland

Halverwege de middag reis je naar de luchthaven, maar niet voordat je volledig hebt genoten van je laatste dag in Colombia. Als je op tijd hebt geboet (of bereid bent de extra toeslag te betalen) dan vlieg je met de KLM rechtstreeks naar Nederland. De vlucht vertrekt om 18:00 uur, aankomst in Amsterdam is om 10:50 uur de volgende ochtend.

Dag 20: In Nederland

Haal je koffer van de band op Schiphol en reis veilig terug naar je eindbestemming. Onderweg denk je met veel plezier terug aan de afgelopen negentien dagen waarbij je het verrassende Colombia -net als wij- in je hart hebt gesloten.