Prijs van deze reis: € 1.695 (14 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 16 personen
* 22 juli 2025
* 21 juli 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Tallinn (heen) en Vilnius (terug) met een totale waarde van € 400 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 90- en € 120 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij). Bij Air Baltic betaal je momenteel € 95 euro per koffer
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies, excursiepot: € 140
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo (of Jules Leerintveld) * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 20 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Snackpotje € 15
* Trendy Tallinn * Eenpersoonskamer toeslag € 395
* Romantisch Riga
* Artistiek Kaunas
* Barok Vilnus
* Lokale marktbezoek
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 1.200 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van Estland Ambassade in Den Haag Adres: Zeestraat 92, 2518 AD Den Haag Telefoon: 070 302 9050
Ambassade van Letland Ambassade in Den Haag Adres: Koninginnegracht 27, 2514 AB Den Haag Telefoon: 070 306 5000
Ambassade van Litouwen Ambassade in Den Haag Adres: Laan van Meerdervoort 20, 2517 AK Den Haag Telefoon: 070 385 5418
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 10 liter sterke drank, 90 liter wijn en 110 liter bier. OOk mag je 800 sigaretten of 400 sigaren of 1 kilo tabak invoeren. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Deze drie landen hebben ieder hun eigen keuken en hun eigen lokale drankjes. Om je volop van deze regionale eetbare attracties te laten genieten, maken we een eenmalig 'snackpotje' van € 15, uiteraard geheel optioneel. Hiervoor laat de reisleider je onderweg proeven en genieten van ontelbare koekjes, snoepjes, kazen, worsten, drankjes en andere Baltische lekkernijen. Ook zit er eenmalig een broodje, drankje en stuk fruit bij op een dag dat er geen mogelijkheden zijn om te lunchen onderweg. Voor veel reizigers is dit 'snackpotje' een van de hoogtepunten van de reis. Want doordat je reisleider je elke dag andere lekkere dingen voorschotelt, de verhalen eerachter vertelt en je de verpakkingen laat zien; kan je deze producten eenvoudig later zelf kopen in een supermarkt.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 140.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van reisleider Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen in de Baltische Staten niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten zijn overal aanwezig, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in de Baltische Staten verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Baltische Zielen van Jan Brokken
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is zestien op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Reisleider Theo Leerintveld komt al meer dan drie decennia in deze landen en kent dus overal blindelings de weg en is de vraagbaak van de groep voor allerlei informatie. Hij zal wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kunt pinnen en eten, welke musea de moeite waard zijn, waar de opera voorstellingen zijn en welke trams waar naar toe leiden en uiteraard onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij kort en bondig uitleg geven over deze plekken.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Litouwen is een zwaar katholiek land, de RK kerk heeft het hier op veel plaatsen nog voor het zeggen. Omdat bijna de helft van de inwoners van Letland van etnische Russische afkomst is, is de Orthodoxe kerk hier populair. Ook heb je hier nog redelijk wat protestanten en katholieken. In Estland is de voornaamste religie voornamelijk Russisch orthodox, terwijl de katholieken en protestanten ook hun volgelingen hebben.
Souvenirs:
Wie een leuk souvenir mee naar huis wil nemen, in Litouwen kan je mooie sieraden kopen van amber. Ook houtsnijwerk is populair hier, evenals als in Letland. In Estland hebben ze heerlijke wodka's, terwijl de Black Balzam's uit Letland eveneens niet te versmaden is.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een basketbal of ijshockey wedstrijd bij te wonen, twijfel dan niet.
Taal:
Het Litouws is een Indo-Europese taal die samen met het uitgestorven oud-Pruisisch een aparte Baltische taalgroep vormt. Het Litouws wordt in het Latijnse schrift geschreven. Naast de officiële landstaal, spreken veel mensen Russisch en wordt er in de steden Engels gesproken.
In Letland wordt Lets gesproken. Deze Indo-Europese taal vormt samen met het uitgestorven oud-Pruisisch een aparte Baltische taalgroep. Het Lets wordt in het Latijnse schrift geschreven. Naast het Lets spreken veel mensen Russisch. In de steden wordt ook Engels gesproken.
Het Estisch (eesti keel) is de officiële taal van de republiek Estland. De taal, die ook Estlands, Estnisch of Ests wordt genoemd, heeft ongeveer 1 miljoen sprekers. Daarmee is het, na het IJslands en Maltees, op twee na de kleinste taal in Europa die op alle niveaus (wetgeving, rechtspraak, wetenschap, literatuur) gebruikt wordt. Het Estisch behoort tot de Finoegrische talen en binnen die familie tot de Oostzeefinse talen. Tot die groep talen, die rond de Finse Golf worden gesproken, behoort ook het Fins, een taal die de meeste Esten zonder veel moeite kunnen verstaan. Omgekeerd geldt dat trouwens minder: behalve de verwantschap tussen de talen speelt ook het feit dat de Esten vertrouwd zijn met het Fins een rol, bijvoorbeeld doordat ze steeds de Finse televisie konden ontvangen en doordat Estland druk wordt bezocht door Finse toeristen. Het Estisch is niet verwant met het Lets of het Litouws – dit zijn Baltische of, nog beter, Oost-Baltische talen – en evenmin met het Slavische Russisch.
Tijdsverschillen:
In deze landen is het verschil met Nederland een uur later.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.100. Meestal vliegen wij met Air Baltic van en naar de Baltische Staten, soms met de KLM of Wizz Air: let op: ruimbagage is niet bij de reisprijs inbegrepen. Tegen extra kosten van € 40 tot € 80 per koffer (20 kg) mag deze meegenomen worden. Wij adviseren onze klanten die kosten willen besparen om slechts een gezamenlijke koffer mee te nemen. Handbagage is wel gratis, maximum 8 kg per persoon. Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Ook wat grotere harde koffers zijn in principe geen probleem, maar hebben niet onze voorkeur. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kunt zetten op je kamer.
Zakgeld:
Op deze reis ben je gemiddeld ongeveer 250 tot 300 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie echter de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leukste en (vaak) goedkopere eetgelegenheden. Tijdens de rondwandelingen zal hij daar ook steevast tips over geven.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.