Wie aan de gastronomische zijde van Baskenland denkt, zal uiteraard direct denken aan pintxos (pincho's), de Baskische variant die in de rest van Spanje beter bekend staat als tapas. Doordat pinchos meestal geconsumeerd worden in horecagelegenheden in het bijzijn van vrienden en familie bezitten deze snacks een sterk sociaal component. In Baskenland en Navarra worden pinchos beschouwd als de hoeksteen van de lokale cultuur en samenleving. Pinchos zijn verwant aan de tapas. Waar het verschil precies ligt is niet helemaal duidelijk (onderdeel van menig discussie) maar vaak wordt gesteld dat Pinchos worden gespiesd, meestal op een klein sneetje stokbrood. Vandaar de naam pincho wat in het Spaans prikker betekent. 

Ook zijn pinchos vaak luxer en uitgebreider (soms zelfs kleine luxe miniatuurgerechtjes) dan gewone tapas en terwijl tapas in heel Spanje gegeten worden, horen de pincho’s bij het noorden van het land. Wanneer men in de bar pinchos eet, bijvoorbeeld bij de borrel, dan is gebruikelijk dat de klant de prikkers bewaart. Bij het afrekenen laat de klant de verzamelde prikkers zien zodat de bareigenaar kan zien hoeveel de klant gegeten heeft. Pinchos worden vaak genuttigd met een glas jonge witte wijn (txikito) of bier (zurito). Vrijwel elk denkbaar ingrediënt kan op het brood gespiesd worden, maar in Baskenland zijn heek, kabeljauw, ansjovis, Spaanse tortilla, gevulde pepers en kroketten de meest voorkomende. Pinchos kunnen ook zeer uitgebreid worden bereid, waarbij gebruikgemaakt wordt van dure soorten vis, vlees en zeevruchten.c

1

 

"Aoxa is een Baskisch stoofpotje die vooral wordt gegeten aan de Franse zijde van de grens. In dit gerecht worden gehakt, tomaten, ui en pepers op een heerlijke manier gecombineerd."

2

"Vooral de Baskische stad San Sebastian is vermaard om haar pintxos. Elk jaar worden in deze stad een aantal prijzen toegekend aan de bars die de beste pintxos serveren. Deze worden gezamenlijk ook wel aangeduid als de Pintxos de Donostia (Donostia is de Baskische naam voor San Sebastian). Het gaat hierbij om culinair hoogstaande hapjes, vaak bestaande uit kleine miniatuurgerechten, meestal op een sneetje brood."

3

"Als echte visliefhebbers is dat het eerste dat wij bestellen als we ons ergens in een restaurant nestelen. De hake is daarbij een van onze favorieten!"

4

"Cheesecake is een van onze favoriete Guilty pleasures, waar ter wereld we ook zijn. Maar de Baskische variant is wel een heel speciale. Klik op de video om te zien wat ze in hemelsnaam hier doen met deze goddelijke lekkernij..."

5

"Piperadi is een gerecht dat minder heet smaakt dan het klinkt. Mag je niet missen!"