HOME » BRUISENDE BALTISCHE STATEN - PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE BRUISENDE BALTISCHE STATEN

PRIJS VAN DEZE REIS: € 1.499 (eenpersoonskamer toeslag: € 200)

Inclusief:

* Vlucht van Amsterdam naar Tallinn (Estland), terug naar Amsterdam vanaf Vilnius (Litouwen)

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* Handbagage (geen ruimbagage!)

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Overige maaltijden

* Fooienpot € 20 per persoon

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage (kosten variëren tussen de €400- en €80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)

Accommodatie:

Over het algemeen overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, douche, meestal driesterrenhotels. Hierbij kan je kiezen voor een twin, double of single. Vrijwel alle hotels hebben standaard een waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. De meeste hotels liggen op loopafstand van de binnenstad of zijn makkelijk bereikbaar met de tram/bus, waardoor je er makkelijk zelf op uit kunt gaan om de stad nog beter te leren kennen.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 200 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Bagage: 

Meestal vliegen wij met Air Baltic van en naar de Baltische Staten, soms met de KLM: let op: ruimbagage is niet bij de reisprijs inbegrepen. Tegen extra kosten van € 40 tot € 80 per koffer (20 kg) mag deze meegenomen worden. Wij adviseren onze klanten die kosten willen besparen om slechts een gezamenlijke koffer mee te nemen. Handbagage is wel gratis, maximum 8 kg per persoon. Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Ook wat grotere harde koffers zijn in principe geen probleem, maar hebben niet onze voorkeur. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.

Excursies:

Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de optionele excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursie pot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit melden en krijgen keurig hun eerder ingelegde geld direct contant terug.

Fooien:

Het geven van fooien in de Baltische Staten is zeer gebruikelijk en wordt met veel dank aanvaard. De basissalarissen zijn namelijk ontzettend laag, een aanvulling in de vorm van 10% fooi is daarom ook zeer prettig voor de medewerkers in de café en restaurants. De reisleider maakt de eerste dag tevens een fooienpot van € 10 per week, waarmee een aantal gidsen betaald worden. Ook gaat een gedeelte hiervan naar de hotels waar wij gebruik van maken. Let op: voor de kamermeisjes kun je een fooi achterlaten van € 1 per dag voor de dagen dat je in het hotel geslapen hebt. Ook de reisleider zelf ziet uiteraard graag aan het einde van de rondreis een fooi tegemoet. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon, meer of minder geven mag natuurlijk altijd. Een fooi blijft namelijk altijd een teken van dankbaarheid.

Geldzaken:

Gedurende deze reis is het vrij makkelijk om geld te pinnen en vrijwel alle Nederlandse bankkaarten worden geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaal je enkele euro's. Bewaar het geld altijd op je lichaam en niet in je handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieën en zet die als bijlage in de mailaccount) en geld altijd gespreid op het lichaam. De Baltische Staten zijn overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor, alleen in Riga en vooral Tallinn is het in bepaalde gedeelten van de stad even opletten geblazen.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in de Baltische Staten niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten zijn overal aanwezig, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in de Baltische Staten verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. 

Kleding:

Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.

Klimaat:

Ondanks dat de afstanden klein zijn en de Baltische Staten helemaal niet zo ver verwijderd zijn van Nederland, is het moeilijk om een omschrijving te geven. Daarom verwijzen wij per land graag naar deze sites:

Estland klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/estland/

Letland klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/letland/

Litouwen klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/litouwen/

Kosten & maaltijden:

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 250 tot 300 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie echter de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leukste en (vaak) goedkopere eetgelegenheden. Tijdens de rondwandelingen zal hij daar ook steevast tips over geven.

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.

Ontbijten:

Het ontbijt is inbegrepen is in deze reis, goede lunchplekken en restaurants zijn bijna altijd overal aanwezig. Heel zelden zullen we de lunch overslaan i.v.m. de reisroute. Mocht dat zo zijn, dan komt de reisleider uiteraard met een alternatief.

Paspoort:

Voor een verblijf in de Baltische Staten dienen onze gasten in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart.

Postzegels:

Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding:

Reisleider Theo Leerintveld komt al meer dan drie decennia in deze landen en kent dus overal blindelings de weg en is de vraagbaak van de groep voor allerlei informatie. Hij zal wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kunt pinnen en eten, welke musea de moeite waard zijn, waar de opera voorstellingen zijn en welke trams waar naar toe leiden en uiteraard onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij kort en bondig uitleg geven over deze plekken.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 8 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten.

Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Telefoon:

De Baltische Staten vallen onder Europa, dus dezelfde abonnementen als in Nederland zijn hier geldig. Vanuit de meeste hotelkamers kan je eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is om te skypen of Whats-appen. Wie niet weet hoe dit werkt, reisleider Theo legt dit graag uit. Wel dienen de gasten dan in het bezit te zijn van een computer en/of smartphone.

Toeristische informatie:

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.  

Tijdsverschil:

In de Baltische Staten is het verschil met Nederland een uur later.

Veiligheid:

De Baltische Staten staan bekend om hun eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. Wie dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te neemt wat betreft bagage en dag rugzak, zal weer ongeschonden naar huis reizen.

Voedsel:

Veel restaurants hebben Engelstalige menukaarten, vaak met foto's.

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in de Baltische Staten geen visum nodig.

Voltage:

Dezelfde stekkers zijn hier werkzaam als in Nederland/Belgie.

Vervoer:

Vanaf de eerste dag tot en met de laatste beschikken we over een eigen (mini)bus. Omdat de ruimte niet altijd even groot zijn, vragen wij onze gasten om liever niet met een grote, harde koffer af te reizen naar de Baltische Staten.

Wasgoed:

In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kunt zetten op je kamer.

Wi-fi:

Het openbaar internet in de Baltische Staten is van een zeer hoog niveau en vaak veel vaker en beter aanwezig dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Ook in de hotels is er volop gratis internet. Wel dient er vaak ingelogd te worden met een code die gratis verstrekt wordt door het hotel, musea, restaurants en cafés. Wie hier hulp bij nodig heeft, de reisleider helpt graag.

Ten slotte:

Maximaal een week voor vertrek ontvangen onze gasten de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kun je vaak inchecken voor de vliegreis. Op de dag van vertrek dienen onze gasten (minimaal) twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schiphol dagen zelfs drie uur van tevoren. Omdat de reisleider vrijwel nooit meevliegt, ontmoet hij de groep in de aankomsthal in Tallinn. Wie nog vragen heeft kan deze stellen via email (genieten@grensloosgenieten.nl) of Whatsapp (+31653799146). Bellen is helaas niet altijd even handig, omdat wij gemiddeld meer dan 330 dagen per jaar in het buitenland zijn.